Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζοβαρής η υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Στα όρια των 610 μονάδων η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη, διπλάσια η πτώση για τον τραπεζικό κλάδο μετά και τη Moody's. Βαρίδι για την τάση και η υποχώρηση της Coca Cola. Απώλειες και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο.

Τραπεζοβαρής η υποχώρηση στο Χρηματιστήριο

Διόρθωση δια χειρός ΔΝΤ στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με αφορμή τις δυσοίωνες προβλέψεις του Ταμείου (που πλειστάκις έχει πέσει έξω...), κυρίως οι traders ρευστοποιούν μέρος των θέσεών τους. Από την αρχή της συνεδρίασης, σταθερά στη συνέχεια, στο πλαίσιο μίας εντός προγράμματος κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων αποδόσεων. Αλλωστε τα μεγέθη στα οποία αναφέρεται το Ταμείο είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, λιγότερο αρνητικά από αυτά ισχυρών επενδυτικών οίκων.

Ωστόσο πέριξ των χθεσινών επιπέδων δικαιολογούνταν μία διόρθωση, που μέχρι τώρα δεν οδηγεί σε ακύρωση του εβδομαδιαίου momentum. Θα μας δείξει το βράδυ η Wall Street, εάν και σε ποια έκταση θα μπορούσε να έχει περιθώρια η καθοδική κίνηση.

Στο ΧΑ, οι κινήσεις (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών εντάσσονται σε ανάλογο πλαίσιο, τουλάχιστον όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε «κλείσιμο» πάνω από τις 609 μονάδες.

Η απώλεια της συγκεκριμένης τιμής, στις 14:35, είχε ως συνέπεια την επιτάχυνση πωλήσεων και σε τραπεζικές μετοχές και σε blue chips.

Παράλληλα, ενθαρρυντικά τα νεότερα από το «μέτωπο» του 7ετούς, με την προσφορά να είναι σταθερά ικανοποιητική. Τόσο από ξένα όσο και από εγχώρια τραπεζικά/επενδυτικά σπίτια.

Μέτριος ο τζίρος αλλά με στοχευμένες πωλήσεις σε τραπεζικούς τίτλους, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι της αγοράς και των blue chips.

Κατά 6,13% χαμηλότερα, στις 345 μονάδες, με τον ΓΔ στις 610 (-2,55%) και τον FTSE25 στις 1.477 (-3,28%).

Τζίρος 23,2 εκατ. (*) με συγκριτικά μεγαλύτερο σε ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Πειραιώς, Mytilineos, Motor Oil, Coca Cola, Τεχν. Ολυμπιακή, ΔΕΗ, Autohellas κ.α.

Ομως, ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο επιβαρυντικά συμβάλλει η έκθεση του Moody's, καθώς «χτυπά» το σύστημα της χώρας μας και της Κύπρου. Ωστόσο ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι τα μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΚΤ θα περιορίσουν τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο.

Σε discount έναντι της αγοράς και των blue chips, ο κλάδος αφορμή ήθελε για να διορθώσει χαμηλότερα. Στο 1,194 η Εθνική, στο 0,6858 η Αlpha Βank, στο 0,37 η Eurobank και στο 1,2845 η Πειραιώς. Μεγαλύτερες οι απώλειες για τον τίτλο της Εurobank με 7,68%.

Από τις μη τραπεζικές του δείκτη, αναμενόμενη η διόρθωση για τη μετοχή της Coca Cola. Στα 20,20 με μείον 3,39%, έχοντας «γράψει» απόδοση 3,35% σε διάστημα εβδομάδας. Επιπλέον, μειονέκτημα για τους long η σημαντική διόρθωση της μετοχής στο Λονδίνο.

Με λιγότερες ή περισσότερες πωλήσεις χαμηλότερα οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, αλλά και Motor Oil, Mytilineos, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ κ.α., με εντολές και από την πλευρά θεσμικών διαχειριστών.

(*) στις 14:45 ο τζίρος ήταν στα 26,5 εκατ. Στο 2,034% το 10ετές έναντι 1,885% του αντίστοιχου ιταλικού.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v