Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία βουτιά 13,5% στις τράπεζες

Εσπασε το ανοδικό σερί έντεκα εβδομάδων με τις εγχώριες τράπεζες να χάνουν σήμερα πάνω από 5%. ΟΠΑΠ και Aegean αντιστάθηκαν στους πωλητές. Πως διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα.

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία βουτιά 13,5% στις τράπεζες

Καθαρά πτωτική η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να κινούνται στο “βαθύ κόκκινο”, καθώς δείχνουν να μεταδίδονται οι Τραπεζικές ανησυχίες που ξεκίνησαν χθες το βράδυ από την Wall Street και επεκτάθηκαν σήμερα σε Ασία και Ευρώπη, με όλο και περισσότερους αναλυτές να παραδέχονται πως το παρατεταμένο, εγχώριο, προεκλογικό κλίμα και η επιστροφή των ανησυχιών στις Διεθνείς Αγορές, είναι πολύ δύσκολο να αφήσουν ανεπηρέαστο το Ελληνικό Χρηματιστήριο, αν συνυπολογιστούν και τα κέρδη που έχουν προηγηθεί και τα οποία δίνουν μεγάλη ευχέρεια κινήσεων στους εν δυνάμει πωλητές.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το διεθνές κλίμα επιδεινώθηκε και από τις επιθετικές κινήσεις αποεπένδυσης που κατεγράφησαν στην Αγορά Κρυπτονομισμάτων, με το Bitcoin να δοκιμάζει τιμές χαμηλότερα των $19550.

Οι Διεθνείς Αγορές, έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως κανένα μακροοικονομικό στοιχείο δεν ενισχύει την πεποίθηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες “θα τραβήξουν το πόδι από το γκάζι”, όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ τα Κεφάλαια που κινούνται με πιο γρήγορες ταχύτητες, έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν ρευστότητα από τις μετοχές στα ομόλογα, τα οποία προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις.

Απλά οι τελευταίες δηλώσεις Powell στο Κογκρέσο, “ότι η Fed θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια, ακόμη υψηλότερα από τα επίπεδα που αναμένονταν μέχρι πρόσφατα” έφεραν τις Αγορές σε ένα σκληρό “reality check”.

Μάλιστα ορισμένοι από τους Ξένους Διαχειριστές “το πάνε ακόμα παραπέρα”, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα φάση, “τα καλά νέα για την Οικονομία και την Αγορά Εργασίας, είναι κακά για τις μετοχές, καθώς αφήνουν στις Κεντρικές Τράπεζες περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων”.

Μένοντας σε αυτό, να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι τον Φεβρουάριο προστέθηκαν 311000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 225000 νέες θέσεις εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι προγραμματισμένη για τις 22 Μαρτίου (οι Αγορές ετοιμάζονται για μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης), ενώ η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 16 Μαρτίου, με τους αξιωματούχους της Τράπεζας να έχουν προαναγγείλει άλλη μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Της πτωτικής κίνησης στην Ευρώπη ηγούνται οι Τραπεζικές μετοχές, με τους αναλυτές να “δείχνουν” στην “άλλη Πλευρά του Ατλαντικού” και την Silicon Valley Bank, η οποία ανακοίνωσε απώλειες $1,75 δισ., μετά τη διάθεση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου τίτλων αξίας $21 δισ., το οποίο πώλησε ως απάντηση στη μείωση των καταθέσεων πελατών. Οι απώλειες ώθησαν την Τράπεζα να ανακοινώσει ότι εκδίδει μετοχές $2,25 δισ. για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση. Να σημειωθεί ότι η Τραπεζική πτώση πήρε έκταση χθες στο NYSE, όπου JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo είδαν αθροιστικές απώλειες $52,4 δισ. από την κεφαλαιοποίησή τους και ο δείκτης των Αμερικανικών Τραπεζικών μετοχών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, καθώς οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στους κινδύνους που ενδέχεται να ελλοχεύουν στα τεράστια χαρτοφυλάκια ομολόγων, που κατέχουν άλλες Τράπεζες των ΗΠΑ.

Η προσοχή των αγορών την Τρίτη 14 τρέχοντος, όταν και θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου στις ΗΠΑ (14.30 ώρα Ελλάδος).

Ερχόμενοι στα δικά μας, μία “βόλτα” της στήλης στις Ιδιωτικές ΑΧΕ, δεν την έκαναν δέκτη σημαντικής κινητικότητας από “margin calls”, καθώς οι περισσότεροι από τους επαγγελματίες του χώρου ήταν προετοιμασμένοι για την επερχόμενη διόρθωση, όμως αυτό δεν αποκλείεται να ενταθεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, αν πάρει έκταση η “νότια” κίνηση.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το κλίμα επιδεινώθηκε με κινήσεις “stop long” όταν, ενδοσυνεδριακά, ο Δείκτης δοκίμασε τιμές χαμηλότερα από την στήριξη των 1060 μονάδων, επίπεδο που είχε αποτελέσει “γραμμή Μαζινό”, στις “δοκιμαστικές βουτιές” των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Όλα δείχνουν ότι η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων συνεδριάσεων, μέχρι η Εγχώρια Αγορά να αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά την κατεύθυνση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Από την άλλη και για αυτό η στήλη έχει προειδοποιήσει, “αν συνεχιστεί η διόρθωση – υποχώρηση, αυτή θα έχει ‘σκαλοπάτια’, όμως αν το πολιτικό κλίμα παραμείνει βαρύ, δεν αποκλείεται οι ανοδικές διορθώσεις να αποδειχτούν εξαιρετικά βραχύβιες και ‘bull trap’ για τα χαρτοφυλάκια που θα εκτιμήσουν ότι το πτωτικό κύμα εκτονώθηκε και θα ακολουθήσουν την ανοδική αντίδραση της Αγοράς”.

Με τα παραπάνω δεδομένα, δύο είναι οι επιλογές που έχουν οι traders, αν θέλουν να αποφύγουν “τραυματισμούς” στην ρευστότητα που διαθέτουν.

Η μία επιλογή είναι να “τραβήξουν μάρκες από το τραπέζι” και η δεύτερη να αναζητήσουν “χαρτιά” που με τη “συμπεριφορά” τους, δείχνουν να έχουν μικρά περιθώρια υποχώρησης.

Από εκεί και πέρα, σήμερα είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της DBRS, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“ΒΒ”, σταθερή προοπτική).

Οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου: 17 Μαρτίου 2023 - Moody's, 21 Απριλίου 2023 - Standard and Poor's, 9 Ιουνίου 2023 – Fitch, 4 Αυγούστου 2023 – Scope, 8 Σεπτεμβρίου 2023 – DBRS, 15 Σεπτεμβρίου 2023 - Moody's, 20 Οκτωβρίου 2023 - Standard and Poor's, 1 Δεκεμβρίου 2023 – Fitch.

Η μεταφορά κεφαλαίων από τις μετοχές στα ομόλογα, που ανέφερε στο ξεκίνημα του σχολίου η στήλη, δείχνει να επιβεβαιώνεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τη σημερινή σημαντική υποχώρηση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, στο 4,72% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 3,79% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, ενώ στο 4,306% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 1053,23 μονάδες (-2,77%). Στις 17.00 είχε βρέθηκε στις 1055,54 (-2,56%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1056,26 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,49%.

Ο τζίρος στα 113,8 εκατ., από τα οποία τα 10 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΦΡΙΓΟ ΕΤΕ), ενώ ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 50% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 113,8 εκατ., τα 106 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, διέκοψε το ανοδικό σερί των προηγούμενων 11 εβδομάδων, με εβδομαδιαίες απώλειες 5,24% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 13,57%.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 13,6% και ο Τραπεζικός κέρδη 23,85%.

Περιήγηση στους “πάνω ορόφους” της Αγοράς

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (9), ακολουθούμενη από ΟΤΕ (5,8), ΟΠΑΠ (5,4), Eurobank (4,8), Εθνική (4,2), Μυτιληναίο (3,5), ΔΕΗ (3,1), Jumbo (2,9), Alpha Bank (2,8), Motor Oil (2,6), Πειραιώς (2,5), Ελ. Πετρέλαια (2,4), και ΤΕΝΕΡΓ (2,1 δισ. ευρώ).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, τερματίζοντας τις συναλλαγές στα χαμηλά ημέρας, ή κοντά σε αυτά.

Πιο συγκεκριμένα, ο τίτλος της ΑΛΦΑ (-6,18%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,20 ευρώ (-6,18%), της ΕΤΕ (-5,94%) μέχρι τα 4,561 ευρώ (-5,98%), της ΕΥΡΩΒ (-5,32%) μέχρι τα 1,292 ευρώ (-4,90%) και της ΠΕΙΡ (-4,62%) μέχρι τα 1,961 ευρώ (-5,72%).

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας χαμηλό ημέρας στις 793,12 μονάδες (-5,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 794,01 (-5,53%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα χαμηλά στις 793,11 (-5,63%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 793,34 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,61%.

Ο ΔΤΡ έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 954 μονάδων. Αν συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά, με κλεισίματα χαμηλότερα των 825 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 759 – 752 και 724 μονάδες. Ισχυροποιημένη η πρώτη αντίσταση στη ζώνη 950 - 962.

Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “στη στρατηγική απόφαση να επιχειρήσει να πετύχει επιβράβευση μετόχων και πλήρη απογαλακτισμό της από το Δημόσιο, κατέληξε η Διοίκηση της Eurobank, προκρίνοντας το σενάριο αγοράς από το ΤΧΣ και εν συνεχεία ακύρωσης του 1,4% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι της διανομής μερίσματος. Τη σχετική πρόθεση γνωστοποίησε η Διοίκησή της, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων Δ' τριμήνου”.

“Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καλωσορίζει, την πρόθεση της Διοίκησης της Eurobank, καθώς κινείται προς την κατεύθυνση της αποεπένδυσης, που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο του Ταμείου για την επόμενη διετία”, σύμφωνα με κύκλους του.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση, η Εθνική Τρ. έλαβε γνωστοποίηση από την “The Capital Group Companies, Inc.” ότι η τελευταία κατέχει έμμεσα δικαιώματα ψήφου άνω του ορίου του 5% επί του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας και πιο συγκεκριμένα 5,04%.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που “πάτησε” σε θετικό έδαφος και το οποίο και διατήρησε μέχρι τέλους, ήταν αυτός του ΟΠΑΠ (+1,52%). Πρόσφατα η μετοχή είχε ισοφαρίσει τα υψηλά 12ετιας. Το ημερήσιο “stop long” στα 14,49 ευρώ και η πρώτη αντίσταση στα 15,30 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε και η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+0,28%).

Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα

Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις, προηγείται η ΜΙΓ (+310,21%), ακολουθούμενη από ΑΑΑΠ (+163,16%), ΚΛΜ (+84,38%), ΑΤΤ (+81,05%), ΑΝΕΠΟ (+75,93%), ΣΑΤΟΚ (+66,67%) και ΛΕΒΚ (+54,55%).

Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις

Σε χαμηλά τριών μηνών ο ΑΒΑΞ (-1,32%), πέντε μηνών η ΠΕΡΦ (-1,45%) και σε χαμηλά 28 μηνών η ΦΡΙΓΟ (-11,63%).

Δεν έπεισαν οι αγοραστές σε ΑΚΡΙΤ (+18,59%), ΜΟΝΤΑ (+0,57%), ΚΑΜΠ (+2,77%), ΚΥΡΙΟ (+2,27%), ΜΕΝΤΙ (+2,71%) και ΑΛΜΥ (+0,92%).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για ΙΝΤΕΚ (-1,32%) και ΙΝΚΑΤ (-2,32%).

Επιστροφή αγοραστών στην Cenergy (+0,91%).

Αύξησαν συναλλαγές BriQ (-0,25%) και Ικτίνος (+0,85%).

Μαζεύεται η ελάχιστη προσφορά που βγαίνει στα 312 ευρώ, στον Καρέλια (0%).

Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών

Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με επιστροφή υψηλότερα των 1094 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1048, 1037, 1010, 966 - 950 και 939 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Ημερήσιο σήμα εξόδου έδωσε και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή υψηλότερα των 2670 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2445, 2378, 2342 - 2332 και 2276 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η αρνητική ψυχολογία στις Διεθνείς Αγορές, λόγω των ανησυχιών για τα επιτόκια, θα επηρεάσουν την πορεία της Εγχώριας Αγοράς. Τα ισχυρά αποτελέσματα και οι προοπτικές κερδοφορίας που δόθηκαν από τη Eurobank χθες, θα μπορούσαν να αποτελέσουν παράγοντα αντιστάθμισης”, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Piraeus Securities.

“Περιμένουμε πως οι διεθνείς πιέσεις και το τεταμένο προεκλογικό κλίμα στο εσωτερικό, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν το Χ.Α.”, αναφέρει η Euroxx Sec.

“Η αρνητική ψυχολογία στις Αγορές του εξωτερικού, ίσως αυξήσει τη μεταβλητότητα. Παρά το ισχυρό τέταρτο τρίμηνο που παρουσίασε η Eurobank και τη θετική δεύτερη ανάγνωση του deal της ΔΕΗ με την ENEL Romania, οι επενδυτές ίσως τηρήσουν επιφυλακτική στάση ενόψει σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων. Η DBRS θα αξιολογήσει την Ελληνική Οικονομία σήμερα το βράδυ”, υπενθυμίζει η Beta Sec.

“Το διεθνές τοπίο παραμένει το νούμερο ένα ρίσκο για την Εγχώρια Αγορά, η οποία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη σε περίπτωση επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος. Στο εσωτερικό ωστόσο, σταθερή βελτίωση παρουσίασαν τα αποτελέσματα της Eurobank, η οποία εμφάνισε σημαντικά αυξημένα έσοδα από τόκους στο Δ΄ τρίμηνο στα 469 εκατ. ευρώ, αλλά και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 262 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης ΜΕΑ υποχώρησε στο 5,2% στο τέλος του 2022. Η Τράπεζα διαπραγματεύεται 0,81 με βάση την κεφαλαιοποίηση, ως προς τα ενσώματα ίδια κεφάλια. Στο επίκεντρο θα βρεθούν σήμερα τα στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ, καθώς πλησιάζει η συνεδρίαση της FED (22 Μαρτίου). Πάνω στις εκτιμήσεις ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου στη Γερμανία (τελευταία μέτρηση)”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Με δυσανάλογο μεγάλο όγκο αλλά και ταχύτητα, έπεσε ο τίτλος της ΑΛΦΑ με τους πωλητές να βιάζονται. Από την άλλη, έχει κάνει και την μικρότερη ανοδική κίνηση σε σχέση με τον υπόλοιπο τραπεζικό. Το κλείσιμο χαμηλότερα από το 1,21 επίπεδο, βάζει σε υποψηφιότητα δοκιμασίας τα 1,14 ευρώ, που είναι κύρια στήριξη. Το 1,28 έχει γίνει κοντινή αντίσταση”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

“Εβδομάδα διόρθωσης για τον ΓΔ, που κατά την άποψη μας είναι εύλογο έπειτα από ένα ανοδικό σερί 11 εβδομάδων, με την συναλλακτική δραστηριότητα να βρίσκεται σε ένα εύρος €115 – 150 εκατ. σε ημερήσια βάση.

Η Αγορά δείχνει να επηρεάζεται από την αυξημένη μεταβλητότητα των Αγορών του εξωτερικού, από την άλλη πλευρά όμως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγνοούν τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι μεγάλες Ελληνικές Εισηγμένες (που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανώτερα των εκτιμήσεων), τις μερισματικές τους αποδόσεις, το θετικό επιχειρηματικό outlook για το 2023, αλλά και τις επιχειρηματικές συμφωνίες που κλείνονται, ή είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Από τεχνική σκοπιά τα σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 1023 και 968 μονάδες, ενώ στα σημεία αντίστασης στις 1068 και 1133 μονάδες.

Την Δευτέρα 13/3: Ανακοίνωση του Ελληνικού CPI του Φεβρουαρίου (ΥοΥ).

Τρίτη 14/3: Οικονομικά αποτελέσματα έτους της Εθνικής Τράπεζας για το 2022., μηνιαία έκθεση OPEC, ανακοίνωση του Αμερικανικού CPI του Φεβρουαρίου (ΥοΥ) και (ΜοΜ).

Τετάρτη 15/3: Ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας για τον Φεβρουάριο (ΥοΥ), (ΜοΜ), ανακοίνωση της βιομηχανικής παραγωγής της Ευρωζώνης για τον Ιανουάριο (ΥοΥ), (ΜοΜ), ανακοίνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των Aegean, Autohellas, ΟΠΑΠ, Alpha Bank.

Πέμπτη 16/3: Απόφαση επιτοκίου της Ευρωζώνης από την ECB, Ανακοίνωση τιμών κατοικιών Κίνας (Φεβ. 2022)

Παρασκευή 17/3: Ανακοίνωση του CPI της Ευρώπης για το μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ΟΛΠ.

Η εβδομάδα κλείνει με μια αρνητική είδηση αναφορικά με την SIVB, Τράπεζα της Αμερικής με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια η οποία, εκδίδει μετοχές $2,25 δισ. για να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση, μετά από σημαντική απώλεια στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Ενδεχόμενη περεταίρω εξάπλωση σε Τράπεζες της Ευρώπης και της Αμερικής, είναι πιθανόν να σηματοδοτήσει βραχυπρόθεσμη διόρθωση στις Αγορές”, όπως εκτιμά η Merit Sec.

“Το πολιτικό ρίσκο επέστρεψε στην Ελληνική Αγορά και σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εξωτερικό, οδήγησε σε σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες το Γενικό Δείκτη, όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Είναι αναμενόμενο, μετά από δυόμισι μήνες συνεχούς ανόδου και εξαιρετικών βραχυπρόθεσμών κερδών σε όλο το εύρος της Αγοράς, να υπάρχει μια συντηρητικότερη αναδίπλωση της επενδυτικής στρατηγικής, ενόψει των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται στο κοντινό μέλλον και που σε κάθε περίπτωση κάθε άλλο παρά αδιάφορες μπορούν να θεωρηθούν.

Έτσι, νέα όπως το ΑΕΠ του 2022, η εξαγορά της Enel Romania και τα εξαιρετικά αποτελέσματα των Jumbo, Eurobank, Cenergy και Elvalhalcor είχαν μόνο επιλεκτικό ενδιαφέρον με σύντομη διάρκεια.

Η Αγορά έχει μπει στην λογική της εξέτασης ποιοτικών και ποσοτικών πολιτικό-οικονομικών συνθηκών “μέρα με την ημέρα”, το πλεονέκτημα θετικής διαφοροποίησης με τις Ξένες Αγορές έχει χαθεί και η αύξηση της συσχέτισης με την διεθνή τάση δείχνει να επιστρέφει.

Για τους εμπλεκόμενους, η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου υπενθύμισε ότι οι Αγορές έχουν και “κάτω”, η αίσθηση της μεγάλης βεβαιότητας των δύο πρώτων μηνών έχει κλονισθεί και ο Μάρτιος δείχνει από νωρίς ότι θα είναι ένας μήνας που θα δικαιώσει το χαρακτηρισμό που του αποδίδει η λαϊκή σοφία.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Αμερική την ερχόμενη εβδομάδα (14 Μαρτίου 14.30) αποκτά μεγάλη σημασία για την μεσοπρόθεσμη πορεία των Αγορών.

Η προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 6,4% και οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ρυθμός θα κινηθεί προς το 6%, γεγονός που θα δημιουργήσει κάποια αισιοδοξία σε ομόλογα και μετοχές.

Υπάρχουν δύο σενάρια που θα ανησυχήσουν τις Αγορές σε μια ενδεχόμενη αστοχία των εκτιμήσεων: Είτε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή να παραμείνει ίδιος, είτε η μηνιαία μεταβολή (Ιαν - Φεβ. ‘23) να είναι μεγαλύτερη του 0,3%, αποκλίνοντας από τον ετήσιο στόχο μείωσης που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των βασικών επιτοκίων, ούτε στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων και θα δοκίμαζε την υπομονή της Αγοράς.

H “πίστα” για τους αγοραστές αποκτά έναν έξτρα βαθμό δυσκολίας, καθώς προσεγγίζονται “ευαίσθητες” περιοχές βραχυπρόθεσμων στηρίξεων. Οι 1030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση, χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της Αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022.

Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης, η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία, με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες.

Προς το παρόν ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών έχει δώσει σήμα πώλησης, για πρώτη φορά μετά τις 13 Οκτωβρίου 2022, επιβεβαιώνοντας τον MACD ο οποίος αρκετά έγκαιρα (2/3) είχε “ειδοποιήσει” για την βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην κατεύθυνση της τάσης.

Από πλευράς δομής της διορθωτικής κίνησης, η διατήρηση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, δείχνει ότι δεν έχει περιοριστεί η δυναμική της πτώσης, εντύπωση η οποία ενισχύεται και από το καθοδικό “χάσμα” της Παρασκευής από το οποίο ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με απώλειες 0,56% στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Η υποχώρηση των ταλαντωτών σε υποτιμημένες ζώνες την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως να ενεργοποιούσε κάποια αντανακλαστικά αγορών, ωστόσο η αντίδραση θα κριθεί για την βιωσιμότητά της από την ένταση και το... πάθος που θα επιδείξουν οι αγοραστές.

Το σενάριο αυτό έχει σαν προβολή την ζώνη των 1040 μονάδων, στην οποία συγκλίνει και ο κινητός μέσος των 50 ημερών.

Την Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης η Εθνική Τράπεζα και η Autohellas, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι ανακοινώσεις των Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Aegean Air και Lavipharm. Την Παρασκευή ανακοινώνουν μεγέθη χρήσης οι International Intercontinental και ο ΟΛΠ.

Σε άλλα προγραμματισμένα γεγονότα, την Δευτέρα επιστρέφουν σε διαπραγμάτευση οι μετοχές της Attica Bank μετά το reverse split (1:150) της μετοχής.

Την Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα του Μαρτίου, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της TITC στην σύνθεση του δείκτη.

Το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής είναι προγραμματισμένη η πιστοληπτική αξιολόγηση της Moody’s, η οποία έχει το Ελληνικό αξιόχρεο τρία επίπεδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (“Βa3”, σταθερή προοπτική).

Στο εξωτερικό, εκτός από τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, την ερχόμενη Πέμπτη 16/03 συνεδριάζει η ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης (εκτ. 3,5%) και κυρίως για την διαχείριση του βιβλίου αγορών των ομολόγων”, υπενθυμίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Μια ματιά στις Διεθνείς Αγορές

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, χωρίς διαθέσεις αντίδρασης οι δείκτες στην Wall Street.

Αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, προσπαθεί για ψηλότερα το Ευρώ.

Τιμές υψηλότερα των $1860 δοκιμάζει ο Χρυσός και των $20,50 το Ασήμι.

Προς τα $19900 υποχωρεί το Btcoin, προς τα $1405 το Ethereum.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε αμετάβλητη την πολιτική της, κρατώντας το όριο στην απόδοση του 10ετους στο 0,5% και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της στο -0,1%.

Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με άλλες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν κατά 9,3% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,0%.

Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιανουάριο, ανακτώντας μέρος της πτώσης 0,5% του Δεκεμβρίου. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ανάπτυξη 0,1% τον Ιανουάριο.

“Η ΕΚΤ θα εντείνει τον αγώνα της ενάντια στον επίμονο πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια άλλες τέσσερις φορές, ρευστοποιώντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων των 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ με ταχύτερο ρυθμό, Τρεις αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης η καθεμία, θα ακολουθήσουν την κίνηση μισής μονάδας της επόμενης εβδομάδας, φέρνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούλιο” σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν την Τράπεζα Silicon Valley Bank, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν. Πρόκειται για την πρώτη Τράπεζα στις ΗΠΑ, που πτωχεύει εντός του 2023.

Επιστροφή στο Χ.Α.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε 1,6 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α.

Από τις 28/2 έως και το σημερινό κλείσιμο, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει μειωθεί κατά 4,2 δισ. ευρώ, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 6,46% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 14,69%.

Fitch και S&P έδωσαν “ψήφο εμπιστοσύνης” στην εξαγορά της Enel Ρουμανίας, διατηρώντας την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ, ΕΛΧΑ, ΚΟΥΕΣ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΟΤΟΕΛ και TITC. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό οι Alpha Bank, Motor Oil.

Κακή η τελική εικόνα με 17 ανοδικούς τίτλους, έναντι 106 πτωτικών, ενώ 18 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.

---ΧΠΑ

Επιστροφή των πωλητών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (82.324 συμβόλαια).

Στα 7.285 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 7.127 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Στα 439 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 539 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 3.001, 2.368 για τον Μάρτιο και 633 για τον Απρίλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.552), κινήθηκε μεταξύ 2.547 και 2.595,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 172, 172 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 797), κινήθηκε μεταξύ 797 και 825 μονάδων.

Αξιοσημείωτος ο δανεισμός τίτλων (231.216 Alpha Bank, 26.800 Jumbo, 10.600 ΟΠΑΠ, 7.600 ΕΕΕ, 20.326 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (49.858), Eurobank (4.484), Πειραιώς (15.548), ΟΤΕ (1.025), Εθνική (5.341), ΔΕΗ (1.561), ΕΕΕ (123), ΑΔΜΗΕ (300), Lamda Development (222), Fourli (623), ΕΧΑΕ (619), MIG (466), Μυτιληναίος (270), Motor Oil (108), ΟΠΑΠ (483), Τέρνα Ενεργειακή (214), Ιντρακάτ (453), ΓΕΚ (107), Viohalco (101).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha Bank 110.375, Πειραιώς 40.464, Eurobank 12.309, ΔΕΗ 23.889, ΑΔΜΗΕ 15.128. OTE 11.172, Εθνική 11.462.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 60.893.740 τεμ., (από 60.893.740 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 2.122.578 τεμ. (2.122.578), Eurobank 35.882.763 τεμ. (35.882.763), ΟΠΑΠ 1.446.738 τεμ. (1.446.738), Εθνική 12.338.836 τεμ. (12.268.606), ΟΤΕ 920.509 τεμ. (922.790), Πειραιώς 780.882 τεμ. (780.882), MIG 1.204.474 (1.204.474), Motor Oil 2.459.821 (2.459.821).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v