Με απώλειες στα ευρωπαϊκά, διευρύνεται η διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με συνέπεια την απώλεια των 1.300 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.
Στις 15.906 ο DAX με απώλειες 0,62%, στις 7.547 ο FTSE100 επίσης με απώλειες- στο 0,97%- χαμηλότερα των 1.300 στις 1.295 μονάδες χαμηλότερα 1,37% ο Γενικός Δείκτης.
Διπλό το βάρος σήμερα, εξηγεί την συνεχιζόμενη διολίσθηση της αγοράς αφ' ενός γιατί στον τραπεζικό κλάδο ενεργοί πωλητές για πέμπτη σερί συνεδρίαση, αφ' ετέρου η έξοδος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής από τον MSCI Standard Greece αποφέρει σημαντικές πιέσεις στο χαρτί.
Αγόραζε στην προσδοκία, στην φήμη και πούλα στην είδηση, στο γεγονός, κανόνας που σύμφωνα με χρηματιστές ισχύει στην περίπτωση του τραπεζικού κλάδου. Νέες απώλειες, από την αρχή της εβδομάδος μέχρι και σήμερα-τελευταία συνεδρίαση- με εμφανή πωλητή/ές που σύμφωνα με τους ίδιους είναι κατ' αρχήν ένας ξένος. Δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία πως, σταθερός πωλητής είναι και εγχώριος θεσμικός.
Σε κάθε περίπτωση, είτε έτσι είτε αλλιώς στον κλάδο ενεργούν πωλητικά ενόσω ολοκληρώνονταν ο κύκλος ανακοίνωσης των οικονομικών μεγεθών 6μηνου. Με την Alpha Bank έκλεισε η αυλαία εχθές- συνολικά τα μεγέθη και των 4 εκτιμήθηκαν ως καλύτερα των προβλέψεων- γεγονός πλέον που έχει φέρει σε ισχύ τον χρηματιστηριακό κανόνα.
Στο 4,63% σωρευτικά η εβδομαδιαία διόρθωση για τον ΔΤΡ, που σήμερα χάνει 3,43% και που τεχνικά μετά την απώλεια σημαντικών στηρίξεων δικαιολογεί ευρύτερη κατοχύρωση θέσεων. Από τις 1.117 στις 1.044 μονάδες, με συνοπτικές διαδικασίες, πωλήσεις αρχικά ήπιες αλλά με ενδείξεις από εχθές πως θα ακολουθούσε το σημερινό μίνι ξεπούλημα. Δεν είναι τυχαία η αρνητική εικόνα των Πειραιώς, Alpha Bank το τελευταίο διάστημα παρά την προοπτική της εισόδου της πρώτης στον δείκτη και των κερδών της δεύτερης.
Με απώλειες, σχεδόν, 5% για τις τράπεζες στην εβδομάδα η φορά της αγοράς δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, αργά ή γρήγορα οι πωλήσεις θα εκτείνονταν και σε μετοχές του δείκτη με long φορά.
Στις 3.115 (-1,67%) ο FTSE25, με την ζημιά να γίνεται, πέραν των τραπεζικών και από την υποβάθμιση της ΤΕΝΕΡΓ στον MSCI Small Cap, δικαιολογώντας εκροές.
Πωλητές στη μετοχή υπήρχαν και σε προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδος, πιθανότατα κάποιος "έπαιζε" το λιγότερο πιθανό ενδεχόμενο της εξόδου από τον δείκτη. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι, η κατά 3,67% διόρθωση σχετίζεται και με τα Παράγωγα πλην όμως τα ΣΜΕ στη μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ είναι μόλις 173. Αντιθέτως είναι αρκετά- και short- στην Alpha Bank (3.649) και στη ΔΕΗ (1.295).
Εκτός αυτών είναι και η αδύναμη χρηματιστηριακά συμπεριφορά για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς χάνοντας και τα 14 ευρώ δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την όποια προσπάθεια αναστροφής. Στο 2% οι απώλειες συνολικά στην εβδομάδα, ξανά με αρνητικό πρόσημο (-4,24%) για το 2023, η απόλυτη επενδυτική απογοήτευση του έτους, μέχρι τώρα.
Αδύναμη και η ΔΕΗ- ενισχύοντας την εκτίμηση χρηματιστών για σημαντικό πωλητή (το πιθανότερο ξένο) σε εύρος μετοχών του δείκτη. Χάνοντας τα 10 ευρώ- τεχνικά- θα δοκιμασθούν στηρίξεις προς τα 9,85-9,80 ευρώ.
Με συναλλαγές 35 εκατ., νωρίτερα-περισσότερες απ' ότι τις τελευταίες συνεδριάσεις- ένδειξη πιεστικότητας και μικρού "αδειάσματος" συνεκτιμώντας πως ο μέσος ημερήσιος τζίρος 4ημέρου ήταν 75 εκατ. Οριο που σήμερα, κατά πως φαίνεται θα ξεπερασθεί.
Ενδεικτική και η ευρύτερη εικόνα στο ταμπλό, καθώς η...μπάλα παίρνει την πλειονότητα των μετοχών, με μόλις 17 τίτλους κόντρα στο ρεύμα διόρθωσης 85 τίτλων.
Μόλις 2 από τις 25 μετοχές του δείκτη-χωρίς μεταβολή- Helleniq Energy (8,27) και Autohellas (12,94).
Και από τις 20 της μεσαίας κατηγορίας 2 με θετικό πρόσημο: ΚΡΙ ΚΡΙ (8,48), Premia (1,324) και 2 χωρίς μεταβολή Papoutsanis (2,30), ΕΥΑΘ (3,72).
Στα 2,36 εκατ. η αξία συναλλαγών, με προσυμφωνημένες εντολές σε Mytilineos, Viohalco, EXAE, ΟΠΑΠ.