Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Καλοκαιρινό «πλεονέκτημα» για τους short

Οι αρνητικές ειδήσεις που αναδύονται από το εξωτερικό και οι μεγάλες αποδόσεις του προηγούμενου διαστήματος τροχοπέδη σε για μια ανοδική προσπάθεια της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς.

Χρηματιστήριο: Καλοκαιρινό «πλεονέκτημα» για τους short

Κίνα και Fitch "έριξαν" την Wall Street. Σημαντικές απώλειες εχθές βράδυ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λόγω των ανησυχιών για την κατάσταση της κινεζικής οικονομίας συνδυαστικά με την νέα προειδοποιητική βολή του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης. 

Στις 4.438 (-1,16%) έκλεισε ο S&P 500, με οριακά αρνητικό πρόσημο τα futures του δείκτη, σταθερά πάνω από το 4,2% το 10ετές των ΗΠΑ.

Στα ευρωπαϊκά εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών, καθώς έχει κερδίσει σημαντικούς πόντους το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ, στην συνεδρίαση της 14ης Σεπτεμβρίου. Μεταβλητότητα στην αγορά "κρατικού χρέους", ανησυχητική ένδειξη η διαφορά κοντινών-μακροπρόθεσμων ομολόγων (2ετή vs 10ετών), με ότι αρνητικό για τους long μπορεί αυτό να σημαίνει για τη συνέχεια.

Με αυτή την εικόνα διεθνώς, στο ΧΑ οι πωλητές είναι αυτοί που έχουν το πλεονέκτημα -το διατηρούν άλλωστε για σερί 3 εβδομάδες- με την κλίση δεικτών, μετοχών να παραπέμπει σε νέα δοκιμασία σήμερα των κοντινών στηρίξεων (της Δευτέρας). Στις 1.278,87 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά το μείον 0,62% της Δευτέρας και με χαμηλό ημέρας στις 1.264,22 μονάδες.

Με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές η νέα διόρθωση -δεύτερη συνεχόμενη με τζίρο μεγαλύτερο των 100 εκατ.- σε σχέση με τα 75 εκατ.-μέσο όρο προηγούμενης εβδομάδος, και διόρθωση για FTSE 25 στις 3.088,97 (-0,64%) και χαμηλό ημέρας στις 3.052,68 μονάδες. "Βαρίδι" στην διόρθωση από "μοχλός" στην άνοδο ο τραπεζικός κλάδος, με τον ΔΤΡ στις 1.036,92 (-1,19%) και χαμηλό ημέρας στις 1.017,56 μονάδες.

Οπως σημειώναμε στην αρχή, στο ΧΑ εξελίσσεται διόρθωση που έχει "κλείσει" ήδη τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, με κύριους πωλητές ξένους, σε συνέχεια μείωσης θέσεων τους τον Ιούλιο. Ανάλογο αρνητικό σερί είχε να καταγραφεί στο ΧΑ από τον Μάρτιο και συγκεκριμένα από την περίοδο του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπτη και την κρίση με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ.

Το "τραπεζικό" των ΗΠΑ είναι ξανά στο επίκεντρο, με διπλή μάλιστα προειδοποίηση -αρχικά του οίκου Moody's, εχθές του Fitch οίκου που προ 2 εβδομάδων είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της μεγαλύτερης οικονομίας των ΗΠΑ. Συνδυαστικά με τις ανησυχίες για την οικονομία της Κίνας, σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο. Συνακόλουθα στο ΧΑ, όπου ο τραπεζικός κλάδος εξακολουθεί να είναι σημαντικά στο συν σε διαστήματα 3μηνου (22,38%) και 2023 (61,88%) δικαιολογώντας την συνέχιση της σταδιακής μερικής μείωσης θέσεων.

Οι επενδυτικοί οίκοι επιμένουν θετικά για το εγχώριο banking, ενδεικτικά Morgan Stanley, Jefferies κ.α με γνώμονα και τα μεγέθη 6μηνου ωστόσο ένα fund που έχει πουλήσει (ή πουλά) με διψήφιες αποδόσεις και έχει γνώση των διεθνών αγορών δεν έχει λόγο να βιαστεί. Το πιθανότερο είναι πως θα βρει τραπεζικά χαρτιά χαμηλότερα, καθώς και τεχνικά για τον ΔΤΡ ενδεχόμενη απώλεια των 1.010 ενισχύει την τάση προς την περιοχή των 980 μονάδων.

Επίσης πιθανό σε αυτόν τον κύκλο διόρθωσης οι διαχειριστές να διαφοροποιούνται, όπως έδειξαν την Δευτέρα με αγοραστές στην Εθνική (6,178) και πωλητές σε Πειραιώς (3,30), Alpha Bank (1,493), Eurobank (1,52).

Ανάλογη η στάση τους και στα blue chips με τις περιπτώσεις των Jumbo (26,36), Cenergy Holdings (6,51), ΟΠΑΠ (15,48). Ξεχωριστή η αναφορά για την Coca Cola στα 26,72 (1,98%) από τις εξαιρέσεις του FTSE 25 με άνοδο 1,40% σε εβδομαδιαία μέτρηση, με την τάση long κυρίως λόγω της "ουράς" αγορών από το Λονδίνο.

Πτωτική η τάση και στο ΧΠΑ, μεθαύριο λήγει η τρέχουσα σειρά Αυγούστου, με discount τόσο τα 1.462 ΣΜΕ (τρέχουσας) όσο τα 881 (επόμενης) με -0,61% και -0,64% αντίστοιχα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v