Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τελευταίες κινήσεις για το κλείσιμο του επταμήνου

Ερώτημα οι συναλλαγές καθώς η εγχώρια αγορά βρίσκεται ήδη στον «σκληρό πυρήνα» των καλοκαιρινών διακοπών. Οι τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών.

Χρηματιστήριο: Τελευταίες κινήσεις για το κλείσιμο του επταμήνου

Με κέρδη έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street την Παρασκευή, έχοντας επικεφαλής τον Τεχνολογικό κλάδο (Dow Jones +0,50%, S&P 500 +0,99%, Nasdaq +1,90%). Από τις 30 μετοχές του Dow, 8 έκλεισαν με αρνητικό και οι υπόλοιπες με θετικό πρόσημο.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones κέρδισε 0,66%, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,02% ενώ ο Nasdaq πρόσθεσε 2,02%. Σημειώνεται ότι Dow Jones και S&P 500 κατέγραψαν τρίτη συνεχόμενη κερδοφόρα εβδομάδα. Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, δείχνει η εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Ξεχωρίζουν Nikkei (+1,34%) και Hang Seng (+1,58%).

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοινώνει αύριο τις αποφάσεις της για τα επιτόκια, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση 25 μ.β., στο 4,35%.

Για ήπιο ξεκίνημα και οριακές μεταβολές, προϊδεάζουν τα futures των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών. “Οποιαδήποτε παύση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να ακολουθηθεί από νέα αύξηση των επιτοκίων. Στην επόμενη συνεδρίαση, τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου, ή ίσως μια παύση”, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, στην εφημερίδα Le Figaro.

Η τελευταία συνεδρίαση του μήνα και του χρηματιστηριακού επταμήνου, σήμερα και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, η οποία θα διεξαχθεί στον απόηχο της είδησης, σύμφωνα με την οποία “με άνεση ανταπεξήλθαν οι Εγχώριες συστημικές Τράπεζες στο στρεσάρισμα του ισολογισμού τους υπό το δυσμενές σενάριο” και αυτή η εξέλιξη ενδυναμώνει την υφιστάμενη αίσθηση της Αγοράς ότι ο Επόπτης θα επιτρέψει την καταβολή μερίσματος από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης.

Έτσι, η σημερινή συνεδρίαση καλείται να δείξει αν η παραπάνω εξέλιξη είχε προεξοφληθεί από τις τρέχουσες αποτιμήσεις του Βαρύδεικτου Τραπεζικού κλάδου, ή θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επόμενη ανοδική κίνηση. Και βέβαια ζητούμενο είναι αν η ανοδική αντίδραση θα συνοδευτεί από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, ή η μικτή αξία συναλλαγών θα συνεχίσει να δίνει νούμερα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, καθώς η Αγορά, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκεται κοντά σε μακροχρόνιες αντιστάσεις.

Επόμενο ζητούμενο για τη σημερινή συνεδρίαση είναι αν θα υπάρξουν κάποιες κινήσεις καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, λόγω λήξης του χρηματιστηριακού επταμήνου και βέβαια τι στάση θα κρατήσουν οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Όλα τα παραπάνω, καθώς μπαίνουμε στον “σκληρό πυρήνα” των Θερινών διακοπών, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συναλλακτική δραστηριότητα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αν αυτή θα μπορέσει να βοηθήσει στην υπέρβαση των 1.350 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v