Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες σε νέα υψηλά 111 μηνών

Συνέχισε ανοδικά η εγχώρια αγορά αλλά με ηπιότερο ρυθμό και βασικό άξονα το δίδυμο Πειραιώς-Eurobank. Ακολούθησε η Motor Oil. Πιέσεις σε Τέρνα Ενεργειακή, Viohalco και ΟΤΕ.

Χρηματιστήριο: Με τις τράπεζες σε νέα υψηλά 111 μηνών

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και τελικής επικράτησης των “buyers”, αυτή που διεξήχθη σήμερα στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η οποία ξεκίνησε ήπια θετικά, ακολουθώντας τον ανοδικό βηματισμό των κύριων Ευρωπαϊκών Αγορών, στη συνέχεια επικράτησαν οι ελεγχόμενες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, με τους αγοραστές να απορροφούν την προσφορά, να επαναφέρουν τους βασικούς δείκτες σε θετική τροχιά και να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές, με τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 111 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/4/2014 (1353,01 μονάδες).

Χαμηλότερος από χθες, καθώς έλλειψαν οι βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τζίρος, ενώ σαφώς πιο επιλεκτικές ήταν οι κινήσεις των αγοραστών σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι το σημερινό θετικό πρόσημο του Δείκτη οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη συνεχιζόμενη ανοδική διάθεση των Βαρύδεικτων Τραπεζικών μετοχών, καθώς τα περισσότερα από τα μη Τραπεζικά blue chips, αναλώθηκαν σε κίνηση πέριξ του αμέσως προηγούμενου κλεισίματος. Βοήθειες στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης έδωσαν και οι ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ, TITC και ΜΟΗ.

Η χαμηλότερου προφίλ εικόνα στον μη Τραπεζικό 25αρη δεν εμπόδισε τις μετοχές – durasell των ΑΡΑΙΓ (+1,54%) και ΜΠΕΛΑ (+1,18%), να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.

Όπως προαναφέρθηκε, θετική η εικόνα για τις κύριες Ευρωπαϊκές, καθώς οι ενεργοί επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα στοιχεία από τον Αμερικανικό δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκε σήμερα και να ψυχανεμιστούν τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Πιο συγκεκριμένα, νέα επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 3% σε ετήσια βάση (εκτίμηση 3,1%), από το 4% που ήταν τον Μάιο. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,2% τον προηγούμενο μήνα, έναντι εκτίμησης για άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση. Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, χωρίς Τρόφιμα και Ενέργεια, ενισχύθηκε κατά 4,8%, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 5%. Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης κινήθηκε επίσης 0,2% υψηλότερα, έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%.

Η προσοχή και στα πρώτα αποτελέσματα του β’ τριμήνου, που αναμένονται από τα μεγάλα Τραπεζικά Ιδρύματα των ΗΠΑ (ανακοινώνουν αποτελέσματα την Παρασκευή 14/7, οι JP Morgan, BlackRock, Citigroup και Wells Fargo. Την Τρίτη 18/7, οι Bank of America και Morgan Stanley και την Τετάρτη 19/7 η Goldman Sachs).

Τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, είχαν άμεσο αντίκτυπο στις διαθέσεις των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,79% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,92% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,031% κινείται η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1313,81 (-0,27%) και 1326,2 μονάδων (+0,67%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1319,96 (+0,20%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1323,61 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,48%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 110 εκατ., από τα οποία τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΙΝΛΙΦ), ενώ ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 46% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 110 εκατ., τα 100,4 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Εν αναμονή του ‘πακέτου’ του ΤΧΣ η μετοχή που πλησιάζει στα απόλυτα υψηλά έτους, στα 1,6760 ευρώ που έχει και αντίσταση, είναι αυτή της Eurobank. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 1,80. Το 1,60 είναι σημαντική κοντινή στήριξη. Σε ημερήσιο το ‘stop’ στο 1,51. Ολίγον από ‘κάτι κουρασμένα παλληκάρια’ μαρτυρά ο ΓΔ, με τον ταλαντωτή να συστήνει προσοχή βραχυπρόθεσμα και μόνο. Το 1315 κοντινή στήριξη, που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1286. Το 1327 - 1330 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δώσει συνέχιση”, σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Περιμένουμε το θετικό momentum να συνεχιστεί, υποστηριζόμενο και από τη θετική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού”, αναφέρει η Optima Bank. “Περιμένουμε πως το θετικό momentum θα συνεχιστεί, ενώ κάποιες ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών δεν μπορούν να αποκλειστούν”, σημειώνει η Euroxx Sec.

“Ο Τραπεζικός κλάδος θα παραμείνει στο επίκεντρο, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το δεύτερο εξάμηνο. Ωστόσο, αναλογιζόμενοι τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη, θα μπορούσαμε να δούμε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, που να περιορίζουν το momentum”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Beta Sec.

“Πάτησαν τέρμα το γκάζι οι επενδυτές και η τάση ανέβασε στροφές. Ο ΓΔ, με ένα εντυπωσιακό άλμα δρασκέλισε τις 1300 μονάδες. ∆εν υπάρχει πλέον αξιόλογη αντίσταση πριν από τις 1341 μονάδες. Στήριξη στις 1240 μονάδες”, σημειώνει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Η χθεσινή ανοδική εκτόνωση θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα το Χ.Α., με δεδομένο ότι και το διεθνές κλίμα δεν θα διαφοροποιηθεί. Κατά τα άλλα, η εγχώρια ανοδική τάση παραμένει αναλλοίωτη προς το παρόν, με τον ΓΔΧΑ να προσεγγίζει ήδη το επόμενο δύσκολο επίπεδο, εκείνο της κορυφής του Απριλίου 2014, ήτοι την ζώνη των 1350 μονάδων”, σύμφωνα με την Depolas Investment Services.

“Το ανοδικό σενάριο των Αγορών παραμένει σε ισχύ, σύμφωνα με την Solidus Sec. Οι δείκτες ξεπερνούν τις αντιστάσεις τους και ετοιμάζονται να κινηθούν προς νέα υψηλά. Οι επενδυτές προεξοφλούν επενδυτική βαθμίδα και βλέπουν ότι η Χώρα μας έχει επιστρέψει στην κανονικότητα και πλέον η ανάπτυξη θα είναι δυνατή και το 2023 και τα εταιρικά κέρδη θα υποστηρίξουν τις αποτιμήσεις. Η ανοδική κίνηση αναμένεται να εισέλθει σε νέα φάση και θα συμμετάσχει σε αυτήν και η μικρή κεφαλαιοποίηση. Παρακολουθούμε τις διαθέσεις της Ελληνικής Αγοράς, τμήματα της οποίας συνεχίζουν να προσφέρουν ευκαιρίες. Όμως είμαστε και σε επιφυλακή για μια πιθανή βαθύτερης φύσεως διόρθωση, από οποιαδήποτε αφετηρία κι αν σημειωθεί”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Solidus Sec.

“Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να καταγράφει υψηλά εννιαετίας, με ξεκάθαρο στόχο πλέον τις 1375 μονάδες", σύμφωνα με τον Γιώργο Πήττα.

Ταυτόχρονα, πραγματοποίησε ανοδική διάσπαση της δίμηνης συσσώρευσης και ο Τραπεζικός δείκτης, με αφορμή ιδιαίτερα αισιόδοξες εκθέσεις από το εξωτερικό. Πρωταγωνιστές σε αυτό το νέο ανοδικό κύμα είναι οι Τράπεζες, με την Πειραιώς να έχει πλέον υπερτριπλασιάσει τις τελευταίες 52 εβδομάδες, τους “γνωστούς ύποπτους” του Κατασκευαστικού κλάδου ΑΒΑΞ, ΙΝΚΑΤ αλλά και τις ΕΠΣΙΛ, ΣΠΕΙΣ από την Πληροφορική. Και βέβαια, πολλές άλλες Εταιρείες, καθώς η άνοδος της Αγοράς έχει διαχυθεί στο σύνολο των Εισηγμένων.

Είναι σαφές πλέον ότι το Χρηματιστήριο προεξοφλεί ιδιαίτερα θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Και όλα αυτά σε περιβάλλον υψηλού, αν και μειούμενου πληθωρισμού, με τα επιτόκια σε υψηλό δεκαετιών και το ενεργειακό πρόβλημα να μην έχει επιλυθεί πλήρως. Θα χρειαστεί πλέον ιδιαίτερα προσεκτική επιλογή μετοχών και έλεγχος των οικονομικών μεγεθών που μπορεί να επιτύχουν στο μέλλον, τονίζει ο κ. Πήττας (αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος HellenicAmerican Sec.).

“Το τελευταίο διάστημα, οι Τραπεζικές μετοχές έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά και το σημαντικότερο είναι ότι οι αποδόσεις έχουν έρθει με σοβαρή κίνηση που σφύζει από υγεία. Η ποιότητα είναι αδιαμφισβήτητη, ενώ η ανθεκτικότητα στα πτωτικά σκέλη είναι απαράμιλλη, ειδικά για μετοχές τέτοιας κατηγορίας μεταβλητότητας”, όπως σημειώνει ο Συμεών Μαυρουδής.

Επομένως, ο πρώτος λόγος για τον οποίον αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τιμής των μετοχών στο μεσοπρόθεσμο είναι η ίδια η παρατήρηση της μετοχικής βάσης, που σίγουρα δεν αφορά σε βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα παίκτες και που σίγουρα δεν έχει τοποθετηθεί τυχαία.

Εξάλλου και οι εκθέσεις των αναλυτών Παγκοσμίως αφενός έχουν “πέσει μέσα” στις έως τώρα αισιόδοξες προβλέψεις, αφετέρου επιμένουν να συντάσσουν διθυραμβικά σχόλια για τις Ελληνικές Τράπεζες, όπως και για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας επί συνόλω. Δεν πρέπει να αμελείται, εξάλλου, το γεγονός, ότι η τόσο επιθετική ανοδική κίνηση έχει έρθει κυρίως χάρη στον προεξοφλητικό μηχανισμό για την εικόνα στο επόμενο διάστημα, με δεδομένα που δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει, προς το παρόν.

Ένας δεύτερος και πολύ σημαντικός λόγος για τις θετικές προσδοκίες των μετοχών αυτών, είναι η κατάσταση στο εταιρικό σκέλοςΟι Ελληνικές Τράπεζες, ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, καθώς χαρακτηρίζονται από παραδοσιακές Τραπεζικές εργασίες, που σχετίζονται με τα επιτόκια αναφοράς. Με άλλα λόγια, η παρούσα χρονική συγκυρία τις ευνοεί, καθώς το καθεστώς υψηλών επιτοκίων αυξάνει παράλληλα και ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους, που αποτυπώνεται από το ΝΙΙ (Net Interest Income). Κι όπως είδαμε, αφενός το α’ τρίμηνο έδωσε εντυπωσιακά νούμερα ως προς την αύξηση του ΝΙΙ, αφετέρου η σημασία των προαναφερθέντων έχουν αποδειχθεί ήδη από την κατάσταση των υπολοίπων μεγάλων Τραπεζικών Ιδρυμάτων στον Κόσμο, εστιάζοντας μάλιστα στις Αμερικανικές.

Να θυμίσουμε ότι η ΕΚΤ ήδη προχωρά σε επιθετικές παρεμβάσεις, κάτι που προσώρας δεν αναμένεται να σταματήσει, τουναντίον οι πιθανότητες να βρεθεί η Ευρωζώνη σε καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων από τα τρέχοντα, είναι πολύ μεγάλες.

Ο τρίτος λόγος έρχεται συνδυαστικά με τα παραπάνω. Τα τελευταία τρίμηνα, οι οικονομικές καταστάσεις και οι συνοδευτικές αναλύσεις των 4 Τραπεζών είναι καλύτερες και από ότι θα ανέμενε ο πλέον αισιόδοξος. Ιδιαίτερα για τα κρίσιμα μεγέθη τους και την κεφαλαιακή επάρκεια, τα πράγματα είναι στο σύνολό τους έως και υγιή, κάτι που επιβεβαιώνει την πλήρη μεταμόρφωση αυτών. Η κατάσταση στα ΜΕΑ είναι διαχειρίσιμη, τα κέρδη έρχονται (άρα και τα μερίσματα), τα “παραπαίδια” Σχήματα ΜΕΖΖ πετούν (με εξαίρεση το ΚΑΙΡΟ) και οι μέτοχοι αρχίζουν και τρίβουν τα χέρια τους, με καμία διάθεση να αποεπενδύσουν σύντομα. Εξάλλου, όπως τα έφερε η χρηματιστηριακή τύχη, φαίνεται ότι το ταμπλώ έχει πετάξει έξω όλους τους εγκλωβισμένους με πολύ παλιές, ή υψηλές τιμές κτήσης, ώστε να μην υπάρχουν “μπλοκ” πωλητών, όσο ανεβαίνουν οι τιμές τους.

Το πλείστο των συμμετεχόντων μαγνητίζεται συνεχώς από τις Τραπεζικές μετοχές, χωρίς καν να το σκέφτεται, υπενθυμίζοντας ότι εκείνες παραμένουν εξαιρετικά επιθετικές σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη (υπερδιπλάσια beta) και τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τούτο δε επιρρωνύεται και από τη σημαντική στάθμιση που έχουν, ελλείψει κρίσιμου μεγέθους του συνόλου των Εισηγμένων, με την τετράδα να βρίσκεται μόνιμα στην πρώτη 10άδα σε κεφαλαιοποίηση, με μέση συναλλακτική δραστηριότητα 40% του συνόλου σε καθημερινή βάση. Πάντως, αυτό το διάστημα, δικαιολογείται η λαγνεία αυτή, και με το παραπάνω”, όπως εκτιμά ο κ. Μαυρουδής (διαχειριστής χαρτοφυλακίου Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (10,4), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (6,5), Eurobank (6,1), ΟΠΑΠ (6), Εθνική (5,8), Μυτιληναίο (4,7), Πειραιώς (4,2), ΔΕΗ (3,9), Jumbo (3,7), Alpha Bank (3,7), Motor Oil (2,6), Ελ. Πετρέλαια (2,4) και ΤΕΝΕΡΓ (2,2 δισ. ευρώ).

Ξεκινώντας από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι ΑΛΦΑ (+0,63%), ΕΤΕ (-0,22%), ΕΥΡΩΒ (+2,92%) και ΠΕΙΡ (+2,48%), με την τελική εικόνα να δίνει σχετικό πλεονέκτημα στους “buyers”.

Μεταξύ 1068,9 (-0,60%) και 1098,98 μονάδων (+2,2%) κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών. Στις 17.00 βρέθηκε στις 1088,94 (+1,26%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1090,64 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,42%. Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1004 μονάδων. Αν επιμείνουν οι πιέσεις, οι επόμενες στηρίξεις στις 932 και 900 μονάδες. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 1114, 1137, 1180 και 1191 μονάδες.

Μένοντας στον κλάδο, η Alpha Services and Holdings θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2023, την Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2023, πριν την έναρξη της συνεδρίασης στο Χ.Α. Ώρα 12.00, ενημέρωση αναλυτών και Θεσμικών Επενδυτών μέσω τηλεφωνικής συνδιάσκεψης.

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με μεταβολή μεγαλύτερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΑΡΑΙΓ (+1,54%), ΒΙΟ (-1,17%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,10%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,01%), ΕΛΧΑ (-2,35%), ΕΥΔΑΠ (+1,16%), ΚΟΥΕΣ (+1,38%), ΜΟΗ (+3,04%), ΜΠΕΛΑ (+1,18%), ΟΤΕ (-1,51%), ΤΕΝΕΡΓ (-2,53%) και TITC (+1,12%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή του ΟΤΕ (-1,51%), που πιθανόν να επηρεάστηκε και από τη σημερινή έκθεση της Eurobank Equities. Το ημερήσιο “stop short” είναι στα 15,81 ευρώ και η πρώτη στήριξη στα 14,73 – 14,60 ευρώ, ζώνη την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Η μετοχή της Quest (+1,38%) βρέθηκε να διορθώνει μέχρι τα 6,28 ευρώ (-3,38%), για να αντιδράσει στη συνέχεια και να κλείσει στο υψηλό ημέρας και σε νέα υψηλά 18 μηνών. Ο τίτλος έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμερα, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο κάτω από τα 6,18 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση στα 7,00 ευρώ.

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+172,84%) ακολουθούμενη από ΣΑΝΜΕΖΖ (+150,66%), ΓΚΜΕΖΖ (+146,45%), ΠΕΙΡ (+135,47%), ΞΥΛΠ (+130,77%), ΑΡΑΙΓ (+124,2%), ΜΑΘΙΟ (+119,05%), ΑΒΑΞ (+110,53%), CENER (+102,65%), ΚΛΜ (+92,58%) και ΕΧΑΕ (+90,97%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Από σήμερα, οι μετοχές της MED (-2,60%) ήταν διαπραγματεύσιμες με μέγιστο όριο ημερήσιας διακύμανσης της τιμής ±10% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής. Σημειώνεται ότι όταν διενεργείται Ειδική Διαπραγμάτευση στη μετοχή, τότε το μέγιστο όριο διακύμανσης της τιμής ανέρχεται σε ±30% επί της τιμής εκκίνησης της μετοχής.

Από εκεί και πέρα, σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν οι Epsilon Net (+1,11%), Profile (+0,64%), ΦΒΜΕΖΖ (+2,30%), ΓΚΜΕΖΖ (+4,48%) και ΣΑΝΜΕΖΖ (+1,79%). Σε υψηλά 118 μηνών η Ελγέκα (+4,89%), αφού στη συνεδρίαση της Δευτέρας προηγήθηκε “διανομή χαρτιών”. Ο υψηλότερος όγκος του τελευταίου 7μηνου για τον Χαϊδεμένο (+7,27%).

“Καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων και υψηλά 13 μηνών για Space (+10,12%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΛΑΝΑΚ (+6,03%), ΜΙΝ (+6,60%), ΛΟΥΛΗ (+1,35%), ΒΟΣΥΣ (+4,20%), ΜΟΝΤΑ (+3,62%), ΦΙΕΡ (+3,93%), ΜΕΡΚΟ (+3,28%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+5,88%), ΕΒΡΟΦ (+2,97%), ΛΟΓΟΣ (+0,85%), ΜΑΘΙΟ (+0,73%) και ΙΝΤΕΤ (+2,99%).

Τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Premia (+4,12%), με αυξημένες συναλλαγές. Σε υψηλό 190 μηνών, με τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 23 μηνών η Γενική Εμπορίου (+8,93%). Τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 5/7 και υψηλά 17 μηνών για Interlife (+1,74%).

Με “βουβή” άνοδο, σε νέα ιστορικά υψηλά η Λάμψα (+4,76%), ενώ χθες διακίνησε τον υψηλότερο όγκο των τελευταίων 42 μηνών. Αν την ανακαλύψει το “έξυπνο χρήμα” … Να σημειωθεί ότι στις 8/3/2023 μοίρασε επιστροφή κεφαλαίου 0,47 ευρώ ανά μετοχή, ενώ διαπραγματεύεται και με το καθαρό μέρισμα 0,38 ευρώ ανά μετοχή (αποκοπή 21/8/2023).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 1273 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1227, 1180 – 1165, 1152, 1141 και 1073 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι αντιστάσεις στις 1333, 1361, 1379 και 1400 μονάδες.

Σε ισχύ το ημερήσιο αγοραστικό σήμα και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 3065 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2960, 2923, 2911, 2843 – 2840 και 2800 – 2795, 2762, 2602 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Οι επόμενες αντιστάσεις στις 3227, 3233 και 3441 μονάδες.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Με μικτά πρόσημα, ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού. Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις οι δείκτες στην Wall Street. Προσπάθεια αντίδρασης από το Πετρέλαιο, οριακά χαμηλότερα των 1,11 κινείται το Ευρώ, έναντι του Δολαρίου. Πάνω από τα $1960 ο Χρυσός, προς τα $24,2 αντιδρά το Ασήμι. Στα $30550 το Bitcoin, προς τα $1890 κινείται το Ethereum.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε 0,4 δισ. στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. Σε αλλαγή της σύστασής της για τη μετοχή του ΟΤΕ, σε "hold” από "buy”, προχώρησε η Eurobank Equities, διατηρώντας την τιμή - στόχο για τον τίτλο στα 15,70 ευρώ, σημειώνοντας ότι αν και η μετοχή παραμένει φθηνή, δεν δείχνει τόσο ανταγωνιστική, έναντι άλλων Ευρωπαϊκών Εταιρειών του κλάδου

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΕΕ και με το θετικό ο ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, Quest, Lamda Development, TITC και Μυτιληναίος και στο χαμηλό η ΕΛΧΑ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 80 ανοδικούς τίτλους, έναντι 47 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.

...ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αισθητή υποχώρηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (26.606 συμβόλαια).

Στα 4.587 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.407 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 1.454 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.361 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Στα 227 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 278 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 576, 396 για τον Ιούλιο και 180 για τον Αύγουστο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.204), κινήθηκε μεταξύ 3.186,75 και 3.224,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 58, 58 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.100), κινήθηκε μεταξύ 1.073,5 και 1.104 μονάδων.

Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 360, 110 για τον Ιούλιο, 150 για τον Αύγουστο και 100 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 5.033,5), κινήθηκε μεταξύ 5.033,5 και 5.035,5 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 Άβαξ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (12.819), Eurobank (3.512), Πειραιώς (4.772), Εθνική (1.242), ΔΕΗ (568), ΕΧΑΕ (329), ΟΤΕ (808), Ιντρακάτ (413), Ιντρακόμ (121), Μυτιληναίο (110), ΑΔΜΗΕ (175), Αεροπορία Αιγαίου (288), Fourli (125), ΓΕΚ (172), Motor Oil (328), Viohalco (157), Τέρνα Ενεργειακή (280).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 250.743, Πειραιώς 75.301, Eurobank 37.832, Εθνική 16.048, ΑΔΜΗΕ 15.242, ΔΕΗ 27.603, ΟΤΕ 12.512, ΤΕΝΕΡΓ 11.410, Ιντρακάτ 10.549.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha Bank 58.563.854 τεμ., (από 58.563.854 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.645.442 τεμ. (1.645.442), Eurobank 34.090.778 τεμ. (34.090.778), ΟΠΑΠ 1.591.654 τεμ. (1.627.268), Εθνική  9.154.583 τεμ. (9.169.534), ΟΤΕ 1.628.577 τεμ. (1.590.606), Πειραιώς  789.868 τεμ. (789.868), Motor Oil 834.489 τεμ. (835.274).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v