Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι αγοραστές στις τράπεζες

Πάνω από τις 1.260 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με άλμα άνω του 4% για τον τραπεζικό κλάδο και οδηγό τη Eurobank. Υπεραποδίδουν ΔΕΗ, Jumbo, Quest, Ελλάκτωρ.

Χρηματιστήριο: Επανέρχονται οι αγοραστές στις τράπεζες

Με οριακές απώλειες στα ευρωπαϊκά, με τράπεζες και οδηγό την Eurobank η ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σε ρυθμούς τραπεζών η συνεδρίαση, με διακριτή ενεργοποίηση αγοραστών στον κλάδο-κλειδί, απόρροια της εκκίνησης της διαδικασίας απο-επένδυσης του ΤΧΣ.

Αναμενόμενο το "άνοιγμα", λόγω του premium που οριστικοποιείται για την επαναγορά του μικρού υπολοίπου ποσοστού που έχει το ΤΧΣ στο μ.κ της Eurobank, με τους traders να "στοιχηματίζουν" και για την συνέχεια της σχετικής διαδικασίας.

Κατά 30% υψηλότερα η τιμή επανάκτησης, από τα 1,50 οι πρώτες εντολές στη μετοχή γρήγορα ανέβηκαν έως τα 1,5535 ευρώ (6,83%) προσελκύοντας και "γρήγορο χρήμα". Εξέλιξη που ναι μεν δημιουργεί ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμες κινήσεις πλην όμως ενέχει ρίσκο, που θα πρέπει να συνεκτιμάται.

Κατ' αρχήν σημειολογική η ενέργεια της διοίκησης Καραβία, όπως σημείωναν χρηματιστές στο προσυνεδριακό σχόλιο μας, ικανή όμως να δημιουργήσει τάση τόσο για την συγκεκριμένη μετοχή όπως για τον κλάδο ευρύτερα.

Eurobank και Alpha Bank, Alpha Bank και Eurobank ως το πρώτο "δίδυμο" που λόγω ελάχιστης και χαμηλής συμμετοχής του Ταμείου η απο-επένδυση μπορεί να προχωρήσει άμεσα, σε εύλογο επενδυτικό χρόνο.

Στις 1.014 μονάδες με 4,83% ο Δείκτης Τραπεζών, απολύτως φυσιολογικά και αναμενόμενα, καθώς ο κλάδος με το...καλημέρα της νέας κυβέρνησης βρίσκεται στο επίκεντρο. Τόσο των traders όσο των πιο μεσομακροπρόθεσμων επενδυτών.

Στα 16,5 εκατ. ο τζίρος στα πρώτα 30' στα 18 εκατ. στις 11.05' "καθαρός" (χωρίς προσυμφωνημένες εντολές) με προφανή τη μεγάλη συμμετοχή (κυρίως) βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στις 3.070 μονάδες ο FTSE25, καθώς την ροή εντολών στα τραπεζικά ακολουθούν ανάλογες σε blue chips, με ΔΕΗ, ΟΤΕ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κ.α.

Σύμφωνα με χρηματιστές η εκκίνηση στον τραπεζικό κλάδο περνά το μήνυμα στην επιχειρηματική/επενδυτική κοινότητα πως ανάλογη θα είναι η επίσπευση σε σημαντικές συμφωνίες, που είχαν "παγώσει" προεκλογικά.

Παράλληλα διακριτή είναι η εισροή κεφαλαίων από ορισμένα "ξένα χέρια", τάση που μένει να φανεί εάν θα αποκτήσει ευρύτερο χαρακτήρα, πιθανότατα από τις 14.00'-14.30' και μετά, διάστημα που είθισται να μπαίνουν στην αγορά εντολές (κυρίως) από Λονδίνο.
Στις 74/16 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v