Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Καύσωνας» αγορών σε τράπεζες-blue chips

Νέα υψηλά 109 μηνών για τον Γενικό Δείκτη με σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών στα 150 εκατ. ευρώ. Οδηγός οι τράπεζες, ισχυρά κέρδη για Mytilineos, Motor Oil, ΟΠΑΠ. Η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: «Καύσωνας» αγορών σε τράπεζες-blue chips

Ο Μεσογειακός καύσωνας “Κλέων” που στέλνει στα ύψη τον υδράργυρο στην Χώρα, ενώ η επιστροφή των αγοραστών στο Χ.Α., δημιούργησε υψηλές θερμοκρασίες και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αγνοώντας τα μικτά πρόσημα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, σε μία συνεδρίαση που επανήλθε η αισιοδοξία, αλλά και η ενισχυμένη συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς μετά από οκτώ συνεδριάσεις, ο τζίρος επέστρεψε ψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, παίρνοντας σημαντικές βοήθειες και από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Θα μπορούσε εύκολα να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση – “overshooting” χαρακτηρίστηκε από νεύρο και πλουραλισμό επενδυτικών ιδεών, αναγκάζοντας αρκετούς από τους πιο επιφυλακτικούς παράγοντες της Αγοράς να ακολουθήσουν την τάση και τον χρηματιστηριακό “καύσωνα” στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ.

Για όσους αρέσκονται στα στατιστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 109 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 10/6/2014 (1322,9 μονάδες) και το σημερινό κλείσιμο του ΔΤΡ νέα υψηλά 71 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/8/2017 (1086,23 μονάδες). Επίσης ο σημερινός τζίρος είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, με τον αμέσως υψηλότερο να έχει σημειωθεί στις 16/6 (186,7 εκατ.).

Από την άλλη, αν συνυπολογιστεί η κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα σε “πράσινο φόντο” και η εικόνα΄, περίπου, “γενικής επιστράτευσης” που παρουσίασε το ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μάλλον υποδεέστερη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ένδειξη ότι το ενδιαφέρον των traders επέστρεψε στην “γνωστή ομάδα” των πιο “βαριών χαρτιών”.

Το θέμα είναι αν θα επαληθευτούν οι προσδοκίες για πιο γρήγορη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς σε άλλη περίπτωση δεν μπορούν να αποκλειστούν “ρευστοποιήσεις απογοήτευσης” από τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο γρήγορα αντανακλαστικά, ιδιαίτερα αφού η Αγορά επιβεβαίωσε και τη προσδοκία – στόχο των 1300 – 1305 μονάδων και μάλιστα με χαρακτηριστική ευκολία κινήθηκε και προς υψηλότερα επίπεδα.

Η Standard and Poor's θα περιμένει να δει το έργο που θα παραγάγει η Κυβέρνηση στο δημοσιονομικό σκέλος, στις μεταρρυθμίσεις με αιχμή τη Δικαιοσύνη, αλλά και στις κινήσεις μείωσης του δημόσιου χρέους, προκειμένου να αποφασίσει για την αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα" τόνισε στο Συνέδριο fin forum ο Sovereign Rating Analyst της S&P Global, Samuel Tilleray, όμως η δήλωση αυτή δεν έδειξε να κάμπτει τον “ενθουσιασμό” των σημερινών αγοραστών.

Όπως προαναφέρθηκε, με μικτά πρόσημα και με εμφανή επιφυλακτικότητα κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές έχουν επιλέξει την στάση αναμονής, περιμένοντας τον Αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος θα ανακοινωθεί αύριο Τετάρτη, αλλά και τα πρώτα αποτελέσματα του β’ τριμήνου από τα μεγάλα Τραπεζικά Ιδρύματα των ΗΠΑ (ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή 14/7, οι JP Morgan, BlackRock, Citigroup και Wells Fargo. Την Τρίτη 18/7, οι Bank of America και Morgan Stanley και την Τετάρτη 19/7 η Goldman Sachs).

Με διαθέσεις ήπιας αποκλιμάκωσης, οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,84% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,96% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,01% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Εν τω μεταξύ, σημαντικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε το 15ετες ομόλογο, για το οποίο έκλεισε το βιβλίο προσφορών, με τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί συνολικά 3,5 δισ. ευρώ

Μένοντας στις ομολογιακές εκδόσεις, υπενθυμίζεται ότι από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Ομολογιών της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χ.Α. οι 500000 ομολογίες της Μυτιληναίος, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης €1000, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 7 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του Εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 10/7/2023 και σταθερού επιτοκίου 4,00%.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1320,42 μονάδες (+2,29%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1316,6 (+1,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1317,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,05%.

Ο τζίρος σκαρφάλωσε στα 150 εκατ., από τα οποία τα 27,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΕΠΣΙΛ, ΦΒΜΕΖΖ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΙΝΤΕΚ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΚΡΙ, ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ, ΙΝΚΑΤ), ενώ ΜΥΤΙΛ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 150 εκατ., τα 130,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE 25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η δήλωση του Στουρνάρα φαίνεται να έχει νόημα και στην Αγορά υπάρχει η φήμη ότι στις 14 του μήνα θα δούμε αναβάθμιση. Στην προηγούμενη ανάλυση σχολιάσαμε ότι ο Τραπεζικός κλάδος είναι το κλειδί για την συνέχεια. Η διάσπαση του 1033 έδωσε εκτόνωση και τάση με επόμενο στόχο το 1108. Όσο κλείνει πάνω από το 1070 η τάση είναι επιθετική. Στην περίπτωση του FTSE25, όσο κλείνει πάνω από το 3171, ο επόμενος στόχος είναι το 3227. Η ΕΧΑΕ συνεχίζει την κίνηση της ψάχνοντας το 6. Όσο κλείνει πάνω από το 5,37 η τάση είναι επιθετική, με το ‘stop’ στην παρούσα στο 477”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Σε νέα υψηλά η Αγορά, εν μέσω θετικών Παγκόσμιων ενδείξεων και βελτιωμένου επενδυτικού κλίματος, ενόψει της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου”, σύμφωνα με την άποψη της Eurobank Equities.

“Περιμένουμε πως το θετικό momentum θα συνεχιστεί, υποστηριζόμενο από την επίσης θετική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού”, αναφέρει η Optima Bank.

“Περιμένουμε η Ελληνική Αγορά να κινηθεί υψηλότερα, με τις επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχίζονται”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Μία ακόμα ανοδική συνεδρίαση, υποβοηθούμενη και από το θετικό κλίμα στις Ξένες Αγορές”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις μετοχές βραχυπρόθεσμα, αποφεύγοντας μια συνολική αύξηση των θέσεων στα τρέχοντα επίπεδα”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Οι προγραμματικές προτάσεις της νέας Κυβέρνησης προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα φτάσει στα 260 δισ. ευρώ το 2027, με μέση ετήσια αύξηση ύψους 3%, ενώ το δημόσιο χρέος θα έχει υποχωρήσει στο 140% του ΑΕΠ, όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Παράλληλα, οι Επενδυτικοί Οίκοι συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις των τιμών των Τραπεζικών μετοχών με τη Morgan Stanley να εκτιμά ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους θα φτάσει φέτος το 38% και τη Goldman Sachs να αναβαθμίζει την τιμή - στόχο του ΓΔ στις 1375 μονάδες για το επόμενο 12μηνο, θεωρώντας ελκυστικό το P/E του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στα τρέχοντα επίπεδα των 8,8 μονάδων.

Με τα δεδομένα αυτά, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δύσκολα θα παρέμενε χαμηλότερα από τις 1300 μονάδες, αποτέλεσμα των σκεπτικισμού που χαρακτηρίζει την Παγκόσμια Οικονομία, ιδιαίτερα μετά από τις δυσμενείς επιδόσεις των δεικτών PMI (βιομηχανικές παραγγελίες) στην Κίνα και την Ευρώπη για τον Ιούνιο.

Επιπλέον, παραμένει η “γερακίσια” ρητορική από μέρους των Κεντρικών Τραπεζών, που απειλούν να συνεχίσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις και μετά το Σεπτέμβριο, ενόψει της διατήρησης του πληθωρισμού των Τροφίμων κυρίως σε υψηλά επίπεδα.

Όμως, ο οικονομικός κύκλος στην Ελληνική Οικονομία είναι διαφορετικός από όσα συμβαίνουν αλλού. Μετά από την οικονομική κρίση του 2008 και εξής, της πανδημίας που ακολούθησε και του πολέμου της Ουκρανίας, η Ελληνική Οικονομία διανύει το τρίτο συνεχόμενο έτος οικονομικής μεγέθυνσης (+8,4% το 2021, +5,9% το 2022 και πάνω από 2% φέτος) μιας μακρόχρονης περιόδου που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της 10ετιας (2029 - 2030). Με την περίοδο να είναι συγκρίσιμη με άλλες ανάλογες μακρόχρονες περιόδους (20 - 25 ετών) που συντελέστηκαν μεταπολεμικά (κατά τη δεκαετία του 1950, ή κατά τη δεκαετία του 1990 και εξής), όπως επισημαίνει ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης.

Ενόψει των παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψη τις αναμενόμενες βελτιωμένες επιδόσεις των εταιρικών μεγεθών των Εισηγμένων Εταιρειών (υψηλής - μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης), τα τρέχοντα επίπεδα του ΓΔ, όπως η περιοχή των 1300 μονάδων που ήδη ξεπεράστηκε, αποτελούν ένα από τα πολλά επίπεδα αντίστασης που ο ΓΔ θα αντιμετωπίσει στην μακρόχρονη ανοδική πορεία του στο επόμενο διάστημα.

Με τη μεταβλητότητα να συνοδεύει την κίνηση αυτή, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η ανοδική τάση που συνιστά τη ευκρινή πρόσκληση προς τους επενδυτές για τη διακράτηση μιας παλέτας μετοχών με ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά και ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις, για μεσομακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Την ίδια ώρα, η αβεβαιότητα συνεχίζει να χαρακτηρίζει το διεθνές περιβάλλον, με τις Κεντρικές Τράπεζες να μεταθέτουν χρονικά τη στιγμή που θα αναγγείλουν την ολοκλήρωση του ανοδικού κύκλου στα παρεμβατικά επιτόκια, με το Γιάννη Στουρνάρα να αποτολμά την πρόβλεψη ότι αυτό θα ολοκληρωθεί πιθανότατα το Σεπτέμβριο. Με την επίδοση του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Ιούνιο (στο 4% το Μάιο) να είναι κομβικής σημασίας για τις σχετικές αποφάσεις.

Παράλληλα, η Τζάνετ Γέλεν επιδιώκει την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα, ενώ από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία είναι πιθανό να προκύψουν νέα δεδομένα, σε σχέση με σχέση με τον πιθανολογούμενο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, εξέλιξη που θα προκαλέσει ανακούφιση στις Αγορές, όπως σημειώνει ο σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (6), Eurobank (5,9), Εθνική (5,8), Μυτιληναίο (4,6), Πειραιώς (4,1), ΔΕΗ (4), Jumbo (3,7), Alpha Bank (3,7), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της ΕΤΕ (+4,10%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (+3,27%), ΕΥΡΩΒ (+3,44%) και ΠΕΙΡ (+4,16%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1080,55 μονάδες (+4,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1077,86 (+3,94%%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1075,35 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,7%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 936 μονάδων. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Ελάχιστες οι “κόκκινες παραφωνίες” στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη και πιο συγκεκριμένα οι EEE (-0,61%), ΕΛΧΑ (-0,47%) και ΕΥΔΑΠ (-0,72%). Να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Αεροπορία Αιγαίου (+0,69%) και Jumbo (+2,19%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Μυτιληναίος (+4,18%), που σήμερα αύξησε τις συναλλαγές και λόγω των “πακέτων”, συνολικά 471.200 τεμ. στα 32,00 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 33,10 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 30,40 ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η μετοχή της ΔΕΗ (+1,56%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 20 μηνών. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 10,65 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 9,55 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+167,8%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+146,25%), ΓΚΜΕΖΖ (+135,89%), ΞΥΛΠ (+130,77%), ΠΕΙΡ (+129,76%), ΑΡΑΙΓ (+120,79%), ΜΑΘΙΟ (+117,46%), ΑΒΑΞ (+110,53%), CENER (+101,99%), ΚΛΜ (+91,41%) και ΕΧΑΕ (+91,29%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε υψηλά 151 μηνών η ΑΝΕΚ (+0,74%) περιμένει την απόφαση της Επ. Ανταγωνισμού. Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΟΥΝΤΛ (+5,77%), ΑΒΕ (+3,03%), ΒΙΟΤ (+3,08%), ΜΕΝΤΙ (+4,05%), REALCONS (+0,85%) και ΚΤΗΛΑ (+4,79%). Σε υψηλά 17 μηνών η Κρι Κρι (+7,27%), σε υψηλά 159 μηνών η Ιντρακάτ (+4,06%), σε υψηλά 160 μηνών ο Άβακας (+2,70%), σε υψηλά 41 μηνών ο Fourlis (+5,19%).

Επιστροφή αγοραστών σε Entersoft (+1,18%), Q&R (+1,07%) και Unibios (+2,02%).

Αντανακλαστική αντίδραση στην Interlife (+8,24%), μετά την εξαγορά του 80% της Υδρόγειος Ασφαλιστική από την Ιταλική Reale.

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν Epsilon Net (+5,88%), Profile (+2,63%), ΦΒΜΕΖΖ (+1,33%) και ΓΚΜΕΖΖ (+1,57%).

Σε υψηλά 41 μηνών και με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 18 μηνών η AS Company (+5,86%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Λανακάμ (+12,62%), ΓΕΒΚΑ (+1,45%), ΜΑΣΤΙΧΑ (+5,67%) και ΕΥΑΘ (+2,17%). Μετά από πτωτικό “πενταρέ” αντέδρασε η Βιοκαρπέτ (+1,67%).

Οι επόμενες συνεδριάσεις θα δείξουν την δυναμική των χαρτοφυλακίων που παίρνουν θέσεις στην “νεοφώτιστη” MED (+10,29%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1227 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1073 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2960 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2602 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3200 και 3227 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με πλεονέκτημα των τίτλων με θετικό πρόσημο, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Με διαθέσεις να γυρίσει όλους τους δείκτες στο “πράσινο” η Ευρώπη, με μικρά κέρδη οι δείκτες στην Wall Street. Προσπάθεια αντίδρασης από το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα των 1,10 κινείται το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου. Πάνω από τα $1935 ο Χρυσός, προς τα $23,3 αντιδρά το Ασήμι. Στα $30550 το Bitcoin, προς τα $1870 το Ethereum.

Κατά 6,8% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιούνιο, ενώ η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο διατηρήθηκε σε επίπεδο που ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, είπε ότι τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, διατηρώντας την πίεση για υψηλότερα επιτόκια.

Το ηθικό των Γερμανών επενδυτών υποχώρησε τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο οικονομικής έρευνας ZEW, αναφέροντας πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος στις -14,7 μονάδες, από -8,5 μονάδες τον Ιούνιο. 

Τα hedge funds έχουν μειώσει τα στοιχήματά τους σε άνοδο της Αμερικανικής Χρηματιστηριακής Αγοράς, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και έχουν στραφεί στην Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών για την ανθεκτικότητα του ράλι των τεχνολογικών μετοχών στις ΗΠΑ. Στοιχεία της Goldman Sachs δείχνουν ότι τα hedge funds έχουν μειώσει τη συνολική τους στάθμιση στις Αμερικανικές μετοχές στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2013, ενώ ταυτόχρονα έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους στις Ευρωπαϊκές μετοχές σε επίπεδο - ρεκόρ.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 1,7 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΤΕΝΕΡΓ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΣΑΡ, TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Quest, Cenergy, Μυτιληναίος.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 93 ανοδικούς τίτλους, έναντι 46 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---XΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής ανοδικής κίνησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (34.370 συμβόλαια).

Στα 4.407 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.409 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.361 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.323 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 278 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 328 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 1.172, 881 για τον Ιούλιο και 291 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.203,25), κινήθηκε μεταξύ 3.135,75 και 3.205 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 97, 97 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.081,25), κινήθηκε μεταξύ 1.066,25 και 1.085 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 201, 51 για τον Ιούλιο, 100 για τον Αύγουστο και 50 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.005,75), κινήθηκε μεταξύ 5.005,75 και 5.005,75 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (18.667), Eurobank (2.718), Πειραιώς (4.737), Εθνική (2018), ΔΕΗ (688), ΕΧΑΕ (483), ΟΤΕ (751), Ιντρακάτ (473), Ιντρακόμ (233), Άβαξ (128), Μυτιληναίο (155), ΑΔΜΗΕ (768), Αεροπορία Αιγαίου (437), ΕΛΧΑ (109), Cenergy (161), ΓΕΚ (139), Lamda Development (373), Viohalco (283), Τέρνα Ενεργειακή (665).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 243.366, Πειραιώς 75.011, Eurobank 36.386, Εθνική 15.990, ΑΔΜΗΕ 15.007, ΔΕΗ 27.030, ΟΤΕ 12.270, ΤΕΝΕΡΓ 11.358, Ιντρακάτ 10.451.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.645.442 τεμ. (1.617.722), Eurobank 34.090.778 τεμ. (34.090.778), ΟΠΑΠ 1.627.268 τεμ. (1.627.268), Εθνική  9.169.534 τεμ. (9.144.534), ΟΤΕ 1.590.606 τεμ. (1.583.134), Πειραιώς  789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 835.274 τεμ. (836.200).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v