Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικές κινήσεις από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Οριακά υψηλότερα οι βασικοί δείκτες, εν μέσω προβληματισμού για τις διεθνείς εξελίξεις. Ποια blue chips και τίτλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης βρίσκονται στο στόχαστρο.

Επιφυλακτικές κινήσεις από τους αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Επιφυλακτικοί οι επενδυτές στα ευρωπαϊκά, προσεκτικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα και τα εταιρικά αποτελέσματα η προσοχή, με την προθεσμιακή της Νέας Υόρκης στο «κόκκινο».

Από 0,34% χαμηλότερα -στις 4.419 μον.- τα futures του S&P 500, κατά 0,13% στις 15.579 ο DAX, σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη που με τις πρώτες εντολές από τις 1.281,11 κυμαίνεται σε ένα εύρος 5 μονάδων με μικρό προβάδισμα των αγοραστών.

Μάλλον μέτρια η ροή εντολών, ενδεικτικός ο τζίρος των 4 εκατ. στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης, δίχως σημαντικά «χτυπήματα» σε τιμές ούτε από την πλευρά των πωλητών ούτε των αγοραστών. Ενα αρχικό ημίωρο περισσότερο διαδικαστικό, χωρίς διακριτή διάθεση για ουσιαστική κίνηση προς τις 1.300 μονάδες για τον ΓΔ. Ευρύτερη περιοχή αναφοράς τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν δύο εβδομάδες, με εμφανή τη λογική της ανασύνταξης θέσεων.

Κυρίως πωλητές οι ξένοι τον Ιούνιο -σύμφωνα με στοιχεία από τον ΧΑΜαιλέοντα-, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει στάση, τουλάχιστον σε αυτές τις πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου. Ωστόσο, ακόμη και έτσι, στα λεγόμενα «ξένα χαρτοφυλάκια» αναλογεί το σχεδόν 64% της συνολικής αξίας (των εισηγμένων σε όρους αποτίμησης), ποσοστό επιβεβαιωτικό της καθοριστικής παρουσίας τους καθώς ελέγχουν/συμμετέχουν σε αξία 55 δισ. ευρώ.

Σε τραπεζικά χαρτιά, blue chips και συγκεκριμένα mid caps επικαιρότητας ο μεγαλύτερος τζίρος, με αγοραστές σε Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank, αλλά και σε AEGEAN, TITAN, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ όπως και σε μεσαία, λ.χ. ΕΧΑΕ, Intrakat, AVAX κ.α.

Στις 3.091 ο FTSE 25 με βλέψεις προς τις 3.100 μονάδες, με τη συνδρομή των δύο βαριών χαρτιών ΟΤΕ και Coca Cola HBC.

Με αγοραστές στις τράπεζες, μετά και τη νέα έκθεση της Morgan Stanley, την ώρα που η Golsman Sachs ανεβάζει τον πήχη στις 1.375 μονάδες (ΓΔ).

Νέα υψηλά, στα 17,66 (1,71%) για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ, με 1,87% και 1,45% για τους τίτλους των Sarantis, AEGEAN αντίστοιχα, η μεγαλύτερη άνοδος από τον FTSE 25.

Στα συνήθη mid caps: AVAX, Intrakat, Ideal Holdings, EXAE το κύριο μέρος του ενδιαφέροντος όσων ενεργούν σε αυτή την κατηγορία της αγοράς.

Ικανοποιητική η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο στις 55/22 νωρίτερα, στις 11:10. Σε μία συνεδρίαση που εξελίσσεται χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις ή σημαντική είσοδο νέων κεφαλαίων. Σε ρυθμό συντήρησης περισσότερο, με συγκεκριμένες επιλεκτικές κινήσεις. Μέχρι νεωτέρας.

Στην Πειραιώς 3 πακέτα για συνολικά 400.000 τμχ. συνολικής αξίας 1,2 εκατ. στα 3,098-3,102 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v