Βγήκαν «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Θετικό γύρισμα για τον Γενικό Δείκτη, που κινείται πάνω από τις 620 μονάδες. Περιορίστηκαν οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών, με την Alpha Bank να καταγράφει άνοδο 4%. Αντίδραση για Motor Oil, κίνηση υψηλότερα για Coca Cola, ΟΤΕ.

Βγήκαν «άμυνες» στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης, καταγράφοντας κέρδη άνω του 0,5%. 

Αρωγός στο θετικό γύρισμα ο τίτλος της Alpha Bank, που από απώλειες άνω του 3% έχει περάσει σε κέρδη άνω του 4%, με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές να περιορίζουν τις απώλειές τους. 

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε: 

Δεν βγαίνει αντίδραση στο ΧΑ, την ώρα που στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνεχίζεται το... πάρτι.
Στο επίκεντρο ο τραπεζικός κλάδος, με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να ανακοινώνει τα αποτελέσματα των stress tests για 48 τράπεζες, με το ιταλικό banking στο... μικροσκόπιο των επενδυτών.

Στους αγοραστές ο πρώτος λόγος από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, αλλά με την Αθήνα να αποτελεί την εξαίρεση στον ανοδικό κανόνα των διεθνών αγορών. Ατυχώς για τους long, σε μία συγκυρία που διεθνώς δίνεται ανοδική διαφυγή σε ένα περιβάλλον μεσοπρόθεσμα πτωτικό, στο ελληνικό χρηματιστήριο έρχονται η μία μετά την άλλη οι αφορμές για να αναλάβουν οι short, με συνέπεια να πιέζουν δείκτες, μετοχές, αποτιμήσεις σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από την Τρίτη, οπότε ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες πωλήσεις στα blue chips, η αγορά πήρε κλίση για χαμηλότερα και όταν Τετάρτη-Πέμπτη οι ρευστοποιήσεις έγιναν επιθετικές σε Motor Oil και δευτερευόντως σε Jumbo, οι short απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο, ωθώντας τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 620 και επικίνδυνα προς τη σημαντική περιοχή στήριξης των 610 μονάδων.

Σε αυτό το βαρύ περιβάλλον οι πωλητές στράφηκαν, χθες, και στον τραπεζικό κλάδο, κυρίως για να καλύψουν stop loss και θέσεις margin, προσθέτοντας και τις τράπεζες στην αδυναμία συγκεκριμένων blue chips.

Αφορμής δοθείσης ήρθε και η ανάλυση της Société Générale που βλέπει έξοδο Eurobank, Πειραιώς και Εθνική από τον MSCI, για να συμπληρωθεί η... τριάδα των αρνητικών αφορμών. Ενδεικτικό το ότι η... ανταπόκριση των traders ήταν σχεδόν άμεση, καθώς με το που κυκλοφόρησε στα χρηματιστηριακά γραφεία η σχετική ανάλυση, άλλαξε άρδην η στάση των traders, συνακόλουθα του κλίματος, της τάσης. Οπως σημείωνε χρηματιστής «... ήταν που ήταν βαρύ το κλίμα λόγω του σκανδάλου Folli Follie και πλέον ακόμη και η παραμικρή υποτιμητική αφορμή λειτουργεί σωρευτικά, δείχνοντας το πόσο έχει επιβαρυνθεί το επενδυτικό κλίμα στο ΧΑ». Επί της ουσίας, όσο ανεβαίνει/επιβαρύνεται ο βαθμός μη αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς τόσο πιο γρήγοροι και επιθετικοί γίνονται οι ξένοι, τόσο χαμηλότερα πιέζονται τράπεζες και blue chips.

Από την περιοχή των 520 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών δεν χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 5' για να... βυθιστεί σχεδόν 40 μονάδες χαμηλότερα, με την απώλεια σημαντικών στηρίξεων (πέριξ των 500-505 μον.) να λειτουργεί επιβαρυντικά καθώς μετά τις 11:50 (στη διόρθωση του κλάδου) πραγματοποιήθηκαν αναλογικά περισσότερες συναλλαγές απ' ό,τι προηγουμένως.

Η διόρθωση του τραπεζικού κλάδου παρέσυρε χαμηλότερα τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, έως τις 1.620,72 ο FTSE25, συνακόλουθα έως τις 612,91 ο Γενικός Δείκτης.

Και αν στην ευρύτερη (πολύ σημαντική) περιοχή των 610 μονάδων ενεργοποιήθηκαν κάποιες εντολές αγοράς εστιάζοντας στα βαριά χαρτιά των ΟΤΕ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, το κλίμα παραμένει βαρύ, με τους πωλητές να συνεχίζουν (με ηπιότερο ρυθμό) να μειώνουν θέσεις τους.

Συναλλαγές και τζίρος μέτρια στην αρχή αλλά με ταχύτερο ρυθμό σταδιακά μετά τις 11:45, με εστίαση στον τραπεζικό κλάδο (πέραν των Motor Oil, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, που από την αρχή καταγράφουν αυξημένα μεγέθη), με συνέπεια να πιεστούν σημαντικά οι μετοχές των Eurobank (έως το 0,506), Εθνικής (έως το 1,37 ευρώ), Πειραιώς (έως το 1,142 ευρώ) και Αlpha Βank έως το 1,181 ευρώ.

Αποτίμηση των 4 συστημικών ομίλων στα όρια των 4,5 δισ. Πρόκειται για ένα επίπεδο-όριο συνολικής αποτίμησης που έχει δοκιμαστεί ήδη δύο φορές και ισάριθμες έχει αποδειχθεί και λειτουργήσει σαν σημείο αναφοράς και βραχυπρόθεσμης ανοδικής διόρθωσης. Μένει να φανεί τι θα γίνει αυτή τη φορά- τρίτη κατά σειρά-, συνεκτιμώντας πως οι αλλαγές στους δείκτες MSCI θα γίνουν γνωστές στις 13 Νοεμβρίου (θα ισχύσουν στο τέλος του μηνός, αρχή Δεκεμβρίου).

Με τον τραπεζικό κλάδο να μετρά απώλειες σχεδόν 5,50% και μετά τα όσα έχουν συμβεί Τετάρτη-Πέμπτη στα blue chips, η αντίδραση εύλογα δεν βγαίνει.

Και πώς να βγει όταν πολύ εύστοχα όπως σημειώνει ο Χαμαιλέων «... πρώτα η FFG, μετά η αναμόρφωση στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, τώρα η υπόθεση με τα POS και τους Κινέζους, το κλίμα είναι βαρύ και θα πάρει πολύ χρόνο για να αλλάξει». Το ότι το... δήγμα της στήλης αφορά στην εικοτολογία για το ενδεχόμενο τα βήματα του ΤΙΤΑΝα να ακολουθήσει και η Μυτιληναίος καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Δυστυχώς...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v