Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείριση «μαζέματος» στο Χρηματιστήριο

Μετριάστηκαν οι αρχικά ισχυρές απώλειες με κύριους μοχλούς την Coca Cola και την Εθνική Τράπεζα. Θετική κίνηση και από ΟΠΑΠ, Jumbo. Το βλέμμα και στις ξένες αγορές.

Επιχείριση «μαζέματος» στο Χρηματιστήριο

Με την βοήθεια των ξένων αγορών και την συνδρομή της Coca Cola HBC αλλά και της ΕΤΕ η προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης από την πλευρά των αγοραστών.

Ενισχύεται η long τάση για τα futures του S&P 500 στην Νέα Υόρκη, διευρύνεται η αντίδραση για τον DAX στην Φρανκφούρτη, με αποτέλεσμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών να περιορίζεται η αρχικά ευρύτερη διόρθωση.
Από τις 1.280 στις 1.264 και προς τις 1.282 μονάδες η διακύμανση για τον ΓΔ, με διακύμανση σχηματισμού V, σημειώνοντας πως μέχρι το σημείο αναστροφής-χαμηλό ημέρας η αξία συναλλαγών είχε φτάσει τα 30 εκατ.

Αυτή η κίνηση μέχρι τις 11.48' οπότε και σταδιακά εντολές αγοράς σε βαριά χαρτιά, πέραν της Coca Cola HBC συνέβαλαν στην διακύμανση του FTSE25 από τις 3.052 στις 3.104 και του Δείκτη Τραπεζών από τις 1.017 στις 1.045 μονάδες.

Κατά κάποιο τρόπο σε συγχρονισμό με τα ευρωπαϊκά οι κινήσεις των traders στην Αθήνα, με την προσοχή κυρίως στο Λονδίνο-κύρια αγορά διαπραγμάτευσης του ομίλου, στον δείκτη FTSE 100. Long φορά στο City, αγορές και στο ΧΑ για την συγκεκριμένη μετοχή, από την πρώτη κιόλας εντολή.

Coca Cola HBC από τα blue chips και Εθνική από τα τραπεζικά χαρτιά -σε δεύτερο χρόνο- λειτουργούν αντισταθμιστικά από την πλευρά των αγοραστών. Χρηματιστές αποδίδουν το "γύρισμα" της Εθνικής -από τα 5,93 στα 6,28 ευρώ στην συνολικότερα θετική στάση ξένων οίκων τόσο για τον κλάδο συνολικά -όσο ειδικότερα για κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές μετοχές.

Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες, από την Jefferies, σύμφωνα με όσα σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης η Εθνική παραμένει στην καλύτερη θέση, με αναθεώρηση στόχου στα 7,40 από τα 7,30 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι μόνον η Jefferies αλλά και άλλα σπίτια λ.χ. η Morgan Stanley που τελευταία έδωσε τιμή-στόχο τα 4,40 ευρώ για τον τίτλο της Πειραιώς.

Γιατί σπάνε τα κοντέρ κερδοφορίας οι τράπεζες, σχετικό θέμα του Euro2day.gr (στις 11 Αυγούστου), με τον κλάδο πρωταθλητή αποδόσεων για το 2023.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν την αυξημένη μεταβλητότητα-απόρροια μίνι sell off αλλά και επαναγορών από χαμηλότερες τιμές, εκτιμώντας ότι εάν στην αυριανή συνεδρίαση στην Wall Street- αργία στο ΧΑ- επιβεβαιωθεί το "γύρισμα" του S&P 500 προς τις 4.500 μονάδες, τότε Τετάρτη οι αγοραστές ενδεχομένως να έχουν ευκολότερο έργο. Θα φανεί, συνεκτιμώντας ότι βραχυπρόθεσμα η τάση είναι short -σε εβδομάδα- αλλά long σε 3μηνο και από αρχή έτους.

Στις 24/87 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, σχετικά βελτιωμένη με την αρχική. ΚΡΙ ΚΡΙ, ΑΔΜΗΕ, EpsiloNet, Entersoft 4 από τις 20 μετοχές του FTMidCap, με θετικό πρόσημο. Στα 52 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, στις 14.30' στα 1,89 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v