Σε βαθύ κόκκινο τα ευρωπαϊκά, με sell off στον τραπεζικό κλάδο. Σημαντικές απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά μικρότερες σε σχέση με Φρανκφούρτη και Λονδίνο.
Σταθερά βαθύτερη του 2% η διόρθωση για DAX, FTSE 100, υπό την πίεση εσπευσμένων πωλήσεων στα τραπεζικά χαρτιά, πιεστικότερων από τη στιγμή που «γύρισε» οριακά αρνητικά (από το πρωινό συν 1,25%) η αγορά των futures του S&P 500.
Tο μείον 3,79% στις 112 μονάδες του EuroStoxx Banks είναι ενδεικτικό του ντόμινο στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπως επίσης ενδεικτικά το μείον 5,39% της BNP Paribas, το μείον 5,25% της Deutsche Bank, το μείον 7,12% της Santader, το μείον 11,1% της Commerzbank κ.α. καθώς το ένα μετά το άλλο τα τραπεζικά ιδρύματα βρίσκονται στο στόχαστρο των πωλητών. Σε αυτό συντείνει και το ράλι που είχε προηγηθεί από τις αρχές του έτους.
Υπό αυτά τα νέα δεδομένα, συνεκτιμώντας τις αναταράξεις και στα «συναλλαγματικά», το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού banking θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει πολιτικές για μερίσματα, επιπλέον προβλέψεις και όλα όσα ανατρέπουν άρδην τις ισορροπίες που διαμορφώνονταν μόλις λίγες συνεδριάσεις πριν.
Παράλληλα, εξελίσσεται η στροφή στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, με τις τιμές να κάνουν ράλι και τις αντίστροφα κινούμενες αποδόσεις να μειώνονται. Περιορισμένα σε αυτό τον τομέα τα κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς στο 10ετές η απόδοση μειώνεται μόνο πέντε μονάδες βάσης.
Από αυτή την άποψη, το μείον 1,47% του ΓΔ, το μείον 0,86% του ΔΤΡ, το μείον 1,26% του FTSE25, με αυξημένες μεν συναλλαγές αλλά και ισχυρές στηρίξεις από χαμηλότερες τιμές, αποτελούν μία κάποια ενθαρρυντική ένδειξη για την κατάσταση στο ΧΑ.
Και μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να «καίγονται» συγκεκριμένα θετικά νέα, λ.χ. η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 6,1% τον Φεβρουάριο από το 7,2% του Ιανουαρίου, το πιθανότερο όμως είναι να επενεργήσουν υπέρ των αγοραστών στην επόμενη ανοδική διόρθωση της αγοράς. Σταθερά υψηλός ο δομικός πληθωρισμός, επίμονος βέβαια αλλά με ενδείξεις ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για την οικονομία ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος του 1,5%, ακόμη και στο 2% με 2,5%.
Τα αναφέρω γιατί (και) αυτά θα σταθμιστούν όταν θα έρθει η ώρα της αναστροφής, προφανώς ο χρονισμός είναι ζητούμενος καθώς περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης υπάρχει -έως τη δεύτερη/χαμηλότερη γραμμή άμυνας των long-, πλην όμως ορισμένοι «σκουπίζουν» από τα χαμηλά ημέρας.
Εως τις 751,63 μονάδες η διόρθωση για τον ΔΤΡ (12:25) με αντίδραση 30 μονάδων στη συνέχεια, με αυξημένο τζίρο σε intraday συναλλαγές. Από το 1,14 στο 1,189 η μετοχή της Alpha Bank, από τα 4,32 στα 4,55 της Εθνικής, διευρυμένο volatilty και για Πειραιώς, Eurobank, σε μία αναμενόμενη -ως προς την έκτασή του- εξέλιξη.
Ενισχυμένο το intraday/trading, με αποτέλεσμα τη θεαματική αύξηση της αξίας συναλλαγών, στα περίπου 80 εκατ. νωρίτερα. Ενδειξη για συνολική αξία μεγαλύτερη των 120 εκατ., που σύμφωνα με χρηματιστές αποδίδεται στην ενεργό δραστηριοποίηση (και) ισχυρών χεριών από τα χαμηλά ημέρας.
Στις 2.525 μονάδες ο FTSE25 με απώλειες 1,50% αλλά και 45 μονάδες να έχουν ανακτηθεί από το αρχικό χαμηλό (12:35). Απόρροια αγορών σε Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola, Autohellas, αλλά και σε χαρτιά που είχαν υπεραποδώσει το 2μηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, λ.χ. Mytilineos, Motor Oil κ.ά.
Αυξημένη μεταβλητότητα, που σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών θα συντηρηθεί και αύριο -τουλάχιστον- σε αναμονή της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Σε δεύτερο χρόνο, μέχρι τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη, συνεκτιμώντας το triple witching μία ημέρα μετά.
Μειωμένο το discount στην αγορά Παραγώγων, με το μείον 3,25% της Παρασκευής για τα ΣΜΕ τριμήνου στο μείον 1,35% για 2.043 θέσεις. Επίσης στο μείον 1,06% για 869 Συμβόλαια της επόμενης σειράς (Απριλίου).