Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εκλεισε το εξάμηνο με κέρδη 37,52%

Με καθίζηση τζίρου και οριακή άνοδο η τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου. Πρωταγωνιστής της ανοδικής κίνησης των πρώτων έξι μηνών ο τραπεζικός κλάδος με κέρδη 57,52%.

Χρηματιστήριο: Εκλεισε το εξάμηνο με κέρδη 37,52%

Παρά το γεγονός ότι οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο και αξιοσημείωτα κέρδη, η πορεία του Γενικού Δείκτη, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, εμπεριείχε περισσότερη μεταβλητότητα, καθώς ο Δείκτης υποχώρησε από τα πρωινά υψηλά και τις παρυφές των 1290 μονάδων, γύρισε προς στιγμήν και σε αρνητικό πρόσημο, για να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, αλλά να ολοκληρώσει τις συναλλαγές μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Με σαφώς μικρότερη ένταση το σημερινό “window dressing”, ενώ λόγω λήξης εξαμήνου και επερχόμενων Θερινών διακοπών, δεν ήταν λίγοι οι traders που επέλεξαν να “περάσουν από το ταμείο”, κατοχυρώνοντας μέρος των σημαντικών κερδών που έχουν προηγηθεί.

Οι πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας, επωμίζονται την “ευθύνη” να δικαιώσουν όσους βλέπουν “κούραση” και βραχυχρόνια διόρθωση στην Αγορά, ή αυτούς που θεωρούν ότι “οι όποιες διορθωτικές κινήσεις θα είναι βραχύβιες και η μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. παραμένει ανοδική, καθώς οι θετικές ειδήσεις και τα επιχειρηματικά deals είναι μπροστά, αν στο θετικό σενάριο συνηγορήσουν και οι Διεθνείς Αγορές”.

Όλα τα παραπάνω, υπό την σκιά των φημών που θέλουν έκτακτη αξιολόγηση – αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας, μέσα στο πρώτο 15μερο του Ιουλίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η ευδιάκριτη υποχώρηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα συνεδριάσεων) και οι σαφώς πιο επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του ταμπλώ.

Διιστάμενες και οι απόψεις μεταξύ των αναλυτών, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να εκτιμούν ότι “η Εγχώρια Αγορά θα κινηθεί άμεσα προς υψηλότερα επίπεδα και δεν θα δώσει δικαίωμα ‘επιβίβασης’, σε όσους περιμένουν χαμηλότερες αποτιμήσεις για να επανατοποθετηθούν” και με τους περισσότερο συντηρητικούς να υποστηρίζουν ότι “η Αγορά πρέπει να πάρει ‘ανάσες’, πριν αναμετρηθεί με την ζώνη των 1290 – 1300 μονάδων.

Συνεχίζουν ήπια ανοδικά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,90% ανηφορίζει η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,86% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,676% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 6 Οκτωβρίου 2023.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1287,58 (+0,97%) και 1273,7 μονάδων (-0,12%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1278,57 (+0,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1278,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,26%.

Να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 9ετιας, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/6/2014 (1305,93 μονάδες).

Ο τζίρος στα 85,2 εκατ., από τα οποία τα 5,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΙΡ, ΟΤΟΕΛ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ, απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 85,2 εκατ., τα 76,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της εβδομάδας, του μήνα και του χρηματιστηριακού εξαμήνου.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,78% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κέρδη 2,69%.

Ο Ιούνιος αποδείχθηκε τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας, με τον ΓΔ να καταγράφει μηνιαία κέρδη 4,92%. Στο ίδιο διάστημα, ο ΔΤΡ κατέγραψε κέρδη 5,3%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 37,52% και ο Τραπεζικός κέρδη 57,52%.

Μετοχή του χρηματιστηριακού εξαμήνου η MIG με απόδοση 153,62%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Θα περιμέναμε ότι η Αγορά θα διατηρήσει τη θετική δυναμική, που υποστηρίζεται από την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας”, αναφέρει η Piraeus Sec.

“Η Ελληνική Αγορά θα προσπαθήσει να σημειώσει περαιτέρω άνοδο, εν μέσω μικτού διεθνούς κλίματος, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προοπτικές περαιτέρω σύσφιξης της πολιτικής και τιμολογούν τα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό”, εκτιμά η Eurobank Equities.

“Η Αγορά διαπραγματεύεται σε νέα υψηλά έτους, ενδεικτικό της αισιοδοξίας για τις μακροοικονομικές προοπτικές, τα εταιρικά κέρδη και τις εταιρικές συμφωνίες που θα ακολουθήσουν. Αναμένουμε οι επενδυτές να προβούν σε πιο αποφασιστικές ενέργειες, ενόψει ενός περιπετειώδους Ιουλίου”, αναφέρει στην άποψή της η Beta Sec.

“Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα έκλεισε ο ΓΔΧΑ το Α΄ εξάμηνο του έτους, καθώς κάλυψε με το παραπάνω τις μετεκλογικές απώλειες, με πρωταγωνιστή τον Τραπεζικό δείκτη, την Jumbo και τα ‘utilities’. Τα χθεσινά στοιχεία ανέδειξαν και πάλι την ανθεκτικότητα της Αμερικανικής Οικονομίας, ενώ υψηλότερα των εκτιμήσεων κινήθηκε ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ισπανία. Και σήμερα καλές διαθέσεις για τον ΓΔΧΑ με λίγη δόση ‘window dressing’. Πάραυτα, υπερτονίζουμε ότι δεν προβαίνουμε σε αγορές στην παρούσα φάση, με το ανοδικό εκτιμώμενο όριο για τον ΓΔΧΑ να εντοπίζεται στην περιοχή των 1290 μονάδων”, τονίζει η Depolas Investment Services.

“Ενδιαφέρον το γράφημα της ΙΝΚΑΤ, μιας και η κατοχύρωση του 2,23 ανοίγει τον δρόμο για υψηλότερα, με πρώτο στόχο το 2,68. Το ‘stop’ μας στο 2,02. Ο μήνας έκλεισε με έναν από τους χαμηλότερους τζίρους του αν και κατέγραψε νέα υψηλά. Η νέα εβδομάδα θα μας δείξει αν έχει διάθεση να ανέβει άμεσα σε υψηλότερα επίπεδα”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Με άνοδο έκλεισε η εβδομάδα, μετά τις εκλογές, για την Ελληνική Αγορά, αφού το ‘profit taking’ ήταν περιορισμένο και κράτησε μόνο στην συνεδρίαση της Δευτέρας, σύμφωνα με την Merit Sec.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι, αν και είμαστε σε περίοδο αποκοπής μερισμάτων και ενώ το Χ.Α. έχει καταγράψει σημαντικά κέρδη, η Αγορά δεν διορθώνει, κάτι που ίσως να αντανακλά την δυναμική που θα έχουν οι Ελληνικές Εισηγμένες τα επόμενα χρόνια.

Στα θετικά της εβδομάδας θα αναφέραμε την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δίνει μια θετική μακροοικονομική εικόνα για την Χώρα τα επόμενα χρόνια, αλλά και την τοποθέτηση του διοικητή της ΔΕΗ για τους στόχους του Ομίλου τα επόμενο διάστημα.

Τεχνικά, τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1209 και 1122 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης είναι στις 1299 και στις 1350 μονάδες.

Την Δευτέρα περιμένουμε τα στοιχεία για τον βιομηχανικό PMI της Ευρωζώνης για τον μήνα Ιούνιο.

Την Τρίτη η Αμερικανική Αγορά είναι κλειστή λόγο αργίας, ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωθούν στοιχεία για την Αγορά Εργασίας των ΗΠΑ.

Tην Τετάρτη 5/7 έχουν γενικές συνελεύσεις, η JUMBO και ο ΟΛΠ, ενώ στα μέσα της εβδομάδας αναμένουμε τα στατιστικά της επιβατικής κίνησης στο Αεροδρόμιο της Αθήνας για τον μήνα Ιούνιο, τα οποία αναμένουμε να προϊδεάσουν για την υπόλοιπη τουριστική περίοδο τους επενδυτές.

Θεωρούμε ότι πλέον οι επενδυτές θα τιμολογήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις, αν το νέο Κυβερνητικό Σχήμα που προέκυψε από της πρόσφατες εκλογές μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά που έχει ανακοινώσει στο πρόγραμμά του (φιλο-επενδυτική πολιτική μεταρρυθμίσεις, επενδύσεις κλπ.), αλλά και το αν μπορεί να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης Κυβέρνησης”, σημειώνει το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

“Το πρώτο εξάμηνο ολοκληρώθηκε στα υψηλά έτους, αντανακλώντας την αισιοδοξία για την προοπτική και το μέλλον των Ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη.

Το “ταμείο” του α’ εξαμήνου στο Χ.Α. έγραψε κερδοφόρα απόδοση για 120 Εταιρείες και μόλις 23 με απώλειες. Από τις κερδισμένες Εταιρείες μόλις 38 σημείωσαν απόδοση καλύτερη από αυτή του Γενικού Δείκτη (+37,5%) γεγονός που δείχνει ότι η άνοδος είχε περισσότερους Δεικτοβαρείς εκφραστές, με τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες να υπεραποδίδουν σημαντικά έναντι του Δείκτη.

Η συναλλακτική δραστηριότητα προσέγγισε τα 108 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 48,2% σε σχέση με πέρυσι, δείχνοντας την ανάλογη συνέπεια με την αύξηση που καταγράφηκε στις κεφαλαιοποιήσεις, ενώ νέες εισροές καταγράφηκαν, κυρίως από Έλληνες και Ξένους Θεσμικούς επενδυτές με βάση τα πρόσφατα στοιχεία του πενταμήνου.

Όπως έγινε και στο εκλογικό έτος 2019, η Ελληνική Αγορά ηγείται στο πρώτο μισό της χρονιάς όλων των Αγορών του Πλανήτη σε απόδοση, σε Νόμισμα Χώρας που δεν βρίσκεται σε περιβάλλον υπερπληθωρισμού, με την αμέσως δεύτερη Ιρλανδία να βρίσκεται στο +21%.

Έχοντας πλέον εξουδετερωμένο το πολιτικό ρίσκο, η πορεία της επόμενης ημέρας για την Εγχώρια Αγορά θα εξαρτηθεί από την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί είτε στο μακροοικονομικό περιβάλλον, είτε/και σε επίπεδο εταιρικής κερδοφορίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος περί επίσπευσης του χρόνου ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποτιμήθηκε με θετική ένταση από το Χρηματιστήριο, βάζοντας το ενδεχόμενο αυτό ως μια εν δυνάμει εξέλιξη μέσα στον Ιούλιο.

Θεωρητικά η στιγμή αυτή θα μπορούσε να έρθει λίγο μετά την ψήφιση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Επισημαίνεται ότι η τριήμερη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη 6 Ιουλίου και το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα Κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Παράλληλα, το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα χαρακτηρίστηκε από μπαράζ εταιρικών ανακοινώσεων που αφορούσαν επιχειρηματικές συμφωνίες, ή νέες εκδόσεις τίτλων σταθερού εισοδήματος.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα υποσχόμενο ξεκίνημα μιας νέας περιόδου, όπου πλέον η αναμονή δίνει την θέση της στην δράση, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη σε όλο το εύρος των Ελληνικών αξιών.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή των υψηλών έτους με σχετική άνεση, αφού η κατοχύρωση κερδών της Δευτέρας, αμέσως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αποδείχθηκε εξαιρετικά βραχύβια και εντός λογικών ορίων.

Μάλιστα το περιθώριο υποχώρησης αποδείχθηκε “χειρουργικό”, συναντώντας την χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών, από την οποία πήρε δυνάμεις για τα νέα υψηλά της Παρασκευής.

Σε αυτή την διαδρομή, η κρισιμότερη διαγραμματική εξέλιξη ήταν η κατοχύρωση των 1000 μονάδων του Τραπεζικού δείκτη.

Με αποφορτισμένους τους ημερήσιους ταλαντωτές, το ανοδικό περιθώριο έχει πλέον αναθεωρηθεί προς τις 1370 μονάδες, επίπεδο που έρχεται από το 2014 και είναι το μοναδικό υψηλό που έχει να αντιμετωπίσει ο Γενικός Δείκτης σε βάθος χρόνου μέχρι το 2011.

Τα συναλλακτικά δεδομένα έχουν αποκατασταθεί, με τον μέσο ημερήσιο τζίρο να επιστρέφει πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ, απόλυτα υποστηρικτικός για την προσπάθεια ανόδου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το δυνητικό πέρας της νέας ανοδικής διαφυγής είναι τα υψηλά του 2014, όπου μια φυσιολογική διόρθωση αποφόρτισης είναι εντός των αναμενομένων.

Αυτό είναι και το επικρατέστερο βραχυπρόθεσμο σενάριο για την πορεία του Γενικού Δείκτη.

Εκτός από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα δώσουν το περίγραμμά της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η ερχόμενη εβδομάδα έχει τις εξής προγραμματισμένες ανακοινώσεις και εταιρικές πράξεις:

Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2022 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι Flexopack (0,15 ευρώ/μετοχή) Mediterra (0,03871 ευρώ/μετοχή), Βογιατζόγλου (0,153 ευρώ/μετοχή) και Profile (0,04 ευρώ/μετοχή).

Την Πέμπτη είναι η σειρά του ΟΤΕ (0,578 ευρώ/μετοχή) και της Interlife (0,12 ευρώ/μετοχή) να κόψουν το μέρισμα χρήσης.

Η Μυτιληναίος στο διάστημα 4 - 7 Ιουλίου θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά εισηγμένου στο Χ.Α. εταιρικού ομολόγου ύψους έως 500 εκατ. ευρώ.

Στις 6 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το Investors Day της Lamda Development.

Στις ΗΠΑ η ερχόμενη Δευτέρα είναι ημιαργία, ενώ την Τρίτη οι Αγορές θα παραμείνουν κλειστές, λόγω του εορτασμού της Ημέρας της Ανεξαρτησίας”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,8), ΟΠΑΠ (5,9), Eurobank (5,6), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (4,6), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,8), Alpha Bank (3,5), Jumbo (3,4), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να είναι μακριά από τα πρωινά υψηλά (Alpha Bank -1,32%, Εθνική -1,59%, Eurobank -1,37%, Πειραιώς ).

Μεταξύ 1033,96 (+1,40%) και 1008,16 μονάδων (-1,13%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1013,69 (-0,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1009,03 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,04%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 936 μονάδων. Αν επιστρέψουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “πρόβλεψη για μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ το 2023, αλλά και ‘καμπανάκια’ για τη φοροδιαφυγή και την πιο ουσιαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους servicers, εμπεριέχει η έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023, την οποία παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ο Γιάννης Στουρνάρας”.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,2%. Τα επόμενα έτη αναμένεται η Ελληνική Οικονομία να συνεχίσει να μεγεθύνεται με ρυθμούς υψηλότερους από αυτούς του δυνητικού προϊόντος, το επίπεδο του οποίου έχει ήδη υπερβεί. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,0% το 2024 και στο 2,7% το 2025.

Μικτή η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΒΙΟ (-2,81%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,69%), ΕΛΧΑ (-0,49%), ΚΟΥΕΣ (-1,93%), ΛΑΜΔΑ (-0,15%), ΜΟΗ (-1,02%), CENER (-1,63%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,39%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΟΤΟΕΛ και ΣΑΡ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ (+2,05%), ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές σε υψηλά 19 μηνών. “Νέο υψηλό κίνησης και για την ΔΕΗ, χωρίς διάθεση για διόρθωση. Με κλείσιμο πάνω από το 10,32 μπορεί να στοχεύσει στο 10,83 – 11,00. Όσο συντηρεί το 10,24 η τάση είναι επιθετική. Στην παρούσα το ‘stop’ είναι στο 9,58 σε κλείσιμο ώρας”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ. Το ημερήσιο “stop long” στα 9,55 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 11,00 ευρώ.

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Jumbo (+0,80%) και κλείσιμο της μετοχής σε νέα ιστορικά υψηλά. Στα 23,10 ανέβηκε το ημερήσιο “stop long”, χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις η μετοχή.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+153,62%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+129,48%), ΞΥΛΠ (+128,72%), ΓΚΜΕΖΖ (+121,27%), ΠΕΙΡ (+109,04%), ΑΡΑΙΓ (+104,16%), CENER (+99,34%), ΚΛΜ (+92,58%), ΜΑΘΙΟ (+90,48%) και ΝΤΟΠΛΕΡ (+73,11%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΞΥΛΠ (+18,62%), ΛΑΝΑΚ (+3,85%), ΔΡΟΜΕ (+1,68%), ΚΤΗΛΑ (+1,68%), ΜΠΤΚ (+0,48%), ΛΟΥΛΗ (+1,77%), ΣΑΡΑΝ (+2,70%), ΜΕΝΤΙ (+3,46%), ΒΟΣΥΣ (+0,80%), ΚΕΚΡ (+0,37%), ΚΥΡΙΟ (+3,83%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+3%) και ΠΡΔ (+8,70%).

Καθυστερημένη αφύπνιση και αύξηση των συναλλαγών, με ζητούμενο την διάρκεια από ΕΥΑΘ (+6,39%).

Σε υψηλά 9μηνου, αλλά πάνω από τα 8,00 ευρώ θα φανεί η δυναμική των αγοραστών στην Space (+5,26%).

Επιστροφή αγοραστών σε Γενική Εμπορίου (+2,89%), Κρι Κρι (+2,31%), Dimand (+2,37%) και Unibios (+3,10%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Βιοκαρπέτ (+1,54%), ΑΔΜΗΕ (+1,32%), Πλ. Θράκης (+1,29%) και Fourli (+2,42%) και τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές για Μοτοδυναμική (+1,42%).

Σε νέα υψηλά 158 μηνών η Ιντρακάτ (+3,37%).

Είναι κάποιοι που προσπαθούν να μαζέψουν χαμηλότερα ΑΝΕΚ (0%), βάζοντας “τούβλα” από πάνω; Σήμερα ο τίτλος διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 6 συνεδριάσεων.

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1231 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152, 1141, 1075 - 1060 και 1056 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1370 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2964 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2564 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3111, 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Θετικά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης για το Πετρέλαιο, κέρδη και για το Ευρώ.

Τα $1925 παλεύει να περάσει ο Χρυσός, τα $22,7 το Ασήμι.

Προς τα $30000 υποχωρεί το Bitcoin, προς τα $1850 το Ethereum.

Η Eπ. Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι “οι αιτήσεις που υπέβαλαν Επενδυτικοί Κολοσσοί για τη δημιουργία ETF στο Bitcoin δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις”, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στη Wall Street Journal. Η SEC φέρεται να ενημέρωσε τα Χρηματιστήρια Nasdaq και Cboe ότι οι αιτήσεις δεν έχουν την απαιτούμενη σαφήνεια και πληρότητα.

H ΒlackRock και η Fidelity είχαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υποβάλει αίτημα στη SEC για τη δημιουργία ETF που θα παρακολουθεί την τιμή του Bitcoin στην Αγορά spot.

Ο επίσημος δείκτης PMI της Κίνας σκαρφάλωσε στο 49,0 τον Ιούνιο, από 48,8 τον Μάιο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν ο δείκτης να διαμορφωθεί στο 49,1.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα χρόνο και διαμορφώθηκε στο 5,3% τον Ιούνιο, από 6% τον Μάιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει κατά μέσο όρο αύξηση 5,4%.

Σημαντική επιβράδυνση στο 5,5% ετησίως παρουσίασε ο ρυθμός πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, από το 6,1% του Μαΐου.

“Εγκαταλείπουν τις Ευρωπαϊκές μετοχές χαμηλής απόδοσης οι επενδυτές. Τα μετοχικά funds της Γηραιάς Ηπείρου υπέστησαν εκροές για 16η συνεχόμενη εβδομάδα, ανεβάζοντας το ποσό της συνολικής απόσυρσης σε $27 δισ. φέτος”, σύμφωνα με σημείωμα στρατηγικών αναλυτών της Bank of America που επικαλούνται στοιχεία της EPFR Global.

Πτώση στον ρυθμό ανόδου των τιμών έδειξε ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ τον Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών PCE ενισχύθηκε κατά 3,8% σε ετήσια βάση τον Μάιο, έναντι ανόδου 4,3% τον Απρίλιο. Ο δείκτης είχε φτάσει στο επίπεδο του 7% τον Ιούνιο του 2022. Οι μετρήσεις ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,1%.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,2 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Η UniCredit επισημαίνει ότι “το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου ‘καθησυχάζει’ τις Αγορές και δίνει στη Χώρα τόσο πολιτική σταθερότητα, όσο και δημοσιονομική πειθαρχία. Η εκτίμηση της Ιταλικής Τράπεζας είναι ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 1,8% φέτος και σε 1,5% το 2024”.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την πρώτη μέτρηση της Eurostat, υποχώρησε στο 2,7% τον Ιούνιο.

Η HSBC εξηγεί ότι “μετά τις ισχυρές επιδόσεις του τετάρτου τριμήνου πέρυσι, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% τριμηνιαίως το α΄ τρίμηνο και συνολικά, η πρόβλεψη μεταβάλλεται ελάχιστα, με ανάπτυξη 2,0% φέτος, από 2,1% και 1,3% το 2024, από 1,4% πριν”.

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 31,1, από 22,7 ευρώ δίνει η Optima σε έκθεσή της, στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Η ΑΧΕ κάνει λόγο για “ένα συνεχιζόμενο ‘success story’, καθώς η Εισηγμένη συνεχίζει να εκπλήσσει τους μετόχους της, υπεραποδίδοντας τόσο έναντι του guidance της Διοίκησης όσο και έναντι των προσδοκιών της Αγοράς”. Αναμένει ότι η Εταιρεία θα εμφανίσει φέτος πωλήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, στο 1,01 δισ. ευρώ με άνοδο 6,4% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να ενισχύονται 2% στα 323,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 225,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΕΕΕ και TITC και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Viohalco, Quest.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 72 ανοδικούς τίτλους, έναντι 50 πτωτικών, ενώ 21 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 2%.

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (30.896 συμβόλαια).

Στα 4.305 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.257 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.194 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.135 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 87 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 87 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 465, 449 για τον Ιούλιο και 16 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.100), κινήθηκε μεταξύ 3.086,5 και 3.122,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 131, 131 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.020,5), κινήθηκε μεταξύ 1.017,5 και 1.037,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Ιούλιο, 0 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.848).

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (18.170), Eurobank (2.497), Πειραιώς (5.759), Εθνική (827), ΔΕΗ (845), ΕΧΑΕ (344), ΟΤΕ (346), ΑΔΜΗΕ (160), Cenergy (123), Ιντρακάτ (583), ΟΠΑΠ (307), ΤΕΝΕΡΓ (102), Viohalco (187).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 206.497, Πειραιώς 72.972, Eurobank 32.428, Εθνική 15.302, ΑΔΜΗΕ 15.017, ΔΕΗ 25.899, ΟΤΕ 11.050, ΤΕΝΕΡΓ 11.155.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.639.902 τεμ. (1.631.964), Eurobank 34.091.041 τεμ. (34.091.041), ΟΠΑΠ 1.536.132 τεμ. (1.568.744), Εθνική 10.289.858 τεμ. (10.300.295), ΟΤΕ 1.632.734 τεμ. (1.563.006), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 890.724 τεμ. (890.724).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v