ΧΑ: Τι οδήγησε σε καθίζηση τον Γενικό Δείκτη

Ξεκάθαρη νίκη των πωλητών έφεραν οι πιέσεις στις ξένες αγορές, η πορεία της έκδοσης του 7ετους και οι εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία. Στα 60 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών. Γιατί η συνεδρίασης της Μ. Πέμπτης είναι «ειδικών συνθηκών».

ΧΑ: Τι οδήγησε σε καθίζηση τον Γενικό Δείκτη

Τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που σημειώθηκαν στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές, μετά από ένα ανοδικό πενθήμερο, ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, όπου οι βασικοί του δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας και επέστρεψαν τα σημαντικά κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απειλήθηκε η πρώτη στήριξη στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων, ενώ στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά δεν υπήρχε τίτλος του FTSE25, που να διασώζεται, έστω αμετάβλητος, οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, εικόνα που δεν βελτιώθηκε μέχρι τέλους, ενώ ο τζίρος παρέμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ημερών, παρά τη σημαντική ενίσχυση από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές (“πακέτα” Περσέα, στην τιμή της δημόσιας πρότασης, 1,15 ευρώ ανά μετοχή).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εκτός από τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, το επενδυτικό κλίμα επηρεάστηκε, έστω και με μικρή χρονοκαθυστέρηση από τις χθεσινές προβλέψεις του ΔΝΤ, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση Τραμπ να διακόψει την χρηματοδότηση που παρέχουν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση Τραμπ φέρνει προσκόμματα στη δημιουργία επιπλέον αποθετικών τίτλων από το ΔΝΤ, προκειμένου να στηριχθούν οι αναδυόμενες οικονομίες στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται πως χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο για συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3% το 2020 και παράλληλα προέβλεψε ύφεση 10% στην Ελλάδα, 7,5% στην ευρωζώνη και 5,9% στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 7ετες ομόλογο από τον ΟΔΔΗΧ, με τις προσφορές, ήδη, να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα αναδόχων. Η έκδοση έκλεισε με επιτόκιο 2,05%, ενώ ο ΟΔΔΗΧ αναμένεται να “σηκώσει” περί τα 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Η είδηση έφερε αντίδραση στην αγορά ομολόγων, όπου η απόδοση του ελληνικού 10ετους τίτλου αναρριχήθηκε στο 2,06%.

Όλες οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν ότι ελληνικό χρηματιστήριο θα εξακολουθήσει να λαμβάνει τάση από τις διεθνείς αγορές και από την ειδησεογραφία αναφορικά με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και την σταδιακή άρση των περιορισμών, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα απαιτήσει η αυριανή, “ειδικών συνθηκών”, συνεδρίαση, πρώτον γιατί αύριο έχει μεταφερθεί, λόγω αργίας Μ. Παρασκευής, η λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην αγορά παραγώγων και δεύτερον διότι οι ενεργοί traders θα κληθούν να αποφασίσουν την επενδυτική τους στρατηγική εν όψει 4ημερης αργίας, όταν οι διεθνείς αγορές θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Πιθανό τα σενάριο ελεγχόμενης προσφοράς, από τα χαρτοφυλάκια που θα επιλέξουν να μειώσουν θέσεις, εν όψει των αργιών του Ορθόδοξου Πάσχα, ενώ συνεχίζονται οι προβλέψεις για την “επόμενη μέρα” της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Πέννυς Κούτρα, “η υποχρεωτική καραντίνα που υφίσταται το εγχώριο λιανεμπόριο, εξανεμίζει κάθε πιθανότητα ωφέλειας από την εποχικότητα του Πάσχα, ξεκαθαρίζουν παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι χαρακτηρίζουν ‘ασπιρίνη’ την εναλλακτική των ηλεκτρονικών πωλήσεων”.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “ακόμη πιο πίσω πάνε τα επενδυτικά σχέδια των ξένων και ελληνικών πετρελαϊκών ομίλων, για την έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη. Η μεγάλη βουτιά των τιμών του αργού πετρελαίου, καθιστούν οικονομικά ασύμφορα τα projects των περιοχών που έχουν μισθώσει, ενώ και τα απαγορευτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, εμποδίζουν τις μετακινήσεις του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού για τις ερευνητικές διαδικασίες”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, απλά αυτές επιβεβαίωσαν το πόσο “ευαίσθητες” παραμένουν στην πρώτη υποτροπή του κλίματος.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Εθνική (-5,54%), Eurobank (-6,25%) και Πειραιώς (-4,41%), ενώ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος της Alpha Bank (-5,43%).

Αν συνεχίσουν οι πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο, μέγιστη επιτρεπτή διόρθωση πριν επιστρέψουν δριμύτερα και τα πλέον αρνητικά σενάρια, για την Alpha Bank στα 0,667 και 0,5910 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), για την Εθνική στα 1,15 και 1,005 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), για την Eurobank στα 0,35 ευρώ και για την Πειραιώς στα 1,276 (ημερήσιο “stop long”) και 1,22 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 341,28 μονάδες (-7,30%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 348,02 (-5,47%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 347,58 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 5,59%.

Προσοχή, καθώς κλείσιμο χαμηλότερα των 332 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια για πιθανή υποχώρηση προς τις 300, 266 και 250 μονάδες. Το ημερήσιο “stop short” στις 382 μονάδες.

Ερχόμενοι στον μη τραπεζικό FTSE25, η ολοκλήρωση των συναλλαγών βρήκε με αρνητικό πρόσημο το σύνολο των τίτλων που τον απαρτίζουν.

Επιστροφή των πωλητών και κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο για τα Ελ. Πετρέλαια (-2,76%). Ο τίτλος βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 5,98 ευρώ (-3,08%), όμως αργότερα μπήκε σημαντικό “ανάχωμα” από τους αγοραστές στα 6,05 ευρώ, το οποίο δεν άντεξε στις πιέσεις μέχρι τέλους. Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 5,84 – 5,80 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 6,20 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,84 ευρώ.

Κίνηση μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και για την ΕΥΔΑΠ (-1,18%), που δείχνει δυσκολία επαναπροσέγγισης των 7,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 6,56 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και η αμέσως επόμενη στα 6,37 ευρώ. Από εκεί και χαμηλότερα η τεχνική εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά. Κλείσιμο υψηλότερα των 6,80 ευρώ, θα ενεργοποιήσει κινήσεις “stop short”.

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ασφαλώς και έκλεψαν την παράσταση τα όσα έλαβαν χώρα στην μετοχή της Τεχν. Ολυμπιακής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “η Belterra θα καταβάλει συνολικό τίμημα 205 εκατ. ευρώ, η οριστικοποίηση του οποίου τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης εκτεταμένου due diligence. Το τίμημα που αντιστοιχεί στην Τεχνική Ολυμπιακή ανέρχεται σε 168,88 εκατ. ευρώ, σε ελεύθερη υποχρεώσεων βάση. Σημειώνεται ότι το τίμημα για την αγορά μειώνεται κατά το ποσό των 53,9 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε στη Fortress, ως πρώτη κίνηση αποπληρωμής της ενδιάμεσης χρηματοδότησης που συνήψε με το private equity fund η TO International Holding”.

Ο τίτλος ξεκίνησε με εκτίναξη μέχρι τα 2,40 ευρώ (+26,45%), για να ακολουθήσει καταιγισμός πωλήσεων που “ροκάνισε” το σύνολο των αρχικών κερδών, με αποτέλεσμα την υποχώρηση μέχρι τα 1,872 ευρώ (-1,37%) και το κλείσιμο στα 1,90 ευρώ (+0,11%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον Κυριακούλη (+3,88%), δύο οι ανοδικές για Παπουτσάνη (+8%), Profile (+0,92%) και Autohellas (+0,92%), στις 2/4 το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο για τα Πλ. Κρήτης (+3,23%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι Μοτοδυναμική (+1,57%), Frigoglass (+0,76%) και Forthnet (+10,71%).

Ο γενικός δείκτης έχει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 652 μονάδων. Αντίθετα, καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 582 μονάδων, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τις 539 και 531 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πρώτο ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1534 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημέρων) και της ζώνης 1548 – 1576. Οι πρώτες στηρίξεις στις 1426 – 1414, 1333 – 1315 και 1292 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

"Άνοδος με όγκο συναλλαγών αρκετά χαμηλότερο των μέσων όρων 5 και 20 ημερών καταγράφηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση, ενώ σήμερα επέστρεψαν οι πωλητές Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η έξοδος στις αγορές με έκδοση 7ετούς ομολόγου, κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ακόμη και αν το ποσό δεν είναι σημαντικό. Ένα σταθεροποιητικό κλίμα στους διεθνείς μετοχικούς δείκτες θα ευνοήσει την προσπάθεια προσέγγισης της περιοχής των 650 με 680 μονάδων ΓΔ, δεδομένης και της αυξημένης πιθανότητας να επανέλθουμε σταδιακά στην κανονικότητα εντός του Μαΐου. Για σήμερα, βαρύτητα θα δοθεί στα προς ανακοίνωση μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, δείκτη τιμών καταναλωτή σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή Μαρτίου σε ΗΠΑ. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των μεγάλων αμερικανικών τραπεζικών ιδρυμάτων με την σκυτάλη να λαμβάνουν οι Goldman Sachs, Citigroup, Bank of America. Οι προβλέψεις που ανακοίνωσαν χθες οι JP Morgan και Wells Fargo, ήταν περίπου 5πλασιες σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

“Ο ΓΔ κινήθηκε χθες σε υψηλό 30 ημερών, οδεύοντας προς την αντίσταση των 645 μονάδων. Σε περίπτωση ανοδικής διάσπασης των 645 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται αρκετά υψηλότερα. Σε αυτή τη φάση πάντως δε θεωρείται το πιθανότερο σενάριο. Ο ΔΤΡ, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να πραγματοποιεί συσσώρευση χωρίς να επιτύχει ακόμα ανοδική αντίδραση. Θετικό το γεγονός ότι οι 300 μονάδες επιβεβαιώθηκαν ως ισχυρή στήριξη, αλλά και οι 380 μονάδες έχουν επιβεβαιωθεί ως αντίσταση. Άρα, το βασικό σενάριο που αναφέρεται σε βραχυχρόνια συσσώρευση μεταξύ 300 - 380 παραμένει σε ισχύ”, αναφέρει η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

“Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική (>KMO20). Πρώτο σημείο στήριξης οι 595 μονάδες (ΚΜΟ 20) και αντίστασης οι 650. Το Χ.Α. θα είναι κλειστό την Μεγάλη Παρασκευή και τη Δευτέρα του Πάσχα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ δήλωσε ότι δεν αλλάζουν οι προβλέψεις της διοίκησης για τα λειτουργικά κέρδη και τις ελεύθερες ταμειακές ροές (€350 εκατ.) για το 2020 λόγω της πανδημίας, ενώ θα συνεχιστούν κανονικά οι επενδύσεις και το σχέδιο μετασχηματισμού με μικρές μεταβολές. Επίσης, όσον αφορά για το σχέδιο εισόδου στο διαδικτυακό στοίχημα, επανέλαβε πως προχωράει κανονικά με πρόβλεψη να συμβεί το 2021. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το εγχώριο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 10% και η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 22,3% φέτος. Προβλέπει όμως ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 5,1% το 2021 και η ανεργία θα υποχωρήσει στο 19%. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αυξηθεί στο 6,5% του ΑΕΠ το 2020 και θα υποχωρήσει στο 3,4% το 2021. Η δική μας εκτίμηση κάνει λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 13% το 2020 στο βασικό σενάριο και κατά 17% στο δυσμενές σενάριο. Η οικονομία μας χτυπιέται κυρίως από την κατακόρυφη μείωση της τουριστικής κίνησης, αλλά πτώση θα παρουσιάσουν τόσο η ιδιωτική κατανάλωση λόγω αύξησης της ανεργίας, όσο και οι επενδύσεις και οι εξαγωγές. Η Ιταλία είναι η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές μας”, υπενθυμίζει η Merit Sec.

“Η σταδιακή μείωση των νέων κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τα οικονομικά μέτρα στήριξης, ώθησαν τις αγορές σε υψηλά πέντε και πλέον εβδομάδων. Τα διεθνή χρηματιστήρια κατάφεραν να καλύψουν άνω του 50% των απωλειών, έχοντας εισέλθει πλέον σε περίοδο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου”, αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.

Η πρόβλεψη του διεθνή οργανισμού ενέργειας για πτώση της ζήτησης του πετρελαίου κατά 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η δυσκολία του OPEC να φέρει εις πέρας την μη επαρκή μείωση την περασμένη εβδομάδα, βυθίζουν την τιμή του αργού. Το βάρος των πετρελαϊκών εταιρειών, σε συνδυασμό με την κατοχύρωση κερδών των τελευταίων εβδομάδων, έδωσαν την αφορμή για την σημερινή διόρθωση.

Διαγραμματικά, ο γενικός δείκτης παραμένει βραχυπρόθεσμα ανοδικός, όσο διατηρείται άνω των 590 μονάδων. Η πρώτη αντίσταση έχει διαμορφωθεί, πλέον, στις 630 μονάδες, με την κρισιμότερη να εμφανίζεται στις 684 μονάδες όπου βρίσκεται το επόμενο πτωτικό χάσμα (gap) και ο εκθετικός μέσος όρος των 55 ημερών. Στον αντίποδα απώλεια των 590 μονάδων θα φέρει τον ΓΔ ξανά στην περιοχή των 550 μονάδων, όπου και εντοπίζεται το επόμενο “οχυρό” της αγοράς.

Ιδιαίτερα προβληματίζει η δυστοκία του δείκτη τραπεζών να ξεπεράσει το κρίσιμο επίπεδο των 370 μονάδων, αδυνατώντας να ακυρώσει και αυτός με την σειρά του το βραχυπρόθεσμο σήμα πώλησης. Η υπέρβαση των 370 μονάδων είναι το ζητούμενο τις τελευταίες 3 εβδομάδες, εξέλιξη που θα έδινε την απαραίτητη τεχνική ώθηση για έως και 20% ψηλότερα, στην επόμενη αντίσταση των 470 μονάδων. Η σημερινή πτώση, ανοίγει τον δρόμο για το σκαλοπάτι των 300 μονάδων και αποτελεί κακό σημάδι για τον ήδη ταλαιπωρημένο τραπεζικό κλάδο.

Η ελληνική αγορά παραμένει συγχρονισμένη με τα διεθνή χρηματιστήρια, σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο περιβάλλον, με την παραμονή του ΓΔ άνω των 590 μονάδων να είναι απαραίτητη για την συνέχεια. Ο τραπεζικός κλάδος παραμένει το “βαρίδι” στην πρόσφατη κίνηση, με την διαγραμματική του εικόνα να είναι ιδιαίτερα βεβαρυμμένη. “Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία των κρουσμάτων, την κίνηση του πετρελαίου και φυσικά τις διεθνείς αγορές που θα συνεχίσουν να καθορίζουν και την εγχώρια τάση”, τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες ασιατικές αγορές.

Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στην Wall Street.

Πιέσεις στο ευρώ, ακόμα μεγαλύτερες για το πετρέλαιο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε σήμερα βουτιά κατά 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη ζήτηση πετρελαίου τον Απρίλιο, σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και 25 χρόνια και προειδοποίησε ότι καμία μείωση της παραγωγής δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως, την πτώση που αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον η αγορά.

Οριακές μεταβολές στον χρυσό, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο ασήμι.

“Οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες για τις αεροπορικές εταιρείες, από την παγκόσμια εξάπλωση της COVID-19, έχουν αυξηθεί στα $314 δισ.”. Η τελευταία πρόβλεψη ζημιών της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA) είναι αυξημένη σε σύγκριση με την πρόβλεψη ζημιών $252 δισ. που έγινε στις 24 Μαρτίου.

“Οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα έχουν μία κεφαλαιακή ελάφρυνση, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ, λόγω της χαλάρωσης των μακροπροληπτικών απαιτήσεων από τις εθνικές εποπτικές αρχές του μπλοκ”, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε βουτιά - ρεκόρ 8,7% τον Μάρτιο, στις πωλήσεις των καταστημάτων λιανικής στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία υποχώρηση στις πωλήσεις. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν υποχώρηση 7,1%.

Σε ιστορικό χαμηλό υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State της Fed Νέας Υόρκης τον Απρίλιο. Έκανε βουτιά 57 μονάδων, φτάνοντας στις -78,2, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν. Είναι το πιο χαμηλό σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα έχει μικρότερη πτώση, στις -35 μονάδες, σύμφωνα με το Econoday.

Οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, χαιρέτισαν τη συμφωνία της G20 για ελάφρυνση χρέους στις φτωχότερες χώρες.

Πηγή του Reuters ανέφερε ότι “οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G20 συμφώνησαν σε αναστολή πληρωμών χρέους από τις 1 Μαϊου, ως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα ανανέωσης του μορατόριουμ ως το 2021”.

Επιστροφή σρτο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα εγχώριου ενδιαφέροντος, “η Ελλάδα ξεκινούσε να βλέπει τους καρπούς των προσπαθειών της και ένα αναπτυξιακό momentum, πριν από την κρίση”, σχολίασε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, σε συνέντευξη τύπου. Από το ξέσπασμα της πανδημίας θα χτυπηθεί ιδιαίτερα σκληρά, εκτίμησε και εξήγησε ορισμένους λόγους:

Υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό και τις μεταφορές, ενώ παράλληλα η οικονομία στηρίζεται στην ύπαρξη μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Έχει περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Έτσι, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να στηρίξουν την ανάκαμψη.

Έκρηξη χρέους στο 200,8% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό έλλειμμα 9% του ΑΕΠ και περιορισμένη αποκλιμάκωση στο 194,8% του ΑΕΠ το 2021, προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ με την έκθεση “Fiscal Monitor”. Σε αυτή εκτιμά ότι το έλλειμμα σε παγκόσμιο επίπεδο θα εκτιναχθεί από το 3,7% του ΑΕΠ, στο 9,9% του ΑΕΠ.

Σε “σταθερό” υποβάθμισε η Moody’s το outlook των τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας.

Ο οίκος περιμένει ότι οι οικονομίες και στις δυο χώρες θα συρρικνωθούν φέτος, πριν επιστρέψουν σε ανάπτυξη το 2021. Στην Ελλάδα η κερδοφορία του κλάδου θα πληγεί και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPEs) θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 40% του συνόλου.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “χέρι’ στα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου αρχίζει να βάζει από τον Απρίλιο το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας ανέγγιχτο τον σκληρό πυρήνα των κλειδωμένων στην ΤΤΕ 15,7 δισ. ευρώ, που έχουν τη ‘σφραγίδα’ του ESM”.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Lamda Development, Fourlis και ΟΤΕ.

Κακή η τελική εικόνα με 29 ανοδικές μετοχές, έναντι 82 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες μεγαλύτερες των έξι ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Εμφατική επιστροφή των πωλητών και στην αγορά παραγώγων, ενώ οι μετακυλίσεις θέσεων αύξησαν, έτι περαιτέρω, τις συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη. Σταθερός ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (21.919 συμβόλαια).

Στα 1.517 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 2.449 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της αργίας της Μ. Παρασκευής 17/4, τα συμβόλαια Απριλίου λήγουν την Μ. Πέμπτη 16/4.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.420, 1.592 για τον Απρίλιο, 2.762 για τον Μάιο και 66 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.479,75) κινήθηκε μεταξύ 1.465 και 1.503 μονάδων.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (6.285), Alpha Bank (3.485), Πειραιώς (1.822), ΔΕΗ (550), Ελλάκτωρα (1.921), Μυτιληναίο (164), MIG (480), Εθνική (5.530), ΓΕΚ (191), ΕΧΑΕ (142), ΟΠΑΠ (188), ΑΔΜΗΕ (112), Ιντρακόμ (216), Lamda Development (150), Viohalco (233).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 44.489, MIG 41.890, Alpha Bank 26.695, Εθνική 18.899.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

            Position Holder                                 Name of Issuer                    NSP            Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,83%

2019-07-30

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

0,98%

2020-01-07

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,72%

 

2020-03-09

 

 

 

 

 

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,55%

 

2019-10-15

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

1,10%

2019-11-29

Blackrock Investment Management UK Limited

ALPHA BANK SA

1,10%

2020-03-04

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 39.308.661 τεμ., (από 39.721.662 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.213.426 τεμ. (20.621.426), ΔΕΗ 6.317.159 τεμ. (6.317.159), Eurobank 60.783.301 τεμ. (61.758.301), ΟΠΑΠ 1.317.113 τεμ. (1.317.112), Εθνική 9.945.540 (9.938.090), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v