Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο

Πτωτική τάση για τους βασικούς δείκτες της εγχώριας αγοράς. Πτώση για Πειραιώς παρά την ένταξη στον MSCI Standard, πίεση για την ΤΕΝΕΡΓ που «κατεβαίνει» στα small caps.

Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι στο Χρηματιστήριο

Στον απόηχο των αποφάσεων της UBS για την Credit Suisse, τις ανακοινώσεις στοιχείων για την βρετανική οικονομία, κυρίως όμως στον απόηχο των μεγεθών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ το ξεκίνημα της συνεδρίασης στα ευρωπαϊκά. Με μέτριες συναλλαγές ήπια διόρθωση για DAX και FTSE 100.

Στον ρυθμό των προηγούμενων συνεδριάσεων της εβδομάδος οι πρώτες εντολές από την πλευρά πωλητών- αγοραστών, με κύριο γνώμονα τις χθεσινοβραδυνές ανακοινώσεις και αλλαγές στους δείκτες MSCI. Εντός η Πειραιώς στον MSCI Standard Greece-εκτός η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, εύλογα θέμα συζήτησης από νωρίτερα με χρηματιστές και ανθρώπους της αγοράς.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του Γιώργου Α. Σαββάκη αναφορικά με την προσέγγιση του αμερικανικού οίκου, παραμένει στις δέκα ο αριθμός των εισηγμένων που απαρτίζουν το "ελληνικό καλάθι" της MSCI.

Δεδομένου ότι, η Eurobank έχει ανέλθει στην πρώτη θέση όσον αφορά στην βαρύτητα στάθμισης συνδυαστικά με την προσθήκη της Πειραιώς, το τραπεζικό "καρέ" συμπληρώνεται, αποκτά μεγαλύτερο βάρος με ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτήσει στην στάση των funds. Πλέον το πιο αντιπροσωπευτικό "καλάθι" μετοχών κατά 40% εκπροσωπείται από τον τραπεζικό κλάδο, με αυξημένο ποσοστό στάθμισης.

Συνδυαστικά με τα οικονομικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών ομίλων ο κλάδος αποκτά ακόμη μεγαλύτερο "ειδικό βάρος" στις επενδυτικές προτεραιότητες των ξένων: Γιατί σπάνε τα... κοντέρ κερδοφορίας οι τράπεζες και πλέον από τις 21 Αυγούστου και μετά, σταδιακά και με πρώτο ορόσημο τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών -ECB, Fed- συν την αξιολόγηση των DBRS και Moody's διαμορφώνεται ένας ενδιαφέρον επενδυτικός "διάδρομος".

Αυτά ως προς το βραχυ-μεσοπρόθεσμο, καθώς σήμερα τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος και με αργία την προσεχή Τρίτη (15 Αυγούστου) οι προσδοκίες δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερες. Εύλογη η στάση των επενδυτών, με εντολές αγοράς στην Πειραιώς που γρήγορα ολοκληρώθηκαν με τον τίτλο να γυρίζει πτωτικά, εντολής πώλησης από την αρχή στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, στα 3,39 (-1%) η μεν, στα 16,98 (-2%) η δε, με την ταχύτερη -συγκριτικά πάντα- ροή εντολών.

Στις 1.30 (-0,96%) ο Γενικός Δείκτης, λίγο ως πολύ αναμενόμενο, με πωλήσεις σε τραπεζικά και blue chips. Στις 1.058 (-%) ο Δείκτης Τραπεζών, στις 3.139 (-0,1%) ο FTSE25.

Συναλλαγές σχετικά αυξημένες κυρίως σε Πειραιώς, ΤΕΝΕΡΓ στα συνήθη για Eurobank, ETE, Alpha Bank, Mytilineos, OTE, AEGEAN, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ που μ' ένα πακέτο για 50.000 τμχ στα 5,26 ευρώ είναι αρκετά υψηλά στην σχετική κατάταξη.

Με αγοραστές σε Mytilineos (36,76), ΟΠΑΠ (15,53), AEGEAN (12,83), Jumbo (26,40) οι κύριες επιλογές των επενδυτών, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση προβληματίζει διαγραμματικά η μετοχή του ΟΤΕ. Συναλλαγές στο όριο των 14 ευρώ, σημαντικό και σημειολογικά θα πρέπει να μην χαθεί σε κλείσιμο ημέρας/εβδομάδος.

Μοιρασμένοι αγοραστές-πωλητές, με 38-34 και άνοδο για Sarantis σε τοπικά υψηλά των 8,41 ευρώ, για Alumil που συνεχίζει ακάθεκτη στα 4,20 ευρώ, για Δομική Κρήτης στα 2,79 ευρώ αλλά με μέτριες συναλλαγές.

Στα 21 εκατ. η αξία συναλλαγών με την συμπλήρωση μιάμισης ώρας συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v