Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή των αγοραστών και η συνέχεια

Συνέχεια ανόδου για τον ΓΔ στο ξεκίνημα. Τα σινιάλα από την χθεσινή αντίδραση, ποιες μετοχές «σάρωσαν» οι αγοραστές, ποιες «μαζεύουν» διακριτικά επί 4 εβδομάδες. Τα τεχνικά σήματα.

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή των αγοραστών και η συνέχεια

Τεχνολογικό ράλι στη Wall Street, σε υψηλό 16 ετών το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ, επιφυλακτικές κινήσεις νωρίτερα στις αγορές της Ασίας και «ώρα BRICS» στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής σήμερα.

Ανοδική διόρθωση ή προοίμιο αναστροφής η χθεσινή ευρύτερη για τις αγορές κίνηση, θα φανεί σήμερα-Παρασκευή, οπότε είναι η καθιερωμένη ομιλία του επικεφαλής της Fed στο Jackson Hole. Στο ετήσιο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών πιθανότατα να δοθεί το πλαίσιο ενεργειών τους για επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη, συνεπώς μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Wall Street θα παίζονται ανάλογα στοιχήματα παράλληλα με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων ομίλων όπως λ.χ. Macy's, Nordstrom, Kohls κ.λπ.

Από οριακά θετικές τιμές τα futures του S&P500, από τις 15.603 (0,19%) ο DAX, από τις 7.257 (-0,06%) ο FTSE100 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ισχυρή αντίδραση με τον ΓΔ στις 1.285,27 (1,74%). Κλάδος-μοχλός ο τραπεζικός με υπεραπόδοση και τον ΔΤΡ στις 1.049,25 (3,10%), με ευρύτερη συμμετοχή αγοραστών στα blue chips με τον FTSE Large Cap 1,95% υψηλότερα στις 3.123,55 μονάδες.

Αξία συναλλαγών 107,8 εκατ., με 25,1 εκατ. μετοχές και προσυμφωνημένες εντολές 15,2 εκατ. (η μερίδα του λέοντος στη μετοχή της Jumbo), που σύμφωνα με μερίδα χρηματιστών παραπέμπει σε επανενεργοποίηση αγοραστών, στην πλειονότητα τους ξένων χαρτοφυλακίων.

Τουλάχιστον αυτό δείχνει το «σάρωμα» σε μετοχές των Jumbo (28,12), Mytilineos (36,08), Motor Oil (22,04), Cenergy Holdings (6,67), AEGEAN (12,70), ΔΕΗ (9,935) κ.α., ο τρόπος διακύμανσης των μετοχών, η σύνθεση εντολών αγοράς-πωλήσεων. Εάν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση fund ο διαχειριστής του οποίου επανέρχεται μετά από ένα γερό «ταμείο» στο 7μηνο και διακοπές τον Αύγουστο ή κάτι πιο συνολικό θα απαντηθεί κατ' αρχάς σήμερα και σταδιακά στις συνεδριάσεις που ακολουθούν μέχρι και την Παρασκευή.

Ανάλογα δε με τα μηνύματα από το συμπόσιο θα είναι η τάση στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις που θα απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Αύγουστος (Δευτέρα 21/9-Πέμπτη 31/9), ενόψει ενός Σεπτεμβρίου που μόνο στο ημερολόγιο του 20ημέρου να ανατρέξει κάποιος καταλαβαίνει γιατί θεωρείται D-Month για τις διεθνείς αγορές, για το ΧΑ.

Μένοντας στα της χθεσινής συνεδρίασης, ενισχύθηκε η εκτίμηση αναλυτών που θεωρούν μακροπρόθεσμα long χαρτιά του δείκτη, στις διορθώσεις των οποίων επανατοποθετούνται οι επενδυτές -στην πλειονότητά τους έχουν εγγράψει υπεραξίες από προηγούμενη άνοδό τους-, εισηγμένες μεγέθους λ.χ. Mytilineos, Jumbo έχουν... προδιαγεγραμμένη τάση -μεσομακροπρόθεσμα- όπως και ΟΠΑΠ, Cenergy Holdings κ.α.

Πιθανότερο το ενδεχόμενο συνέχισης της τάσης σε νέα υψηλά ή και ιστορικές κορυφές σε ορίζοντα φθινοπώρου. Είναι τα «χαρτιά» που σύμφωνα με τους συγκεκριμένους αναλυτές «μαζεύονταν» σε όλη τη διάρκεια του πτωτικού σερί των 4 εβδομάδων.

Προσέγγιση που εάν επιβεβαιωθεί, τότε στο ΧΑ, όσον αφορά στους δείκτες «βλέπουν» πάνω από τις 1.350 μονάδες. Ο χρονισμός είναι προς διερεύνηση.

Στις 83/32 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο, ενδεικτική της αναστροφής κλίματος και στα mid&small caps, με την πρώτη αφορμή που δόθηκε από τα τραπεζικά και τα blue chips.

Τεχνικά, κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με σημεία προσοχής τις 1.010 και 1.057 μονάδες, ως κάτω και άνω όριο του εύρους.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v