«Χαμηλών τόνων» διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Μετοχές που «έτρεξαν» το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στο επίκεντρο profit taking. Πτώση στον ΟΤΕ λόγω μερίσματος. Αμυνες από Coca Cola, όμιλο Βιοχάλκο, Σαράντη και Aegean.

«Χαμηλών τόνων» διόρθωση στο Χρηματιστήριο

Εμφανώς επιφυλακτικά και με αρνητικό βηματισμό συνεχίζουν και σήμερα τα κύρια Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, καθώς οι ενεργοί επενδυτές δείχνουν προβληματισμένοι από τα αρνητικά μάκρο που ανακοινώθηκαν σε Κίνα και Ευρώπη και ταυτόχρονα περιμένουν να τιμολογήσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, προσπαθώντας να ψυχανεμιστούν την πορεία των Αμερικανικών επιτοκίων.

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων, αυτή που διεξήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να ακουμπά το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, ερχόμενος από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και αθροιστικά κέρδη 5,35% και κινούμενος σε νέα υψηλά 109 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/6/2014 (1305,93 μονάδες), με τους πωλητές να δείχνουν σχετικά καλύτεροι στο δεύτερο μισό των συναλλαγών και τους αγοραστές να μαζεύουν προς το τέλος τις απώλειες.

Είναι πασιφανές ότι όσο ο ΓΔΧΑ αδυνατεί να δώσει πειστική ανοδική διαφυγή, το κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων θα είναι οι εναλλαγές θέσεων και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, καθώς οι traders θα παίρνουν κέρδη από “χαρτιά” που έχουν υπεραποδώσει και θα αναζητούν νέες επενδυτικές επιλογές που, θεωρητικά, έχουν μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια, αλλά και οι “αψιμαχίες” μεταξύ αγοραστών – πωλητών.

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι παρά τη σημαντική άνοδο που έχουν καταγράψει από την αρχή του χρόνου δείκτες και επιμέρους μετοχές, οι περισσότεροι από τους ενεργούς επενδυτές έχουν πάρει σημαντικά μικρότερη απόδοση, καθώς “μπαινοβγαίνουν στα χαρτιά”, φοβούμενοι πιθανή διόρθωση.

Επίσης, όσοι παρακολουθούν την πορεία της Εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς “day by day”, άρα γνωρίζουν από που έχουν ξεκινήσει οι τίτλοι και τι τιμές είχαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς, θεωρούν ότι το Χ.Α. βρίσκεται σε υπεραγορασμένες περιοχές και η διόρθωση είναι προ των πυλών. Αυτό κάνει πολλούς παίκτες εξαιρετικά νευρικούς και πολλοί από αυτούς έχουν χάσει την τελευταία ανοδική κίνηση της Αγοράς.

Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και χρειάζεται αυξημένη προσοχή, καθώς έχουν αρχίσει και διακινούνται φήμες που βγάζουν από τον συναλλακτικό λήθαργο σημαντικό αριθμό μετοχών, στις οποίες οι αγοραστές θα εξαφανιστούν στην πρώτη σημαντική διόρθωση, εγκλωβίζοντας τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι για τέταρτη μέρα ο τζίρος παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ., η δεύτερη συνεχόμενη διορθωτική συνεδρίαση για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, η γενικότερη εικόνα πως σήμερα οι “profit takers” είχαν, εν μέρει, τον έλεγχο της τάσης, αλλά και η συνεχιζόμενη αναζήτηση νέων “επενδυτικών ιδεών”, με ότι το τελευταίο μπορεί να συνεπάγεται.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με παλαιό παράγοντα της Αγοράς, “η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις Τράπεζες θα ανέβει ψηλά στην ειδησεογραφία τις επόμενες εβδομάδες - μήνες, αρχής γενομένης από την ‘εύκολη’ υπόθεση που αφορά το 1,4% των μετοχών της Eurobank. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη στο Ταμείο έχουν επιστρέψει οι προτάσεις από επενδυτές, που είχαν σταματήσει πριν τις πρώτες εκλογές του Μαϊου. Οι εξελίξεις θα στείλουν μήνυμα στις Αγορές ότι οι Ελληνικές Τράπεζες αλλάζουν σελίδα, ιδιαίτερα αν, εν τω μεταξύ, έχει ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα, τουλάχιστον από ένα Οίκο αξιολόγησης. Μέχρι τότε, δεν μπορεί να αποκλειστεί ελεγχόμενη διόρθωση, στις Τραπεζικές αποτιμήσεις”.

Μικτή η εικόνα, όσον αφορά τις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,90% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,86% αυτή του αντίστοιχου 10ετους (πάνω από 100 μονάδες βάσης η διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων), ενώ στο 3,72% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,59%, από 3,20% στις αρχές Μαΐου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1300,87 (+0,08%) και 1287,64 μονάδων (-0,93%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1292,45 (-0,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1295,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,34%, σπάζοντας το σερί των προηγούμενων έξι ανοδικών συνεδριάσεων.

Ο τζίρος στα 86,1 εκατ., από τα οποία τα 12,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΟΤΕ, απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 86,1 εκατ., τα 74,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Όλοι περίμεναν ο Τραπεζικός να κάνει καθημερινό ράλι και βλέποντας την μεσαία και όχι μόνο, κεφαλαιοποίηση να τρέχει, αναρωτιούνται αν έχουν κάνει λάθος. Όλα θέλουν τον χρόνο τους, αν σκεφτεί κάποιος πως πριν μερικές μέρες ο ΔΤΡ ήταν στις 936 μονάδες και τώρα στις 1030 είναι λογικό, τεχνικά, να παίρνουν ανάσες. Το 1033 είναι κοντινή αντίσταση, που κατοχύρωση θα δώσει ώθηση για συνέχιση με στόχο το 1062. Το 1008 είναι κύρια στήριξή και ‘stop’ σε ωριαίο κλείσιμο. Στην Αγορά ξεκίνησαν τα ‘παπαγαλάκια να κάνουν δουλίτσα’. Θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στο τι και σε τι μέγεθος πρέπει να αγοράζουμε και όχι απλά να διαβάζουμε κάτι και με κλειστά μάτια να βγαίνουμε αγοραστές”, τονίζει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Σε πλήρη εξέλιξη η αναμέτρηση του ΓΔ με τις 1300 μονάδες, με τις 1340 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο όριο αντίστασης”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε ότι το Χ.Α. θα προσπαθήσει να κρατήσει το όριο των 1300 μονάδων, αν και είναι πιθανές κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών”, σύμφωνα με την Euroxx Sec.

“Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου, σε συνδυασμό με την, νωρίτερα από το αναμενόμενο, ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υποδηλώνουν ανοδικές διαθέσεις, αν και τα νέα υψηλά της Αγοράς, ίσως βάλουν τους επενδυτές στον πειρασμό να κλειδώσουν κάποια κέρδη”, σημειώνει η Beta Sec.

“Πλέον βρισκόμαστε στις 1300 μονάδες, με πιθανότητα να γράψουμε και υψηλότερα νούμερα, όσο υπάρχει ένα σχετικά υποστηρικτικό κλίμα διεθνώς. Πρώτη σημαντική αντίσταση εντοπίζεται στις 1320 μονάδες, με την δεύτερη να τοποθετείται στην περιοχή των 1350 μονάδων. Σήμερα η ατζέντα περιείχε μετρήσεις για τον τομέα των Υπηρεσιών PMI Ιουνίου στις μεγάλες Οικονομίες της Ευρωζώνης, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι χαμηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε ο δείκτης PMI Υπηρεσιών στην Κίνα σήμερα το πρωί, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Βαρύτητα θα δοθεί και στα πρακτικά της συνεδρίασης της FED σήμερα το απόγευμα”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Οι Αγορές συνεχίζουν την προδιαγεγραμμένη πορεία τους. Οι σχετικές ενδείξεις για μία επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ, δεν τις επηρεάζουν για την ώρα, σύμφωνα με την Solidus Sec.

Στην Ελληνική Αγορά υπάρχει μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μικρομεσαίες και μικρές κεφαλαιοποιήσεις.

Όλοι θα πάρουν την προσοχή που τους αναλογεί, αρκεί να το αξίζουν.

Ο Γενικός Δείκτης έχει βρεθεί στις παρυφές του 1300 και κοιτάει τα ψηλά του 2014 στις 1378 μονάδες.

Υπάρχουν ενδείξεις για μια τοπική κορυφή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται, αφού η ψυχολογία είναι θετική, περιμένοντας την επιστροφής της Ελληνικής Οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 χρόνια”, όπως σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Η Αγορά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, εξακολουθεί να πραγματοποιεί νέα υψηλά εννιαετίας, μετά από μια σύντομη στάση αναμονής. Παρόλα αυτά ο Τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την συσσώρευση, αλλά να υπενθυμίσουμε ότι παρουσιάζει απόδοση 60% YTD και 130% τις τελευταίες 52 εβδομάδες, όπως επισημαίνει ο Γιώργος Πήττας.

Οι Τράπεζες, με συνολική κεφαλαιοποίηση 18,5 δισ., μπορεί να μην είναι ακριβές ακόμα, ιδιαίτερα αν οι στόχοι των business plans επιτευχθούν αλλά, δύσκολα αποτελούν πλέον επενδυτική ευκαιρία.

Γι’ αυτό και η Αγορά τελευταία έχει επικεντρωθεί σε μετοχές της πραγματικής Οικονομίας, οι οποίες δεν είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και δεν είχαν ενσωματώσει τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας. Με το επιτόκιο του 10ετους ομολόγου στο 3,5% πλέον και με προοπτική μικρής μείωσης ακόμα, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και τις προβλέψεις ήπιας ανάπτυξης για την επόμενη διετία, πολλές μετοχές ήταν εμφανώς υποτιμημένες.

Εκτιμούμε ότι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία αποτίμησης αυτών των προοπτικών”, τονίζει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της HellenicAmerican Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), ΟΠΑΠ (6), Eurobank (5,7), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,6), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,8), Jumbo (3,6), Alpha Bank (3,5), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει προβάδισμα στους “sellers” και να επιβεβαιώνει την επιφυλακτική στάση των αγοραστών (Alpha Bank -0,33%, Εθνική -0,33%, Eurobank -0,26%, Πειραιώς 0%).

Μεταξύ 1030,66 (+0,30%) και 1013,51 μονάδων (-1,37%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1021,25 (-0,62%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1025 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,25%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 936 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1039, 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

“Η Τράπεζα Πειραιώς εξουσιοδότησε τις Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, IMI-Intesa Sanpaolo, JP Morgan και UBS Investment Bank, ως Joint Bookrunners να προχωρήσουν στην έκδοση ομολόγου Senior Preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να προχωρήσει στο εγγύς μέλλον με βάση τις συνθήκες της Αγοράς”, σημειώνει το Reuters. Οι τίτλοι αναμένεται να βαθμολογηθούν “B1 / B+” από τις Moody's / S&P.

Οριακά περισσότερους τους “κόκκινους” τίτλους, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική μεταβολή διαφοροποιήθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,23%), ΕΛΧΑ (+1,90%), ΣΑΡ (+2,13%), ΒΙΟ (+0,67%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+0,14%), ΕΕΕ (+0,51%), ΕΥΔΑΠ (+0,14%), ΚΟΥΕΣ (+0,32%) και CENER (+0,33%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές του ΟΤΕ (-3,03%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,58878 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,559341 ανά μετοχή).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τη μετοχή της Viohalco (+0,67%), ενώ δίπλωσε τις ανοδικές συνεδριάσεις η ΕΛΧΑ (+1,90%), που ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε υψηλά 25 μηνών.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, “όταν η ΒΙΟ κατέρρεε εν μέσω πανδημίας στο 1,5 ευρώ, κανείς δεν θα πίστευε ότι θα ‘ανάρρωνε’ στα προ πανδημίας επίπεδα τόσο εύκολα. Κι όμως, με προφανή την επενδυτική προτίμηση και την προθυμία της μετοχικής της βάσης να υποστηρίξει στα δύσκολα, κατάφερε να συνεχίσει δυναμικά. Να τονισθεί δε ότι η εξεταζόμενη Μητρική του Ομίλου δεν έχει κάνει καν τη μισή διαδρομή της εκπληκτικής CENER, ενώ παράλληλα επωφελείται από αυτήν. Κι έτσι, το αισιόδοξο σενάριο ανοδικής συνέχισης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες από το αντίστροφο. Στο ταμπλώ, ο επόμενος στόχος φαίνεται στα 7,10, με κοντινή στήριξη τα 5,6 και κύρια τα 4,9 ευρώ. Οι όγκοι έχουν βελτιωθεί αισθητά, ενώ να τονιστεί ότι η ειδική θέση του Ομίλου, προδιαθέτει για σοβαρές τοποθετήσεις μετά την ευκταία ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Άριστα χρηματοοικονομικά μεγέθη. Ειδικό λειτουργικό αντικείμενο. Τεράστια διασπορά χαρτοφυλακίου με παραγωγικές Μονάδες σε 4 Χώρες, Δίκτυο διανομής σε 21 και εξαγωγές σε 100. Σημαντικό ανεκτέλεστο έργο και ευρύτατες επενδύσεις σε νέες παραγωγικές δυνατότητες. Παρόλα αυτά, η μετοχή της ΕΛΧΑ στο ταμπλώ παραμένει εξαιρετικά ‘φθηνή’, έχοντας δώσει τεχνικό αγοραστικό σήμα στα 1,9. Η βασική στήριξη στη μακροπρόθεσμη ανοδικότητα της μετοχής είναι τα 1,5 ευρώ. Όσο η μετοχή της ΕΛΧΑ δίνει κλεισίματα πάνω από τα 2,08 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο σε πρώτη φάση για το 2,36 – 2,40. Στο βάθος ο μεγάλος μας στόχος είναι το 3,00 - 310. Θεωρητικά, όλος ο Όμιλος Viohalco θα αποτελέσει επενδυτικό προορισμό για τα Ξένα Θεσμικά κεφάλαια, εφόσον ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου, “με τη συναίνεση της Κυβέρνησης πρόκειται να διατεθεί πακέτο μετοχών της Helleniq Energy στο Χρηματιστήριο, με επιδιωκόμενο στόχο την ενίσχυση του free float της μετοχής. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ τόσο ο Όμιλος Λάτση, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσουν ένα μέρος του μεριδίου που διαθέτουν στη Ηelleniq Energy. Σε αυτή τη φάση, λένε οι πληροφορίες, συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των δυο Πλευρών για να οριστικοποιηθεί το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο. Θα απαιτηθεί επίσης νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει το ΤΑΙΠΕΔ, στη διάθεση ενός ποσοστού από το υφιστάμενο μερίδιό του”.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α., η PANEUROPEAN OIL & INDUSTRIAL HOLDINGS S.A. ελέγχει το 45,47% και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,477% των ΕΛΠΕ.

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ (-0,52%) συμπλήρωσε έξι συνεδριάσεις με κλεισίματα χαμηλότερα των 8,00 ευρώ, αδυνατώντας να πάρει πίσω το μέρισμα που απέκοψε πρόσφατα. Στα 8,44 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, ενώ θα χρειαστεί αυξημένη προσοχή, αν χαθεί η ζώνη στήριξης 7,44 – 7,38 ευρώ, την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,23%) ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+160,87%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+138,75%), ΞΥΛΠ (+124,62%), ΓΚΜΕΖΖ (+123,71%), ΑΡΑΙΓ (+118,15%), ΠΕΙΡ (+112,8%), CENER (+101,66%), ΚΛΜ (+92,19%), ΑΒΑΞ (+88,95%), ΜΑΘΙΟ (+79,37%), ΕΧΑΕ (+79,03%), ΕΧ (+78,95%), ΙΝΚΑΤ (+73,63%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (+73,11%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Interlife (-1,65%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2021, €0,12 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,114 ανά μετοχή).

Από εκεί και πέρα, ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων στην ΦΡΙΓΟ (-3,33%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 27/6 για την AS Company (+3,19%) που αύξησε συναλλαγές και έκλεισε σε υψηλά 41 μηνών.

Νέο ιστορικό υψηλό για την Profile (+2,01%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Centric (+1,82%).

Πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Άβακα (+3,61% και υψηλά 112 μηνών) και Ιατρικό (+6,25% και υψηλά 281 μηνών) και έξι ανοδικές για Παϊρη (+6,69% και υψηλά 186 μηνών).

Αύξησε συναλλαγές η Εβροφάρμα (+6,59% και υψηλά 15 μηνών).

Η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 108 εκατ. στην Lavipharm (+3,19%).

Βγήκε μικρό “bid” σε Logismo (+2,75%).

Επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+2,22%), Ιντρακόμ (+0,95%) και Τεχν. Ολυμπιακή (+2,31%).

Μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, αντέδρασε η Κορδέλλου (+4,76%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Ίλυδα (+15,87% και υψηλά 15 μηνών).

Σε υψηλά 148 μηνών η Δομική Κρήτης (+14,29%), καθώς συνεχίζονται τα πονταρίσματα που θέλουν η συμμετοχή Κούτρα να φέρει νέα έργα στην Εισηγμένη.

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΜΟΥΖΚ (+5,15%), ΦΙΕΡ (+2,80%), ΜΙΝ (+4,51%), ΕΛΙΝ (+2,06%), ΕΧ (+2%), ΧΑΙΔΕ (+5,88%), ΛΟΥΛΗ (+1,36%), ΚΥΡΙΟ (+1,46%) και ΒΙΟΤ (+6,67%).

Επαναλαμβάνεται πως για να “αλλάξει πίστα” ο ΟΛΠ (+1,13%) θέλει συνεχόμενα κλεισίματα πάνω από τα 22,50 ευρώ. Σήμερα αίσθηση προκάλεσε η “καθυστερημένη” εντολή αγοράς 10000 τεμ. στα 22,25 ευρώ (+0,91%).

Η Realcons (+0,45%) προέβη σε συμφωνία με την Advanced Management Solutions Ltd (εφεξής η Εταιρεία) για την εξαγορά του 60% των μετοχών της έναντι τιμήματος € 1.590 χιλ. ενώ επιπλέον έχει υπογράψει συμφωνία Put/Call Option για την εξαγορά του υπόλοιπου 40%, με προκαθορισμένο τίμημα ως εξής:

Α) ίσο με 8 φορές το EBIDTA, σε βάση zero cash-zero debt, της Εταιρείας για το δωδεκάμηνο που προηγείται του μήνα άσκησης του δικαιώματος Call option από την REAL CONSULTING, εφόσον η άσκηση του δικαιώματος Call option λάβει χώρα εντός δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας του 60% των μετοχών της Εταιρείας, ή

Β) ίσο με 7,5 φορές το EBIDTA, σε βάση zero cash-zero debt, της Εταιρείας για το δωδεκάμηνο που προηγείται του μήνα άσκησης του δικαιώματος Call option από την REAL CONSULTING ή Put option από τους πωλητές αντίστοιχα, εφόσον η άσκηση του δικαιώματος Call/Put option λάβει χώρα δύο έτη μετά από την υπογραφή της συμφωνίας αγοραπωλησίας του 60% των μετοχών της Εταιρείας.

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1227 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152, 1141, 1075 και 1064 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1379 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2960 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2580 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, με ελεγχόμενες απώλειες οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Τα $1930 παλεύει να περάσει ο Χρυσός, τα $23,45 το Ασήμι.

Προς τα $30350 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1900 το Ethereum.

O δείκτης PMI των Caixin/S&P Global για τις Υπηρεσίες διολίσθησε στις 53,9 μονάδες τον Ιούνιο, από 57,1 μονάδες τον Μάιο, στην Κίνα. Ήταν η χαμηλότερη μέτρηση από τον Ιανουάριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI, που συνδυάζει τους κλάδους της Μεταποίησης και των Υπηρεσιών υποχώρησε στις 52,5 μονάδες, από 55,6 μονάδες τον Μάιο. Τα απογοητευτικά στοιχεία επανέφεραν στο προσκήνιο τις ανησυχίες, ότι η δεύτερη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη δεν θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης φέτος.

Η Αγορά Εμπορικών Ακινήτων της Γερμανίας βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2017. Ο όγκος των συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο του 2023 μειώθηκε κατά 50%, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, στα 14,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από την Εταιρεία Ακινήτων JLL.

Σε συρρίκνωση πέρασε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα. Ο τελικός σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίστηκε από την S&P Global υποχώρησε στις 49,9 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 52,8 του Μαΐου και κάτω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης ΡΜΙ για τον τομέα Υπηρεσιών υποχώρησε στις 52 μονάδες, από 55,1 τον Μάιο, χαμηλότερος από την προκαταρκτική εκτίμηση για 52,4.

Τον Μάιο του 2023, οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία μειώθηκαν κατά 1,9% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 1,8% στην ΕΕ, σε σύγκριση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά 1,5% στη Ζώνη του Ευρώ και κατά 0,5% στην ΕΕ.

Οι νέες παραγγελίες για Αγαθά που έχουν παρασκευαστεί στις ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα τον Μάιο. Ειδικότερα, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι εργοστασιακές παραγγελίες ενισχύθηκαν 0,3%. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,6%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 0,3 δισ. ευρώ, από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Ανάπτυξη 2,4% προβλέπει για το 2023 το ΙΟΒΕ, όπως προκύπτει από την τριμηνιαία έκθεσή του για την Ελληνική Οικονομία. Αποδίδει την εικόνα στην επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας, στις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού στη σφιχτότερη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, καθώς και στην αβεβαιότητα.

Το Χ.Α., αποδέχθηκε την αίτηση της “MED ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ - ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ - ΜΑΓΙΩ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ”, με διακριτικό τίτλο “MED A.B.E.E.” για την ένταξη των μετοχών της στην Κατηγορία ΕΝ.Α. PLUS της ΕΝ.Α. Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της “MED A.B.E.E.” θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας είναι €0,85.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και με το θετικό οι ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ και Quest.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 62 ανοδικούς τίτλους, έναντι 63 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση διόρθωσης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (27.165 συμβόλαια).

Στα 4.502 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.233 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.303 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.290 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 183 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 87 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 348, 316 για τον Ιούλιο και 32 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.124,5), κινήθηκε μεταξύ 3.110 και 3.140 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.030), κινήθηκε μεταξύ 1.030 και 1.030 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 382, 282 για τον Ιούλιο, 100 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.945), κινήθηκε μεταξύ 4.945 και 4.984,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος τίτλων (6.000 Lamda Development, 6.000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.320), Eurobank (2.211), Πειραιώς (5.864), Εθνική (632), ΔΕΗ (498), ΕΧΑΕ (783), ΟΤΕ (351), ΑΔΜΗΕ (195), ΕΛΧΑ (249), Ιντρακάτ (1.434), Αεροπορία Αιγαίου (138), Lamda Development (403), Άβαξ (429), Ιντρακόμ (271), ΓΕΚ (370), ΟΠΑΠ (193), ΤΕΝΕΡΓ (160), Μυτιληναίο (140), Viohalco (254).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 231.532, Πειραιώς 71.825, Eurobank 35.908, Εθνική 15.505, ΑΔΜΗΕ 14.908, ΔΕΗ 26.803, ΟΤΕ 11.788, ΤΕΝΕΡΓ 11.171.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.615.722 τεμ. (1.643.442), Eurobank 34.090.778 τεμ. (34.091.041), ΟΠΑΠ 1.575.792 τεμ. (1.536.782), Εθνική 10.225.893 τεμ. (10.225.893), ΟΤΕ 1.580.013 τεμ. (1.582.741), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 836.200 τεμ. (857.823).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v