Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Σε αρνητικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, κάτω από τις 1.300 μονάδες, καθώς μετριάζεται η αρχική δυναμική στο ΧΑ. Πιέσεις για τράπεζες, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, υπεραποδίδει η ΓΕΚ Τέρνα.

Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο

Επιβραδύνεται η αντίδραση στα ευρωπαϊκά, αρνητικό "γύρισμα" στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Παρά την θετική εικόνα στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο μετριάζεται η αρχική δυναμική, την ίδια ώρα στην Αθήνα βασικοί δείκτες, μετοχές περνούν σε αρνητικό έδαφος.

Από τις 1.301,82 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη οι πρώτες εντολές από την πλευρά των αγοραστών, με αποτέλεσμα την συνέχιση της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης έως τις 1.309,90, επίπεδο απ' όπου με την συμπλήρωση του ημιώρου ενεργοποιήθηκαν επί μέρους πωλήσεις. Σταθερή κλίση, έκτοτε, με συνέπεια λίγο πριν τις 12.40' ο ΓΔ να περάσει στο κόκκινο, χαμηλότερα έως τις 1.296,44 μονάδες.

Με τζίρο 12-12,5 εκατ. η διόρθωση για τραπεζικά χαρτιά και blue chips, με χρηματιστές να αποδίδουν την αλλαγή (σ)τάσης σε εντολή πώλησης πιθανόν από εγχώριο διαχειριστή (μετοχικού ; αμοιβαίου κεφαλαίου) πληροφορία που δεν επιβεβαιωνόταν μέχρι πριν λίγο. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι σε μία αγορά "ρηχή", όπως είναι το ΧΑ αρκεί μία μέτρια εντολή σε μετοχές ενός "καλαθιού" 4-6 τραπεζικών-blue chips για να την "τραβήξουν" ή "διορθώσουν" ανάλογα.

Για τον ΔΤΡ η διακύμανση διαμορφώθηκε από το αρχικό των 1.075,98 έως τις 1.979,59 απ' όπου "γύρισε" έως τις 1.061,16 μονάδες. Αρνητική ένδειξη η αδυναμία για τον κλαδικό δείκτη να υπερβεί τις 1.080 μονάδες- ελάχιστο απαιτούμενο για την διαδικασία διαμόρφωσης σχηματισμού αναστροφής/από short σε long-

Για τον FTSE 25 η διακύμανση μεταξύ 3.170,94 έως τις 3.190,99 και προς τις 3.153,90 μονάδες, ακολουθώντας φορά ανάλογη με της αγοράς και των τραπεζικών.

Σε Εθνική, Πειραιώς οι κύριες ρευστοποιήσεις (από αγορές αρχικά) για τον τραπεζικό κλάδο, απ' όπου διαφοροποιούνταν μέχρι νωρίτερα Eurobank, Alpha Bank.

Σε ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo οι κύριες πωλήσεις για τα blue chips, με ΟΤΕ και Jumbo από την αρχή της συνεδρίασης με πωλητές. Ειδικότερα για την Jumbo η πίεση οφείλεται στο ότι έκοψε το κουπόνι για το μέρισμα, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή το κουπόνι για επιστροφή κεφαλαίου 0,2 ευρώ.

Αντιθέτως, με αγοραστές σε Mytilineos, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αντισταθμίζεται-εν μέρει- το μειονέκτημα των αγοραστών.

Μάλιστα για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η αντίδραση από τα 12,88 έως τα 13,46 και νωρίτερα με 3,42% στα 13,30 ευρώ ήταν από τα λιγοστά θέματα της συνεδρίασης που συζητούνταν στα χρηματιστηριακά γραφεία.
Ανατροπή σκηνικού και για το ευρύτερο μέρος του ταμπλό, με την αρχική σχέση του 51/22 να έχει αλλάξει άρδην σε 31/71.

Στα 32 εκατ. ευρώ η αξία συναλλαγών, με 3,95 εκατ. μέσω προσυμφωνημένων εντολών σε ΟΤΕ, Εθνική και Eurobank.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v