Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Παράλληλη πτώση για τράπεζες και blue chips

Εκτεταμένο profit taking οδήγησε τον ΓΔ στις 1.263 μονάδες. Τέρνα Ενεργειακή, OTE και Jumbo τα μόνα μέλη του FTSE 25 με θετικό πρόσημο. Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Παράλληλη πτώση για τράπεζες και blue chips

Σε κλοιό πωλήσεων οι αγορές, καθώς πλέον όλων των άλλων "βαθαίνει" η κρίση στην αγορά της Κίνας. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών συμπληρώθηκε η συνεχόμενη τέταρτη εβδομάδα διόρθωσης, με απώλειες σχεδόν 1,70% για τον Γενικό Δείκτη, μεγαλύτερες για τις τραπεζικές- σχεδόν 3%- και 1,26% για τον FTSE25.

Στις 1.263,34 (-1,57%) ο Γενικός Δείκτης, με τον FTSE25 στις 3.063,77 (-1,39%) και τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.017,73 (-2,01%).

Εβδομάδα περαιτέρω μείωσης θέσεων -κυρίως από έλληνες διαχειριστές- όπως φάνηκε και στα Αμοιβαία Κεφάλαια (δες Εκηβόλο) με αυξημένη αξία συναλλαγών κοντά στα 95 εκατ. (ημερήσιος μέσος όρος). Με πιθανότερο -πλέον- το ενδεχόμενο και νέων αυξήσεων των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, το μίνι sell off σε ομόλογα και μετοχές φέρνει σε ακόμη πιο πλεονεκτική θέση τους short.

Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση για τα ξένα χρηματιστήρια καθώς έληγαν 2,2 τρισ. δολάρια σε δικαιώματα προαίρεσης μετοχών, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα.

Η αρνητική εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Wall Street επέτεινε το πρόβλημα, με ενδεικτικό το "γύρισμα" των futures του S&P500 από τις 4.388 (περίπου στο "άνοιγμα" της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών) στις 4.351 (λίγο μετά τις 16.30') με το μείον 0,54% να πυροδοτεί νέες ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά.

Ενδεικτικά το μείον 1,45% του DAX στις 15.465 μονάδες, το μείον 1,35% του FTSE100 στις 7.215 μον., επηρεάζοντας ανάλογα τους επενδυτές στο ΧΑ προς το "κλείσιμο" της συνεδρίασης.

Μάλιστα το κλίμα βάραινε περισσότερο από την στιγμή που οι επαγγελματίες, αναλυτές αμφισβητούν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιεί το Πεκίνο (για την στεγαστική πίστη και το σκιώδες χρηματοπιστωτικό σύστημα) ενώ ενισχύεται η εκροή κεφαλαίων από assets της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Υπό το βάρος αυτών και χωρίς ουσιαστικές εξελίξεις στο εσωτερικό στο ΧΑ οι ενεργοί επενδυτές δεν θα μπορούσε να ενεργήσουν διαφορετικά, με συνέπεια η νέα ισχυρή διόρθωση να έρθει χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις από την πλευρά των αγοραστών, "βαθύτερη" στον κλάδο-πρωταθλητή 7μηνου, τον τραπεζικό.

Φυσιολογικές οι πωλήσεις και στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη, ενώ σε επιλεγμένα mid & small caps που είχαν υπεραποδώσει (σχεδόν αποκλειστικά) εγχώριοι παίκτες επέλεξαν να κάνουν "ταμείο".

Με αυτά, ο Γενικός Δείκτης, σε αρνητικό έδαφος από την πρώτη εντολή (στις 1.280,83 μον.) μέχρι και χαμηλότερα (στις 1.262,68 ) και την τελευταία στις 1.263,34 μονάδες, συμπληρώνοντας το "καρέ" εβδομάδων με αρνητικό πρόσημο. Από τις 1.351,68 η αρχή του διορθωτικού κύκλου, στις 27-28 Ιουλίου (οπότε υπολογίζεται πως έκλεισαν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων τους διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων).

Μεγαλύτερη η διόρθωση για τις τραπεζικές, στο 6% για την Πειραιώς, στο 5,56% για Alpha Bank, στο 3,28% για την Eurobank αλλά με την Εθνική να κάνει την ανοδική εξαίρεση, με 2,17% πάντα σε διάστημα εβδομάδος.

Κανόνας η διόρθωση για τα blue chips, εξαίρεση η Coca Cola HBC με θετικό πρόσημο 1,95% στην εβδομάδα, όπως και οι τίτλοι των Jumbo με 4%, ΟΤΕ με 3,39%, Cenergy Holdings με 0,47% λειτουργώντας- κατά το δυνατόν- αντισταθμιστικά.

Το κέρδος για τους long ήταν το "γύρισμα" του ΟΤΕ από τα χαμηλά των 13,52 ευρώ την Δευτέρα έως τα 14,35 την Πέμπτη και τα 14,39 σήμερα. Μάλιστα τα Συμβόλαια της μετοχής του Οργανισμού (ΣΜΕ 177) ήταν μαζί με της Jumbo (μόλις 30 ΣΜΕ) με premium μετά την λήξη της σειράς Αυγούστου στα Παράγωγα.

Η τελική σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, στο 1 / 5,1 δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για το πως εξελίχθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδος, με 96 μετοχές στο "κόκκινο" με 32 από αυτές με ποσοστό μεγαλύτερο του 3% .

Εικόνα του ΧΑ, που όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας (Κύκλος χρηματιστηριακή) "...με ισχυρή ωστόσο αντίσταση στην περιοχή των 1.340 μονάδων έχοντας καταγράψει φέτος απόδοση πάνω από το 40% σε επίπεδο Γ.Δ. και 70% για τις τράπεζες, προκαλεί την αυξημένη διάθεση για αποκόμιση κερδών από τους ξένους επενδυτές στην παρούσα φάση...". Αυτό εξηγεί, εν μέρει, και την ελάχιστη επίδραση (στους long) θετικών εκθέσεων οίκων όπως λ.χ. της HSBC που είναι overweight για Ελλάδα, προτείνοντας 7 μετοχές.

Για τον Πέτρο Στεριώτη, "άγνωστος Χ" είναι η οικονομία της Κίνας σημειώνοντας πως, "...όντας η δεύτερη μεγαλύτερη εθνική Οικονομία στον κόσμο, η Κίνα και τα προβλήματα της έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο. Οι Κεφαλαιαγορές, αξιολογώντας την κατάσταση, έχουν «αφαιρέσει» πάνω από το ήμισυ της αποτίμησης του ETF iShares MSCI China, το οποίο «παρακολουθεί» ένα καλάθι μετοχών από την Κίνα..."

Πυκνά τα "σύννεφα" στις διεθνείς αγορές προφανώς και θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, επιχειρηματικότητα παρά τις ανθεκτικές αντιστάσεις που δείχνει μέχρι σήμερα.

Η πτώση 17,2% του τζίρου στην βιομηχανία τον Ιούνιο, η οριακή για το σύνολο των επιχειρήσεων (ΕΛΣΤΑΤ) είναι ενδείξεις που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, όπως και η contrarian εκτίμηση της Morgan Stanley για την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2024.

Απόρροια της σημερινής διόρθωσης, η μείωση της αποτίμησης της Coca Cola HBC χαμηλότερα των 10 δισ., με τον ΟΤΕ στην δεύτερη θέση με 6,108 δισ. διευρύνοντας την απόσταση από την Εθνική στα 5,671 δισ., τον ΟΠΑΠ στα 5,576 δισ. την Eurobank στα 5,567 δισ., με τη Mytilineos να συμπληρώνει τις μόλις 6 με χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη των 5 δισ.

Αρνητική η εβδομάδα και για την Πειραιώς, που μετά και την σημερινή διόρθωση με 3,76% υποχώρησε χαμηλότερα των 4 στα 3,971 δισ.

Σημειωτέον πως, στην συνεδρίαση της Πέμπτης 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος των συναλλαγών (εισροών) στη μετοχή, καθώς από Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου είναι σε ισχύ στο "καλάθι" του MSCI Standard Greece.

--ΧΠΑ

Σε αυτό το περιβάλλον, και εντός, η εικόνα στην αγορά Παραγώγων δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική.

"Κλείσιμο" σειράς Αυγούστου με discount, όπως και η μετακύληση για 893 Συμβόλαια (στη σειρά Σεπτεμβρίου) σε επίπεδα κατά 1,33% χαμηλότερα.

Στο "κόκκινο" η πλειονότητα των ΣΜΕ επί μετοχών, ενδεικτικό του κλίματος (παρά την ρηχότητα του ΧΠΑ) με εξαίρεση του ΟΤΕ και της Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v