Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Το κρίσιμο όριο για τράπεζες και τα όπλα των long

Κίνηση υψηλότερα στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, εν αναμονή και του σημερινού «χρησμού» της MSCI. Πόσο έδαφος υπάρχει για τους αγοραστές σε blue chips και τραπεζικές μετοχές.

Χρηματιστήριο: Το κρίσιμο όριο για τράπεζες και τα όπλα των long

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στην Wall Street, μετά και το νέο "χτύπημα" αυτή την φορά από τον οίκο Moody's. Σε αναμονή για την ανακοίνωση των στοιχείων πληθωρισμού στις ΗΠΑ, που πιθανά θα καθορίσουν την στάση της Fed στην συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (19-20/9).

Στο 2,1% οι συνολικές απώλειες για τον S&P500 στις συνεδριάσεις του Αυγούστου, επιβεβαιώνοντας όσους αναλυτές περίμεναν έναν δύσκολο μήνα.

Ενδιαφέρει, προφανώς και την Ευρώπη το τι γίνεται στην Νέα Υόρκη, ποιες αποφάσεις θα λάβουν στην Fed, καθώς η ΕΚΤ συνεδριάζει λίγες μέρες νωρίτερα (14/9) από την Fed με τις εκτιμήσεις μάλλον δυσοίωνες.

Σε Βερολίνο και Ρώμη η προσοχή, καθώς νέες τριβές ανακύπτουν στην 3κομματική κυβέρνηση της Γερμανίας, αυτή τη φορά με αφορμή τις επιδοτήσεις φυσικού αερίου. Οι μεν Grunen θέλουν παράταση ισχύος του μέτρου, οι δε του FDP επιστροφή στην δημοσιονομική αυστηρότητα. Σύγκρουση δύο εντελώς διαφορετικών πολιτικών, τάσεων στο εσωτερικό της Γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού που σε μεγέθυνση αφορά στον "πόλεμο" Βορρά-Νότου για την αυστηροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων-από τις αρχές 2024- την επαναφορά σε πολιτικές αυστηρότητας.

Σε μία συγκυρία που η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα σμικραίνει- κυρίως λόγω της μονομερούς πολιτικής της ΕΚΤ- το ένα "μέτωπο" ανοίγει μετά το άλλο. Σε αυτή την καμπή και η κίνηση της Ρώμης, υπό το άγος του τεράστιου κρατικού χρέους, της ακριβής "τιμολόγησης" των ομολόγων της, των δυσθεώρητων αναγκών της σε δανεισμό με πανάκριβα κόστη. Η Μελόνι μπορεί να αιφνιδίασε ( ; ), μπορεί να αναδιπλώθηκε πλην όμως ανέδειξε ένα ρήγμα-υπαρκτό- στον ευρωπαϊκό κορμό. Και ακόμη δεν είναι καν μέσα Αυγούστου, με τα σπουδαία να προοιωνίζονται από Σεπτέμβριο.

Αυτά συνοπτικά ως προς την λίγο πιο μεσοπρόθεσμη εικόνα εκτός, που σημαίνει πολλά για τα εντός-τουλάχιστον για όσο η Αθήνα βρίσκεται έξω από το στόχαστρο των αγορών, τουναντίον-μέχρι τώρα- αποτελεί ένα από τα πιο προσοδοφόρα στοιχήματα τους. Με αυτή την λογική η προσέγγιση μας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά γενική εκτίμηση έχοντας συγκριτικά καλύτερες προϋποθέσεις να επηρεαστεί λιγότερο από τις διεθνείς εξελίξεις.

Στις 1.317,18 (0,46%) μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 3.184,70 (0,38%) ο FTSE25, στις 1.081,60 (-0,26%) ο Δείκτης Τραπεζών και στις 2.164,63 (0,15%) ο FTMidCap.

Στα 64,78 εκατ. ο τζίρος με συναλλαγές 17,76 εκατ. μτχ. και 4,72 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών.

Διορθωτική η χθεσινή συνεδρίαση για τις 3 από τις 4 συτημικές τραπεζικές, εξαίρεση η Eurobank στα 1,585 (0,96%). Απώλειες για την Alpha Bank στα 1,553 (-0,43%) παρά την ανακοίνωση θετικών μεγεθών 6μηνου, απώλειες και για την Πειραιώς στα 3,518 (-0,79%) μία συνεδρίαση πριν τις ανακοινώσεις της MSCI και της πιθανότατης ένταξης της στο "καλάθι" του MSCI Greece Standard.

Συνεδρίαση με "όπλο" των long την Coca Cola HBC, καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε θεαματικά μεγέθη 6μηνου. Ωστόσο για τη μετοχή δεν "κρατήθηκαν" τα υψηλά ημέρας (27 ευρώ) για να διαμορφωθεί κοντά στο χαμηλό, και τα 26,58 ευρώ.

Στα 36,60 πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας η Mytilineos, έχοντας ανακοινώσει την εξαγορά της Volterra από την AVAX. Μεθοδικό το "χτίσιμο" του δεύτερου μεγαλύτερου παρόχου ενέργειας της χώρας, μετά την ΔΕΗ.

Στα 15,73 (1,09%) η μετοχή του ΟΠΑΠ από τα αξιόπιστα χαρτιά των long, όπως και η Motor Oil μετά την θεαματική επαναφορά στα 23 ευρώ (2,68%), η Helleniq Energy στα 8,35 (1,71%), η νέα άνοδος του ΑΔΜΗΕ στα 2,43 (1,67%) που δείχνει να "αντικαθιστά" την ΔΕΗ (10,30) σε αρκετά θεσμικά χαρτοφυλάκια, σε αυτή την φάση της αγοράς.

Στα 14,12 (2,02) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επανέρχεται ο όμιλος Viohalco (6,55) Cenergy Holdings (6,55), ElvalHalcor (2,24) κ.α. πειστική ένδειξη πως υπάρχει "έδαφος" για τους αγοραστές στη συνέχεια.

Κινητικότητα- ανάλογη της εποχής- και στα mid-small caps, με επαναφορά της Δομική Κρήτης στα 2,80 (6,06%), ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ/Exalco στα 3,25 (3,70), Ideal Holdings στα 5,62 (2,18%), Loulis Mills στα 3,56 (2,20%). Σημαντικές απώλειες 5,88% στα 0,64 ευρώ για τον τίτλο της Intralot καθώς η διοίκηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αμκ έως 111,4 εκατ. ευρώ, στις 30 Αυγούστου η γ.σ μετόχων.

Κλάδος-αιχμής μεν ο τραπεζικός- για τον ΔΤΡ δεν θα πρέπει να χαθούν οι 1.075 σε "κλείσιμο" ημέρας, μετοχή επικαιρότητας η Πειραιώς, λόγω MSCI.

Ωστόσο, πιθανότερα και σήμερα να συνεχιστεί η διαφοροποίηση blue chips σηματωρών, Motor Oil, Helleniq Energy, όμιλος Viohalco, Mytilineos και ΟΠΑΠ συνθέτουν ένα αρκετά πειστικό αντίβαρο για τους long για την σημερινή συνεδρίαση. Και βλέπουμε.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v