Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.270 με τράπεζες και ΔΕΗ

Διευρύνει τα κέρδη του ο Γενικός Δείκτης με μίνι ράλι για τις τραπεζικέρς μετοχές και τον κλαδικό δείκτη να χτίζει απόσταση από τις 1.000 μονάδες. Ανοδος άνω του 5% για ΔΕΗ.

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 1.270 με τράπεζες και ΔΕΗ

Οριακές διακυμάνσεις στα ευρωπαϊκά, "αέρας" προεξόφλησης οδηγεί υψηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Συνδυαστικά η εκκίνηση, από την Eurobank, της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες και των δηλώσεων του Γιάννη Στουρνάρα για την επενδυτική βαθμίδα έχουν ενεργοποιήσει ικανό αριθμό traders, επενδυτών.

Αποτέλεσμα η υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου από κοινού με σημαντικές εισροές στην πλειονότητα των blue chips.

Στις 1.273 (2,12%) ο Γενικός Δείκτης, με ισχυρή άνοδο 4,86% του Δείκτη Τραπεζών στις 1.025 και τον FTSE25 να ξανά πιάνει τις 3.100 (2,74%). Με ενισχυμένη ροή εντολών, από την προσυνεδρίαση κιόλας και σταδιακά στην εξέλιξη της ημέρας με επικέντρωση στους τίτλους των Alpha Bank, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς.

Αφ' ενός οι δηλώσεις παραγόντων της αγοράς ότι η επαναγορά του μικρού μειοψηφικού ποσοστού που έχει απομείνει στο ΤΧΣ, θα γίνει με σημαντικό premium, αφ' ετέρου η θέση του διοικητή της ΤτΕ στο Bloomberg πως η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι θέμα εβδομάδων ή και ημερών διαμορφώνουν κλίμα και τάση.

Για τη μεν Eurobank, συνακόλουθα τις Αlpha Bank που έπεται αλλά και Εθνική, Πειραιώς που ακολουθούν η διαδικασία απο-επένδυσης του Ταμείου θα πρέπει να "τρέχει" παράλληλα με την προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Για την τελευταία οι προσεκτικές δηλώσεις Στουρνάρα, σαφείς ως προς τον χρονισμό τους- ειδικότερη η αναφορά του στο ενδεχόμενο ημερών- δημιούργησε την αίσθηση στην αγορά πως μία θετική αξιολόγηση θα μπορούσε να έρθει αρκετά νωρίτερα. Ενδεχομένως στις 4 Αυγούστου, από την Scope Ratings που μέσα στον Ιούλιο πιθανολογείται πως, θα λάβει την "πιστοποίηση" της ΕΚΤ ή μήπως από κάποια έκπληξη-έκτακτη βαθμολόγηση; Σημειωτέον ότι, η μεγάλη υστέρηση της Moody's έναντι των άλλων (αμερικανικών ) οίκων δημιουργεί την εντύπωση ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε κάποια έκτακτη κίνηση. Θα δείξει.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως, σε μία συγκυρία που η ΕΚΤ επιμένει στις αυξήσεις των επιτοκίων, οι αγορές "τιμολογούν" το ελληνικό χρέος όλο και φθηνότερα. Παράδοξο; πάντως είναι ένα...παράθυρο ευκαιρίας που έσπευσαν να αξιοποιήσουν "δημόσιο" - ΟΔΔΗΧ και "ιδιωτικός" τομέας - Mytilineos.

Το γιατί και γιατί τώρα εξηγεί η διοίκηση της εισηγμένης, ενισχύοντας την στάση των long όσον αφορά την ενεργότερη συμμετοχή τους στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Απόρροια εισροών το 5,37% της Eurobank, το 3,81% της Αlpha Bank, το 5,10% της Πειραιώς, το 5,05% της Εθνικής.

Οπως και το 5,29% της ΔΕΗ (με την διοίκηση Στάσση αναφέρεται στην προοπτική διανομής μερίσματος), το 4,08% της Jumbo, το 2,52% της Mytilineos, το 1,17% του ΟΤΕ κ.ο.κ

Ενδεικτικός ο αριθμός των μετοχών σε άνοδο 81 έναντι μετοχών σε διόρθωση 31, με την διάθεση για μόχλευση να έχει διαχυθεί σε ευρύ μέρος των mid&small caps.

Μαθιός, Παϊρης, Ευρωσύμβουλοι, Profile, Intrakat, Lavipharm, Entersoft ενδεικτικά από την συγκεκριμένη κατηγορία με ποσοστό μεγαλύτερο του 3%.

Στα 60 εκατ. η αξία συναλλαγών νωρίτερα (στις 14.20') με τα 4,91 εκατ. να έχουν αλλάξει χέρια μέσω προσυμφωνημένων εντολών σε τίτλους των Eurobank, Πειραιώς και ΕΧΑΕ, Sarantis.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v