Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάχνει το «4 στα 4» το Χρηματιστήριο

Βάσιμες προσδοκίες για τέταρτο συνεχόμενο ανοδικό κλείσιμο, καθώς ο Γενικός Δείκτης «τρέχει» να γυρίσει το πρόσημο έτους. Το κλίμα στις διεθνείς αγορές, το «δυναμικό δίδυμο» ΔΕΗ - Mytilineos και τα περιθώρια για τις τράπεζες.

Ψάχνει το «4 στα 4» το Χρηματιστήριο

Δεύτερο σερί ράλι στη Wall Street, «ανάσα» στις αγορές ομολόγων-μετοχών στην Ευρώπη, μερική ανάκτηση απωλειών στις ασιατικές και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι αγοραστές συνεχίζουν με πλεονέκτημα.

Στον ρυθμό (και) της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στη Νέα Υόρκη, η πρωθυπουργία Ρίσι Σούνακ στο Ηνωμένο Βασίλειο κατευνάζει -προσώρας- την επιθετική διάθεση των funds, τα futures του S&P500 παραπέμπουν σε οριακές απώλειες και στην Αθήνα ηλιόλουστο ξεκίνημα με διπλό θετικό μήνυμα.

Το «παράθυρο» ευκαιρίας που άνοιξαν οι εξελίξεις σε Λονδίνο (και Ρώμη) σπεύδει να αξιοποιήσει η Αθήνα και με μία «κλειστή» έξοδο για συγκεκριμένους και λίγους θα επιχειρήσει να αντλήσει -μέσω του ΟΔΔΗΧ- τουλάχιστον 750 εκατ. Ενδεχομένως και 1 δισ., φτάνοντας στα 8 δισ. τα κεφάλαια, που θα έχει αντλήσει φέτος.

Στη διάρκεια της ημέρας που θα «τρέξει» η διαδικασία, θα γίνουν γνωστές οι επιμέρους λεπτομέρειες.

Η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου (τρίτου 3μήνου) της Mytilineos έρχεται να επιβεβαιώσει όχι μόνο την ισχύ της εισηγμένης αλλά και την ανθεκτικότητα/προσαρμοστικότητα που έχει αναπτύξει ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Κύκλος εργασιών 4,57 δισ. στο 9μηνο, επενδύσεις παγίου κεφαλαίου 442 εκατ., σηματοδοτούν το πέρασμα της εισηγμένης στη «νέα εποχή».

Είναι η Mytilineos ενδεικτική περίπτωση ελληνικής εταιρείας που ενισχύθηκε μέσα από τη μνημονιακή κρίση, μεγεθύνθηκε, εξαπλώθηκε διεθνώς, με κοινή εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πως η αποτίμηση των 2,39 δισ. την αδικεί, καθώς αντίστοιχη σε ανεπτυγμένη αγορά θα είχε πολλαπλάσιο χρηματιστηριακό μέγεθος.

Στα 16,76 ευρώ η μετοχή, με άνοδο 4,88% στην εβδομάδα, με 22,34% στον μήνα και 10,77% για το 2022, από τους σηματωρούς του FTSE25.

Με τον μεγαλύτερο τζίρο στη χθεσινή συνεδρίαση, συνέθεσε με τη ΔΕΗ ένα ενεργειακό δίδυμο που ελκύει και «γρήγορο χρήμα» σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Στις 2.097,61, μία ανάσα από το όριο των 2.100, ο FTSE25, με 9,46% στον μήνα «τρέχει» για το 4 στα 4 τον Οκτώβριο.

Ανάλογη διαδρομή για τον ΓΔ στις 866,25 με 8,54%, που λίγο θέλει για να «γυρίσει» θετικός στο 10μηνο.

Στο 3,03% έχουν μειωθεί οι απώλειες για τον ΓΔ, μένει να φανεί εάν με το «κλείσιμο» της Δευτέρας θα γίνει η θετική ανατροπή.

Εφικτό -υπό προϋποθέσεις- το εγχείρημα καθώς ο τραπεζικός κλάδος με premium διαμορφώνεται στις 595,11 μονάδες, έχοντας περάσει -ήδη- σε θετικό έδαφος με 3,51% από την αρχή του έτους.

Με 13,32% στον μήνα και 2,42% στην εβδομάδα για τον ΔΤΡ καθώς και για τις 4 μετοχές η απόδοση (σε μηνιαίο) είναι διψήφια.

Στα 3,557 με 17,63% η Εθνική, στο 1,256 με 15,23% η Πειραιώς, στο 0,98 με 12,03% η Eurobank και στο 0,9356 με 10,07% η Alpha Bank.

Παραδοσιακά αρνητικός μήνας για τους long ο Οκτώβριος, τείνει να γίνει η εξαίρεση φέτος -χρονιά ευρύτερων ανατροπών, αναταράξεων και νέων δεδομένων.

Η μικρή αλλά διακριτή αύξηση των συναλλαγών στα 56 εκατ. (μέσος όρος) της προηγούμενης εβδομάδας παραπέμπει σε μερική ενεργοποίηση ορισμένων traders, επενδυτών.

Στα 50,843 εκατ. ευρώ, εκτίμηση πως θα απαιτηθούν τζίροι (τουλάχιστον) 60 εκατ. σήμερα-Πέμπτη για ένα 4ο σερί ανοδικό «κλείσιμο» σε εβδομαδιαίο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v