Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αιφνιδιαστική αφύπνιση των αγοραστών

Στις 868 μονάδες αναρριχήθηκε ο Γενικός Δείκτης. Βελτίωση του όγκου συναλλαγών αλλά με «βοήθεια» από πακέτα μετοχών. Πειραιώς, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola και Βιοχάλκο στους κερδισμένους. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

ΧΑ: Αιφνιδιαστική αφύπνιση των αγοραστών

Οι αγοραστές, σαφώς πιο κινητικοί στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, όπου βάζοντας στις επιλογές τους την συντριπτική πλειονότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέτυχαν την επιστροφή του Δείκτη, μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, υψηλότερα των 860 μονάδων και σε υψηλά επτά συνεδριάσεων, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 8/7 (878,17 μονάδες). Και αυτό παρότι στο πρώτο μισό κυριάρχησε η επιφυλακτικότητα, ο χαμηλός τζίρος, οι εναλλαγές προσήμων και το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε επιμέρους μετοχές, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι τέλους.

Παρά την επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 860 μονάδων, τίποτα δεν δείχνει ότι το Χ.Α. μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο, σε επίπεδο δεικτών και αυτό επιβεβαιώνεται και από την διατήρηση της καθαρής αξίας συναλλαγών, σε χαμηλά επίπεδα.

Άρα σαν θετικότερο σενάριο προκρίνεται αυτό της πλάγιας κίνησης, που δύσκολα θα μπορέσει να οδηγήσει τον Δείκτη προς τις 900 μονάδες, αλλά και η διατήρηση του ενδιαφέροντος για επιμέρους μετοχές, με μόνο κίνδυνο την ξαφνική απόσυρση των αγοραστών σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση εξελίχθηκε εν μέσω απόλυτα επιφυλακτικού κλίματος, όσον αφορά την εικόνα στις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι τελευταίες δηλώσεις Τραμπ, επανέφεραν τις ανησυχίες, όσον αφορά τους εμπορικές διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Από την άλλη, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε ότι “η Fed είναι έτοιμη να δράσει με τον δέοντα τρόπο, ώστε να συνεχιστεί η επέκταση της Αμερικανικής Οικονομίας”, σε ομιλία που έδωσε στο Παρίσι.

Ουδέτερα ήταν τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων (στο 2,245% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους Κρατικού τίτλου).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα και στις 14.00 έληξε η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για τον Τιτάνα, ενώ σήμερα ήταν και η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης των ομολογιών της Τέρνας Ενεργειακή (σ.σ. πληρωμές θα γίνουν τη Δευτέρα).

Για τον Τιτάνα, το αποτέλεσμα της πρότασης θα ανακοινωθεί αύριο και αν οι Μέτοχοι της TCI έχουν συγκεντρώσει ποσοστό αποδοχής στις κοινές μετοχές άνω του 75%, ανοίγει ο δρόμος για την παράλληλη εισαγωγή της μετοχής στο Euronext.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Για σήμερα η Αγορά θα κινηθεί χαμηλότερα, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας που επικρατεί στο εξωτερικό, καθώς τα σχόλια του Αμερικανού Προέδρου κ. Τραμπ είναι πιθανό να δημιουργήσουν εκνευρισμό στους Επενδυτές”, εκτιμούσε η Eurobank Eq. “Το Χ.Α. θα συνεχίσει υψηλότερα, υποστηριζόμενο από την επιτυχή έκδοση επταετούς ομολόγου”, ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Euroxx Sec.

“Στη σημερινή ατζέντα, η Ελληνική Βουλή συνέρχεται για πρώτη φορά μετά τις Εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, με τους Βουλευτές να ορκίζονται, ο βασικός Μέτοχος της Eurobank, Prem Watsa επισκέπτεται την Αθήνα και θα συναντηθεί με τη Διοίκηση της Τράπεζας, αλλά και με Αξιωματούχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και λήγει η δημόσια πρόταση για την Τιτάν. Οι σχετικά χαμηλοί όγκοι συναλλαγών, ίσως μειώσουν τη μεταβλητότητα και οδηγήσουν σε συσσώρευση, με επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον”, επεσήμαινε η Beta Sec.

“H συναντίληψη της Κυβέρνησης με τον ESM, σε σχέση με την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, από κοινού με την έγκριση των έργων του Ελληνικού από το ΣΤΕ, συνιστούν θετικούς καταλύτες ικανούς να συμβάλουν στη συναλλακτική αναβάθμιση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει και σε περαιτέρω ανοδική κίνηση του ΓΔ στη σημερινή συνεδρίαση”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Αδύναμη αντίδραση με χαμηλό τζίρο στην χθεσινή συνεδρίαση, με θετικούς πρωταγωνιστές ΤΙΤΚ και ΕΤΕ, ενώ η ΔΕΗ συνέχισε την πτώση. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 838 και αντίσταση στις 860. Ο FTSE25, με στήριξη στις 2072 και αντίσταση στις 2164. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 726 μονάδες και αντίσταση στις 756. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ δεν έχει αλλάξει εικόνα, προσπαθεί να ισορροπήσει στα τρέχοντα επίπεδα και ψάχνει νέες ειδήσεις για επαναπροσδιορισμό στόχων. Η άντληση των 2,5 δισ. και το επιτόκιο, κρίνονται επιτυχημένα και δείχνουν ότι οι Επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών συνεχίζει να προβληματίζει, η αύξησή του οποίου, είναι απαραίτητη για να αποκτήσουμε νέα δυναμική. Στηρίξεις στην περιοχή 838 - 824 και στόχος προς τα επάνω, οι 903 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.

Η συνεδρίαση

Ξεκινώντας από το ταμπλώ των τραπεζικών μετοχών που συμμετέχουν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Εθνικής (+3,88%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι Alpha Bank (+0,12%), Eurobank (+1,66%) και Πειραιώς (+3,44%).

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 740,07 (-0,13%) και 759,01 μονάδων (+2,42%), που βρέθηκε στις 17.00 και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 754,11 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,76%. Για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καλό θα ήταν να περιμένουν κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα των 770 μονάδων, για να επαναπροσδιορίσουν την στάση τους.

Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, ο ΔΤΡ παραμένει “short” με το “stop” στις 847 μονάδες και πρώτες αντιστάσεις στις 765 – 770 και 786 μονάδες. Αν διασπαστεί καθοδικά η στήριξη στις 716 μονάδες, θα ακολουθήσουν κινήσεις “stop loss”.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “κλιμακωτό επιτόκιο, μικρότερο για τα πρώτα τρία χρόνια, που εκτιμάται πέριξ του 2%, και αισθητά μεγαλύτερο, πλησίον του 3%, εν συνεχεία θα κληθούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ‘Euro2day.gr’, να πληρώσουν οι Τράπεζες, με βάση το υπό επεξεργασία σχέδιο προστασίας ενεργητικού (Asset Protection Scheme), μέσω του οποίου θα υποστηριχθούν οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, στα senior που θα εκδώσουν”.

Με “CCC-“ αξιολογεί η Fitch το καλυμμένο ομόλογο των 400 εκατ. ευρώ της Εθνικής Τράπεζας, λήξεως 2029. Ο Οίκος σημειώνει πως “η αξιολόγηση μπορεί να αναβαθμιστεί, εφόσον υπάρξει μείωση στον όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων”.

Εν τω μεταξύ, επαφές με τους Επικεφαλής του Κουαρτέτου των Θεσμών, θα έχει αύριο το Οικονομικό Επιτελείο, καθώς έρχεται στην Αθήνα και ο Εκπρόσωπος της ΕΚΤ Φραντσέσκο Τρούντι.

Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, αξίζει να σημειωθεί ότι με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι Τιτάν (-0,22%), Αεροπορία Αιγαίου (-0,12%), Ελλάκτωρ (-0,47%), Ελ. Πετρέλαια (-0,11%), ΟΤΕ (-0,32%), Cenergy (-0,80%) και Fourlis (-1,41%).

Από εκεί και πέρα και παρά το γεγονός ότι ο τίτλος της Lamda, κατά πολλούς αναλυτές, στην τελευταία ανοδική κίνηση έχει προεξοφλήσει πολλά από τα σενάρια εκκίνησης του project στο Ελληνικό, η Αγορά υποδέχθηκε θετικά την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε νόμιμο το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε την ”έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής”.

Η είδηση έγινε γνωστή μετά την λήξη της χθεσινής συνεδρίασης και τιμολογήθηκε σήμερα από την Αγορά, με τον τίτλο της Lamda Development (+2,01%) να ξεκινά την σημερινή συνεδρίαση με Α.Μ.Ε.Μ. (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) να κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο, να αναρριχάται μέχρι τα 9,75 ευρώ (+3,17%) και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση κοντά στα πρόσφατα υψηλά 11,5 ετών (!)

Επόμενες αντιστάσεις στα 10,10, 10,65, 11,00 – 11,48 και 12,40 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 8,90 ευρώ.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, κινήθηκε η μετοχή της Μυτιληναίος (+2,95%), στον απόηχο της τελευταίας είδησης, σύμφωνα με την οποία, “ένας από τους μεγαλύτερους Σταθμούς συνδυασμένου κύκλου με Καύσιμο Φυσικό Αέριο (CCGT) στην Ευρώπη, ετοιμάζεται να μπει σε φάση κατασκευής. Το σημερινό κλείσιμο της μετοχής, υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ, σηματοδοτεί νέα υψηλά 11,5 ετών. Επόμενες, θεωρητικές, αντιστάσεις στα 11,42 – 11,85, 12,16 και 13,20 – 13,88 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 10,32 ευρώ.

Πληθώρα υποψήφιων για αναφορά από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Από αυτούς που έπιασαν τα “ραντάρ” της στήλης, τρεις ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις για την Moda Bagno (+18,29%), πέντε ανοδικές και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι, για τα Πλ. Θράκης (+4,87%), δεν λέει να τελειώσει ο πωλητής στην Fieratex (-7,19%), ενώ επιμένει στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,60 ευρώ (κλείσιμο 10/7), η Foodlink (-3,64%).

Συνεχίζει να έχει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 1,10 – 1,11 ευρώ η Ιντρακόμ (+0,74%), “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι MIG (+6,79%), Intralot (+5,11%), Byte (+2,42%), Έλαστρον (+3,93%) και ΚΛΜ (+4,67%), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Άβακα (+3,58%), ΕΚΤΕΡ (+5,75%), Παπουτσάνη (+1,84%), Λύκο (+1,59%), Ιντρακάτ (+1,46%) και Unibios (+27,5%).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για ΕΛΧΑ (+6,22%) και Καραμολέγκο (+26,25%), την πραγματική δυναμική της η Ιντερτέκ (+5,60%) θα την δείξει μετά την λήξη της εν εξελίξει Α.Μ.Κ., σύντομα μπορεί να υπάρξουν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, υποστηρίζουν όσοι συνεχίζουν να ποντάρουν στον Κέκροπα (+0,55%) που συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, δείχνει να στηρίζει τις θέσεις του ο σταθερός αγοραστής στον Τζιρακιάν (+1,83%), ενώ “non stop” δείχνει η ανοδική κίνηση στην Performance Technologies (+15,92%), όπου μία σύγκριση της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης με τις άλλες εισηγμένες του κλάδου στο Χ.Α. και της καθαρής κερδοφορίας μίας εκάστης στην χρήση 2018, μπορεί να δικαιολογήσει την αισιοδοξία όσων τοποθετούνται και στις τρέχουσες τιμές (!)

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, τα τεχνικά δεδομένα των βασικών δεικτών.

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η πρώτη αντίσταση στις 876 και η αμέσως επόμενη στις 895 – 900 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 838 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη αντίσταση στις 2.186 και οι αμέσως επόμενες στις 2.200 και 2.250 μονάδες και το ημερήσιο “stop long” στις 2.102 μονάδες.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 853,92 (-0,23%), όμως στις 17.00 σημείωσε το υψηλό ημέρας στις 868,53 (+1,47%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 868,6 (+1,48%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 868,01 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,41%.

Ο τζίρος στα 83,4 εκατ., από τα οποία τα 25,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΙΑΤΡ), ενώ ΟΤΕ, ΕΤΕ και ΑΛΦΑ απασχόλησαν το 50,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η CENER και με το αρνητικό οι ΕΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ και ΣΑΡ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 88 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 8%.

Οι διεθνείς αγορές

Σχετική επικράτηση των πωλητών, δείχνει η τελική εικόνα για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Μικρές απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street. Με ανοδικές διαθέσεις, Πετρέλαιο, Χρυσός και Ευρώ.

“Η Κίνα ανέκαθεν ήταν υπέρ της επίλυσης των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων με τις ΗΠΑ μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων και ήταν πάντα ειλικρινής σε αυτές τις συζητήσεις. Εάν οι ΗΠΑ θέλουν να επιβάλουν νέους δασμούς, αυτό χωρίς αμφιβολία θα δημιουργήσει εμπόδια στις διμερείς εμπορικές συνομιλίες και θα καταστήσει πιο μακρά την πορεία προς μία συμφωνία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ.

Ο δείκτης τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιούνιο, από 1,2% τον Μάιο. Η πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας έκανε λόγο για 1,2%. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση της Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός τον περασμένο μήνα ήταν 1,6%, αμετάβλητος από τον Μάιο.

Η Κατασκευαστική παραγωγή τον Μάιο κινήθηκε αρνητικά κατά 0,3%, σε σύγκριση με τον Απρίλιο και στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Τον Απρίλιο η παραγωγή του Κατασκευαστικού τομέα είχε μειωθεί κατά 1,7% στην Ευρωζώνη και κατά 1,3% στην ΕΕ.

“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, αν χρειαστεί, για να βοηθήσει στην άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%”, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, πριν από τη συνεδρίαση της Τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συμμορφώθηκαν με τον κανονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με Κινεζικές κυρώσεις, εάν δεν απομακρύνουν συγκεκριμένους δασμούς που παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ”, αποφάνθηκαν οι Δικαστές προσφυγών του Οργανισμού.

Υποχώρησε η κατασκευή κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούνιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι ενάρξεις κατοικιών κινήθηκαν καθοδικά κατά 0,9%, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 1,253 εκατ. μονάδων, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση των ενάρξεων, στις 1,261 εκατ. κατοικίες τον Ιούνιο. Οι άδειες ανοικοδόμησης έκαναν βουτιά 6,1%, φτάνοντας στις 1,220 εκατ. τον Ιούνιο, που ήταν και το πιο χαμηλό σημείο από τον Μάιο του 2017.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η άντληση 2,5 δισ. μέσω του 7ετους ομολόγου, με το ιστορικά χαμηλό επιτόκιο του 1,9%, έδωσε στην Αγορά την αφορμή ώστε να εμφανιστούν ξανά οι πρώτοι αγοραστές. Πέρα όμως του θετικού κλίματος της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, μετά τις απώλειες ύψους 4% της περασμένης, φαίνεται, προς το παρόν, απλώς να απορροφούν τις όποιες ρευστοποιήσεις, με την Αγορά να κινείται σταθεροποιητικά στην περιοχή των 850 - 870 μονάδων”, επισημαίνει ο Νικόλας Πετράκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στον Βιομηχανικό και Κατασκευαστικό κλάδο, όπου η πλειονότητα των τίτλων κινείται σε νέα υψηλά, αδιαφορώντας για την πρόσφατη πτώση της Αγοράς, αποτιμώντας τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για την αναστολή του ΦΠΑ στην Οικοδομή.

Τεχνικά, η Αγορά παραμένει “long”, με τη πρόσφατη διόρθωση να οδηγεί τις τιμές στους κινητούς μέσους όρους των 30 ημερών, διατηρώντας την ανοδική τάση και βραχυπρόθεσμα. Αν και οι ταλαντωτές έχουν πλέον αποφορτιστεί, μετά τις έντονες στρεβλώσεις του περασμένου μηνός, η Αγορά δείχνει ότι έχει περιθώρια διόρθωσης μέχρι τα επίπεδα των 820 μονάδων.

Οι όποιες προσπάθειες ανάκαμψης δεν φαίνεται να πείθουν για το ζητούμενο, δηλαδή την ανοδική διάσπαση των 900 μονάδων.

Οι επόμενες εβδομάδες, όπως συνηθίζεται, χαρακτηρίζονται από απραξία, λόγω Θερινής ραστώνης και οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών είναι απαραίτητοι για την ζητούμενη ανοδική διάσπαση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

“Όπως είχαμε επισημάνει και την περασμένη εβδομάδα, η αποφασιστικότητα και η δυναμική που παρουσιάζει η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση, στο να υλοποιήσει με ταχύτητα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την υπερπήδηση των χρόνιων εμποδίων, δύναται να εντείνει το θετικό κλίμα στην Αγορά”, σημειώνει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).

“Ο ΟΤΕ φαίνεται πως κάνει πρόοδο στη διαδικασία πώλησης των Ρουμανικών Θυγατρικών”, σχολιάζει η Barclays, επισημαίνοντας πως “η Ρουμανία αποτελεί προβληματικό περιουσιακό στοιχείο για τον ΟΤΕ, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού”.

Η Barclays διατηρεί τη σύσταση “overweight” για τη μετοχή του ΟΤΕ, με θετική στάση έναντι του κλάδου και την τιμή - στόχο, επίσης αμετάβλητη, στα 14 ευρώ, σημειώνοντας πως ο Όμιλος εμφανίζει ισχυρές ταμειακές ροές και αποδόσεις. Για το τρέχον έτος εκτιμά πως ο Όμιλος θα εμφανίσει έσοδα 3,8 δισ. ευρώ με μέρισμα 0,55 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,46 ευρώ που διένειμε ο ΟΤΕ για τη χρήση του 2018.

“Την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της Κεντρικής Διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 3.388 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1.878 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018”, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 20.890 εκατ. ευρώ, από 21.910 εκατ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές διαμορφώθηκαν σε 25.773 εκατ. ευρώ, από 24.368 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018. Το πρωτογενές ταμειακό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό κατά 24 εκατομμύρια ευρώ, έναντι ταμειακού πλεονάσματος 1,11 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σε “Accumulate” από “Buy” κατέβασε η IBG τη σύστασή της για τη μετοχή της Jumbo, όμως αναπροσάρμοσε την τιμή - στόχο στα 20 ευρώ, από 18,20 που ήταν πριν.

Με μικρό premium τα ΣΜΕ του FT 25

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν νέα σημαντική αύξηση και λόγω μετακύλισης θέσεων, στο συμβόλαιο του δείκτη και μικρή περαιτέρω μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (20.656 συμβόλαια).

Στα 13.682 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 14.843 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 13.823, 6.238 για τον Ιούλιο, 7.399 για τον Αύγουστο και 186 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.169) κινήθηκε μεταξύ 2.115,25 και 2.169 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.000 ΟΤΕ, 242.573 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.252), Alpha Bank (5.892), Πειραιώς (1.746), ΔΕΗ (1.446), Εθνική (5.252), Ελλάκτωρα (492), Μυτιληναίο (254), MIG (2.536), Cenergy (181), ΓΕΚ (105), ΕΕΕ (122), Intralot (283), Lamda Development (130), Viohalco (127), ΟΠΑΠ (183), ΟΤΕ (168), Τέρνα Ενεργειακή (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 43.856, Alpha Bank 64.724, Εθνική 60.365, MIG 88.100, Πειραιώς 24.212, ΔΕΗ 21.373, Μυτιληναίο 10.086.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 36.914.818 τεμ., (από 36.914.818 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 24.655.155 τεμ. (24.636.855), ΔΕΗ 6.982.839 τεμ. (6.982.839), Eurobank 78.189.840 τεμ. (78.189.840), Εθνική 30.580.300 τεμ. (30.582.359), ΟΠΑΠ 1.280.257 τεμ. (1.280.257), Folli Follie Group 1.331.265 τεμ. (1.331.265).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v