Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι ζώνες άμυνας και τα σενάρια για τους δείκτες

Πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια δημιουργούν συνθήκες profit taking για την εγχώρια αγορά. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα. Ποιες μετοχές «άντεξαν» την Παρασκευή.

Χρηματιστήριο: Οι ζώνες άμυνας και τα σενάρια για τους δείκτες

Στο "κόκκινο" οι αγορές στην Ασία λόγω των ανησυχιών για την οικονομία της Κίνας. Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό πεδίο. Με μικρό πλεονέκτημα πωλητών στα ευρωπαϊκά και Wall Street με μεγαλύτερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η εβδομάδα ξεκινά με προϋποθέσεις ευνοϊκές για short παίκτες.

Η ανακοίνωση σειράς στοιχείων για πληθωρισμό, ρυθμό ανάπτυξης, εταιρικά αποτελέσματα στο προσκήνιο μέχρι και την Παρασκευή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, κατ' αρχήν σε διάστημα πέντε συνεδριάσεων -τέσσερις για το ΧΑ λόγω της αυριανής αργίας- και βλέπουμε μέχρι τέλος Αυγούστου. Μήνας που, μέχρι τώρα "μετρά" αρνητικά για τα κύρια χρηματιστήρια και το ΧΑ. Μικρότερες λ.χ. για τον S&P 500 καθώς στις 4.464,05 μονάδες διορθώνει 0,18%, για τον DAX στις 15.832,17 υποχωρεί 1,19% ή μεγαλύτερες με τον ΓΔ στις 1.286,86 να χάνει 2,78% σε αυτό το διάστημα.

Η "βουτιά" για τον Hang Seng κατά 2,4% στις 18.616 μονάδες, συνδυαστικά με την ελαφρώς αρνητική τάση στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης συν το μίνι "ξεπούλημα" την Παρασκευή σε τραπεζικά χαρτιά και blue chips συντηρούν το πλεονέκτημα για τους πωλητές.

Στις 1.286,86 ο ΓΔ, στις 1.280-1.278 μονάδες η κοντινή στήριξη, με πιθανότερο ενδεχόμενο την δοκιμασία της, από την αρχή της συνεδρίασης. Η αυριανή αργία ερώτημα πως, θα λειτουργήσει με την υπόθεση ότι "ουρά" πωλήσεων της Παρασκευής θα επιχειρηθεί να επισπευσθεί σήμερα. Εκτός εάν τα στοιχεία για πληθωρισμό, οι προβλέψεις για την στάση των κεντρικών τραπεζών οδηγούσε σε αναστροφή της τάσης σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούρτη ώστε η αρχή της Τετάρτης να βρει τους επενδυτές στην Αθήνα από άλλη θέση εκκίνησης.

Ωστόσο, βάσει των δεδομένων οι πωλήσεις καταγράφονται περισσότερες των αγορών, στον τραπεζικό κλάδο τα κέρδη σε μεσοπρόθεσμο χρόνο παραμένουν σημαντικά (23% στο 3μηνο και 63,83% για το 2023) συνεπώς δέλεαρ για περαιτέρω "κλείδωμα" μέρους των υπάρχει. Στηρίξεις για τον ΔΤΡ σε όλο το εύρος της περιοχής του "4ψήφιου".

Παράλληλα πωλητικές ήταν στο σύνολο τους οι θέσεις για τα blue chips, με συνέπεια το μείον 2,72% για τον FTSE 25, στις 3.109,01 μονάδες. Διόρθωση από τις 3.280 που "δείχνει" -τεχνικά- να έχει κάποιο βάθος προς τις 3.240 μονάδες, με αρκετές μετοχές της κατηγορίας να έχουν υπεραποδώσει σε διάστημα 3μηνου, μη αποκλείοντας έτσι στάση των επενδυτών ανάλογη με των τραπεζικών.

Η επιστροφή του κινδύνου του φυσικού αερίου, οι πληθωριστικές ανησυχίες, το 70% των αναλυτών που θεωρεί πιθανότερη μία νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο από το ενδεχόμενο (προσωρινής) παύσης συν τις συνέπειες της πολιτικής σύσφιξης που συνεχίζει η Φρανκφούρτη οι ενδείξεις για το δεύτερο ήμισυ του Αυγούστου δεν είναι και οι πιο ευοίωνες για τους long. Αλλωστε, όπως υποστηρίζει μερίδα χρηματιστών θα διευκόλυνε τα funds -που έχουν βγει με σημαντικές διψήφιες αποδόσεις, από τα μέσα Ιουλίου- να ξανάποντάρουν στις μετοχές από χαμηλότερα επίπεδα τιμών, εν όψει του θερμού πρώτου 15νθημέρου του Σεπτεμβρίου -οπότε η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, από DBRS.

Πάντως, πολύ βραχυπρόθεσμα -για σήμερα- ζητούμενο είναι να δουν οι traders ποια σειρά/περιοχές στηρίξεων θα επιβεβαιωθούν. Motor Oil στα 22,80 ευρώ, η μόνη από τα 21 blue chips με -έστω- οριακά θετικό πρόσημο την Παρασκευή, Aegean σταθερή στα 12,70 και ΟΠΑΠ με μείον 0,58% στα 15,36 ευρώ με τις μικρότερες απώλειες.

Intrakat, BriQ, Premia, EpsiloNet, ΕΥΑΘ και ΚΡΙ-ΚΡΙ, από τις -συγκριτικά πάντα- πιο ανθεκτικές των mid caps.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v