Τα «βαρίδια» που πιέζουν τις ελληνικές μετοχές

Από το ράλι στο profit taking και το stock picking. Οι τάσεις που διαμορφώνονται στις διεθνείς αγορές και πώς επηρεάζουν την εγχώρια. Ποια είναι τα ορόσημα της εβδομάδας.

Τα «βαρίδια» που πιέζουν τις ελληνικές μετοχές

Διορθωτική η τελευταία εβδομάδα, με μεγαλύτερες ή μικρότερες απώλειες στα χρηματιστήρια, μένει να φανεί εάν η τάση θα συνεχιστεί και την ερχόμενη. Μεγαλύτερες στα ευρωπαϊκά, μικρότερες στην Wall Street και για ακόμη μία -πολλοστή- φορά συγκριτικά σε υπεραπόδοση το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η τακτική των Fed, ΕΚΤ σε «επιτόκια-ποσοτική σύσφιξη» ανέβασε/επιβάρυνε τις αγορές χρέους- «ρίχνοντας» τις χρηματιστηριακές, με ενδεικτικά το μείον 3,37% για τον DAX στις 15.603,40 μονάδες, το μείον 3,65% για τον FTSE100 στις 7.256,94 έναντι απωλειών 1,16% για τον S&P500 στις 4.398,95 μονάδες.

Σε αυτό το διάστημα, στο ΧΑ για τον Γενικό Δείκτη η διόρθωση ήταν οριακή 0,02% στις 1.278,30 μονάδες, με τον FTSE 25 στις 3.080,06 (-0,60%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.023,28 (+ 1,41%) και τον FTMidCap με άνοδο 3,38% στις 2.058,42 μονάδες.

Eurobank στα 1,5485 ευρώ με θετικό πρόσημο 2,62% σε διάστημα εβδομάδος και Πειραιώς στα 3,084 με 2,59% είχαν τη μεγαλύτερη απόδοση από τα τραπεζικά χαρτιά. Λόγω Coca Cola HBC η αντιστάθμιση έναντι της διόρθωσης για τους long, με 1,28% στα 27,69 ευρώ, απόρροια της αναθεώρησης των στόχων για τα μεγέθη του 2023. Με την συνδρομή της «βαριάς» μετοχής κατέστη πιο ευχερής η προσπάθεια των αγοραστών σε Lamda Development (με 6,75% στα 7,195 ευρώ), σε ElvalHalcor (με 5,65% στα 2,15 ευρώ) όπως και σε AEGEAN (11,14), Quest (6,34), Jumbo (25,78), Sarantis (7,50).

Μεγαλύτερη διόρθωση για ΟΤΕ με 6,17% στα 14,74 -κυρίως λόγω της αποκοπής μερίσματος/0,58878/μτχ- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 5% στα 19,19 ευρώ, Mytilineos με 4,27% στα 30,96 ευρώ -μέρος ρευστότητας θεωρείται πως μεταφέρθηκε στην έκδοση του εταιρικού ομολόγου- και με 3,97% στα 22,28 για τη Motor Oil.

Ειδικών χαρακτηριστικών rotation συνδυαστικά με profit taking με διέξοδο σε επιλογές stock picking η εβδομάδα, δεν δείχνει να διαφοροποιείται ούτε την ερχόμενη εβδομάδα.

Από τις 1.282,89 μονάδες -ελάχιστο Δευτέρας 3ης Ιουλίου- έως τις 1.300 μον. - υψηλό Τρίτης 4/7-Τετάρτης 5/7- το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη, με υποψία «διπλής κορυφής» (4-5/7) στην περιοχή των 1.300 μον. πιθανότατα από αύριο θα δοκιμασθούν τα όρια του καναλιού. Η περιοχή των 1.280 μονάδων σημείο αναφοράς/στήριξης βραχυπρόθεσμα, αν και η πλειονότητα των επενδυτών επικεντρώνεται σε μετοχές και ελάχιστα σε δείκτες.

Στο business plan της ανόδου, αναφερόταν ο Στέφανος Κοτζαμάνης, εστιάζοντας στις αποτιμήσεις και τις προοπτικές. Επενδυτικά θετική εικόνα, «αποτύπωμα» των σημαντικά καλύτερων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σε μία περίοδο που ισχυρές οικονομίες (Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ολλανδίας) αλλά και μεσαίες (Αυστρίας, Ιρλανδίας) δοκιμάζονται η ελληνική ευρίσκεται σε-συγκριτικά πάντα- πιο καλή κατάσταση.

Ενδεικτικά, με γνώμονα τον δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (ΡΜΙ) στη μεταποίηση οι αναφερθείσες οικονομίες βαθμολογούνται χαμηλότερα του 50 (παραπέμποντας σε παραγωγική συρρίκνωση) ο αντίστοιχος δείκτης -για την ελληνική- διαμορφώνεται πάνω από τη «βάση» στο 51,8. Ωθηση, που σύμφωνα με το ΙΟΒΕ οφείλεται στην καταναλωτική-επιχειρηματική εμπιστοσύνη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαϊου.

Απόρροια του βελτιωμένου κλίματος και το «αποτύπωμα» στην αγορά χρέους (κρατικά ομόλογα) αλλά και στην σημαντική υπέρ-προσφορά στις 2 «εξόδους» των Mytilineos και Πειραιώς στις αγορές, με αρκούντως ενθαρρυντικά μηνύματα. Κλίμα, που όσο συντηρούνται οι προϋποθέσεις θα μπορούσε να έχει συνέχεια τον Ιούλιο, κόντρα στην προεξοφλούμενη νέα αύξηση των επιτοκίων από Fed (25-26/7) και ΕΚΤ (27/7).

Μήνας τραπεζών ο τρέχων, τόσο εντός όσο εκτός, με τις συναντήσεις Χατζηδάκη-τραπεζιτών στο προσκήνιο- το FinForum (Τρίτη 11/7) αλλά και της «τελικής ευθείας» των stress tests του ευρω-συστήματος.

Πρώτη συνεδρίαση μετά τις προγραμματικές η Δευτέρα, με αρκετές ανακοινώσεις για την αγορά- το ΧΑ, τι αλλάζει σε φόρους, χρηματιστήριο-ομόλογα μένει να φανεί εάν και πως θα "τιμολογηθούν" από τους επενδυτές. Καταλυτική προεξοφλείται πως, θα είναι η στάση των funds, εάν δηλαδή θεωρούν επαρκείς (ή όχι ) τις εξαγγελίες και ότι δει για τη συνέχεια.

Παράμετρος, που θα μπορούσε να επηρεάσει τα διεθνή, ειδικότερα την Wall Street το -μάλλον- θετικό αποτέλεσμα της επίσκεψης της αμερικανίδας υπ. Οικονομικών στο Πεκίνο. Για άμεσες, ουσιαστικές και παραγωγικές συνομιλίες, κάνει λόγο η Τζάνετ Γέλεν. Σε αυτό το ευρύτερο «γεω-πλαίσιο» και η προσέγγιση-ανάλυση που επιχειρεί το Politico γιατί ΗΠΑ και Δύση... ψηφίζουν Πούτιν για επικεφαλής της Ρωσίας.

Συνδυαστικά αυτές οι δύο (παράμετροι) θα μπορούσε-υπό προϋποθέσεις- να οδηγήσουν στην διαμόρφωση ενός πιο σταθερού γεω-σκηνικού στη συνέχεια του 2023.

Απλά στα υπόψη-ευρύτερα- σε μία περίοδο που η αποτελεσματικότητα των τακτικών των κεντρικών τραπεζών αμφισβητείται από περισσότερους (ενδεικτικό το άρθρο των FT/Γιατί οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν δαμάζουν τον πληθωρισμό). Συμπληρωματικά με την ανάλυση από τον Martin Wolf της Ετήσιας Οικονομικής Εκθεσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (επίσης στους FT).

Για μια ευρύτερη και πιο μεσομακροπρόθεσμη θεώρηση της κατάστασης διεθνώς, στο βαθμό που αναπόφευκτα μας αφορά. Για το βραχυπρόθεσμο, από αύριο κιόλας, με ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε αρκετά επιχειρηματικά μέτωπα. Μία από τις πρώτες κρησάρες η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την τελική (;) απόφαση σε ότι αφορά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v