Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Λεπτές ισορροπίες αγοραστών-πωλητών

Ηπιων τόνων συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε με οριακά κέρδη για τον ΓΔ χάρις στον τραπεζικό κλάδο (πλην Εθνικής). Ισχυρά κέρδη για Mytilineos, νέα πίεση για τον ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Λεπτές ισορροπίες αγοραστών-πωλητών

Ο Γενικός Δείκτης εξάντλησε την ημερήσια κίνησή του σε ένα εύρος λίγο μεγαλύτερο των οκτώ μονάδων, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, καθώς έλειψαν οι αποφασιστικές βοήθειες από τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, μικτή η εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές και το όποιο ενδιαφέρον στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συντηρήθηκε από τις κινήσεις επιμέρους τίτλων, κυρίως σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από εκεί και πέρα και παρά όλα τα παραπάνω, έστω και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών, η λήξη των συναλλαγών βρήκε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. με θετική ημερήσια μεταβολή και οριακά κέρδη. Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει σε νέα υψηλά 111 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/4/2014 (1353,01 μονάδες).

Πιθανόν οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και αν δεν υπάρξει κάποιος σημαντικός ανοδικός καταλύτης, να κληθούν να δείξουν αν την βραχυπρόθεσμη θα την διαμορφώσουν τα χαρτοφυλάκια που θα επιλέξουν να “κλειδώσουν” μέρος των κερδών, ή οι traders που, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, θα σπεύδουν να πάρουν θέσεις, ποντάροντας στο επόμενο ανοδικό κύμα και μάλιστα εν μέσω του Ελληνικού Θέρους.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αναζήτηση των τίτλων που, θεωρητικά, είναι με ελκυστικές αποτιμήσεις και δεν έχουν ακολουθήσει την ανοδική κίνηση. Σε κάθε περίπτωση, οι αγοραστές συνεχίζουν να δηλώνουν παρόντες, στηρίζοντας τις θέσεις τους, όμως το ζητούμενο είναι αν η Αγορά μπορεί να κινηθεί ψηλότερα, ή θα συνεχιστεί το “consolidation”, με τις κινήσεις σε επιμέρους μετοχές να συντηρούν το ενδιαφέρον των traders.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τους περισσότερους αναλυτές, που θεωρούν σαν επικρατέστερο σενάριο, αυτό της συσσώρευσης και των επιλεκτικών τοποθετήσεων, με τα μεγάλα χαρτοφυλάκια να απορροφούν την προσφορά στα “βαριά χαρτιά”, μέχρι να έλθει η είδηση που θα φέρει την ανοδική διαφυγή του ΓΔ υψηλότερα της ζώνης 1340 – 1350 και του ΔΤΡ υψηλότερα των 1100 μονάδων και την επιστροφή του τζίρου σε επίπεδα πάνω από τα 100 εκατ.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, σε ένα ακόμα ιστορικό υψηλό έκλεισε και σήμερα η ΑΡΑΙΓ (+0,50%), ενώ ο σημερινός τζίρος ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων.

Πλέον το βλέμμα στρέφεται και στις ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου στις ΗΠΑ, με τα μεγάλα Αμερικανικά Τραπεζικά Ιδρύματα, να μονοπωλούν από σήμερα το ενδιαφέρον (σήμερα οι JP Morgan, BlackRock, Citigroup και Wells Fargo. Την Τρίτη 18/7, οι Bank of America και Morgan Stanley και την Τετάρτη 19/7 η Goldman Sachs).

Σταθεροποιητικά κινούνται οι αποδόσεις στην αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,65% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,78% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,901% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1327,87 (+0,51%) και 1319,46 μονάδων (-0,13%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1322,29 (+0,09%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1325,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,34%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 90 εκατ., από τα οποία τα 10,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 35% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 90 εκατ., τα 80,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε ανοδική για τον Γενικό Δείκτη, με κέρδη 3,70%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 6,56%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 42,57% και ο ΔΤΡ κέρδη 70,23%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

«Περιμένουμε το Χρηματιστήριο Αθηνών να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών», αναφέρει η Optima Bank.

«Περιμένουμε η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχιστούν», αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

«Το επιλεκτικό ενδιαφέρον μπορεί να απορροφήσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς η Αγορά διαπραγματεύεται σε υψηλά 9 ετών και με απόδοση 42% από την αρχή του έτους», σύμφωνα με την Beta Sec.

«Η συνεδρίαση δεν πρόσθεσε, αλλά ούτε και αφαίρεσε κάτι στην τεχνική εικόνα, καθώς ο ΓΔ έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος. Πλησιέστερη στήριξη η τοπική κορυφή των 1300 μονάδων», σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

«Οι Αγορές διαφαίνεται ότι διατηρούν την διάθεση για ρίσκο βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον όσο τα οικονομικά αλλά και εταιρικά δεδομένα δεν προκαλούν προβληματισμό. Σήμερα είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα από μεγάλες Τράπεζες των ΗΠΑ όπως Citigroup, Wells Fargo, BlackRock και JP Morgan και φυσιολογικά θα τραβήξουν τα βλέμματα των επενδυτών. Ο ΓΔΧΑ δεν έχει δει διόρθωση μεγαλύτερη του 5% εδώ και 4 σχεδόν μήνες, εν αναμονή και της επενδυτική βαθμίδας, με συνολικά κέρδη 32% έκτοτε», επισημαίνει η Depolas Investment Services.

«Με μεγάλη άνοδο έκλεισε η εβδομάδα για τον ΓΔ, με την συναλλακτική δραστηριότητα να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα», σύμφωνα με την Merit Sec.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μέσα στην εβδομάδα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθησύχασαν τους επενδυτές, κάτι που αποτυπώθηκε και στα yields των Κρατικών ομολόγων.

Επιπλέον οι πρόσφατες ανακοινώσεις των Ομίλων TITC και Motor Oil για επενδύσεις που στοχεύουν στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, αλλά και η άνοδος στην επιβατική κίνηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων για μήνα Ιούνιο, αφήνουν πολύ θετικές εντυπώσεις στην Επενδυτική Κοινότητα.

Η απόδοση της Ελληνικής δεκαετίας ακολούθησε την αντίστοιχη πορεία των ομολόγων του εξωτερικού και πλέον προσεγγίζει τα επίπεδα του 3,9%.

Τεχνικά τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1234 και 1272 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 1324 και 1435 μονάδες.

Την Τρίτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ για τον μήνα Ιούνιο, την Τετάρτη αναμένουμε το CPI της Ευρωζώνης. Την Πέμπτη 20/7  έχει Γενική Συνέλευση η Eurobank.

Η Αγορά προσπαθεί να αφομοίωση τα επίπεδα των 1300 μονάδων, δημιουργώντας την βάση για πιο ψηλές κορυφές, όπου υπάρχουν όμως πολύ ισχυρές αντιστάσεις.

«Θεωρούμε ότι για την υπέρβαση αυτών των αντιστάσεων θα χρειαστούν ειδήσεις, μεγάλοι όγκοι, αλλά και θετικό κλίμα από το εξωτερικό», σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

«Με την καταγραφή νέων υψηλών 9 ετών και την καθαρή υπέρβαση των 1300 μονάδων, ολοκληρώθηκε μια ακόμα ανοδική εβδομάδα στο Χ.Α., με τις Τράπεζες σε ρόλο οδηγού της τάσης και το… θερμόμετρο της Αγοράς να γράφει +42 από την αρχή του έτους, συμβαδίζοντας με τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα», σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Παράλληλα, το επενδυτικό τοπίο σε εκδόσεις σταθερού εισοδήματος δείχνει ιδιαίτερα δραστήριο, καθώς σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων έχουν πραγματοποιηθεί εκδόσεις Κρατικών και Εταιρικών ομολόγων συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ, δηλώνοντας το “ολιστικό” ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει για τις Ελληνικές αξίες.

Σε μια περίοδο που δεν χαρακτηρίζεται για την ένταση στην κινητικότητα των επενδυτών τόσο οι μετοχές, όσο και τα Ελληνικά ομόλογα διατηρούνται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος, υπό το πρίσμα της επενδυτικής αναβάθμισης, αλλά και της βελτίωσης της εταιρικής κερδοφορίας, που ως τάση δείχνει να ακουμπά την πλειοψηφία των Εισηγμένων Εταιρειών.

Ο πήχης των αποτελεσμάτων για την κερδοφορία του εξαμήνου έχει μπει στα 3,1 δισ. ευρώ για τις Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες, ενώ οι Τράπεζες θα έχουν ως σημείο αναφοράς τα 788 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών του α’ τριμήνου του 2023, που αφορούν μια αμιγώς λειτουργική επίδοση, αφού τα περυσινά μεγέθη είναι θετικά φορτισμένα με κέρδη από ομόλογα και πωλήσεις Θυγατρικών.

Σε κάθε περίπτωση, η Αγορά δεν περιμένει τόσο να ακούσει τι έγινε στο α’ εξάμηνο, αλλά να διαπιστώσει αν οι τάσεις διατηρούνται, ή βελτιώνονται στην συνέχεια ώστε να προχωρήσει σε αναθεωρήσεις στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Η περίοδος αυτή εκκινεί την Δευτέρα 24/7 και η πρώτη φάση της ολοκληρώνεται την Πέμπτη 10 Αυγούστου.

Σε δεύτερο χρόνο η Επενδυτική Κοινότητα παρακολουθεί συναλλαγές που είναι σε εξέλιξη και αφορούν την ολοκλήρωση πολύμηνων εγχειρημάτων που βρίσκονται σε τελική φάση, καθώς και την ροή νέων από την διαδικασία πώλησης των μετοχών των Τραπεζών που κατέχει το ΤΧΣ.

Όμως τα καλά νέα δεν ήρθαν μόνο από το εσωτερικό. Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε επίπεδα πολύ καλύτερα των αναμενομένων, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για ολοκλήρωση του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων μετά τον Ιούλιο, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται πιο έντονα στα Παράγωγα των επόμενων μηνών.

Οι Αγορές υποδέχθηκαν το νέο με ιδιαίτερα θετικό τρόπο, καθώς οι μήνες που ακολουθούν έως και τον Σεπτέμβριο προκρίνουν το σενάριο αποκλιμάκωσης των τιμών, αφού πέρυσι είχαν σημειωθεί τιμές ρεκόρ στην Ενέργεια.

Το ενδιαφέρον πριν τις Κεντρικές Τράπεζες (26 και 27 Ιουλίου) στρέφεται στα αποτελέσματα β’ τριμήνου των Εταιρειών, τα οποία χαρακτηρίζονται από την αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους, από την γρήγορη άνοδο των επιτοκίων, αλλά και από την μείωση των τιμών των Πρώτων Υλών.

Το αποτέλεσμα που θα δούμε δεν αποκλείεται να δείξει ένα λογιστικό παράδοξο: Το λειτουργικό περιθώριο να αυξάνεται και το καθαρό περιθώριο να μειώνεται, ή να μένει σταθερό αντανακλώντας την εξουδετέρωση της επίδρασης των δύο αυτών παραγόντων.

Προς το παρόν, για τις 500 Εταιρείες του S&P οι εκτιμήσεις για το β’ τρίμηνο αναμένουν μείωση 9,8% των καθαρών κερδών και 0,5% των εσόδων.

Οι κυριότερες ανακοινώσεις της ερχόμενης εβδομάδας αφορούν τις Bank of America, Morgan Stanley (18/7), Goldman Sachs, IBM, Tesla, Netflix (19/7), Blackstone, Johnson & Johnson, Philip Morris, Snap (20/7) και Blackrock (21/7).

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την επαφή με τα υψηλά 9 ετών και τον ανοδικό στόχο των 1370 μονάδων. Η κατοχύρωση κερδών στα επίπεδα των 1320 μονάδων ήταν συνεπής με την υπεραγορασμένη εικόνα των ταλαντωτών, έδειξε ωστόσο πόσο γρήγορη και “ρηχή” είναι μια διόρθωση επί του παρόντος.

Με την υπέρβαση των 1300 μονάδων, ο MACD επανέκαμψε εκ νέου ανοδικά και πλέον όλο το σετ των βραχυπρόθεσμων τεχνικών δεικτών παραμένει αγορασμένο. Οι 1270 μονάδες αποτελούν πλέον το πρώτο σκαλοπάτι στήριξης, ενώ ανοδικά τα υψηλά του 2014 παραμένουν η βασική (και ίσως η μόνη αξιόπιστη) αντίσταση.

Η ερχόμενη εβδομάδα δίνει εκ νέου προβάδισμα στους αγοραστές, ενδεχομένως ο “βηματισμός” να μετριαστεί, αφού πλέον η διαπραγμάτευση σε πολλές μετοχές του FTSE25 γίνεται σε αχαρτογράφητες ζώνες τιμών και δεν αποκλείεται τα φαινόμενα κατοχύρωσης κερδών να επιβραδύνουν την δυναμική της ανόδου.

Εκτός από τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων στην Αμερική, η ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό περιλαμβάνει τα πρώτα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου στην Κίνα (17/7), στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις του Ιουνίου στις ΗΠΑ (18/7) και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη (εκτ. 5,5%) την προσεχή Τετάρτη.

Στο εσωτερικό, την Δευτέρα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την 25ετη παραχώρηση της Αττικής Οδού.

Την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τακτική γενική συνέλευση της Eurobank με βασικό θέμα, μεταξύ άλλων, την αγορά ιδίων μετοχών, απόφαση από την οποία εκκινεί η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Χωρίς το μέρισμα χρήσης/επιστροφή κεφαλαίου 2022 θα διαπραγματεύονται οι Intracom (0,12 ευρώ/μετοχή – Δευτέρα 17/7), Ίλυδα (0,02 ευρώ/μετοχή– Δευτέρα 17/7) και Space (0,1314 ευρώ/μετοχή– Δευτέρα 17/7).

Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για τον μήνα Ιούλιο”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,6), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,3), Eurobank (6,1), ΟΠΑΠ (6), Εθνική (5,7), Μυτιληναίο (4,7), Πειραιώς (4,3), ΔΕΗ (4), Alpha Bank (3,8), Jumbo (3,7), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει πλεονέκτημα στους “buyers” (Alpha Bank +0,78%, Εθνική -1,44%, Eurobank +1,51%, Πειραιώς +1,18%).

Μεταξύ 1095,19 (+0,94%) και 1081,15 μονάδων (-0,36%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1087,78 (+0,25%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1090,4 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,49%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1004 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114, 1137, 1180 και 1191 μονάδες.

Μικτή η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με αξιοσημείωτη θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν μόνο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,53%), ΜΥΤΙΛ (+2,56%) και ΣΑΡ (+1,94%).

Η Μυτιληναίος καλείται να συμβάλει στην κάλυψη αναγκών της Ευρώπης σε γάλλιο, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΜΥΤΙΛ (+2,56%), προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά των 30,96 ευρώ (κλείσιμο 7/7), με την επόμενη σημαντική αντίσταση να εντοπίζεται στα 33,10 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

Ομολογουμένως αξιοσημείωτη η πλαγιοκαθοδική κίνηση στην οποία επιμένει η μετοχή της ΤΕΝΕΡΓ (-1,88%) και η οποία έχει ξεκινήσει από τα 20,28 ευρώ (κλείσιμο 29/6). Ο τίτλος πιέζεται από δημοσιεύματα που άλλα θέλουν το πολυαναμενόμενο deal να μεταφέρεται προς Φθινόπωρο και άλλα θέλουν τον τίτλο, στην επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI να δίνει την θέση του στη μετοχή της Πειραιώς. Η μετοχή σε χαμηλά τετραμήνου, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στα 19,15 – 19,43 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών) και 21,34 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Αν η μετοχή συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη στήριξη στα 18,19 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕως ημερομηνία ακύρωσης και διαγραφής από το Χ.Α. των 7417049 ιδίων μετοχών ορίστηκε η 18/7/2023". Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “δοκιμαστική πτήση πάνω στον 200αρη ημερήσιο που ίδρωσε για να τον κατοχυρώσει κάνει η μετοχή του ΟΤΕ (-1,28%). Το 15,40 αντίσταση που κατοχύρωση δίνει νέο αγοραστικό σήμα. Το 14,24 στήριξη”.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+161,5%) ακολουθούμενη από ΓΚΜΕΖΖ (+147,67%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+146,69%), ΠΕΙΡ (+137,83%), ΑΡΑΙΓ (+126,09%), ΑΒΑΞ (+120,26%), ΜΑΘΙΟ (+119,05%), CENER (+101,99%), ΙΝΚΑΤ (+97,95%), ΞΥΛΠ (+98,97%) και ΚΛΜ (+92,97%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Με αυξημένη προσφορά, σε υψηλά 163 μηνών και με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 166 μηνών η Δομική Κρήτης (+11,11%).

Η λογική των συγκριτικών αποτιμήσεων, αύξησε τις συναλλαγές στην ΕΚΤΕΡ (+6,55%).

“Εξαρέ” ανόδου και νέα υψηλά 160 μηνών για Ιντρακάτ (+5,47%).

Κάποια πρώτα πονταρίσματα σε ΑΑΑΚ (+9,66%). Η τεχνική εικόνα δείχνει την ζώνη των 13,00 – 15,00 ευρώ.

Προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Βιοκαρπέτ (+3,13%).

Ξεκίνησε επιθετικά σκαρφαλώνοντας μέχρι τα 1,40 ευρώ (+9,37%), αλλά υποχώρησε αισθητά στη συνέχεια η μετοχή της Λανακάμ (+2,34%), διακινώντας τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 25 μηνών.

Βγήκε μικρό “bid” σε Τζιρακιάν (+1,46%) και ΞΥΛΠ (+20,50%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Revoil (+1,42%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 6/7 για Premia (+1,90%) και στις 7/7 για Δρομέα (+0,75% και κλείσιμο σε υψηλά 18 μηνών).

Νέα υψηλά 160 μηνών για Άβακα (+2,70%) και 190 μηνών για ΓΕΒΚΑ (+1,27%).

Από Δευτέρα, χωρίς το δικαίωμα για επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ ανά μετοχή η ΙΝΤΚΑ (+4,50%).

Επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+1,35%) και ΕΧΑΕ (+1,04%).

Αύξησαν συναλλαγές Centric (+5,71%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+1,89%).

Σε υψηλά 81 μηνών οι Ευρωσύμβουλοι (+5,37%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΑΣΤΙΧΑ (+2,74%), ΜΑΘΙΟ (+0,73%), ΕΒΡΟΦ (+4,81%), ΚΥΡΙΟ (+1,35%).

Νέο ιστορικά υψηλό σε κλείσιμο για ΓΚΜΕΖΖ (+1,16%), Epsilon Net (+0,55%) και Λάμψα (+2,86%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1273 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1080 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1333, 1361, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3065 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2619 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3227 - 3233 και 3441 μονάδες. 

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό κλίμα και μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας για το Πετρέλαιο, προς το 1,125 κινείται το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τα $1960 ο Χρυσός, προς τα $25,15 αντιδρά το Ασήμι.

Στα $31250 το Bitcoin, προς τα $2000 κινείται το Ethereum.

“Από τον επερχόμενο Χειμώνα, θα αρχίσουν οι Χώρες Μέλη του Ευρώ την σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης, παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Αυτό θα συνεχιστεί και το 2024” όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Ιούλιο. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 72,6 μονάδες, από 64,4 τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 65,5 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,2 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., στα 89,6 δισ. ευρώ.

Από τις μετοχές  της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Quest, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και στο χαμηλό οι ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.

Προβάδισμα στους αγοραστές δίνει η τελική εικόνα με 77 ανοδικούς τίτλους, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

...ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν νεότερη υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (17.795 συμβόλαια).

Στα 4.650 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.542 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.443 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.402 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 81 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 177 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 116, 111 για τον Ιούλιο και 5 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.211), κινήθηκε μεταξύ 3.201 και 3.226,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 44, 44 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.100), κινήθηκε μεταξύ 1.095 και 1.110,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.964).

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.564 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (6.997), Eurobank (1.615), Πειραιώς (4.355), Εθνική (740), ΔΕΗ (189), ΕΧΑΕ (368), ΟΤΕ (539), Ιντρακάτ (1.060), Μυτιληναίο (104), ΑΔΜΗΕ (200), Αεροπορία Αιγαίου (128), ΕΛΧΑ (139), ΓΕΚ (284), Ιντρακόμ (302), Τέρνα Ενεργειακή (245), Motor Oil (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 259.619, Πειραιώς 74.385, Eurobank 36.903, Εθνική 16.364, ΑΔΜΗΕ 15.464, ΔΕΗ 28.155, ΟΤΕ 12.306, ΤΕΝΕΡΓ 11.469, Ιντρακάτ 10.313.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.570.049 τεμ., (από 58.568.717 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.611.147 τεμ. (1.645.442), Eurobank 34.084.919 τεμ. (34.090.778), ΟΠΑΠ 1.580.400 τεμ. (1.591.654), Εθνική 9.177.713 τεμ. (9.149.567), ΟΤΕ 1.630.169 τεμ. (1.630.167), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 833.620 τεμ. (834.489).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v