Το Χρηματιστήριο αντιμέτωπο (και) με το πολιτικό ρίσκο

Ο πολιτικός παράγοντας λαμβάνει πλέον υψηλότερη θέση στους προβληματισμούς των επενδυτών, εκτιμούν χρηματιστές, καθώς παραμένει το αδιέξοδο στην ΕΕ στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης. Τι μετρά η αγορά στο σκέλος των επιχειρηματικών εξελίξεων.

Το Χρηματιστήριο αντιμέτωπο (και) με το πολιτικό ρίσκο

Τρίτο σερί ράλι στη Wall Street με οδηγό την τεχνολογία. Παύση «εχθροπραξιών» στο Λονδίνο και «ανάσες» στις αγορές ομολόγων, με την Αθήνα να αξιοποιεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παράθυρο ευκαιρίας, αντλώντας άλλα 975 εκατ. ευρώ.

Στο «πράσινο» νωρίτερα οι αγορές στην Ασία, αλλά στο «κόκκινο» τα futures στη Νέα Υόρκη, προφανώς στο πλαίσιο ενός profit taking να βγει προσφορά σήμερα σε μετοχές του Nasdaq.

Σε περιορισμένης έκτασης, ελεγχόμενη μερική κατοχύρωση θέσεων προχώρησαν traders, επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συνέπεια το «γύρισμα» του Γενικού Δείκτη στις 863,35 (-0,33%). Αποτέλεσμα «κλειδώματος» θέσεων (εβδομάδας/μήνα) καθώς ο ΓΔ αποδίδει 1,79% και 8,91% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η διόρθωση ήταν περιορισμένη -ο τζίρος δεν ξεπέρασε τα 58 εκατ.-, ελεγχόμενη -βγήκε αντίδραση από το χαμηλό ημέρας των 858,28 (από τις 16:00 και μετά) με διακριτή ευκολία, με την προσφορά σε τραπεζικά και blue chips να μαζεύεται από «ισχυρά χέρια». Θεαματική μάλιστα η παρέμβασή τους -προς το κλείσιμο- σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Εθνική.

Στις 2.094,20 με χαμηλό ημέρας τις 2.079,69 μονάδες για τον FTSE25 και στις 592,91 με χαμηλό ημέρας τις 584,39 για τον Δείκτη Τραπεζών, χαμηλά που καλό θα είναι να επιβεβαιωθούν ως στηρίξεις σήμερα-αύριο. Συνεκτιμώντας το διττό, της αργίας της Παρασκευής συνδυαστικά με το «κλείσιμο» 10μήνου τη Δευτέρα. Παράμετρος που επηρεάζει τη στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων, ειδικότερα όσων μετρούν σημαντικές αποδόσεις σε διάστημα μηνός Οκτωβρίου και σταδιακά «κλείνουν» μέρος των θέσεων τους.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με οδηγό την Εθνική που δείχνει να προηγείται στην διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος στο μείζον θέμα της πώλησης-τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, ο κλάδος πηγαίνει ένα βήμα πίσω.

Μάλιστα, δεδομένης της πολιτικής φόρτισης εξαιτίας της βραδυφλεγούς «βόμβας» Ανδρέα Πάτση, η όλη κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δυσχερής. Δηκτικά όσα αναφέρει ο ΧΑΜαιλέων για τα καμώματα του βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας παρά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποφορτίσει το κλίμα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Φίλιππου Πανταζή.

Η «υπόθεση Πάτση» θα αφήσει το αποτύπωμά της και σε ζητήματα που σχετίζονται με διαγωνισμούς, σχετικές διαδικασίες είναι η εκτίμηση χρηματιστών & παραγόντων της αγοράς, που από εχθές τη συνυπολογίζουν στα επενδυτικά/χρηματιστηριακά. Μένει να φανεί εάν και σε ποιο βαθμό οι εκτιμήσεις τους θα «τιμολογηθούν» στο ταμπλό.

Ομως, κόντρα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, κόντρα στην αδυναμία των υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης να εξεύρουν κοινό τόπο -για τις... Αλκυονίδες το πάνε-, είναι εκείνο το μέρος της επιχειρηματικότητας που μεγεθύνεται, πρωταγωνιστεί -πλέον θεαματικά εκτός συνόρων- και εύλογα παραμένει στο monitoring των ξένων.

Η περίπτωση της Mytilineos εχθές, της Coca Cola HBC -νέες επενδύσεις 75 εκατ.- αύριο, αλλά και εισηγμένων μεσαίας δυναμικότητας, ενδεικτικές αυτής της διαφορετικής πλευράς (και) της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v