Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κρίσιμο σταυροδρόμι για το Χρηματιστήριο

Οι μετοχές που οδήγησαν τον δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα και το δέλεαρ του... ταμείου για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. «Κλειδί» για τις εξελίξεις, οι κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Το κρίσιμο σταυροδρόμι για το Χρηματιστήριο

Ωθηση στη Wall Street από τα καλά νέα για τον πληθωρισμό. Στις 4.472 μονάδες ο S&P 500 με 0,74% και επάνοδο προς τα υψηλά Απριλίου 2022. «Βουτιά» στο 3,8% για την απόδοση στο 10ετές, με την αγορά να θεωρεί δεδομένη μία αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στη συνεδρίαση της Fed -στις 25-26 Ιουλίου-, αλλά να βλέπει πως ο ανοδικός κύκλος θα τερματιστεί χαμηλότερα του 5,4%. Ακολούθησε ράλι στις αγορές της Ασίας, ενώ νωρίτερα τα futures του S&P500 έδειχναν προς τις 4.518 (0,24%).

Στα ευρωπαϊκά, με άνοδο ο DAX στις 16.023 (1,47%), ο FTSE 100 στις 7.416 (1,83%), με το Χρηματιστήριο Αθηνών στα υψηλά των 1.323,61 μονάδων. Κλάδος-πρωταγωνιστής σε συναλλαγές και απόδοση ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να φτάνει έως τις παρυφές των 1.100, να διαμορφώνεται στις 1.090,64 μονάδες, με αυξημένες για δεύτερη σερί ημέρα σε Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.

Συναλλαγές αξίας σχεδόν 100 εκατ. στο τραπεζικό «καρέ» και μάλιστα σε τιμές τοπικών υψηλών για Πειραιώς, Alpha Βank, Εθνική, ούτε από μικρούς ιδιώτες επενδυτές γίνονται ούτε για να βγουν ζημιωμένοι οι αγοραστές. Οταν μάλιστα έχει προηγηθεί η Morgan Stanley υπερθεματίζοντας για την προοπτική του κλάδου, ξεχωρίζοντας δε την Πειραιώς που συμπεριλαμβάνεται στη Financials' Finest List.

Με τους αγοραστές να έχουν αναλάβει τα ηνία -επαναφέροντας την εβδομαδιαία τάση σε long φορά, από την Τρίτη- και με αρκετές ανοιχτές εντολές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η σημερινή συνεδρίαση θέλει λίγη προσοχή για τους intraday/traders. Αγορασμένοι από χαμηλότερα (Δευτέρας-Τρίτης) έχουν την ευκαιρία για ένα καλό... βδομαδιάτικο, σήμερα-αύριο, ωστόσο αυτό δεν αλλάζει τη μεσοπρόθεσμη τάση που παραμένει ισχυρά θετική.

Ενα μικρό πέρασμα από το «ταμείο» Πέμπτη-Παρασκευή, με τον ΓΔ σε υψηλά 9 και πλέον ετών, με τον ΔΤΡ σε τάση υπέρβασης των 1.100 μονάδων και πολλά blue chips να αγοράζονται από «ισχυρά ξένα χέρια» σε πολυετή υψηλά, το πιθανότερο να οδηγήσει σε αύξηση των συναλλαγών από Δευτέρα. Ηδη Τρίτη-Τετάρτη η ροή εντολών από διεθνείς κωδικούς είναι αυξητική, με πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για τα τραπεζικά χαρτιά και περισσότερο μεσοπρόθεσμο για τα blue chips. Κυρίως Motor Oil, Jumbo, TITAN και δευτερευόντως Mytilineos, AEGEAN, Cenergy Holdings, Coca Cola HBC οι κυριότερες επιλογές στη χθεσινή συνεδρίαση, αρνητικός πρωταγωνιστής -για ακόμη μία φορά- ο ΟΤΕ.

Το ενθαρρυντικό των ημερών, το «άνοιγμα» των επιλογών με είσοδο κυρίως εγχώριων σχημάτων προς έναν ικανό αριθμό mid caps σε μικρότερο ποσοστό σε επιλεγμένα small caps. ΕΧΑΕ, Intrakat, Fourlis, Ideal Holdings, Profile, Epsilon Net τα πιο «παιζόμενα», νέα είσοδος η Premia, ξεχωριστή περίπτωση η AVAX. Οσον αφορά στην AVAX δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το δήγμα του ΧΑΜαιλέοντα για πώληση στα ψηλά από τον Χρήστο Ιωάννου (στους άλλους δύο μετόχους της εταιρείας, Κώστα Κουβαρά και Κώστα Μιτζάλη). Για την Premia, το 2ήμερο θετικό σερί με αυξημένες συναλλαγές οδηγεί σε λύση «ανοδικό σχηματισμό» με βλέψεις για τα υψηλά Φεβρουαρίου.

Με 16 μετοχές να ενισχύονται περισσότερο από 3%, με 26 σε ιστορικά-πολυετή ή και υψηλά 52 εβδομάδων, η αρχή της συνεδρίασης είναι που θα χρειαστεί έξυπνο χειρισμό, ιδιαίτερα το αρχικό 15', πολύ δε περισσότερο εάν «ανοίξει» με ανοδικό χάσμα. Υπολογίζοντας έναν τζίρο -τουλάχιστον- διπλάσιο απ' ό,τι στο αντίστοιχο χθεσινό πρώτο ημίωρο, θα φανεί εάν από το «ταμείο» θα περάσουν λιγότεροι ή περισσότεροι.

Στην πρώτη περίπτωση, το ΧΑ θα οδηγηθεί προς υψηλά 10ετίας. Στη δεύτερη, σε πιθανή πλαγιοανοδική συσσώρευση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v