Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση «χαμηλών εντάσεων» στο Χρηματιστήριο

Κέρδη για τον Γενικό Δείκτη και συναλλαγές 103,7 εκατ. ευρώ. Ξεχώρισε η Πειραιώς στον τραπεζικό κλάδο, ακολούθησαν Jumbo, OTE, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Aegean.

Αντίδραση «χαμηλών εντάσεων» στο Χρηματιστήριο

Καθαρά ανοδική, η σημερινή συνεδρίαση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με τους βασικούς του δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, εκμεταλλευόμενοι και την επιστροφή σε θετικό έδαφος των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, μετά από παρατεταμένη επιφυλακτικότητα.

Ξεκινώντας από τις Διεθνείς Αγορές, αναμφισβητήτως η προσοχή των ενεργών επενδυτών, παραμένει επικεντρωμένη στις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών, στο ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Στο Συνέδριο θα μιλήσουν ο διοικητής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και οι διοικητές της BoE και BoJ.

Η μεγάλη πλειονότητα των αξιωματούχων της Fed προβλέπουν δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων”, τόνισε ο Τζερόμ Πάουελ, στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Ο Πάουελ τόνισε ότι “δεν θα έβγαζε από το τραπέζι το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων σε διαδοχικές συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας”.

Από την άλλη, οι επενδυτές στα Γερμανικά ομόλογα αυξάνουν τα στοιχήματα ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ θα οδηγήσουν την Οικονομία της Ευρωζώνης σε κάμψη. Η καμπύλη των αποδόσεων των Γερμανικών Κρατικών ομολόγων έχει τη μεγαλύτερη αντιστροφή των τελευταίων σχεδόν 31 ετών, με την απόδοση του 2ετους να φθάνει στο 3,12% και του 10ετους στο 2,33%.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η στήλη επεσήμανε ότι η διαφορά μεταξύ 2ετους και 10ετους Αμερικανικού τίτλου, επέστρεψε σε διαφορά μεγαλύτερη των 100 μονάδων βάσης, κάτι που συνεχίζεται και σήμερα και αυτό χρήζει προσοχής, για όσους εκτιμούν ότι είναι προπομπός επερχόμενης ύφεσης.

“Όταν τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων υποχωρούν χαμηλότερα από τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίτλων, οι Αγορές θεωρούν ότι αποτελεί σήμα επερχόμενης επιβράδυνσης της Οικονομίας”, τονίζουν οι αναλυτές.

Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο, ενώ θα ακολουθήσει ένα έτος συρρίκνωσης και Ευρωπαϊκή ύφεση το 2024”, σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την σχετικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών, από τις επιλεκτικές κινήσεις των “buyers” στο ταμπλώ της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ αν συνυπολογιστεί η κίνηση των βασικών δεικτών μόνιμα στο “πράσινο”, θα μπορούσε να είναι και καλύτερη η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Επιστροφή κινητικότητας και στα “ΜΕΖΖ”, με το ΓΚΜΕΖΖ (+4,22%) να δείχνει πιο “ευέλικτο”.

Από την άλλη, δεν μπορεί να αποκλειστεί, στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου, μία προσπάθεια καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, για ευνόητους λόγους, αν σε αυτό συνηγορήσει και η εικόνα των Διεθνών Αγορών.

Πλαγιολισθητική η εικόνα των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,76% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,75% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,543% υποχωρεί η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 375 εκατ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,65%, από 3,5% στην έκδοση έναν μήνα πριν.

Να σημειωθεί ότι η Citi επιμένει στις μακροχρόνιες τοποθετήσεις (long) στα Ελληνικά ομόλογα, ενώ η JP Morgan συστήνει ουδετερότητα (neutral), μέχρις ότου τα spread των Ελληνικών ομολόγων διευρυνθούν εκ νέου.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1248,0 μονάδες (+1,03%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1245,77 (+0,85%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1247,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,97%.

Ο τζίρος στα 102,8 εκατ., από τα οποία τα 28,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΕΠΣΙΛ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΜΠΕΛΑ), ενώ ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 102,8 εκατ., τα 94,7 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Άντεξε ακόμα και το βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι δίνοντας αντίδραση. Το 1260 - 1265 θέλει την προσοχή του σαν αντίσταση, ενώ κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Βοηθάει πολύ το νέο υψηλό κίνησης από τον ΟΤΕ που έχει πρώτο στόχο τα 15,74 ευρώ”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε θετική δυναμική, με τις αποκοπές μερισμάτων να επηρεάζουν την πορεία του Γενικού Δείκτη. Τράπεζα Πειραιώς, HelleniQ Energy και TITC θα είναι στο επίκεντρο”, σύμφωνα με την Optima Bank.

“Περιμένουμε η μεταβλητότητα γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα να συνεχιστεί, με κάποιες περαιτέρω κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να είναι πιθανές”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Η βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό, θα οδηγήσει σε ήπια ανοδική κίνηση”, σύμφωνα με την Beta Sec.

“Νέα επεισόδια γράφονται σχετικά με την κόντρα ΗΠΑ - Κίνας, με την πρώτη να αναζητεί τρόπους αύξησης των εμποδίων για εξαγωγές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προς την τελευταία, σύμφωνα με διαρροές πληροφοριών. Στο εσωτερικό, η στάση αναμονής των αγοραστών σε συνδυασμό με τις αποκοπές μερισμάτων Δεικτοβαρών τίτλων, έχουν καθηλώσει τον ΓΔΧΑ στην παρούσα φάση. Κρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη τάση θα είναι οι επόμενες ημέρες. Επιπλέον, αυξημένη βαρύτητα θα δοθεί στα τεστ αντοχής των Αμερικανικών Τράπεζων που θα αποκαλύψει σήμερα το απόγευμα η FED, ενώ ενδεχομένως να προκύψουν νέες πληροφορίες από το forum στην Πορτογαλία, στο οποίο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, Λαγκάρντ και Πάουελ”, επισημαίνει η Depolas Investment Services.

“Κατά την τεχνική ανάλυση, αν ο ΓΔ αποτύχει να κινηθεί προς τη ζώνη 1239 - 1252 μονάδων, είναι πιθανό να οπισθοχωρήσει και να κινηθεί προς τις επόμενες στηρίξεις των 1213 και ενδεχομένως των 1170 μονάδων”, σύμφωνα με την άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Με τεχνική κίνηση, ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε από το άνω όριο της μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης, ακριβώς την επομένη των εκλογών, όπως τονίζει ο Συμεών Μαυρουδής.

Το επίπεδο των 1275 μονάδων ενδέχεται να αποτελέσει “πεδίο μάχης” όταν θα έρθει η ώρα του, ωστόσο βραχυπρόθεσμα ο Δείκτης έδωσε έξοδο από το ανοδικό του momentum, χάνοντας με πειστική διάσπαση τη ζώνη των 1260.

Θεωρητικά, μια αντίδραση μέχρι και τις 1265 μονάδες είναι δυνατή, ένα επίπεδο που έχει τεχνική αξία ως επιβεβαίωση στην ως άνω αναφερθείσα διάσπαση.

Έτσι, η Αγορά θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους είναι αγορασμένοι και δεν βγήκαν την Παρασκευή (ή νωρίς τη Δευτέρα), ώστε να απεγκλωβιστούν, ή και να κατοχυρώσουν κέρδη.

Η συνέχεια θα δείξει αν ο Δείκτης θα δοκιμάσει τα αναρριχηθεί σε νέα υψηλά 9ετιας, με ώθηση την προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ή θα “ταμπουρωθεί” στις 1230.

Υπενθυμίζουμε ότι απώλεια των 1230 θα σημάνει και έξοδο από αγοραστικές θέσεις, με επόμενη σημαντική στήριξη τις 1140 μονάδες.

Η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει κραταιά, σε κάθε περίπτωση”, σύμφωνα με την άποψη του κ. Μαυρουδή (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

“Ακόμα πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βρίσκεται η Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, όπως σημειώνει η Solidus Sec.

Οι ευνοϊκές πολιτικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με την εύρωστη οικονομική προοπτική και τις ελκυστικές αποτιμήσεις, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελληνική Αγορά.

Η επενδυτική βαθμίδα θα αποτελέσει έναν θετικό καταλύτη για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς μια σειρά Ξένων επενδυτών θα μπορούν να αγοράσουν Ελληνικά Assets.

Δεδομένων των θετικών καταλυτών, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, η αύξηση των Ιδιωτικών επενδύσεων, η ισχυροποίηση του Τραπεζικού τομέα και τα πλεονεκτήματα συγκεκριμένων τομέων, η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να πετύχει μια εύρωστη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

H διάθεση των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου είναι περιορισμένη τις τελευταίες ημέρες, ως αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων από πολλές Κεντρικές Τράπεζες, αλλά και της επιδείνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων.

Η Ελληνική Αγορά έχει βρεθεί σε κατάσταση αναμονής και απορρόφησης των υψηλών κερδών των τελευταίων μηνών (783 - 1380), περιμένοντας την επόμενη κίνηση – προεξόφλησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Η τάση βραχυπρόθεσμα θα δοκιμαστεί στην περιοχή του 1210. Απώλεια της περιοχής θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές προς την περιοχή των 1140 μονάδων, χωρίς να επηρεαστεί η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση”, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Η Αγορά, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, εξακολουθεί να πραγματοποιεί συσσώρευση, υποβοηθούμενη από τη στάση αναμονής του Τραπεζικού δείκτη, αλλά και τις αποκοπές μερισμάτων, όπως σημειώνει ο Γιώργος Πήττας.

Η υπεραπόδοση των μετοχών της πραγματικής Οικονομίας, σε μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση συνεχίζεται για δεύτερο μήνα.

Μετά και την λήξη της προεκλογικής περιόδου, τα fundamentals αναμένεται να δώσουν την επόμενη κίνηση στην Αγορά.

Σίγουρα, το Χ.Α. τους τελευταίους μήνες έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ράλι, με αποδόσεις παραπάνω από ικανοποιητικές.

Παρόλα αυτά, οι μετοχές που αποτελούν το universe της Ελληνοαμερικανικής Χρηματιστηριακής διαπραγματεύονται 5,7 φορές τα EBITDA του 2022 και ακόμα χαμηλότερα τα EBITDA του 2023, έχουν μερισματική απόδοση κοντά στο 4% και το 10ετες ομόλογο έφτασε στο 3,5% απόδοση.

Αυτά τα νούμερα δείχνουν ξεκάθαρα μια φτηνή Αγορά, παρά το ράλι των τελευταίων μηνών, αν προεξοφλήσουμε μια ικανοποιητική ανάπτυξη για την επόμενη διετία”, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της HellenicAmerican Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,1), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,6), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,4), Εθνική (5,3), Μυτιληναίο (4,5), ΔΕΗ (3,8), Alpha Bank (3,5), Πειραιώς (3,5), Jumbo (3,3), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, και τα δύο πρόσημα άλλαξε η ΕΥΡΩΒ (+1,28%), δεν ήλθε σε επαφή με το “κόκκινο” η ΑΛΦΑ (0%) ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΤΕ (+2,08%) και ΠΕΙΡ (+3,59%).

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 982,63 μονάδες (+2,25%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 973,74 (+1,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 975,71 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,53%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 952 μονάδων. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, “κατά την προσωπική μου άποψη, οι καλύτερες μέρες για την Ελληνική Οικονομία και το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα είναι μπροστά μας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, τοποθετούμενος στη γ.σ. του Ομίλου.

Ανοδική αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, Χρ. Μεγάλου, ανακοινώνοντας ότι θα επιτευχθούν νωρίτερα οι στόχοι του τριετούς επιχειρηματικού σχεδίου.

Η γ.σ. ενέκρινε τη θέσπιση προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών, μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν ως 20 εκατ. μετοχές σε εύρος τιμών μεταξύ 0,75 με 5 ευρώ , υπό την αίρεση ότι ΤΧΣ και SSM θα ανάψουν “πράσινο φως” για την ενεργοποίησή του.

Σαφές προβάδισμα των “πράσινων” τίτλων, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου υστέρησαν οι ΕΛΠΕ (-5,12%), ΜΟΗ (-0,26%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,20%) και TITC (-2,46%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΠΑΠ και CENER.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-5,12%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,50 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: €0,475 ανά μετοχή) και οι μετοχές της TITC (-2,46%) χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2022, €0,60 ανά μετοχή.

Αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,86 ευρώ (-1,51%), στη συνέχεια αντέδρασε ο τίτλος της Viohalco (+0,50%). Το ημερήσιο “stop long” στα 5,62 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 6,34 ευρώ.

Αναρριχήθηκε μέχρι τα 15,84 ευρώ (+1,60%), αλλά ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο χαμηλό ημέρας, αμετάβλητη η μετοχή του ΟΠΑΠ. Το ημερήσιο “stop long” στα 15,50 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 16,08 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+152,36%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+129,04%), ΓΚΜΕΖΖ (+120,46%), CENER (+98,68%), ΑΡΑΙΓ (+96,98%), ΠΕΙΡ (+96,52%), ΞΥΛΠ (+92,82%) και ΚΛΜ (+92,58%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Επιθετικοί αγοραστές, αυξημένες συναλλαγές και κλείσιμο σε υψηλά 105 μηνών μετά την συνέντευξη Τύπου της Unibios (+13,75%).

Θέλει είδηση – εξέλιξη, για να κινηθεί πάνω από τα 1,00 ευρώ η Δομική Κρήτης (-1,21%).

Στα 4,10 ευρώ, άλλαξαν χέρια 50000 τεμ. στην Interlife (+3,46%).

Αύξησαν συναλλαγές ΓΚΜΕΖΖ (+4,22%), Ευρωσύμβουλοι (+5,23%) και Πετρόπουλος (-0,71%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΒΙΣ (+6,87%), Βιοκαρπέτ (+5,98%), Κέκροπα (+11,25%), Performance (+2,96%), Παϊρη (+2,43%), Ιντρακάτ (+2,62%) και ΑΔΜΗΕ (+1,40%).

Νέα υψηλά 15 ετών για Αλουμύλ (+8,61%).

Βγήκε κάποιο “bid” σε ΞΥΛΠ (+29,66%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΝΑΚΑΣ (+7,41%), ΕΒΡΟΦ (+2,99%), ΜΙΝ (+3,33%), ΧΑΙΔΕ (+4,85%), ΚΑΜΠ (+4,35%), ΜΕΒΑ (+3%) και ΛΑΝΑΚ (+2,13%).

Σημαντικό “bid” βγήκε στο τέλος στην ΑΝΕΚ (+1,50%), δημιουργώντας υποψίες ότι “το σήριαλ θα έχει και άλλα επεισόδια”.

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1075 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1060 και 1052 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι πρώτες στηρίξεις στις 1224, 1180 – 1165, 1152 και 1141 μονάδες. Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2923 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2568, 2552 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με ευδιάκριτο πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικός βηματισμός στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες πιέσεις για το Ευρώ.

Τα $1920 παλεύει να κρατήσει ο Χρυσός, κάτω από τα $22,9 το Ασήμι.

Προς τα $30400 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1860 το Ethereum.

“Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να κατηφορίσει τον Ιούλιο, καθώς υποχωρούν οι προσδοκίες για την Οικονομία και το εισόδημα”, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου GfK. Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Ινστιτούτου υποχώρησε στο -25,4 καθώς μπαίνουμε στον Ιούλιο, από το ελαφρώς αναθεωρημένο -24,4 τον Ιούνιο. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν -23,0.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουί ντε Γκίντος δήλωσε ότι “ενώ μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι σχεδόν σίγουρη, το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης παραμένει ασαφές και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα φτάσουν στο ενδιάμεσο”.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ ύψους 40 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ανάκαμψη της ΕΕ μέσω του NextGenerationEU, να παρέχει στήριξη στην Ουκρανία και να εξασφαλίσει κονδύλια για άλλα σημαντικά προγράμματα.

“Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης καταγράφουν αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις πληρωμές δανείων, ενώ το όφελος από τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να εξασθενεί σύντομα”, δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Andrea Enria.

“Οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να συσφίξουν τη δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος, περισσότερο από ότι έχει προγραμματιστεί, για να βοηθήσουν την ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να αποτρέψει μια υπερβολική άνοδο των επιτοκίων”, ανέφερε σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB).

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν βλέπει ακόμα αρκετές ενδείξεις, ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Η ΕΚΤ έχει ακόμα αρκετό έδαφος να καλύψει και αν επιβεβαιωθεί το βασικό σενάριο, η Κεντρική Τράπεζα, πιθανότατα, θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο”, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στο ετήσιο Συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,8 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

“Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, στις οποίες η Νέα Δημοκρατία εξασφάλισε Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μειώνει σημαντικά τους κινδύνους από πιθανή πολιτική αστάθεια και επιτρέπει τη συνέχεια της πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, που στήριξαν την ανάπτυξη και ωφέλησαν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να συνεχιστούν”, αναφέρει η Fitch Ratings.

Μέγιστο τα 1,9 ευρώ ανά μετοχή προτείνει στους μετόχους η Διοίκηση της Eurobank για την επαναγορά του 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΧΣ. Ο αριθμός μετοχών προς αγορά είναι το σύνολο των μετοχών εκδόσεώς της που κατέχει το Ταμείο, δηλαδή 52.080.673 μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου. Η διάρκεια για την οποία χορηγείται η έγκριση ορίζεται σε 6 μήνες από την ημέρα της γ.σ. (20/7). Η ελάχιστη τιμή αγοράς στα €1,10 ανά μετοχή.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΛΠΕ και TITC και με το αρνητικό οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΚΟΥΕΣ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ και στο χαμηλό οι Alpha Bank, ΟΠΑΠ, ΤΕΝΕΡΓ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 86 ανοδικούς τίτλους, έναντι 34 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (22.082 συμβόλαια).

Στα 4.257 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.270 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.126 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.140 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 87 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 88 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 547, 537 για τον Ιούλιο και 10 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.007), κινήθηκε μεταξύ 2.975 και 3.015 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 37, 37 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 982), κινήθηκε μεταξύ 980 και 995 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 100, 100 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.762) κινήθηκε μεταξύ 4.762 και 4.788 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος τίτλων (5.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (8.088), Eurobank (4.014), Πειραιώς (4.672), Εθνική (3.010), ΔΕΗ (332), ΕΧΑΕ (523), ΟΤΕ (473), TITC (109), Αεροπορία Αιγαίου (195).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 194.301, Πειραιώς 69.781, Eurobank 31.130, Εθνική 15.211, ΑΔΜΗΕ 14.942, ΔΕΗ 25.541, ΟΤΕ 11.601, ΤΕΝΕΡΓ 11.188.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.683.080 τεμ. (1.757.039), Eurobank 34.101.865 τεμ. (34.112.689), ΟΠΑΠ 1.642.758 τεμ. (1.642.758), Εθνική 10.299.076 τεμ. (10.299.076), ΟΤΕ 1.553.006 τεμ. (1.557.668), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 890.724 τεμ. (909.461).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v