Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Χώνεψε τις πιέσεις με… Coca Cola

Οριακά κοκκίνησε ο ΓΔ στο κλείσιμο με τις συναλλαγές να υποχωρούν στα 71,1 εκατ. ευρώ. Κέρδη για την Coca Cola μετά το νέο guidance, στήριξε και η Πειραιώς. Πωλήσεις σε Motor Oil, Mytilineos, ΕΥΔΑΠ.

Χρηματιστήριο: Χώνεψε τις πιέσεις με… Coca Cola

Προσπάθησε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, να αποφύγει το κλείσιμο σε “κόκκινο φόντο”, λόγω της “ευγενικής χορηγίας” της ΕΕΕ, όμως οι τελικές δημοπρασίες είχαν διαφορετική άποψη, κλείνοντας στο χαμηλό ημέρας πέντε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (λεπτομερής αναφορά στη συνέχεια του σχολίου), τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. (ΓΔ, FTSE25) με μικρές απώλειες, ενώ κυριολεκτικά στο φώτο φίνις, κρίθηκε και το πρόσημο της εβδομάδας, με τους “sellers” να κερδίζουν τις εντυπώσεις.

Από εκεί και πέρα και σήμερα η εικόνα κόπωσης ήταν περισσότερο από ευδιάκριτη στις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές, όπως και η νευρικότητα μεταξύ των traders, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις εναλλαγές προσήμων του Γενικού Δείκτη.

Συνεχίζεται η επιφυλακτική εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου μειώθηκε σημαντικά, μεταξύ των επενδυτών, από τα αρνητικά στοιχεία των δεικτών PMI για τη Μεταποίηση και τις Υπηρεσίες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα, την ώρα που οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες εμφανίζονται αποφασισμένες να συνεχίσουν τη νομισματική σύσφιξη και ενώ δεν δείχνουν διαθέσεις αποκλιμάκωσης οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων.

Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Σεπτέμβριο, αλλά πρόσθεσε ότι “οποιαδήποτε αύξηση πέρα από αυτόν τον μήνα θα ήταν έκπληξη”.

Με δεδομένα τα κέρδη που έχουν προηγηθεί και μέχρι να προκύψει ο επόμενος ανοδικός καταλύτης, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν συσσώρευση και επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, από τους traders που αναζητούν τίτλους με σημαντικά ανοδικά περιθώρια, με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις.

Ασφαλώς και η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά έχει άμυνες, όπως ικανοποιητικά θεμελιώδη, θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και προσδοκίες αναβάθμισής της και αυτές οι άμυνες θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τον Γενικό Δείκτη κοντά στα πρόσφατα κεκτημένα, ενώ δεν αποκλείεται η συναλλακτική δραστηριότητα να κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα, μέχρι το επόμενο ανοδικό κύμα.

Μένοντας στον τζίρο, αξίζει να σημειωθεί ότι έμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ ο σημερινός ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων 35 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 18/5 (64,9 εκατ.).

Από την άλλη, οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου συνεχίζουν να συστήνουν προσοχή, καθώς έχουν αρχίσει και κάνουν τον γύρο της Αγοράς φήμες που βγάζουν από τον συναλλακτικό λήθαργο σημαντικό αριθμό μετοχών, στις οποίες οι αγοραστές θα εξαφανιστούν στην πρώτη σημαντική διόρθωση, εγκλωβίζοντας τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Ιουνίου 2023, δημιουργήθηκαν 1815 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών, σε σχέση με 1128 νέους λογαριασμούς τον Μάϊο.

Οι Αλλοδαποί δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους €190,85 εκατ. κατά το μήνα Ιούνιο, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εισροές ύψους €190,85 εκατ. τον Ιούνιο.

Η κατανομή της αξίας χαρτοφυλακίου των δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 63,56% για τους Αλλοδαπούς δικαιούχους Μερίδων και 36,44% για τους Ημεδαπούς.

Οι Αλλοδαποί δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 55,3% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούνιο 2023 (σε σχέση με το 59,6% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 44,7% των συναλλαγών (σε σχέση με το 40,4% τον προηγούμενο μήνα).

Σταθερά υψηλά, παραμένουν οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,95% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,06% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 3,949% σκαρφαλώνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1273,15 (-0,49%) και 1286,02 μονάδων (+0,52%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1281,53 (+0,17%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1278,3 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,09%.

Ο τζίρος στα 71,6 εκατ., από τα οποία τα 2,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ και ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 37% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 71,6 εκατ., τα 63,1 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που αποδείχθηκε οριακά πτωτική για τον Γενικό Δείκτη, με απώλειες 0,02%. Στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε κέρδη 1,41%. Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ σημειώνει κέρδη 37,48% και ο ΔΤΡ κέρδη 59,75%.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η διάσπαση του 1294 μας έφερε στην ζώνη του 1275 που ήταν και η πρώτη μας στήριξη για τον ΓΔ. Ο ταλαντωτής μας πλέον σε διόρθωση, χωρίς ακόμα να έχει δώσει το έναυσμα για μία ανοδική κίνηση. Έτσι λοιπόν το 1275 επίπεδο είναι κοντινή στήριξη και τυχόν διάσπαση θα μπορούσε να μας φέρει max στο 1258 που έχουμε κύρια στήριξη. Το 1286 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί και πάλι να δώσει το 1300. Ο Τραπεζικός συνεχίζει να είναι το κλειδί για την συνέχεια. Ο τίτλος της ΑΛΦΑ έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στο 1,47 και 1,55 επίπεδα. Το 1,529 κοντινή αντίσταση, με το 1,5480 το ‘Make or break’ για την συνέχεια, μιας και ο ημερήσιος στόχος στο 1,75 υφίσταται. Σε Intraday είμαστε ‘Long’ με το ‘stop’ στο 1,483 σε κλείσιμο ώρας”, αναφέρει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Οι επενδυτές παλεύουν με μία σταθερή εγχώρια εικόνα, έναντι μίας αβέβαιης προοπτικής για την Παγκόσμια Οικονομία, δεδομένων των προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια”, σημειώνει η Eurobank Equities.

“Οι ανησυχίες για την αύξηση των επιτοκίων συνεχίζουν να επηρεάζουν τις Παγκόσμιες Αγορές. Από την άλλη, η Coca Cola βρέθηκε στο επίκεντρο, λόγω της σημαντικά αναβαθμισμένης εκτίμησης για το 2023”, τονίζει η Piraeus Sec.

“Περιμένουμε η Αγορά να προσπαθήσει να βρει ισορροπία Η τάση των Ξένων Αγορών θα είναι στο επίκεντρο”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Οι διεθνείς ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, ενδέχεται να επιβαρύνουν εκ νέου την ψυχολογία των επενδυτών, συγκρατώντας τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου και νέες επενδύσεις στην Ελληνική Αγορά μετοχών. Ως εκ τούτου, περιμένουμε συνεδριάσεις χαμηλής ρευστότητας, με εναλλασσόμενο ενδιαφέρον για μετοχές με καλά θεμελιώδη μεγέθη”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

“Δεν είναι απίθανο να δούμε μεγαλύτερες πιέσεις στο εξωτερικό, γεγονός που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο το Χ.Α. Μια πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη των 1260 - 1240 μονάδων ΓΔΧΑ”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

“Η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος είναι εύλογο να προκαλέσει ρευστοποιήσεις, μετά τις μεγάλες υπεραξίες που έχουν σωρεύσει τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών στο Χ.Α., που ήταν ελεγχόμενες. Ο ΓΔ αναζήτησε την πλησιέστερη στήριξη, που δεν είναι άλλη από την τοπική κορυφή των 1280 - 1277 μονάδων. Ακολουθεί η ισχυρότερη και κρισιμότερη των 1268 μονάδων”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Μικρά κέρδη κατέγραψε ο ΓΔ αυτή την εβδομάδα, αφού η Αγορά έδειξε πολύ καλή συμπεριφορά, σε σχέση με τις μεγάλες Αγορές του εξωτερικού, στο ‘mini sell off’ της Πέμπτης, όπως επισημαίνει η Merit Sec.

Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα (δεν ξεπέρασε τα 100 εκατ. τζίρο σε καμία ημέρα της εβδομάδας), η ζώνη πέριξ των 1280 μονάδων δείχνει ότι βγάζει άμυνες.

Θετική εντύπωση προκάλεσε η συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο δίκτυο Bloomberg, για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ το χθεσινό investor day της Lamda Development έδωσε μια πολύ ικανοποιητική εικόνα για το στρατηγικό πλάνο του Εισηγμένου Ομίλου.

Η απόδοση της Ελληνικής δεκαετίας ακολούθησε την αντίστοιχη πορεία των ομολόγων του εξωτερικού και πλέον προσεγγίζει τα επίπεδα του 4%.

Τεχνικά τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1254 και 1209 μονάδες, ενώ τα σημεία αντίστασης στις 1300 και 1320 μονάδες.

Την Τρίτη θα ανακοινωθεί το Γερμανικό CPI για τον μήνα Ιούνιο, ενώ την ίδια μέρα έχει γ.σ. η ΚΡΙ ΚΡΙ, την Πέμπτη 13/7 αναμένουμε τα στοιχεία του CPI των Η.Π.Α. για τον Ιούνιο, αλλά και την βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης για τον μήνα Μάιο, ενώ την Παρασκευή 14/7/ θα δημοσιευτεί το εμπορικό ισοζύγιο των Χωρών της Ε.Ε.

Αν και στην Ελληνική Αγορά, μεσοπρόθεσμα, υπάρχει μια δυναμική ανόδου που υποστηρίζεται από σημαντικές προσδοκίες / γεγονότα (επιχειρηματικές συμφωνίες, ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας κ.α.), η πορεία των Ξένων Χρηματιστηρίων, αλλά και το ενδεχόμενο περεταίρω αυξήσεων των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, είναι δύο παράμετροι που θα έχουν κομβικό ρόλο στην πορεία της Αγοράς μας”, όπως εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,3), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,4), ΟΠΑΠ (5,8), Eurobank (5,7), Εθνική (5,4), Μυτιληναίο (4,4), ΔΕΗ (3,9), Πειραιώς (3,9), Jumbo (3,5), Alpha Bank (3,5), Motor Oil (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,3 δισ. ευρώ).

Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους αγοραστές (ΑΛΦΑ +0,67%, ΕΤΕ +0,03%, ΕΥΡΩΒ -0,19% και ΠΕΙΡ +1,51%).

Μεταξύ 1011,82 (-0,75%) και 1026,8 μονάδων (+0,72%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1025,31 (+0,57%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1023,28 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,37%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 936 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1039, 1050, 1089, 1114 και 1137 - 1180 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, “η Eurobank σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες Αγορές, συμπεριλαμβανομένων των Σαουδικής Αραβίας, Ντουμπάι, Ινδίας και Ισραήλ, στοχεύοντας σε πλούσιους πελάτες, καθώς η Τράπεζα επιδιώκει να αυξήσει τα κέρδη από διεθνείς δραστηριότητες”, δήλωσε στο Bloomberg ο Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων της Eurobank.

Πλεονέκτημα για τους “κόκκινους” τίτλους, δίνει η τελική εικόνα στο ταμπλώ του Τραπεζικού FTSE25, όπου διαφοροποιήθηκαν θετικά οι ΕΕΕ (+3,63%), ΕΛΠΕ (+0,39%), ΕΛΧΑ (+1,42%), ΛΑΜΔΑ (+0,21%). Αμετάβλητη η μετοχή της ΒΙΟ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η Δημόσια Προσφορά για το ομόλογο της Μυτιληναίος. Η Εταιρεία άντλησε 500 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4% ετησίως, ή στο χαμηλότερο επίπεδο του εύρους. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €1.006,97 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 2,01 φορές. Η τιμή διάθεσης των ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά ομολογία.

α) 456000 ομολογίες (91,2% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες επενδυτές και

β) 44.000 ομολογίες (8,8% επί του συνόλου των εκδοθεισών ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (-2,27%) κινήθηκε χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο, συμπληρώνοντας τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και δίνοντας ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 33,10 ευρώ. Αν η μετοχή συνεχίσει να κινείται πλαγιοκαθοδικά, η επόμενη σημαντική στήριξη στη ζώνη 29,42 – 29,08 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 60 ημερών).

Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την κερδοφορία στο σύνολο της οικονομικής χρήσης του 2023 προχώρησε η Coca-Cola HBC, ως απόρροια των ισχυρών πωλήσεων και των αυξήσεων στις τιμές κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Εταιρεία ανακοίνωσε ότι πλέον αναμένει αύξηση της οργανικής λειτουργικής κερδοφορίας της τάξης του 9%-12% στο τέλος Δεκεμβρίου, ήτοι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με το άνω άκρο του εύρους που προέβλεπε η προηγούμενη πρόβλεψή της, η οποία έκανε λόγο για μεταβολή μεταξύ -3% και +3%. Η Εισηγμένη στο Λονδίνο Εταιρεία δήλωσε ότι “η αναθεώρηση της προσδοκούμενης κερδοφορίας οφείλεται στο ισχυρότερο από το αναμενόμενο πρώτο εξάμηνο του έτους, που επιστέγασε η πολύ καλή συνολική απόδοση τον Ιούνιο”.

Να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΕΕΕ (+3,63%) ήταν ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, δίνοντας σημαντικές βοήθειες στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. Αν συνεχίσει ανοδικά, η επόμενη αντίσταση στα 28,18 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και η πρώτη στήριξη στα 26,60 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+162,13%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+149,78%), ΞΥΛΠ (+146,15%), ΓΚΜΕΖΖ (+131,83%), ΜΑΘΙΟ (+117,46%), ΠΕΙΡ (+114,46%), ΑΡΑΙΓ (+110,59%), ΑΒΑΞ (+100,0%), CENER (+95,36%) και ΚΛΜ (+92,19%) και ΕΧΑΕ (+80,65%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση, στην ΕΝ.A. PLUS και στον κλάδο “Εμπόριο”, οι 11.917.870 (KΟ) μετοχές της “MED ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΕΣΩΡΟΥΧΩΝ ΜΑΓΙΩ ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ” (+5,88%), με κωδικό ΟΑΣΗΣ “MED” και τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης μετοχής €0,85. Για τις τρεις πρώτες ημέρες διαπραγμάτευσης το ημερήσιο όριο διακύμανσης της τιμής της μετοχής είναι ελεύθερο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Άβαξ (+0,13%), “η Εταιρεία και η Διοίκησή της δεν έχουν λάβει, ή εξετάσει οιαδήποτε πρόταση από οιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος, αναφορικά με την εξαγορά της και επομένως κάθε σχετική αναφορά είναι αβάσιμη και αναληθής”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΚΜΕΖΖ (+2,88% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) η γ.σ. στις 31/7 καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, τη μείωση σε μετρητά του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, με μείωση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετοχής κατά ποσό €0,1064, από € 0,27 σε € 0,1636, χωρίς αλλαγή του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών, με ταυτόχρονη επιστροφή μετρητών € 0,1636 για κάθε μετοχή, στους μετόχους της Εταιρείας. Η απόδοση είναι τουλάχιστον ικανοποιητική, αλλά σαφώς υποδεέστερη από τις αποδόσεις που ανακοίνωσαν ΦΒΜΕΖΖ (+3,69% και κλείσιμο σε νέα ιστορικά υψηλά) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+3,28% και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις).

Από εκεί και πέρα, “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για Q&R (+4,05%) και κλείσιμο σε υψηλά 19 ετών.

Συνεχίζει να βγαίνει καθυστερημένο “bid” στην Βιοτέρ (+8,70%).

Επιστροφή αγοραστών στην Ιντρακάτ (+2%).

Αντίδραση μετά από πτωτικό “πενταρέ” για την Performance (+1,36%).

Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 30/6 για ΕΚΤΕΡ (+0,84%).

Πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Revoil (+5,15% και υψηλά 186 μηνών).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΞΥΛΠ (+25,65%), ΜΑΘΙΟ (+7,03%), ΕΠΙΛΚ (+4,90%), ΜΟΝΤΑ (+0,72%), ΙΝΤΕΤ (+6,55%), ΑΣΤΑΚ (+2,74%), ΟΛΘ (+1,62%), ΟΠΤΡΟΝ (+1,60%), ΜΕΡΚΟ (+1,60%), ΙΝΛΙΦ (+1,19%), ΑΒΕ (+3,42%), ΛΕΒΚ (+6,25%) και ΑΑΑΚ (+6,82%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1227 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1180 – 1165, 1152, 1141, 1075 και 1066 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1305 και 1379 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2960 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2600 2585 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3150 και 3180 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με απόλυτη επικράτηση των πωλητών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.

Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με μικτές διαθέσεις και οι δείκτες στην Wall Street.

Προσπάθεια αντίδρασης από το Πετρέλαιο, προσπαθεί να πλησιάσει το 1,10 το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου.

Προς τα $1935 αντιδρά ο Χρυσός, προς τα $23,3 το Ασήμι.

Προς τα $30400 κινείται το Bitcoin, προς τα $1870 υποχωρεί το Ethereum.

Κατά 0,2% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Μάιο, όπως ανέφερε η Destatis σε μια προσωρινή έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα. Η παραγωγή στη Βιομηχανία αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2022.

“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει, εάν οι αξιωματούχοι δουν ταυτόχρονη άνοδο τόσο στα περιθώρια εταιρικών κερδών, όσο και στους μισθούς”, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

Τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011 έκαναν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τη Halifax, καθώς η Αγορά Ακινήτων λυγίζει μπροστά στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

Η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, τάχθηκε σήμερα από το Πεκίνο υπέρ “ενός υγιούς ανταγωνισμού ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, Χώρα από την οποία οι ΗΠΑ είναι σχεδόν αδύνατο να αποσυνδεθούν, παρά τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεγαλύτερες Παγκόσμιες Δυνάμεις”.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στον πληθωρισμό Ιουνίου καθώς προκύπτει αύξηση μόλις 1,8%, έναντι αύξησης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021. Ο Γενικός ΔΤΚ τον μήνα Ιούνιο, σε σύγκριση με τον Μάιο 2023, παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Σχεδόν διπλασιάζει την τιμή - στόχο για την Εθνική Τράπεζα η Optima Bank στα 8 ευρώ, από 4,64 ευρώ προηγουμένως, αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση για τη μετοχή από “neutral” σε “buy”. H Optima αύξησε την εκτίμηση για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 55% σε 1 ευρώ το 2023 και κατά 28% το 2024 σε 1,03 ευρώ, λόγω υψηλότερων από τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από τόκους.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΚΟΥΕΣ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ και TITC και με το αρνητικό οι ΕΕΕ και ΕΛΠΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Motor Oil, Cenergy, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Σαράντης.

Στο τέλος κρίθηκε η τελική εικόνα με 67 ανοδικούς τίτλους, έναντι 54 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν μικρή μείωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (23.468 συμβόλαια).

Στα 4.360 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.597 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.303 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.303 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 278 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 281 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 615, 435 για τον Ιούλιο και 180 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.080), κινήθηκε μεταξύ 3.070,25 και 3.102,75 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 20, 20 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.041), κινήθηκε μεταξύ 1.036 και 1.041 μονάδων.

Το συμβόλαιο του – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 200, 150 για τον Ιούλιο, 50 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 4.901,25), κινήθηκε μεταξύ 4.886,25 και 4.903,25 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος τίτλων (18.000 Lamda Development), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.088), Eurobank (1.962), Πειραιώς (6.298), Εθνική (671), ΔΕΗ (193), ΕΧΑΕ (167), ΟΤΕ (210), ΑΔΜΗΕ (108), Ιντρακάτ (351), Lamda Development (162), Άβαξ (314), ΤΕΝΕΡΓ (113), Μυτιληναίο (283).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 235.190, Πειραιώς 71.895, Eurobank 35.573, Εθνική 15.847, ΑΔΜΗΕ 15.010, ΔΕΗ 26.873, ΟΤΕ 11.996, ΤΕΝΕΡΓ 11.225, Ιντρακάτ 10.339.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.615.722 τεμ. (1.615.722), Eurobank 34.090.778 τεμ. (34.090.778), ΟΠΑΠ 1.574.009 τεμ. (1.574.009), Εθνική 10.225.893 τεμ. (10.225.893), ΟΤΕ 1.583.134 τεμ. (1.579.908), Πειραιώς 789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 836.200 τεμ. (836.200).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v