Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Φουντώνει η κινητικότητα στα μεσαία

Κοντοστάθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης, ωστόσο σε μεσαία-μικρή κεφαλαιοποίηση καταγράφονται επενδυτικές κινήσεις. Συνολικά 18 τίτλοι της κατηγορίας κινήθηκαν προς υψηλά επίπεδα.

Χρηματιστήριο: Φουντώνει η κινητικότητα στα μεσαία

Απώλειες στη Wall Street, την επομένη της αργίας λόγω 4ης Ιουλίου και μετά την ανακοίνωση πρακτικών της Fed. Η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θεωρείται -σχεδόν- δεδομένη στη συνεδρίαση της 25-26ης Ιουλίου, μετά το δοκιμαστικό διάλειμμα της 13-14ης Ιουνίου. Για την ΕΚΤ, η νέα αύξηση κατά 25 μ.β. θεωρείται τελειωμένη -στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου-, με το ερώτημα να αφορά εάν η Φρανκφούρτη θα συνεχίσει πέραν και του Σεπτεμβρίου.

Με αυτά στο μέτωπο επιτοκίων-σύσφιξης, τα όλο και περισσότερα ανησυχητικά μηνύματα από τη Γερμανία είναι που υποχρεώνουν τους αναλυτές να είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί. Μάλιστα η περικοπή δαπανών (κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα) από τον Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) προκαλεί νέους τριγμούς στο εύθραυστο κυβερνητικό σχήμα με SPD και Grunen. Κοινός τόπος πλέον πως για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης τα χειρότερα έρχονται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει γενικότερα αλλά και ειδικότερα -σε ό,τι μας αφορά λ.χ. στον τουρισμό-, επιπτώσεις που δύσκολα δεν θα αποτυπώνονται σταδιακά στον ευρωπαϊκό ιστό.

Για αυτό και η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ για ανάπτυξη 2,4% το 2023 για την ελληνική οικονομία εξηγεί (και δικαιολογεί) εν μέρει και την υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Με αποτίμηση 85 δισ./σχέση ως προς ΑΕΠ στο -περίπου- 30% έναντι 75% των ευρωπαϊκών, τα περιθώρια περαιτέρω (δυνητικής) μεγέθυνσης παραμένουν σημαντικά.

Εντός προγράμματος λοιπόν η χθεσινή διολίσθηση, για τον ΓΔ στις 1.295,30 (-0,34%), με τον FTSE25 στις 3.125,77 (-0,53%), τον ΔΤΡ στις 1.025 (-0,25%) και τον FTMidCap οριακά χαμηλότερα (-0,06%) στις 2.063,95 μονάδες. Στα 86,1 εκατ. ο τζίρος, τα 12,6 εκατ. μέσω «πακέτων» και τα 42 εκατ. να αλλάζουν χέρια σε μόλις 4 χαρτιά Εθνική, Αlpha Bank, Πειραιώς και ΟΤΕ. Και συναλλακτικά στο προσκήνιο οι τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να ακολουθεί την Alpha Bank στην έξοδο των συστημικών στις αγορές και στην Εθνική να ετοιμάζονται ανάλογα.

Για 400 εκατ. «βγαίνει» η Πειραιώς, όσα αρχικά και η Αlpha Bank, που όμως λόγω προσφοράς 1,3 δισ. plus άντλησε 500 εκατ. Μαζεύουν κεφάλαια οι συστημικές, περιμένοντας και τα πρώτα αποτελέσματα των stress tests (τέλος Ιουλίου τα τελικά), προετοιμάζοντας τις συναντήσεις με τον νέο υπ. Οικονομικών από Δευτέρα-Τρίτη. Και τα επιτόκια στο «τραπέζι» με την ψαλίδα καταθέσεων-χορηγήσεων/δανεισμού όλο και να διευρύνεται -χαώδης πλέον-, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει και για την πιστωτική επέκταση.

Εύστοχος ο Στέφανος Κοτζαμάνης για τον αγώνα δρόμου των τραπεζών να... διώξουν καταθέσεις, και πώς να μην... όταν -πλέον- δίνονται αρκετές εναλλακτικές.

Κινητικότητας στο επιχειρηματικό μέτωπο συνέχεια, με την έκπληξη να έρχεται εχθές από την πλευρά της Helleniq Energy. Στο «τραπέζι» διάθεση πακέτου μετοχών από ΡΟ&ΙΗ (συμφερόντων Λάτση) και ΤΑΙΠΕ (στο 42,15% και 35,48% τα ποσοστά συμμετοχής τους αντίστοιχα), σύμφωνα με την Αθηνά Καλαϊτζόγλου, σε μία συγκυρία που η εισηγμένη -από κοινού με την ExxonMobil- έχει στα χέρια της ενθαρρυντικές ενδείξεις για ενδεχόμενη ύπαρξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα που ερευνά με τον αμερικανικό κολοσσό. Από τα εύλογα ερωτήματα παραγόντων του κλάδου το γιατί ένας παλαιόθεν «παγωμένος» σχεδιασμός (της από κοινού διάθεσης μειοψηφικών ποσοστών) ενεργοποιείται τώρα.

Σε μικροχρηματιστηριακό επίπεδο, η συγκριτικά καλύτερη απόδοση του FTMidCap έναντι του FTSE 25 επιβεβαιώνει τη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης προς τα mid caps (και small caps), με συγκεκριμένες μετοχές σε τροχιά θεαματικής ανόδου. Ενδεικτικό το ότι από τα 22 νέα τοπικά/πολυετή ή και ιστορικά υψηλά στη χθεσινή συνεδρίαση, τα μόλις τέσσερα αφορούσαν σε μετοχές του δείκτη (Jumbo, ΔΕΗ, AEGEAN, ElvalHalcor), όλες οι άλλες ήταν από τη μεσαία-χαμηλότερη κατηγορία. Μόχλευση που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δικαιολογείται και από τους ισολογισμούς πολλών εταιρειών, με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να τεκμηριώνει τη συγκεκριμένη προσέγγιση.

Στον «φακό» του Στέφανου λοιπόν 20 μικρομεσαίες, με βλέψεις κάποιων να μεγαλώσουν και χρηματιστηριακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v