Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στο τέλος πάτησαν γκάζι οι αγοραστές

Κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, αν και με συναλλαγές μόνο 86,8 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να δίνουν τον τόνο και δεικτοβαρή blue chips να παίρνουν τη σκυτάλη. Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Χρηματιστήριο: Στο τέλος πάτησαν γκάζι οι αγοραστές

Ποδαρικό με κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, έκανε ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στην πρώτη συνεδρίαση του δεύτερου χρηματιστηριακού εξαμήνου, με τους αγοραστές να πετυχαίνουν την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και το κλείσιμο σε νέα υψηλά 109 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/6/2014 (1305,93 μονάδες).

Κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η συνεχιζόμενη αναζήτηση των εν δυνάμει αγοραστών, για τίτλους που “έχουν μείνει πίσω” και δικαιούνται καλύτερης χρηματιστηριακής “μεταχείρισης” και οι βοήθειες που έδωσαν οι τελικές δημοπρασίες, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και στο υψηλό ημέρας έξι μετοχές του FTSE25 (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου).

Παραμένει επιφυλακτική η εικόνα των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, ενώ για την εβδομάδα που ξεκίνησε, την Τετάρτη θα δημοσιευτούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία θα εξεταστούν από τους επενδυτές, προσπαθώντας να ψυχανεμιστούν τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Ημιαργία σήμερα Δευτέρα και αργία αύριο Τρίτη στην Wall Street (Ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ), κάτι που θα παίξει ρόλο στην συναλλακτική δραστηριότητα του Χ.Α.

Όλα τα παραπάνω, την ώρα που συνεχίζονται οι φήμες που θέλουν έκτακτη αξιολόγηση – αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας, μέσα στο πρώτο 15μερο του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 6 Ιουλίου, θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα Κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Μένει να φανεί αν στο διάστημα μέχρι τις 14 τρέχοντος μήνα, θα υπάρξει η έκτακτη αξιολόγηση – αναβάθμιση, όπως αυτή φημολογείται και άφησε να εννοηθεί, σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στα υπόλοιπα, άξια αναφοράς, της σημερινής συνεδρίασης, το κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά των Αεροπορίας Αιγαίου (+3,70%), Jumbo (+3,17%), Profile (+1,35%) και Epsilon Net (+3,47%) και η εικόνα σαφώς πιο επιφυλακτικών τοποθετήσεων σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, να είναι περισσότεροι αυτών με θετική μεταβολή, αναλογία που άλλαξε κυριολεκτικά στο φίνις.

Συνεχίζουν ήπια ανοδικά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,95% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,85% αυτή του αντίστοιχου 10ετους (στις 110 μονάδες βάσης η διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων), ενώ στο 3,678% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1290,05 μονάδες (+0,89%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1288,79 (+0,80%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1292,99 (+1,12%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1292,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,10%.

Ο τζίρος στα 85,4 εκατ., από τα οποία τα 10,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΟΕΛ, ΙΝΚΑΤ, ΟΤΕ, ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 85,4 εκατ., τα 71,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Οι επενδυτές συνεχίζουν να αφομοιώνουν τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα”, σύμφωνα με την Eurobank Equities.

“Παρά το ανοδικό σερί, το θετικό κλίμα στις Ξένες Αγορές στηρίζει την αισιοδοξία και το επιλεκτικό ενδιαφέρον στην Εγχώρια Αγορά”, όπως αναφέρει η Beta Sec.

“Ο ΓΔΧΑ ηγήθηκε των αποδόσεων Παγκοσμίως (συγκριτικά με τους βασικούς διεθνείς μετοχικούς δείκτες) το Α΄ εξάμηνο (+37,5%) με 2ο στην κατάταξη να αφήνει τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq (+31,7%). Ευρισκόμενοι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών και με την επενδυτική βαθμίδα να έχει εν πολλοίς προεξοφληθεί σε επίπεδο απόδοσης της εγχώριας 10ετιας, ο ΓΔΧΑ ενδεχομένως να βρει σημαντικές αντιστάσεις στην περιοχή των 1290 - 1320 μονάδων το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση νέας ανοδικής προσπάθειας. Άλλωστε, εύθραυστο εκτιμούμε ότι παραμένει και το διεθνές κλίμα, παρόλο που οι μέχρι τώρα επιδόσεις ήταν περισσότερο από αξιόλογες. Εντός της εβδομάδας βαρύτητα θα δοθεί στα πρακτικά της FED την Τετάρτη, ενώ υπενθυμίζουμε ότι αύριο είναι κλειστή η Αγορά των ΗΠΑ. Για την τελευταία και η σημερινή συνεδρίαση θα λήξει νωρίτερα, ενώ μεταξύ των σημαντικότερων μάκρο, είχαμε τους δείκτες Μεταποίησης PMΙ HCOB Ιουνίου για όλες τις μεγάλες Οικονομίες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ”, σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Μπορεί η συνεδρίαση της μετεκλογικής Δευτέρας να φόβισε αρκετούς, πείθοντάς τους να κατοχυρώσουν κέρδη παρόλα αυτά, όπως σχολιάσαμε, η πρώτη διόρθωση σε ένα τόσο μεγάλο ‘bull rally’ είναι για αγορά, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η αφορμή για την ανοδική έξαρση την συνεδρίαση της Πέμπτης ήταν μία δήλωση του κεντρικού μας τραπεζίτη ότι “η επενδυτική βαθμίδα μπορεί να έρθει μέσα στο Καλοκαίρι και νωρίτερα από τις αναμενόμενες συνεδριάσεις των Οίκων”.

Η Αγορά είναι σημαντικά ευαίσθητη στα θετικά νέα, παρόλα αυτά σημειώνουμε και πάλι ότι δεν βιαζόμαστε για την αναβάθμιση, μιας και το Χ.Α. συνεχίζει να μαζεύει νέους επενδυτές προεξοφλώντας την.

Δεν θα θέλαμε να δούμε μία έξαρση που μπορεί να έρθει από ένα τέτοιο νέο, μιας και συνήθως οδηγεί σε ευκαιρία για διόρθωση με πωλητές που το περιμένουν.

Πήραμε μία γεύση από την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση, που όλοι περίμεναν ανοδική κίνηση και η Αγορά κινήθηκε ακριβώς ανάποδα.

Όσο και αν ξενίζει, μετά από τόσα χρόνια, ο Τραπεζικός κλάδος έχει την τιμητική του για το μέλλον, μιας και α) έχει καθαρίσει από τα “κόκκινα” δάνεια, σε πολύ μεγάλο βαθμό, οι αριθμοδείκτες του είναι σε πολύ καλά επίπεδα, μετά την επενδυτική βαθμίδα θα αποτιμάται ακόμα υψηλότερα, όπως και όλες οι Ελληνικές Εισηγμένες, η αύξηση των δανείων μπορεί να τους δώσει σημαντικά λειτουργικά κέρδη, κάτι που έχουν ξεχάσει τόσο χρόνια, θα ξεκινήσουν να δίνουν μέρισμα μετά από πάρα πολλά χρόνια και τέλος είναι οι πιο εμπορεύσιμες μετοχές στην Αγορά, με κεφαλαιοποιήσεις που μπορούν να αυξηθούν πολύ περισσότερο.

Να σημειωθεί ότι στην ανοδική κίνηση μας σιγοντάρουν και τα Ξένα Χρηματιστήρια, με την διαφορά ότι εμείς έχουμε τελείως διαφορετική τεχνική εικόνα, σε σχέση με αυτά.

Τεχνικά, η διόρθωση μας έδωσε νέα πολύ σημαντικά δεδομένα, σε σχέση με τα ‘stop’ μας, που πλέον ήρθαν στα χαμηλά της Δευτέρας στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλώ.

Μένει η νέα εβδομάδα να μας αποδείξει αν απλά είδαμε κάποιες διπλές κορυφές, με αισθητά χαμηλό τζίρο πάνω στο κλείσιμο του εξαμήνου, ή η Αγορά μπορεί άμεσα να δώσει συνέχιση της κίνησης.

Έχουμε να δούμε τόσο καλή εικόνα πολλά χρόνια, γεγονός που μέρα με την μέρα το βλέπουν ακόμα περισσότεροι Ξένοι και Έλληνες επενδυτές.

Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ένα ενδιαφέρον Καλοκαίρι, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Πολλές Εταιρείες θα βρουν ευκαιρία να σηκώσουν λεφτά από την Αγορά, είτε μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, είτε μέσω Α.Μ.Κ. και νέων εισαγωγών που σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Οι περισσότεροι Εισηγμένοι θέλουν να προχωρήσουν σε νέα projects που θα αυξήσουν τα μεγέθη τους, κάτι που συνηγορεί στα παραπάνω.

Πάντως αν οι ομολογιακές ευκαιρίες συνεχιστούν σε αυτά τα επιτόκια, για πολλούς θα είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν σε αυτά, με μία σταθερή μεγάλη απόδοση για τα επόμενα χρόνια.

Μην ξεχνάμε ότι ο κύκλος της αύξησης επιτοκίων φαίνεται να κλείνει και στην χειρότερη περίπτωση θα δούμε μία μακρόμηνη παραμονή σε αυτά τα επίπεδα, πριν ξεκινήσει ένας νέος γύρος μείωσης.

Νέα υψηλά χωρίς να δίνουν σημασία στον τζίρο της Αγοράς. Οι επενδυτές δύσκολα αποχωρίζονται τους τίτλους τους, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν όγκους οι αγοραστές στην κίνηση. Πλέον η Αγορά αντιμέτωπη με την ζώνη του 1300. Το 1280 κοντινή και το 1264 κύρια στήριξη με το ‘stop’ τόσο σε intraday, όσο και σε ημερήσιο να είναι στο 1227. Ο ΓΔ μικρή σημασία παίζει με τις μικροκινήσεις του, μιας και επιμέρους τίτλοι δίνουν και αποδόσεις με το ‘rotation’ να συνεχίζεται. Η ΑΡΑΙΓ κατάφερε να περάσει τον κόμβο του 10,80 ανοίγοντας τον δρόμο για αισθητά υψηλότερα. Ο ΟΤΕ αθόρυβα πλησιάζει το 16 έχοντας και αυτός αισθητά υψηλότερο στόχο, ενώ η ΔΕΗ δοκιμάζει με την σειρά της τα απόλυτα υψηλά που είχε δει πριν την Α.Μ.Κ. της. Ο Τραπεζικός και πάλι πάνω από το 1020, κάνοντας προσπάθεια με την σειρά του να δοκιμάσει τα υψηλά του 11,40. ΜΟΗ και ΕΕΕ μετά και τις αποκοπές δείχνουν να ψάχνουν ‘πάτημα’. Το ΛΑΜΔΑ πολύ ενδιαφέρον τεχνικά, μετά την κατοχύρωση του 6,80, μιας και ανοίγει τον δρόμο για το 7,30 σε πρώτη φάση”, όπως εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,8), ΟΠΑΠ (6), Eurobank (5,7), Εθνική (5,6), Μυτιληναίο (4,7), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,9), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,5), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να επιβεβαιώνει την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +1,13%, Εθνική +2,75%, Eurobank +1,46%, Πειραιώς +3,13%).

Τεχνικά και ξεκινώντας από την ΑΛΦΑ, ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα πώλησης το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,552 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων, οι επόμενες στηρίξεις στα 1,371, 1,344, 1,25, 1,211 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,149 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 1,70 και 2,00 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα αγοράς έδωσε σήμερα η ΕΤΕ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 5,42 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 5,25 – 5,20 και 4,638 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στα 6,25 και 6,50 ευρώ.

Ημερήσιο σήμα πώλησης έχει δώσει και η ΕΥΡΩΒ, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 1,563 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 1,60 ευρώ. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στα 1,258 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1,209 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο αγοραστικό σήμα από την ΠΕΙΡ, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 2,642 ευρώ. Οι επόμενες στηρίξεις στα 2,256, 2,50 – 2,40 και 2,108 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημέρων). Η επόμενη αντίσταση στα 3,10 – 3,20 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1030,7 μονάδες (+2,15%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1022,47 (+1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1029,25 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 936 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1039, 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “η αναβάθμιση του Ελληνικού Δημοσίου στην Επενδυτική Κατηγορία, θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη και για τις Τράπεζες, καθώς αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των Ελληνικών Τραπεζών, γεγονός που θα συμβάλει στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού τους από τις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ της ιδίας, “τρόπους στήριξης των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ανταμοιβής που αφορά στο πάγωμα της αύξησης των euribor αναζητούν οι Τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’ στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί €20 δισ. δάνεια με εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ εκτός έχουν παραμείνει, κυρίως λόγω έλλειψης συνέπειας στις πληρωμές, δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού επέκτασης των Τραπεζικών πιστώσεων διαπιστώνει για το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου η έκθεση νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ. Βασικό λόγο της επιβράδυνσης αποτελεί η αύξηση του κόστους χρήματος, λόγω ανόδου επιτοκίων και οι προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα αποκλιμακωθούν από το 2024”.

Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ του ιδίου, “σε αναδιαρθρώσεις δανείων, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που αφορούν συνολικά σε περίπου 34000 Νοικοκυριά και Επιχειρήσεις προχώρησε, εντός του 2022, η doValue Greece, με το 65% των ρυθμίσεων να περιλαμβάνουν άφεση χρέους, ενώ ‘πρασίνισε’ και απέδωσε στη Eurobank δάνεια της τάξης των 300 εκατ. ευρώ”.

Με πλεονέκτημα των “πράσινων” τίτλων, ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού FTSE25, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,98%), ΕΕΕ (-0,40%), ΕΛΠΕ (-1,02%), ΕΛΧΑ (-0,49%), ΚΟΥΕΣ (-1,64%), ΟΤΕ (-0,70%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,50%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Μυτιληναίος στο διάστημα 4 Ιουλίου (10.00) - 7 Ιουλίου (16.00) θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά εισηγμένου στο Χ.Α. εταιρικού ομολόγου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ. Το εύρος της απόδοσης του επταετούς ομολόγου, θα είναι 4% - 4,5%.

Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+1,73%) βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τα 32,92 ευρώ (+1,79%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές οριακά χαμηλότερα. Το ημερήσιο “stop long” στα 31,26 ευρώ και η επόμενη και τελευταία αντίσταση στα 33,48 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Lamda Development (+6,31%) και με αυξημένες συναλλαγές έκλεισε σε υψηλά 17 μηνών. Η επόμενη αντίσταση στα 7,50 ευρώ και το ημερήσιο “stop long” στα 6,40 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+152,05%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+127,71%), ΞΥΛΠ (+124,62%), ΓΚΜΕΖΖ (+116,0%), ΠΕΙΡ (+115,58%), ΑΡΑΙΓ (+111,72%), CENER (+100,0%), ΚΛΜ (+92,58%), ΜΑΘΙΟ (+90,48%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+73,11%), ΕΧΑΕ (+70,32%) και ΒΙΟΚΑ (+70,06%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της Flexopack (0%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,15 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,1425 ανά μετοχή), της Βογιατζόγλου (-3,97%) χωρίς το μέρισμα €0,153 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,14535 ανά μετοχή), της Profile (+1,35%) χωρίς το μέρισμα €0,0400015441 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0380014669 ανά μετοχή), της Πετρόπουλος (+1,87%) χωρίς το μέρισμα €0,25934212318 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,24637501703 ανά μετοχή), της Mediterra (0%) χωρίς το μέρισμα €0,0387102741 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,0367747604 ανά μετοχή) και οι προνομιούχες μετοχές της ΙΝΤΕΡΓΟΥΝΤ (-1,79%) χωρίς το μέρισμα €0,016 ανά προνομιούχα μετοχή (καθαρό ποσό: € 0,0152 ανά προνομιούχα μετοχή).

Από εκεί και πέρα, πολύ γρήγορα ήλθαν οι κινήσεις “profit taking” στην ΕΥΑΘ (-2,09%).

Πλαγιοκαθοδικά από τα 5,30 ευρώ (κλείσιμο 14/6) η ACAG (-2,07%).

Σε υψηλά 247 μηνών η Ιντεάλ (+0,39%).

Νέο ιστορικά υψηλό για Epsilon Net (+3,47%) και Profile (+1,35%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Άβακα (+0,80%), Πετρόπουλο (+1,87%) και Ιατρικό (+9,04% με αυξημένες συναλλαγές και υψηλά 281 μηνών), τέσσερις οι ανοδικές για Μοτοδυναμική (+3,82%), Ιντρακάτ (+4,35% και υψηλά 159 μηνών), Παϊρη (+2,13% και υψηλά 17 μηνών) και Πλ. Θράκης (+2% και υψηλά 15 μηνών) και “πενταρέ” ανόδου για Ιντρακόμ (+1,19%) και ΕΧΑΕ (+2,52%).

Επέστρεψε σε χαμηλότερες συναλλαγές η Space (+0,50%).

Στα 2,60 ευρώ άλλαξαν χέρια πάνω από 130000 τεμ. στην Βιοκαρπέτ (+1,14% και υψηλά 186 μηνών).

Αύξησαν συναλλαγές Τεχν. Ολυμπιακή (+5,22%) και Εβροφάρμα (+4%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΒΙΝΤΑ (+6,08%), ΜΙΝ (+7,14%), ΦΙΕΡ (+2,63%), ΝΑΥΠ (+2,75%), ΚΤΗΛΑ (+3,30%), REALCONS (+1,86%), ΜΟΝΤΑ (+0,69%), ΜΟΥΖΚ (+2,11%), ΚΕΚΡ (+0,37%), ΕΛΙΝ (+2,52%), ΕΛΒΕ (+4,18%), ΟΛΘ (+1,63%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τον ΟΛΠ (+5,78%), καθώς η έξοδος από τον FTSE25 αφύπνισε κάποια αντανακλαστικά της μετοχής και ενόχλησε τους βασικούς μετόχους. Ο τίτλος διαπραγματεύεται ακόμα με το μέρισμα 1,04 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή 7/8/2023), όμως πέριξ των 22,00 ευρώ βγήκε αυξημένη προσφορά. Αν ο τίτλος πετύχει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 22,50 ευρώ, απορροφώντας την προσφορά παλαιών εγκλωβισμένων, θα κινηθεί αποφασιστικά προς τα 30,00 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1227 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152, 1141, 1075 - 1060 και 1056 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1379 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2960 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2564 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης για το Πετρέλαιο, οριακά κέρδη και για το Ευρώ.

Τα $1935 παλεύει να περάσει ο Χρυσός, τα $23,15 το Ασήμι.

Πάνω από τα $31000 το Bitcoin, προς τα $1970 ανηφορίζει το Ethereum.

Με πιο αργό ρυθμό αναπτύχθηκε η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας τον Ιούνιο. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) των Caixin/S&P Global έπεσε στο 50,5 τον Ιούνιο, από 50,9 τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η μέτρηση θα φτάσει στο 50,2, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Πτώση σημείωσε τον Ιούνιο η δραστηριότητα στον Μεταποιητικό τομέα της Ιαπωνίας, με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) της Jibun Bank να υποχωρεί από το 50,6 του Μαΐου και να προσγειώνεται στο 49,8.

Εντάθηκε η ύφεση στον Μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο. Ο δείκτης Μεταποίησης PMI της Ευρωζώνης, που καταρτίστηκε από την S&P Global, υποχώρησε στο 43,4 τον Ιούνιο, από 44,8 τον Μάιο. Είναι ο δωδέκατος διαδοχικός μήνας που βρίσκεται σε περιοχή συρρίκνωσης, κάτω από τις 50,0 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δρόμο να διανύσει στις αυξήσεις επιτοκίων”, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι “τάσσεται υπέρ της μεγάλης συρρίκνωσης του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος τα επόμενα χρόνια”.

Η JP Morgan, Goldman Sachs, Wells Fargo και Morgan Stanley, είναι μεταξύ των Αμερικανικών Τραπεζών που σχεδιάζουν την καταβολή υψηλότερων μερισμάτων στους μετόχους, μετά την καλή τους επίδοση στο τεστ αντοχής της Fed. Η JP Morgan ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το τριμηνιαίο μέρισμα στα $1,05, από $1, η Morgan Stanley στα $0,85, από $0,78 και η Wells Fargo στα $0,35, από $0,30. Η Goldman Sachs σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμά της στα $2,75, από $2,5.

Η Pimco, ο μεγαλύτερος Διαχειριστής ομολόγων στον Κόσμο, υποστηρίζει ότι “οι Αγορές είναι πολύ αισιόδοξες, όσον αφορά την ικανότητα των Κεντρικών Τραπεζών να αποφύγουν την ύφεση, καθώς δίνουν μάχη με τον πληθωρισμό σε Ευρώπη και ΗΠΑ” και προετοιμάζεται για μια “πιο ανώμαλη προσγείωση, σε σχέση με άλλους επενδυτές”.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι “οι Τράπεζες ενδέχεται να υποτιμούν την έκθεσή τους στα private equity και στις Αγορές Εμπορευμάτων, σε μια περίοδο που η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να συμπιέσει τη ρευστότητα στις Αγορές”.

H Μεταποίηση στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης Μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 46 μονάδες, από 46,9 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 47,2 μονάδες.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,8 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της για την Ελληνική Οικονομία προχώρησε η DBRS. Ο Οίκος αξιολόγησης αναμένει τώρα ότι το Ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,1%. Το 2024 αναμένει ότι η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί επίσης στο 1,5%, αντί για 1,4% που ανέμενε προηγουμένως.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΛΑΜΔΑ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, Αεροπορία Αιγαίου, ΟΠΑΠ, Σαράντης και TITC και στο χαμηλό οι Quest και ΟΤΕ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 68 ανοδικούς τίτλους, έναντι 59 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

---ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα και ο μήνας και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.754 συμβόλαια).

Στα 4.225 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.305 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.199 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.194 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 87 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 87 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 580, 551 για τον Ιούλιο και 29 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.135,5), κινήθηκε μεταξύ 3.106,5 και 3.135,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 308, 308 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.037,75), κινήθηκε μεταξύ 1.018,5 και 1.043 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.838).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (9.659), Eurobank (1.838), Πειραιώς (4.789), Εθνική (348), ΔΕΗ (233), ΕΧΑΕ (1.374), ΟΤΕ (336), ΑΔΜΗΕ (210), Cenergy (219), Ιντρακάτ (448), Αεροπορία Αιγαίου (408), Lamda Development (983), Viohalco (149), Ιντρακόμ (146), TITC (111).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 213.674, Πειραιώς 73.388, Eurobank 33.818, Εθνική 15.263, ΑΔΜΗΕ 15.042, ΔΕΗ 26.386, ΟΤΕ 11.152, ΤΕΝΕΡΓ 11.187.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.643.763 τεμ. (1.639.902), Eurobank 34.091.041 τεμ. (34.091.041), ΟΠΑΠ 1.536.282 τεμ. (1.536.132), Εθνική 10.289.858 τεμ. (10.289.858), ΟΤΕ 1.632.734 τεμ. (1.632.734), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 857.823 τεμ. (890.724).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v