Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Profit taking πλήττει τους βασικούς δείκτες

Πτωτική κίνηση για την εγχώρια αγορά, που ακολουθεί τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επενδυτές να αποκομίζουν υπεραξίες του προηγούμενου διαστήματος. Η εικόνα στις τράπεζες.

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία ρίχνουν και τις ευρωπαϊκές, μετά τις αγορές της Ασίας. Η επιβράδυνση του κλάδου υπηρεσιών της Κίνας συνδυαστικά με τα στοιχεία ΡΜΙ για την ευρωζώνη γίνονται αφορμή για ρευστοποιήσεις και στα χρηματιστήρια Φρανκφούρτης, Λονδίνου, όπως σημειώνει η Λία Δεληγιάννη.

Από 0,44% χαμηλότερα τα futures του S&P 500, με απώλειες 0,63% ο DAX, περίπου όσο και ο FTSE 100, με την τάση να διαμορφώνεται ανάλογα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τον DAX να διορθώνει έως τις 15.789 (0,95%) πριν τις 10:20, οι πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα ήταν κατά κύριο λόγο από πωλητές. Σε τραπεζικά και συγκεκριμένα blue chips, με συνέπεια το «άνοιγμα» με πτωτικό κενό, από τις 1.289,07 σταδιακά έως 3-4 μονάδες χαμηλότερα.

Ελεγχόμενες οι εντολές σε φυσιολογικά εύρη (χαμηλότερων) τιμών, με ροή χωρίς ιδιαίτερη πίεση και τον FTSE 25 οριακά κάτω από τις 3.100 και τον ΔΤΡ έως τις 1.013 μονάδες. Η πρώτη δοκιμασία -με αξία συναλλαγών 5 εκατ.- δεν έδειξε κάποια ξεχωριστή σπουδή από την πλευρά (κατ' αρχάς) των πιο βραχυπρόθεσμων, ενώ μέρος της προσφοράς άρχισε να απορροφάται σε τίτλους των ΟΤΕ, Alpha Bank -πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις.

Με κλίση ο DAX, short σε εβδομαδιαία μέτρηση, πιθανά να δοκιμαστεί χαμηλότερα, με την προϋπόθεση πως τα futures του S&P 500 δεν θα «γυρίσουν» κάτω από τις 4.450-4.440 μονάδες.

Πιεστικότερες οι πωλήσεις στη μετοχή της Jumbo -έως 3,18% στα 25,54 ευρώ-, ηπιότερες σε ΟΤΕ στα 15,05, Alpha Bank στο 1,503 ευρώ, με ενδεχόμενη την προοπτική αναστροφής για τον τίτλο του Οργανισμού όσο επιβεβαιώνεται η στήριξη των 15 ευρώ.

Στα 3,048 (-0,36%) η μετοχή της Πειραιώς, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει λίγο πριν τις 11:00, στο 7,375% το αρχικό επιτόκιο.

Πωλητές στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κατηγορίας (με εξαίρεση τις Helleniq Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest), συγκριτικά καλύτερη η κατάσταση στη μεσαία, ειδικότερα για συγκεκριμένους τίτλους επικαιρότητας (ΕΧΑΕ, Lavipharm, BriQ, Elinoil κ.α.) αλλά σε σαφώς πιο συγκρατημένη τάση σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Με ένα μικρό πακέτο για 14.460 τμχ. της Motor Oil στα 23,18 ευρώ, η αξία συναλλαγών μάλλον σε μετριοπαθή μεγέθη.

Στις 25/55 η σχέση μετοχών με θετικό/αρνητικό πρόσημο -ενδεικτική του κλίματος-, στα 6,9 εκατ. ο τζίρος στο ημίωρο. Στους κύριους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής η προσοχή, με τον Φίλιππο Πανταζή να αναφέρεται εκτενέστερα για την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της 3ήμερης διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v