Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έπιασαν νέες κορυφές

Η χθεσινή άνοδος και η εικόνα της σημερινής συνεδρίασης, με κλειστή τη Wall Street. Ποιες μετοχές βρίσκονται σε ρόλο οδηγού. Η τεχνική εικόνα για τον γενικό και τον τραπεζικό δείκτη.

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που έπιασαν νέες κορυφές

Με το δεξί η πρώτη συνεδρίαση του Ιουλίου και δεύτερου 6μήνου. Με το πόδι στο γκάζι προς το τέλος
της συνεδρίασης οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του Γενικού
Δείκτη στις 1.292,72 (1,10%).

Τζίρος 85,4 εκατ., μάλλον ικανοποιητικός δεδομένης της ημιαργίας στη Wall Street -αργία σήμερα, πιθανότατα θα είναι λιγότερος-, αν και για ακόμη μία φορά ένα μεγάλο μέρος άλλαξε χέρια σε μόλις δύο μετοχές (περί τα 22 εκατ. σε Πειραιώς, Alpha Βank).

Ανοδος και «κλείσιμο» πάνω από τη ζώνη τιμών 1.280-1.290, με υπεραπόδοση των τραπεζικών αλλά και πολλές βοήθειες από blue chips-μετοχές σηματωρούς.

Στις 1.029,25 με υψηλό ημέρας στις 1.030,70 ο ΔΤΡ υπολείπεται 7,26 μονάδες της τοπικής κορυφής, η υπέρβαση της οποίας θα ενίσχυε την ταχύτητα ροής του δείκτη, συνολικά του κλάδου. Παραμένει το 2/1 ως προς τη διακύμανση ΔΤΡ/FTSE25, παραμένει η μετοχή της Πειραιώς με την επιθετικότερη τάση, με 3,13% στα 3,10 ευρώ.

Στις 3.135,94 μονάδες με 1,20% ο FTSE 25, με διπλό ιστορικό υψηλό για Jumbo στα 26 ευρώ (3,17%) και AEGEAN στα 11,20 (3,70%), με σημαντικό το γεγονός πως η αποτίμηση της δεύτερης υπερέβη το όριο του ενός δισ. Για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2007 -25 έως 27 Ιουνίου οι εγγραφές τότε για την εισαγωγή της εταιρείας στο ΧΑ- η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνά ένα όριο που φέρνει μία εταιρεία στο monitoring μεγαλύτερων funds. JP Morgan, Goldman Sachs, Citi είναι τα κυρίως τρία (αμερικανικά) που «βλέπουν» την εισηγμένη επενδύοντας στην προοπτική μίας οικονομικής χρήσης-ρεκόρ (2023).

Σημειωτέον πως η AEGEAN γίνεται η 20ή εισηγμένη-μέλος της ολιγομελούς ομάδας των δισεκατομμυριούχων.

Πολλαπλά πολυετή υψηλά όμως για χαρτιά του δείκτη, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ, ΟΛΠ, Lamda Development, αλλά και για περισσότερα mid & small caps που εδώ και μέρες διεκδικούν με αξιώσεις μερίδιο ενδιαφέροντος κεφαλαίων.

Κλαδικά υψηλά για την πληροφορική, συγκεκριμένα για Profile, Epsilon Net, ο Στέφανος Κοτζαμάνης ακτινογραφεί τα business plans των δύο συν της Entersoft, κλάδος που θα έχει την τιμητική του και το 2023.
Τοπικά υψηλά όμως και για σειρά μετοχών/εισηγμένων από διάφορους κλάδους: Πλαστικά Θράκης, Intrakat, Κτήμα Λαζαρίδη, Ξυλεμπορία, ΕυρωΣύμβουλοι, Παΐρης, Πετρόπουλος, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ/Exalco, περιπτώσεις ενδεικτικές της διεύρυνσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τα mid και small caps.

Ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις σε διάφορους τομείς, από τις εγγραφές για το εταιρικό ομόλογο της Mytilineos, το νέο έργο που αναλαμβάνει η Hellenic Cables και τις υπογραφές για το έργο διασύνδεσης EuroAsia Interconnector μέχρι το θεαματικό ανέβασμα του πήχη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 21,2 από τα 18,2 ευρώ, το Investor's Day της Lamda Development και αρκετά ακόμη που κάνουν τη θετική διαφορά. Και μπορεί να δώσουν συνέχεια στην πορεία πρωταθλητισμού (κατά το πρώτο 6μηνο) του ΧΑ.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός -και λόγω βαρύτητας στάθμισης-, με σημεία αναφοράς τις 1.039 και 1.050 ως επόμενες αντιστάσεις και τις 938 ως stop για long θέσεις (σε μηνιαία μέτρηση).

Για τις 16:00 η προγραμματισμένη συνάντηση Κωστή Χατζηδάκη-Γιάννη Στουρνάρα (στο ΥΠΕΘΟ), μένει να φανεί εάν θα προκύψει κάτι ουσιαστικό, καθώς θα ακολουθήσουν ανάλογες του υπ. Οικονομικών με τους τραπεζίτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v