Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες παράμετροι στο ξεκίνημα του εξαμήνου

Σε ρόλο οδηγού η εγχώρια αγορά στις αποδόσεις, ποιες μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. Στα υπόψη η ημιαργία σήμερα και η αργία αύριο στη Wall Street.

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες παράμετροι στο ξεκίνημα του εξαμήνου

Καλό δεύτερο 6μηνο, καθώς ο «αέρας» του πρώτου διατηρεί τους long στη θέση του οδηγού. Από Νέα Υόρκη και Τόκιο μέχρι Φρανκφούρτη και με το Χρηματιστήριο Αθηνών πρωταθλητή για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου.

Ημιαργία σήμερα-αργία αύριο στη Wall Street (4 Ιουλίου), με άνοδο νωρίτερα οι αγορές στην Ασία -καλύτερα του αναμενόμενου τα στοιχεία για τη μεταποίηση στην Κίνα-, από τις 16.147,90 μονάδες ο DAX, από τις 7.531,53 ο FTSE 100 και στο ΧΑ ο Γενικός Δείκτης στις 1.278,61 μονάδες.

Η κατά τι αύξηση συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα -πρώτη μετεκλογική/τελευταία 6μήνου- παραπέμπει σε αναδιάταξη θέσεων συνδυαστικά με εισροή νέων κεφαλαίων σε μετοχές κατ' αρχάς του τραπεζικού κλάδου αλλά και σειράς blue chips.

Από τις 1.009,03 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με άνοδο 2,69% σε διάστημα εβδομάδας, έναντι 1,18% του FTSE25 στις 3.098,66, ενισχύοντας την τάση 2/1 (ως προς την ταχύτητα διακύμανσης συγκριτικά των δύο ομάδων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης).

Εβδομάδα Πειραιώς και Εθνικής η προηγούμενη, καθώς ενισχύθηκαν 8,13% στα 3,006 και 5,49% στα 5,954 ευρώ αντίστοιχα, δηλαδή οι μετοχές των δύο τραπεζών όπου το ΤΧΣ έχει τη μεγαλύτερη έκθεση/συμμετοχή. Κύκλοι της αγοράς εστιάζουν στη συγκεκριμένη παράμετρο για να εκτιμήσουν πως δυνητικά σε αυτές τις δύο θα μπορούσε να επιχειρηθεί η μεγαλύτερη μόχλευση. Προσέγγιση που μένει να επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί, σε ορίζοντα Ιουλίου.

Εβδομάδα ανακατατάξεων στα blue chips, με τον ΟΤΕ να επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά από σημαντική υστέρηση έναντι των μετοχών του δείκτη. Στα 15,71 με 4,66% και την προσοχή στην αποκοπή μερίσματος. Με 4,08% στα 10,45 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, πρώτη μετεκλογική με τους χρηματιστές να την αποδίδουν στην εξάλειψη του «πολιτικού ρίσκου». Με 5% στα 25,20 ευρώ η μετοχή της Jumbo εκ των πρωταγωνιστών του δείκτη, με την Optima να προχωρά σε γενναία αναθεώρηση της τιμής-στόχου κατά 10 ευρώ, ανεβάζοντάς την πάνω από τα 30 ευρώ.

Αναθεωρημένη τιμή και για τη Mytilineos -στα 32,34 ευρώ-, με την εισηγμένη να ξανανοίγει την αγορά εταιρικών ομολόγων. Από αύριο Τρίτη 4 έως και Πέμπτη 6 Ιουλίου η δημόσια προσφορά/εγγραφές για το ομολογιακό των έως 500 εκατ. ευρώ.

Οι εγγραφές για το ομόλογο της Mytilineos, το investor's day της Lamda Development, οι αποκοπές μερισμάτων, οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και οι εξελίξεις σε κλάδους αιχμής είναι παράμετροι που θα «τιμολογηθούν» ανάλογα από traders και επενδυτές. Κλάδος ενδιαφέροντος αυτός της ακτοπλοΐας, με την πλευρά της SeaJets να επανέρχεται με νέα προσφορά για την ΑΝΕΚ και επίθεση κατά των τραπεζών.

Σταθερά κλάδος αιχμής ο τραπεζικός, θα παραμείνει στο προσκήνιο με τη συνάντηση Γιάννη Στουρνάρα-Κωστή Χατζηδάκη.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v