Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αγγιξε τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Αναμενόμενα χαμηλός ο τζίρος, λόγω κλειστής Wall Street, αλλά η αγορά κατάφερε να κινηθεί υψηλότερα. Ελαφρά πτωτικά ο τραπεζικός κλάδος. Σε ποια blue chips επικεντρώθηκαν οι αγοραστές.

Χρηματιστήριο: Αγγιξε τις 1.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Με τον Γενικό Δείκτη να έρχεται από "πενταρέ” ανόδου, αθροιστικά κέρδη 4,78% και νέα υψηλά 109 μηνών και με δεδομένη τη σημερινή αργία στην Wall Street, οι αγοραστές επέλεξαν να “τραβήξουν λίγο το πόδι από το γκάζι” και να τηρήσουν στάση αναμονής, περιμένοντας τις κινήσεις των “profit takers”, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της συνεδρίασης.

Έτσι, δημιουργήθηκε εικόνα συνεδρίασης περισσότερο διεκπεραιωτικού χαρακτήρα, που χαρακτηρίστηκε από την έλλειψη έντασης, νεύρου και ενδιαφέροντος, αλλά και από τις πολλές εναλλαγές προσήμων. Εξαιρετικά επιφυλακτικές οι κινήσεις των “buyers” σε όλο το εύρος του ταμπλώ, όμως από την άλλη οι εν δυνάμει πωλητές, κινήθηκαν χωρίς ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, φοβούμενοι ότι θα εκτεθούν στην επόμενη ανοδική κίνηση της Αγοράς.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, το γεγονός ότι η απόσυρση των αγοραστών συμπεριέλαβε όλο σχεδόν το ταμπλώ και τις κεφαλαιοποιήσεις, ακόμα και τίτλους που, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, έδειξαν διάθεση να κινηθούν σχετικά ψηλότερα, ακολουθώντας το, γενικότερα, θετικό κλίμα.

Αυτά στο πρώτο μισό των συναλλαγών, καθώς από εκεί και πέρα οι λίγοι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο Γενικός Δείκτης μονιμοποιήθηκε στο θετικό πρόσημο και δοκίμασε τιμές οριακά υψηλότερες από το ψυχολογικό όριο των 1300 μονάδων, για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές οριακά χαμηλότερα, σηματοδοτώντας κλείσιμο σε νέα υψηλά 109 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 20/6/2014 (1305,93 μονάδες).

Να σημειωθεί ότι για σημαντικό αριθμό μετοχών που ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με θετική μεταβολή, το πρόσημο διαμορφώθηκε με “market” εντολές και με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το αμέσως προηγούμενο κλείσιμο, ενώ μένει να φανεί η αυριανή συναλλακτική συμπεριφορά της Αγοράς, όταν και δεν θα υπάρχει το “άλλοθι” της αργίας στο NYSE.

Αν η συναλλακτική καθίζηση συνεχιστεί και στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις (σήμερα ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 32 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/5 και στα 64,9 εκατ.), δεν αποκλείεται να βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους αισιόδοξους, αλλά και όσους συνεχίζουν να διατηρούν “υπέρβαρες θέσεις” στα χαρτοφυλάκιά τους.

Ασφαλώς, έλειψαν και σήμερα οι “έξωθεν βοήθειες”, καθώς στην κλειστή Wall Street, προστέθηκε η επιφυλακτική εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους επενδυτές να περιμένουν τα επόμενα μακροοικονομικά στοιχεία από ευρωζώνη και τα εταιρικά αποτελέσματα β' τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Τετάρτη η Federal Reserve θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής της και ενώ ο πρόεδρός της, Jerome Powell, έχει δηλώσει ότι "έρχεται κι άλλη νομισματική σύσφιξη".

Συνεχίζουν ανοδικά οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων για όλους τους Ευρωπαίους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,94% παραμένει, λόγω αργίας, η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,85% αυτή του αντίστοιχου 10ετους (στις 110 μονάδες βάσης η διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων), ενώ στο 3,783% ανηφορίζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1288,44 (-0,33%) και 1300,7 μονάδων (+0,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1299,41 (+0,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1299,78 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,55%, συμπληρώνοντας “εξαρέ” ανοδικών συνεδριάσεων.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 77,5 εκατ., από τα οποία τα 7,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, ΕΝΤΕΡ, ΕΥΡΩΒ, ΟΤΕ, ΙΝΚΑΤ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ και ΑΛΦΑ, απασχόλησαν το 24% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 77,5 εκατ., τα 63,8 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Λόγω της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στις ΗΠΑ, η Wall Street είναι κλειστή. Ξεκινάει σήμερα η δημόσια προσφορά για το εταιρικό ομόλογο του Μυτιληναίου, έκδοση ύψους €500 εκατ. Στις παρυφές των 1300 μονάδων ο ΓΔ, με τις 1280 μονάδες πλησιέστερη στήριξη”, σύμφωνα με την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε το ενδιαφέρον στις Τράπεζες και σε επιλεγμένες μετοχές του μη Χρηματοοικονομικού κλάδου, να συνεχίσει να προσφέρει στήριξη στην Αγορά”, αναφέρει η Piraeus Sec.

“Περιμένουμε οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και η ανεβασμένη επενδυτική ψυχολογία να διατηρηθούν”, σημειώνει στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Τα νέα υψηλά μπορεί να βάλουν σε πειρασμό για κάποιες κατοχυρώσεις κερδών, ενώ η αργία στις Αμερικανικές Αγορές μείωσε τους όγκους συναλλαγών. Συνεδρίαση συσσώρευσης, με εναλλαγές στο επενδυτικό ενδιαφέρον”, επισημαίνει η Beta Sec.

“Κέρδη κατέγραψε και χθες ο ΓΔΧΑ με πρωταγωνιστή και πάλι τον ΔΤΡ, ο οποίος έκλεισε σε υψηλά 5ετιας. Από την άλλη, μικτή ήταν η εικόνα των διεθνών μετοχικών δεικτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενώ αξίζει να αναφέρουμε για την τελευταία ότι η Μεταποίηση Ιουνίου (ISM manufacturing PMI) κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, με εξαίρεση το δίμηνο της πανδημίας Απριλίου - Μαΐου του 2020. Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες μας για την πορεία των Διεθνών Αγορών. Χωρίς ουσιαστική διαφοροποίηση σήμερα το ταμπλώ, με την Αγορά των ΗΠΑ να παραμένει κλειστή και την μακροοικονομική ατζέντα να μην παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον”, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services.

“Το ταξίδι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης συνεχίζεται, μιας και καθημερινά οι κινήσεις εναλλάσσονται στους τίτλους, με τον ΓΔ ουσιαστικά να κάνει επιτόπιο τροχαδάκι. Από την άλλη και το 1300 μπροστά στον Γενικό Δείκτη, κοιτώντας πλέον στα μάτια τα υψηλά της 19ης Μαρτίου 2014 στις 1379 μονάδες”, επισημαίνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Ο Ιούλιος έχει ξεκινήσει και το Καλοκαίρι εγκαθίσταται στην καθημερινότητά μας ολοένα και περισσότερο, καθώς οι καιρικές μεταπτώσεις ήταν συνήθεις τον Ιούνιο. Όμως, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί το Κυβερνητικό Επιτελείο, καθώς μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κοινοβουλίου έρχονται οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Αναμένεται έτσι η ποσοτικοποίηση των στόχων της οικονομικής πολιτικής, με το ρυθμό μεγέθυνσης της επόμενης τετραετίας να στοχοποιηθεί στο 3%, που συνιστά προαπαιτούμενο για την πραγματοποίηση των άλλων στόχων για τα μακροοοικονομικά μεγέθη, όπως τη μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, αλλά και τις υψηλές μισθολογικές αυξήσεις που έχουν αναγγελθεί προεκλογικά.

Την ίδια ώρα, οι Διεθνείς Οίκοι συνεχίζουν να προβλέπουν ρυθμούς πάνω από 2% για το 2023 και να αναβαθμίζουν τις τιμές - στόχους των μετοχών των συστημικών Τραπεζών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι Εγχώριοι Οίκοι που αναβαθμίζουν τις τιμές και άλλων Δεικτοβαρών τίτλων (ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Cenergy, ΕΛΧΑ κοκ).

Παράλληλα, οι επιδόσεις του δείκτη PMI των βιομηχανικών παραγγελιών και του ΙΟΒΕ (δείκτης οικονομικού κλίματος) καταγράφουν βελτίωση για τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Οικονομία είναι σε υφεσιακό περιβάλλον.

Ωστόσο, η έκθεση της νομισματικής πολιτικής της ΤτΕ επισημαίνει 8 προτάσεις για την Οικονομία, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με αιχμή τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για επενδυτικούς σκοπούς (ενεργειακός και ψηφιακός μετασχηματισμός κυρίως).

Ο ίδιος δε ο Γιάννης Στουρνάρας διατυπώνει την αισιοδοξία του για το χρόνο κατά το οποίο οι Επενδυτικοί Οίκοι θα επαναφέρουν την επενδυτική βαθμίδα στην Ελληνική Οικονομία.

Με τα δεδομένα αυτά, το ανοδικό momentum επανήλθε στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά από μια μόνο συνεδρίαση ουσιαστικών ρευστοποιήσεων την επομένη της εκλογικής διαδικασίας της 25/6/2023. Με το ΓΔ να σημειώνει ρεκόρ έτους, αλλά και ρεκόρ 109 μηνών (πάνω από 9 έτη), με τη φετινή απόδοσή του στο 39% περίπου, να είναι πρώτο Παγκοσμίως!

Με την Axia να επισημαίνει τις φάσεις που θα απαιτηθούν για να σημειωθούν οι αναμενόμενες εισροές νέων κεφαλαίων στο Χρηματιστήριο (αναβάθμιση αξιόχρεου, επενδυτική βαθμίδα και επιστροφή στις Ανεπτυγμένες Αγορές).

Η αναμέτρηση πάντως με τις 1300 μονάδες συντελείται ήδη, με τη τεχνική ανάλυση να επισημαίνει τις 1340 μονάδες ως εγγύτερο όριο αντίστασης και τις 1280 μονάδες ως πλησιέστερη στήριξη.

Στο διεθνές περιβάλλον, οι αναμενόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών συνεχίζουν να απασχολούν την επενδυτική κοινότητα, με τη Federal και την ΕΚΤ να ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, οι διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό να λήξει εντός του 2023, ενώ ακόμη και ο παραδοσιακά απαισιόδοξος Ρουμπινί θεωρεί ότι μια τροπική καταιγίδα μπορεί να πλήξει το χρηματοοικονομικό περιβάλλον, όχι όμως ένας ισχυρός τυφώνας!

Επιπλέον, η Τζάνετ Γέλεν σπεύδει στο Πεκίνο για την άμβλυνση των Αμερικανοκινεζικών εντάσεων.

Είναι ωστόσο μάλλον πρόωρο να υπάρξει αναφορά σε μείωση των γεωπολιτικών εντάσεων στον Πλανήτη”, όπως εκτιμά ο σύμβουλος επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,2), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,7), ΟΠΑΠ (6), Eurobank (5,8), Εθνική (5,5), Μυτιληναίο (4,7), ΔΕΗ (4), Πειραιώς (3,8), Alpha Bank (3,6), Jumbo (3,6), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,4 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει μικρό προβάδισμα στους “sellers” και να επιβεβαιώνει την επιφυλακτική στάση των αγοραστών (Alpha Bank -0,33%, Εθνική -0,95%, Eurobank +1,31%, Πειραιώς -1,29%).

Μεταξύ 1033,01 (+0,37%) και 1018,3 μονάδων (-1,06%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1027,46 (-0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1027,59 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες -0,16%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 936 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1039, 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Εμφανές πλεονέκτημα των τίτλων με θετική μεταβολή, δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διαφοροποιήθηκαν αρνητικά οι ΜΥΤΙΛ (-0,06%), ΟΠΑΠ (-0,62%), ΟΤΕ (-0,51%), ΟΤΟΕΛ (-0,57%), ΣΑΡ (-0,40%), ΤΕΝΕΡΓ (-0,55%) και TITC (-0,45%). Αμετάβλητη η μετοχή των ΕΛΠΕ.

Στα 21,2 ευρώ, έναντι και 18,2 ευρώ ανέβασε την τιμή - στόχο για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ η Axia σε νέα ανάλυσή της. Η σύσταση είναι “buy”. Εξηγεί ότι θεωρεί πως η ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι μια κορυφαία κάθετη ολοκληρωμένη πλατφόρμα που εστιάζει στην ανάπτυξη Υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το τρέχον χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει στρατηγικές θέσεις και ορόσημα, όπως το μεγαλύτερο Δίκτυο Αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα που εκτείνεται πάνω από 1.500 χλμ και η μεγαλύτερη πλατφόρμα ΑΠΕ στην Ελλάδα (μέσω του 37,3% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) με πάνω από 2 GW σε λειτουργία, ή υπό κατασκευή. Παράλληλα ο Όμιλος, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει το 2ο μεγαλύτερο Αεροδρόμιο της Ελλάδας στο Καστέλι της Κρήτης και το μοναδικό Integrated Casino Resort στην Ηπειρωτική Ευρώπη που βρίσκεται στο Ελληνικό, σε συνεργασία με τη Hard Rock.

Μετά από δύο ήπια διορθωτικές συνεδριάσεις και στον απόηχο της έκθεσης που αναφέρθηκε, σήμερα ο τίτλος της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,27%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 14,56 ευρώ (+2,54%). Το ημερήσιο “stop long” στα 14,00 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 14,70 ευρώ.

Ο επόμενος και τελευταίος τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα στο “πράσινο”, ήταν αυτός της Quest (+4,50%), προσπαθώντας να αντιδράσει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 6,47 ευρώ (κλείσιμο 19/6). Το ημερήσιο “stop short” στα 6,58 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 5,93 ευρώ.

Μένοντας στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+1,79%) και της Jumbo (+1,77%).

Άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών στο ομόλογο 7ετους διάρκειας της Μυτιληναίος (-0,06%) με στόχο την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ και εκτιμώμενο επιτόκιο μεταξύ 4 – 4,5%.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+162,44%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+138,31%), ΞΥΛΠ (+124,62%), ΓΚΜΕΖΖ (+124,12%), ΑΡΑΙΓ (+115,5%), ΠΕΙΡ (+112,8%), CENER (+100,99%), ΚΛΜ (+92,19%), ΕΧΑΕ (+80,65%), ΜΑΘΙΟ (+79,37%), ΕΧ (+75,44%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+73,11%) και ΙΝΤΡΑΚΑΤ (+72,95%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΛΘ (+2,41%) εξέφρασε το Αμερικανικό fund HIG Capital, αλλά και για τη δημιουργία hub στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς και την περαιτέρω διείσδυσή του στις διακομιστικές διαδικασίες από το Λιμάνι του Πειραιά. Σε σημερινή παρουσίαση που σχετίζεται με τις επενδύσεις της Αμερικανικής HIG στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του fund μέσω της Inventio, Κωνσταντίνος Μπήτρος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως ‘αν ο μέτοχος του ΟΛΘ, επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, εμφανιστεί πωλητής, η HIG θα εκδήλωνε το ενδιαφέρον της”.

Αύξησαν συναλλαγές Ικτίνος (+4,27%) και Ελγέκα (+6,40%).

Σε υψηλά τριμήνου η Ελλάδος (+2,99%).

Τρεις συνεχόμενες ανοδικές και υψηλά 188 μηνών για Έλαστρον (+3,77%), τέσσερις ανοδικές και υψηλά 281 μηνών για Ιατρικό (+2,67%).

Πρέπει να ανέβουν ψηλότερα οι αγοραστές, για να κάνει την υπέρβαση ο ΟΛΠ (+0,46%).

Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Epsilon Net (+0,24%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Πετρόπουλο (+2,30% και υψηλά 277 μηνών) και Άβακα (+9,83%, καθώς επέστρεψαν οι φήμες για πιθανές μετοχικές εξελίξεις).

“Πενταρέ” ανόδου για Ιντρακάτ (+5,21% και υψηλά 159 μηνών) και “εξαρέ” ανόδου για ΕΧΑΕ (+6,06% και υψηλά 6ετιας).

Νέα υψηλά 247 μηνών για Ιντεάλ (+5,86%).

Βγήκε “bid” σε ΕΚΤΕΡ (+3,51%) και Foodlink (+1,92%).

Επιστροφή αγοραστών σε ΣΑΝΜΕΖΖ (+4,65%), ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+0,85%), ΕΥΑΘ (+2,67%), ΓΚΜΕΖΖ (+3,76%), Κρι Κρι (+1,27%), Lavipharm (+3,64%) και Δομική Κρήτης (+12,42%).

Με νέες εξαγορές, σε υψηλά 15 μηνών η Entersoft (+5,10%).

Μετά από “τρίο” πτωτικών συνεδριάσεων αντέδρασαν ΑΑΑΚ (+4,40%) και Q&R (+1,96%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΦΛΕΞΟ (+2,30%), ΝΑΥΠ (+1,79%), ΤΖΚΑ (+0,98%), ΜΟΝΤΑ (+0,69%), ΚΕΚΡ (+0,37%), ΙΛΥΔΑ (+1,50%), ΔΡΟΜΕ (+0,82%), ΙΝΤΕΤ (+4,55%) και ΕΧ (+5,26%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1227 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152, 1141, 1075 και 1061 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1379 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2960 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2575 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με σχετικό πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Επιφυλακτικό το κλίμα στην Ευρώπη, αργία στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ.

Τα $1935 παλεύει να περάσει ο Χρυσός, τα $23,20 το Ασήμι.

Οριακά κάτω από τα $31000 το Bitcoin, προς τα $1955 υποχωρεί το Ethereum.

“Η Nasdaq Inc κατέθεσε εκ νέου αίτηση στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για την εισαγωγή ενός διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ETF) από την BlackRock Inc που θα αντικατοπτρίζει την τιμή του Bitcoin, προσθέτοντας και νέες λεπτομέρειες”, όπως μεταδίδει το Reuters.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας στο 4,10%, με τον διοικητή της, Philip Lowe, να μην αποκλείει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής εφόσον χρειαστεί.

H Κεντρική Τράπεζα της Κίνας συνέχισε να διοχετεύει οικονομική ρευστότητα στη Διατραπεζική Αγορά. Ανακοίνωσε 5 δισεκατομμύρια γιουάν (630 εκατ. ευρώ) μέσω της διαδικασίας των reverse repos, με το επιτόκιο επτά ημερών να καθορίζεται στο 1,9%.

Το εποχικά προσαρμοσμένο πλεόνασμα εξωτερικού Εμπορίου της Γερμανίας έφτασε στα 14,4 δισ. ευρώ τον Μάιο, υποχωρώντας από 18,4 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Το αποτέλεσμα δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες, όπως ενημέρωσε η Destatis.

Οι αιτήσεις πτώχευσης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 68% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε η Epiq Bankruptcy, Πάροχος στοιχείων πτώχευσης στις ΗΠΑ. Συνολικά 2973 αιτήσεις πτώχευσης κατατέθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2023, σύμφωνα με την Epiq, σε σύγκριση με 1766 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,3 δισ. ευρώ, στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Σύμφωνα με την Axia, “η χρονική στιγμή της αναβάθμισης του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα, έναντι της επιστροφής της Αγοράς σε Ανεπτυγμένη είναι διαφορετική. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας μπορεί να συμβεί πολύ σύντομα, αλλά η επιστροφή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις Ανεπτυγμένες Αγορές μπορεί να καθυστερήσει έως το δεύτερο εξάμηνο του 2024 για τον FTSE και έως το πρώτο εξάμηνο του 2025 για τον MSCI. Η αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας, θα είναι αυτή που θα φέρει την πλειονότητα των εισροών”.

Η Axia προβλέπει ότι η “συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α., ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα αυξηθεί κατά 15% έως το 2024, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας της Ελληνικής Αγοράς κατά 45%”.

“Η ενδεχόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το τέταρτο τρίμηνο του έτους, με ευνοϊκές επιδράσεις στο κόστος δανεισμού, είναι ικανή να οδηγήσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα το 2024”. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Στα 13,9 ευρώ ανεβάζει την τιμή - στόχο για την Αεροπορία Αιγαίου η Eurobank Equities, δίνοντας σύσταση “buy” για τον τίτλο. Η ΑΧΕ αυξάνει την εκτίμηση για τα έσοδα το 2023 κατά 5% (σε €1,6 δισ., +22% σε ετήσια βάση) κυρίως ως αποτέλεσμα των καλύτερων από ότι στο παρελθόν ναύλων. Περιμένει παράλληλα EBITDA για το 2023 στα €355 εκατ., υποδηλώνοντας αύξηση κατά 29% σε ετήσια βάση.

H JP Morgan αναβαθμίζει τη Xώρα, μετά τις εκλογές, σε “overweight”, εκτιμά ότι η νέα Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ η άνοδος στην Αγορά μετοχών μπορεί να συνεχιστεί, με αφορμή και την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα.

Παράλληλα, τοποθετεί τη μετοχή της Alpha Bank στο “Top 10” των επιλογών της για την Περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Βάσει της ανάλυσης της JP Morgan, η ελληνική αγορά μετοχών παραμένει σε ένα μεγάλο discount 49% σε σχέση με τις Αναδυόμενες Αγορές σε βάση P/E τους επόμενους 12 μήνες, ενώ οι αποδόσεις των Ελληνικών δεκαετών είναι 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα Ιταλικά δεκαετή. Οι δείκτες αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων των Ελληνικών Τραπεζών είναι πάνω από τις Τράπεζες του δείκτη Eurostoxx Banks.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΚΟΥΕΣ και με το θετικό η ΣΑΡ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ και ΕΥΔΑΠ.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 82 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

---ΧΠΑ

Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (29.407 συμβόλαια).

Στα 4.233 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.225 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.290 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.199 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 87 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 87 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 908, 788 για τον Ιούλιο και 120 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.150), κινήθηκε μεταξύ 3.120 και 3.156 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 30, 30 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.036), κινήθηκε μεταξύ 1.036 και 1.042 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 280, 180 για τον Ιούλιο, 100 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.960), κινήθηκε μεταξύ 4.960 και 4.976 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (16.063), Eurobank (1.957), Πειραιώς (4.181), Εθνική (279), ΔΕΗ (444), ΕΧΑΕ (2.002), ΟΤΕ (718), ΑΔΜΗΕ (139), Cenergy (203), Ιντρακάτ (1.084), Αεροπορία Αιγαίου (259), Lamda Development (349), ΕΕΕ (106), Ιντρακόμ (166), ΓΕΚ (382), ΟΠΑΠ (423), ΤΕΝΕΡΓ (106).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 219.545, Πειραιώς 73.899, Eurobank 34.654, Εθνική 15.298, ΑΔΜΗΕ 14.922, ΔΕΗ 26.496, ΟΤΕ 11.381, ΤΕΝΕΡΓ 11.154.

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για την Πειραιώς, λήξης Ιουλίου 2023, με τιμή εξάσκησης τα 3,20 ευρώ.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.643.442 τεμ. (1.643.763), Eurobank 34.091.041 τεμ. (34.091.041), ΟΠΑΠ 1.536.782 τεμ. (1.536.282), Εθνική 10.225.893 τεμ. (10.289.858), ΟΤΕ 1.582.741 τεμ. (1.632.734), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 857.823 τεμ. (857.823).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v