Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι αγορές ζυγίζουν τα μηνύματα της κυβέρνησης

Πώς θα τιμολογήσουν οι πανίσχυρες αγορές τις πρώτες εξετάσεις των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στους διάφορους κλάδους σταθμίζουν οι επενδυτές. Τα πρώτα μέτωπα.

Χρηματιστήριο: Οι αγορές ζυγίζουν τα μηνύματα της κυβέρνησης

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street, αλλά η Ουάσιγκτον βάζει φρένο στις εξαγωγές τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη στην Κίνα. Υποχωρούν οι μετοχές των AMD, Nvidia, από 0,14% χαμηλότερα τα futures του S&P500.

Από τις 15.846,86 (0,21%) ο DAX, με την προσοχή στραμμένη στις τοποθετήσεις των Κριστίν Λαγκάρντ, Τζερόμ Πάουελ, στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΕΚΤ, στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Από τις 1.235,27 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, μετά τη χθεσινή σταθεροποιητική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εύρος διακύμανσης μεταξύ των ορίων 1.242,45-1.227,54 μονάδων, τιμές που χρήσιμο θα ήταν να επιβεβαιωθούν, ιδιαίτερα η χαμηλή ημέρας, ει δυνατόν σε «κλείσιμο».

Προς το «κλείσιμο βιβλίων» Ιουνίου, δεύτερου 3μήνου/πρώτου 6μήνου, με τον FTSE25 στις 2.980,46 (0,02%), τον Δείκτη Τραπεζών στις 961 (0,82%) και τον FTMidCap στις 1.915,30 (0,22%).

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών -στα 96,3 εκατ., οι χαμηλότερες των τελευταίων 5 συνεδριάσεων, με τα σχεδόν 34 εκατ. σε μόλις δύο μετοχές, Alpha Bank, Εθνικής. Ξεχώρισε το μεγάλο πακέτο των 8,9 εκατ. τμχ. στην Alpha Βank σε τιμή του 1,465, με την τελική να διαμορφώνεται στο 1,47 ευρώ.

Χρηματιστές κάνουν λόγο για συνδυαστική μερική κατοχύρωση θέσεων με αναδιάταξη χαρτοφυλακίων, διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την αρχή της προηγούμενης (τελευταίας προεκλογικής) εβδομάδας και σε λίγο ως πολύ πανομοιότυπο ρυθμό συνεχίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι κινήσεις των Mytilineos και ΟΔΔΗΧ έδειξαν τους... επισπεύδοντες, καθώς η νέα κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει πώς θα «τρέξει» σε ζητήματα που αφορούν και την επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα.

Σήμα για δουλειά δίνει στους υπουργούς ο Μητσοτάκης, σημείωνε ο Φίλιππος Πανταζής, στο πλέγμα των δράσεων που προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, αλλά με το «καλημέρα» στα «κάγκελα» οι προμηθευτές ηλεκτρισμού για ΥΚΩ και επιδοτήσεις, σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου.

Εύλογο το ενδιαφέρον πώς θα ερμηνεύσουν οι πανίσχυρες αγορές τα μηνύματα που επιχειρεί να περάσει (και) προς τα έξω η νέα κυβέρνηση, μένει να φανεί πώς θα «τιμολογηθούν» οι πρώτες εξετάσεις στα διάφορα κλαδικά μέτωπα.

Ενέργεια, κατασκευές-υποδομές από τα κύρια και πεδία «σύγκρουσης» ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, με χρηματιστές να δείχνουν σαν πρώτη κρησάρα την 17η Ιουλίου, ημέρα που -με τα ισχύοντα- είναι η καταληκτική για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών των οκτώ ενδιαφερόμενων σχημάτων για τη νέα σύμβαση της Αττικής Οδού.

Σύμφωνα με τους ίδιους (χρηματιστές) και η αγορά είναι σε φάση αποτύπωσης των νέων δεδομένων, των εκατέρωθεν ενεργειών που βραχυπρόθεσμα (κατ' αρχάς μέχρι και την Παρασκευή) έχει δοθεί χώρος για τη διαμόρφωση λίγο χαμηλότερων τιμών. Υψηλά των δεικτών, οι 1.280,16 για τον ΓΔ, οι 3.116,08 για τον ΔΤΡ, οι 1.038,96 μονάδες λειτουργούν -εκ των πραγμάτων- ως σημαντικές, ισχυρές αντιστάσεις, για την υπέρβαση των οποίων πιθανόν η εκκίνηση να επιχειρείται από τα ενδοσυνεδριακά των τελευταίων ημερών.

Οι αποκοπές μερισμάτων προφανώς και διευκολύνουν τους πωλητές -στον βαθμό που επηρεάζεται η βαρύτητα στάθμισης-, δεν είναι ωστόσο ο κύριος λόγος της οπισθοχώρησης του ΧΑ, εδώ και 5-7 συνεδριάσεις.

Με 6 πτωτικές στις 8 τελευταίες συνεδριάσεις, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που πιθανότατα θα δώσει το όποιο σήμα για τη συνέχεια, είτε αναστροφής είτε περαιτέρω περιορισμένης διόρθωσης. Πρακτικά σε αναζήτηση «τοπικού πυθμένα» σήμερα-Παρασκευή και βλέπουμε ανάλογα με την εικόνα και των διεθνών αγορών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v