Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρό προβάδισμα για τους long στο Χρηματιστήριο

Κέρδη στο ξεκίνημα για τον Γενικό Δείκτη, με τους επενδυτές να αξιοποιούν το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και εξελίξεις ενόψει ΕΚΤ. Μετακύλιση ρευστότητας σε επιλεγμένα mid & small caps.

Μικρό προβάδισμα για τους long στο Χρηματιστήριο

Εβδομάδα ενεργειακού και επιτοκιακού αυτή που ξεκινά, με τον DAX από τις 12.730,90 μονάδες, τον FTSE100 από τις 6.969,73 και στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον ΓΔ από τις 854,99 μονάδες.

Με τις αγορές της Ασίας υπό πίεση, τις κινεζικές να υποχωρούν, ενώ δημοσίευμα των Financial Times φέρνει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να ενδέχεται να έχει πουλήσει τουλάχιστον 30 δισ. δολάρια την Παρασκευή, σε μία προσπάθεια περιορισμού της αδυναμίας του γεν.

Διεθνείς, εδώ και καιρό, και αλληλοεπιδρούμενες οι επιπτώσεις που πυροδοτούνται από την επιμονή της Fed να ακολουθεί ακραία-επιθετική πολιτική σε θέματα πληθωρισμού - επιτοκίων.

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας αύριο, με την προσοχή στο ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης ουσιαστικής και πειστικής για τις αγορές, απόσυρση Τζόνσον ανοίγει τον δρόμο στον Σούνακ και την Πέμπτη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ προεξοφλείται η νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β.

Σε οριακά ανοδική τάση τα futures του S&P500 από τις 3.768 μονάδες, με τη Wall Street να συνεχίζει σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου. Κυρίως τεχνολογικοί όμιλοι στο προσκήνιο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λήψη θέσεων στον Nasdaq, είτε από την πλευρά των πωλητών (short) είτε από των αγοραστών (long).

Επίσης, δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες προθέσεις κορυφαίων παραγόντων, λ.χ. του Ελον Μασκ, ο οποίος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς ιδίων μετοχών της Tesla, με την τιμή κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων.

Παράλληλα, για τα ευρωπαϊκά ανοιχτό παραμένει το επιτοκιακό μέτωπο, καθώς οι πιέσεις στα αγγλικά ομόλογα επιμένουν, αλλά με διακριτή τη μικρή αποκλιμάκωση για κρατών της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ενδεικτικές τιμές νωρίτερα, με το γερμανικό 10ετές στο 2,412%, το ιταλικό στο 4,660% και στο 5,045% το αντίστοιχο της χώρας μας. Συνεκτιμώντας την προγραμματισμένη έκδοση εντόκου (6μηνης διάρκειας) μεθαύριο από τον ΟΔΔΗΧ και το «τσιμπημένο» επιτόκιο (7,25%) του preffered bond της Alpha Bank.

Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η εστίαση traders, επενδυτών παραμένει επικεντρωμένη σε οικονομικά αποτελέσματα, επιχειρηματικές εξελίξεις και πρόοδο διαγωνισμών.

Αύριο Τρίτη, η Mytilineos ανακοινώνει μεγέθη τρίτου 3μήνου -πριν την συνεδρίαση-, δίνοντας το στίγμα όχι μόνο για τη συγκεκριμένη εισηγμένη-σηματωρό αλλά για ευρύτερο μέρος των κλάδων όπου δραστηριοποιείται. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της επιχείρησης, της ευελιξίας της διοίκησης κ.λπ. θα ενισχύσει τη θέση των long.

Στα 16,40 ευρώ, με άνοδο 3,21% σε εβδομαδιαίο, με 19,71% στον μήνα και 8,39% από την αρχή του έτους.

Επίσης στα υπόψη η συγκυρία (μέχρι και την προσεχή Δευτέρα 31/10) για την «τιμολόγηση» των κριτηρίων/προϋποθέσεων απαραίτητων για τη συμπερίληψη εισηγμένων/μετοχών στον MSCI Greece Standard.

Σε αναμονή ανακοινώσεων για το ενδεχόμενο συμφωνιών, προόδου σε επιμέρους διαγωνισμούς κ.λπ., με ενδιαφέρουσα παράμετρο τη μετακύλιση μέρους ενδιαφέροντος-ρευστότητας προς επιλεγμένα mid & small caps.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v