Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έβαλαν στο στόχαστρο οι πωλητές

Ευθυγραμμίστηκε με το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη η εγχώρια αγορά στη πρώτη συνεδρίαση του μήνα. Πειραιώς, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛΠΕ οι τίτλοι του FTSE 25 που κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα.

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές έβαλαν στο στόχαστρο οι πωλητές

Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου επιβεβαίωσε την ανοδική του κόπωση, αλλά και την δυσκολία υπέρβασης των 1350 μονάδων, ενώ και σήμερα εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές, που ενθαρρυμένοι από τα, τουλάχιστον, ικανοποιητικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Πειραιώς και Eurobank και τις διθυραμβικές εκθέσεις Ξένων και Εγχώριων Οίκων που ακολούθησαν, προχώρησαν σε τοποθετήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή υποχώρηση “βοηθήθηκε” από την συνεχιζόμενη επιφυλακτική εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, αλλά και το σημαντικό γύρισμα των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών, από τα πρωινά υψηλά.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και μετοχές από όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, που υπεραπέδωσαν κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν τη συνέχιση της κινητικότητας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, έστω και με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και φήμες, όμως και σε αυτή την κατηγορία μετοχών, σημειώθηκε αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, στην συντριπτική πλειονότητα των τίτλων.

Τα αποτελέσματα των Εισηγμένων συνεχίζονται και σήμερα με Εθνική και MIG, ακολουθούν ΔΕΗ και ΟΤΕ την Πέμπτη 3 Αυγούστου, η Alpha Bank στις 9 Αυγούστου, μαζί με την Coca Cola HBC και η Ideal Συμμετοχών την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Με τη συμπεριφορά της Αγοράς κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, μένει να φανεί αν τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι Δεικτοβαρείς Εισηγμένες έχουν προεξοφληθεί από τις τρέχουσες αποτιμήσεις, ή απλά το Χ.Α. έχει κάνει “μία στάση για ανάσες”, πριν κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι οι ρευστοποιήσεις που λαμβάνουν χώρα, προκειμένου να κατοχυρωθούν σημαντικά κέρδη, απορροφούνται από τους αγοραστές, χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερους πτωτικούς “κραδασμούς” και αυτό μπορεί να έχει την σημασία του για την συνέχεια.

Με ανοδικές διαθέσεις, για το σύνολο των Εκδοτών, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,88% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,98% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,759% αναρριχάται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1344,3 (+0,66%) και 1318,11 μονάδων (-1,30%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1320,5 (-1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1324,28 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,84%.

Ο τζίρος στα 103,7 εκατ., από τα οποία τα 7,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΜΥΤΙΛ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 103,7 εκατ., τα 89,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Επιβεβαιωμένη παραβίαση του ορίου των 1328 μονάδων του ΓΔ, είναι πολύ πιθανό να σηματοδοτήσει την απαρχή διόρθωσης, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες στηρίξεις που εντοπίζονται στις 1320 μονάδες και στις 1303 μονάδες στη συνέχεια”, τονίζει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία ανακοινώνονται μετά το κλείσιμο της Αγοράς”, σύμφωνα με την Euroxx Sec.

“Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (η Federal) και η ΕΚΤ ολοκλήρωσαν τις επιτοκιακές αυξήσεις του Ιουλίου κατά 25 μ.β., την 11η και 9η συνεχόμενη αντιστοίχως. Με τους αναλυτές να πιθανολογούν την διακοπή των αυξήσεων το Σεπτέμβριο, αν και οι ‘γερακίσιες φωνές’ επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστούν, μέχρις ότου ο πληθωρισμός υποχωρήσει στο 2% (στο 5,3% τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, στο 3% στις ΗΠΑ τον Ιούνιο), όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Την ίδια ώρα, το σενάριο της ύφεσης δείχνει να απομακρύνεται, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 2,4% στις ΗΠΑ στο 2ο τρίμηνο, αλλά και κατά 0,3% στην Ευρωζώνη, υποβοηθούμενο από τις επιδόσεις στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ αναπροσαρμόζει στο 3% την πρόβλεψή του για το ρυθμό μεγέθυνσης της Παγκόσμιας Οικονομίας το 2023.

Το σκηνικό αυτό επιτρέπει τη διατήρηση του θετικού momentum στις Διεθνείς Αγορές, ιδιαίτερα στη Wall Street, με τις θέσεις απασχόλησης της Οικονομίας να αυξάνουν, διατηρώντας την ανεργία μόλις στο 3,6%, ενώ η συσσώρευση των δεικτών είναι το βασικό χαρακτηριστικό και των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Με το δείκτη PMI του Ιουλίου (βιομηχανικές παραγγελίες) ωστόσο να υποχωρεί στην Ευρωζώνη, προκαλώντας αναταράξεις στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Στην Ελληνική Οικονομία οι θετικές εξελίξεις συνεχίζονται. Οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, σε σχέση με το Μάιο, ενδεικτικό της οικονομικής ευρωστίας που καταγράφεται.

Τα τεστ αντοχής των Ευρωπαϊκών Αρχών κατέγραψαν εξαιρετικές επιδόσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες, με το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας να είναι πάνω από 10%, ακόμη και στο stress σενάριο του 2025 με δυσμενείς παραδοχές για το ΑΕΠ.

Οι εξαμηνιαίες επιδόσεις της Eurobank και της Πειραιώς καταγράφουν θεαματική κερδοφορία, προϊόν της ουσιαστικής βελτίωσης των καθαρών εσόδων από τόκους, αλλά και του προμηθειακού εισοδήματος, με παράλληλη βελτίωση των δεικτών ΜΕΔ και κεφαλαιακής επάρκειας. Παράλληλα, θεαματικές επιδόσεις καταγράφουν στα 6μηνά τους TITC και Μυτιληναίος, με τον τελευταίο να δρομολογεί επένδυση για παραγωγή γαλλίου, βασικής πρώτης ύλης για τους ημιαγωγούς, ώστε να καλυφθούν οι Ευρωπαϊκές ανάγκες.

Με τα δεδομένα αυτά, θα ήταν λογικό να είχε συνεχίσει την ανοδική του κίνηση το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Όμως, η περιοχή των 1340 μονάδων του ΓΔ αποδείχθηκε ισχυρό όριο αντίστασης, καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις Τραπεζικών μετοχών και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων, καθώς το +4,45% που καταγράφηκε για το ΓΔ το Ιούλιο, συντηρεί τη διάθεση πολλών επενδυτών για την κατοχύρωση των υψηλών ετήσιων κερδών που έχουν ήδη καταγραφεί (+43% για το ΓΔ και +70% οι Τράπεζες στο 2023).

Οι συνθήκες κόπωσης επομένως διαμορφώνουν προϋποθέσεις για ενδεχόμενη πλαγιοκαθοδική κίνηση του ΓΔ βραχυπρόθεσμα, με την περιοχή των 1300 μονάδων να αποτελεί το πλησιέστερο όριο στήριξης, ενώ επιβαρυντικά επιδρά και το δυσμενές κλίμα, λόγω των καταστροφών από τις μεγάλες πυρκαγιές του Ιουλίου στη Ρόδο, την Κέρκυρα, τη Μαγνησία και την Εύβοια.

Ωστόσο, η Ιαπωνική R&I απέδωσε ήδη επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία και την Παρασκευή είναι η σειρά της Scope Ratings να ακολουθήσει, με τους δύο Οίκους να μη αναγνωρίζονται ακόμη από την ΕΚΤ.

Όμως, η ήδη αναγνωρισμένη Καναδική DBRS, που ανακοινώνει τη δική της έκθεση στις 8 Σεπτεμβρίου και αναμένεται, εκτός σοβαρού διαταρακτικού απροόπτου, να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της Ελληνικής Οικονομίας, εξέλιξη που θα ευεργετήσει πολλαπλά την Ελληνική Οικονομία και το Χρηματιστήριο”, όπως εκτιμά ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,1), ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,8), Εθνική (5,7), Μυτιληναίο (5,2), Πειραιώς (4,4), ΔΕΗ (4,1), Alpha Bank (3,8), Jumbo (3,7), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,5) και ΤΕΝΕΡΓ (2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, με την τελική εικόνα να αφήνει εκτεθειμένους τους πρωινούς αγοραστές.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της Alpha Bank (-2,11%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 1,66 ευρώ (+1,50%), της Εθνικής (-0,96%) μέχρι τα 6,432 ευρώ (+2,75%), της Eurobank (-1,10%) μέχρι τα 1,615 ευρώ (+1,73%) και της Πειραιώς (+2,15%) μέχρι τα 3,56 ευρώ (+3,61%).

Μεταξύ 1107,46 (+1,90%) και 1068,18 μονάδων (-1,71%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1072,46 (-1,32%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1078,74 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,74%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1078 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 1060, 1004, 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1137, 1180, 1191 και 1250 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “ώθηση 111 εκατ. ευρώ στα κέρδη του Ομίλου Eurobank έδωσε η, για πρώτη φορά, λογιστικοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, λόγω του αρνητικού goodwill (διαφορά μεταξύ τιμής αγοράς και λογιστικής αξίας της Τράπεζας). Η Eurobank λογιστικοποίησε κατά το β' τρίμηνο την Ελληνική Τράπεζα στις συγγενείς Εταιρείες, μετά τη λήψη των εγκρίσεων και την ολοκλήρωση της συναλλαγής απόκτησης ποσοστού 13,41% από τη Wargaming, που ανέβασε το ποσοστό της Eurobank στο 29,2%”.

Με περισσότερες “πράσινες εξαιρέσεις”, η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή επέπλευσαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,60%), ΕΛΠΕ (+1,11%), ΟΤΕ (+0,49%) και ΣΑΡ (+1,45%)

Να σημειωθεί ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση και διεγράφησαν από το Χ.Α. οι 3.026.921 ίδιες μετοχές της Γρ. Σαράντης (+1,45%). Το σύνολο των μετοχών της Εταιρείας που είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. ανέρχεται σε 66850563.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “Σε αντιστροφή πρόβλεψης, η οποία θα ενισχύσει τα ενοποιημένα αποτελέσματά του ή θα αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης για παράταση της σύμβασης παραχώρησης, θα προχωρήσει ο ΟΠΑΠ, σε περίπτωση που η απόφαση διαιτησίας τον δικαιώσει για το θέμα της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής προς την Ελληνική Δημοκρατία την περίοδο της πανδημίας. Η κατά 100% Θυγατρική της OΠΑΠ, Ελληνικά Λαχεία, προσέφυγε σε διαδικασία διαιτησίας, κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ΤΑΙΠΕΔ, αξιώνοντας να αναγνωριστεί, για τα έτη 2020, 2021, καθώς και για την περίοδο Ιανουάριος - Μάιος 2022, ότι δεν έχει υποχρέωση καταβολής ελάχιστου ετήσιου μισθώματος, 50 εκατ. ευρώ. Η αίτηση διαιτησίας κατατέθηκε σύμφωνα µε τους κανόνες διεθνούς διαιτησίας του London Court of International Arbitration (LCIA), δυνάμει του όρου 32 της σύμβασης παραχώρησης”.

Μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος του ΟΠΑΠ (-0,37%) προσπάθησε να δώσει αντίδραση, αναρριχόμενος μέχρι τα 16,21 ευρώ (+1,25%), αλλά η συνέχεια δεν δικαίωσε τους πρωινούς αγοραστές. Η επόμενη αντίσταση στα 16,50 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 15,85 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΕΕΕ (-1,29%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 27,31 ευρώ. Αν χαθεί η στήριξη στα 26,60 ευρώ, η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΔΟΜΙΚ (+250,62%) ακολουθούμενη από ΜΙΓ (+162,76%) ΠΕΙΡ (+144,09%), ΑΡΑΙΓ (+141,97%), ΓΚΜΕΖΖ (+130,61%), CENER (+127,48%), ΙΝΚΑΤ (+123,97%), ΜΑΘΙΟ (+123,81%), ΞΥΛΠ (+121,54%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+120,65%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+110,08%) και ΑΒΑΞ (+100%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 900000 νέες μετοχές της Μοτοδυναμικής (0%), που προέκυψαν από Α.Μ.Κ. λόγω κεφαλαιοποίησης αποθεματικού για διάθεση δωρεάν μετοχών σε μέλη Διοίκησης. Το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της Εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 30150000.

Επίσης από σήμερα, οι μετοχές της Πλαστικά Κρήτης (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το ποσό €0,45 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,4275 ανά μετοχή).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιντερτέκ (+23,17%) και κατόπιν ενημέρωσης της Εταιρείας από την πλευρά της Μετόχου “CD Media”, η Τελευταία ευρίσκεται σε πρώιμες επαφές με την Μέτοχο Εταιρεία “Αμοιρίδης - Σαββίδης ΑΕ” για πιθανή εξαγορά μετοχών της Τελευταίας στην Εταιρεία και δεν υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα προς δημοσίευση, καθώς δεν υπάρχει επικείμενη συναλλαγή που να θεωρείται οριστική, ή βέβαιη, ή σφόδρα πιθανή. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το Επενδυτικό Κοινό, τηρώντας απαρέγκλιτα τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις της στην ισχύουσα νομοθεσία και στον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που εφαρμόζει και ειδικότερα των διατάξεων του Ν. 3461/2006 (περί δημόσιων προτάσεων) εφόσον και όταν απαιτηθεί.

Από εκεί και πέρα, μεταξύ +2,11% και -10,21% κινήθηκε η Δομική Κρήτης, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές αμετάβλητη.

Σε υψηλά 23 μηνών η Ίλυδα (+1,89%), 181 μηνών η Αλουμύλ (+4,89%), 186 μηνών η Βιοκαρπέτ (+3,90%) και 234 μηνών η ΕΚΤΕΡ (+5,60%).

Αύξησε συναλλαγές η Γενική Εμπορίου (+10,41%).

Ανοδική κίνηση εν όψει διανομής δωρεάν μετοχών, σε αναλογία 1ν/1π, από την ACAG (+3,62%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την ΒΙΣ (+7,38%).

Μετά από πτωτικό “καρέ”, αντέδρασε η ΓΚΜΕΖΖ (+2,16%).

Βγήκε αξιοσημείωτο “bid” σε Medicon (+4,75%), Logismo (+1,52%) και Sato (+3,90%).

Ανοδικό τρίο για Realcons (+3,83%) και υψηλά 18 μηνών. Πλησιάζει τον στόχο των 3,00 ευρώ.

Τέσσερα “πακέτα”, συνολικά 500000 τεμ., όλα στα 3,29 ευρώ, για την Ιντρακάτ (-0,61%).

Σε υψηλά 147 μηνών η Centric (+7,89%), καθώς κατέχει το 16,2% της CD Media.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΚΡΙΤ (+9,95%), ΚΑΜΠ (+1,77%), ΕΛΒΕ (+4%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3,31%), ΜΙΝ (+2,36%), ΚΕΠΕΝ (+0,81%), ΣΑΡΑΝ (+9,43%), MED (+2,53%), ΜΑΘΙΟ (+2,92%), ΕΠΙΛΚ (+1,31%) και ΠΡΔ (+2,04%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1300 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1273, 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1109 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1350, 1366, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3150 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 3065, 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2689 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3350 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Απώλειες στην Ευρώπη, με πτωτικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Ήπιες πιέσεις για το Πετρέλαιο, προς το 1,0963 υποχωρεί το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Θέλει να κρατηθεί πάνω από τα $1940 ο Χρυσός, προς τα $24,3 υποχωρεί το Ασήμι.

Προς τα $28750 διολισθαίνει το Bitcoin, προς τα $1825 υποχωρεί το Ethereum.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 4,1%, κόντρα στις προβλέψεις που περίμεναν νέα άνοδο. Να σημειωθεί ότι η RBA έχει αυξήσει τα επιτόκια σωρευτικά κατά 400 μονάδες βάσης από τον περασμένο Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ετών.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 14 ετών έκαναν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Nationwide. Οι τιμές για τον Ιούλιο μειώθηκαν 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 3,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από το 2009.

Τη μεγαλύτερη βουτιά από την εποχή της Covid-19 έκανε η μεταποιητική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη τον Ιούλιο. Ο τελικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της HCOB στη Ζώνη του Ευρώ, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 42,7 τον Ιούλιο, από 43,4 τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, σε ευθυγράμμιση σε μια προκαταρκτική μέτρηση.

Τον Ιούνιο του 2023, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη Ζώνη του Ευρώ ήταν 6,4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Μάιο και μειωμένο από 6,7% τον Ιούνιο του 2022. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 5,9% τον Ιούνιο, επίσης σταθερό σε σύγκριση με τον Μάιο και χαμηλότερα από το 6,1% του Ιουνίου.

“Οι Αμερικανικές Τράπεζες ανέφεραν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση δανείων το δεύτερο τρίμηνο, επεκτείνοντας μια τάση που ξεκίνησε πριν εμφανιστούν πρόσφατες πιέσεις στον Τραπεζικό τομέα”, ανακοίνωσε η Fed.

H Μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιούλιο, με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM σημείωσε άνοδο στις 46,4 μονάδες, από 46 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 46,9 μονάδες.

Οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021 τον Ιούνιο. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν, για δεύτερο διαδοχικό μήνα, στα 9,58 εκατ., οριακά χαμηλότερα από τα 9,6 εκατ. τον Μάιο.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες κατέγραψαν κέρδη τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ενώ υψηλότερα αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία για τον Μάιο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες ενισχύθηκαν 0,5%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,6%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,7 δισ. ευρώ, στα 89,4 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ ενισχύεται εκ νέου και διαμορφώνεται στις 111,1 μονάδες, από 110,1 μονάδες τον Ιούνιο, σε υψηλό 16 πλέον μηνών.

Με σύσταση “buy” και τιμή - στόχο στα 1,90 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, ενώ “neutral” σύσταση και τιμή - στόχο στα 3 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, συνεχίζει Deutsche Bank μετά τις ανακοινώσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Από την πλευρά της η Jefferies διατηρεί τις συστάσεις “hold” για τις μετοχές των Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς. Για τη Eurobank, η τιμή - στόχος τίθεται στα 1,70 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ και ΚΟΥΕΣ και με το αρνητικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ και ΟΤΕ. Δεν υπάρχει τίτλος του FTSE25 που να έκλεισε στο υψηλό, ή στο χαμηλό ημέρας.

Υποδεέστερη της αρχικής η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 86 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση νεότερης υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.378 συμβόλαια).

Στα 3.980 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 3.934 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Στα 1.839 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.834 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 370 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 370 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 774, 652 για τον Αύγουστο και 122 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.202,25), κινήθηκε μεταξύ 3.195 και 3.259,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 200, 200 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.089), κινήθηκε μεταξύ 1.085,5 και 1.150 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 200, 100 για τον Αύγουστο, 100 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Οκτώβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.060), κινήθηκε μεταξύ 5.060 και 5.145 μονάδων.

Δεν υπήρξε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (25.727), Eurobank (3.229), Πειραιώς (8.707), Εθνική (1.076), ΔΕΗ (469), Ιντρακάτ (777), Αεροπορία Αιγαίου (323), ΕΧΑΕ (1.219), Ελλάκτωρα (104), ΟΤΕ (1129), Τέρνα Ενεργειακή (109), Μυτιληναίο (621), Ελ. Πετρέλαια (137), ΑΔΜΗΕ (315), ΕΛΧΑ (125), Ιντρακόμ (207), ΟΠΑΠ (368), Lamda Development (195), Viohalco (213).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 263.892, Πειραιώς 75.314, Eurobank 39.827, Εθνική 17.967, ΑΔΜΗΕ 20.345, ΔΕΗ 31.323, ΟΤΕ 12.315, ΤΕΝΕΡΓ 12.342, ΕΧΑΕ 10.872.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.567.065 τεμ., (από 58.567.065 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.558.355 τεμ. (1.598.355), Eurobank 34.174.089 τεμ. (34.174.089), ΟΠΑΠ 1.561.557 τεμ. (1.562.042), Εθνική 8.971.465 τεμ. (9.095.465), ΟΤΕ 1.792.592 τεμ. (1.812.258), Πειραιώς 812.854 τεμ. (789.868).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v