Χρηματιστήριο: Ποιες άμυνες σχεδιάζουν οι επενδυτές

Νέες οικονομικές αβεβαιότητας φέρνει το κανόνι της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ. Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα διεθνώς και στην εγχώρια αγορά. Οι νέες παράμετροι για τις μετοχές και τα τεχνικά ορόσημα.

Χρηματιστήριο: Ποιες άμυνες σχεδιάζουν οι επενδυτές

Ρίσκο εκτός, ρίσκο εντός, με συνέπεια το νέο περιβάλλον στις διεθνείς αγορές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών
ελάχιστη σχέση να έχει με αυτό στα τέλη Φεβρουαρίου. Ειδικότερα στα καθ' ημάς, το "κλείσιμο" της συνεδρίασης της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου με αυτό της Παρασκευής 10 Μαρτίου όσον αφορά στο κλίμα, την προοπτική απέχει δυσανάλογα των μόλις 8 συνεδριάσεων, διαστήματος που "πρόλαβαν" να έρθουν τα πάνω-κάτω.

Είθισται σε ανάλογες συγκυρίες να απαιτείται εύλογος (και) επενδυτικά χρόνος προκειμένου να αρχίσουν να σχηματοποιούνται νέα επίπεδα, σημεία αναφοράς και ισορροπίας. Σε αυτή την φάση (και ) της αγοράς διορθώνοντας προς χαμηλότερα εντελώς αντίστροφα, δηλαδή, της μέχρι και την 28/2 ενδοτροφοδοτούμενης ανόδου.

Μία σύντομη ματιά στον Τύπο του Σ.Κ αρκεί για να διαπιστωθεί πως οι άγνωστες παράμετροι, οι λόγοι αβεβαιότητας αυξήθηκαν- είτε με αφορμή το "σκάσιμο" της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ, με το πως θα ενεργήσει η ΕΚΤ είτε ποια θα είναι η συνέχεια στα διάφορα ανοιχτά πεδία: από το πολιτικό μέχρι το κοινωνικό.

Ηδη, στην σημαντική διόρθωση δεικτών, μετοχών αποτυπώνεται/ενσωματώνεται ένα πρώτο μέρος των εξελίξεων με συνέπεια την διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη από τις 1.140,96 στις 1.056,26 μονάδες, με μεγαλύτερες απώλειες για τον Τραπεζικό από τις 954,15 στις 793,34 και για τον FTSE25 από τις 2.795,71 στις 2.564,24 μονάδες.

Εύλογα μεγαλύτερες για τον ΔΤΡ μετά την θεαματική υπεραπόδοση του πρώτου 2μηνου, άλλωστε για τον ΔΤΡ δόθηκε πρώτα "σήμα εξόδου" (σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη από την συνεδρίαση της Τρίτης) για να ακολουθήσουν διαδοχικά στην πλειονότητα τους τα blue chips. Ωστόσο, με την διαφορά πως ενώ η τάση είναι short σε διάστημα 1-2 εβδομάδων παραμένει long σε χρονισμό μηνός προς μεσομακροπρόθεσμα.

Πρακτικά από τις 7 μη τραπεζικές του "καλαθιού" του MSCI Standard Greece η τάση συντηρείται long για ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, για το Global X MSCI Greece οι εκροές στο διάστημα 1-10/3 είναι περιορισμένες (σε σχέση με τις σημαντικές εισροές, που είχαν προηγηθεί), το 10ετές παραμένει σε λογικές τιμές (4,259%) συμπερασματικά η μέχρι τώρα αντίδραση των "μεσομακροπρόθεσμων" ξένων παραμένει ψύχραιμη.

Προφανώς η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, επιβαρύνει το κλίμα, ανατρέπει πρόσφατα δεδομένα, εντείνει την αβεβαιότητα πλην όμως ο κύριος "κορμός" των επενδεδυμένων κεφαλαίων στις γνωστές 6-8 κύριες επιλογές των funds παραμένει εντός παιδιάς.

Το πώς θα ενεργήσουν από αύριο, κατ' αρχήν με ορίζοντα το triple witching της Παρασκευής (πρώτη ευρεία λήξη για το 2023) θα εξαρτηθεί από το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με πρώτο σημαντικό ορόσημο την Τρίτη οπότε θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Στο 6,4% η τελευταία μέτρηση, στο 6% οι εκτιμήσεις που εάν επιβεβαιωθεί ενδεχομένως να επενεργήσει αντισταθμιστικά στις αναταράξεις ελέω SVB. Εμπεριστατωμένο το σχετικό θέμα του Κώστα Σαρρή, για τις μνήμες από "φούσκες" που έσκασαν- των dot.com (2000), Lehman (2008).

Στις 3.861,59 ο S&P500 με απώλειες 4,55% σε εβδομαδιαίο και 5,60% σε μηνιαίο αλλά οριακά συν 0,58% από την αρχή του έτους. Επίσης θα εξαρτηθεί από την στάση των ξένων, που όμως ενεργούν με διαφορετική λογική/τακτική στον τραπεζικό κλάδο απ' ότι στα blue chips. Πιο επιθετικά, πιο βραχυπρόθεσμα στον πρώτο, μετριοπαθέστερα για τα δεύτερα με γνώμονα εξελίξεις, διεργασίες, αποτελέσματα που αποτυπώνεται το τελευταίο διάστημα στο stock picking.

Για τον τραπεζικό κλάδο, κοινός τόπος πως η μη διανομή κερδών 2022 στους μετόχους-κατ' αρχήν βραχυπρόθεσμα- ενεργοποίησε αρκετούς πωλητές, με συνέπεια την ισχυρή διόρθωση για Alpha Bank (1,20), ETE (4,563), Eurobank (1,30), Πειραιώς (1,984). Και για τις 4 η απόδοση είναι διψήφια από την αρχή του έτους, έως 37,97% για τη μετοχή της Πειραιώς.

Ο Στέφανος Κοτζαμάνης αναλύει δύο  παραμέτρους, που "μετρούν" σε αυτή την φάση της αγοράς, α) την υψηλή μερισματική απόδοση των ισχυρών ομίλων, επιχειρήσεων (Mytilineos, Coca Cola, OTE κ.α. ), β) τις νέες "νάρκες", που απειλούν το χρηματιστήριο και απαιτούν επαυξημένη ευελιξία για την αποφυγή τους.

Οπως φάνηκε στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις νέα όπως για το ΑΕΠ του 2022, τα εξαιρετικά αποτελέσματα της Jumbo, η θετική εικόνα των ElvalHalcor, Cenergy Holdings, Eurobank, η συμφωνία της ΔΕΗ για την Enel Romania κ.α. επί μέρους συντήρησαν το επενδυτικό ενδιαφέρον, λιγότερο ή περισσότερο λειτούργησαν αντισταθμιστικά στις ρευστοποιήσεις.

Τα οικονομικά αποτελέσματα συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, με: Εθνική (14/3), Alpha Bank, Aegean, Autohellas, ΟΠΑΠ, Lavipharm (15/3), Internatioanl, ΟΛΠ (17/3).

Δευτέρα επανέρχεται προς διαπραγμάτευση η Attica Bank, Παρασκευή είναι η λήξη στα Παράγωγα και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE/Russell (κυριότερη αλλαγή η είσοδος της TITAN CI στην σύνθεση του δείκτη).

Τεχνικά, η ευρύτερη περιοχή των 1.030 μονάδων οριοθετείται ως το περιθώριο της διόρθωσης που δεν ακυρώνεται η ανοδική κίνηση από τον Οκτώβριο 2022. Ενδεχόμενη απώλεια της θα έδινε επιπλέον "όπλα" στους short να πιέσουν για την επαναφορά του ΓΔ σε "τριψήφιο" αριθμό, με χαμηλή ζώνη στήριξης στις 980-966 μονάδες.

Προς ώρας ο ΚΜΟ 30 ημερών έχει δώσει σήμα εξόδου- για πρώτη φορά από τις 13/10- ακολουθώντας τον MACD (προ Τεμπών), οι πωλήσεις από πτωτικό άνοιγμα (την Παρασκευή) έχουν αφήσει "ουρά" πωλήσεων- τουλάχιστον για την αρχή της συνεδρίασης- με ζητούμενη την αντίδραση των αγοραστών.

Σε αυτό το ενδεχόμενο το πρώτο χαμηλό εμπόδιο είναι στις 1.065 για τον ΓΔ, στις 2.580 για τον FTSE25, στις 810 για τον ΔΤΡ. Συνεκτιμώντας, πως για τον ΓΔ οι 1.040 μονάδες είναι σημείο αναφοράς λόγω της σύγκλισης του ΚΜΟ 50 ημερών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v