Μεικτές τάσεις σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ΧΑ, με το ξεκίνημα της πρώτης συνεδρίασης του Νοεμβρίου να βρίσκει πωλητές και αγοραστές σε θέσεις... μάχης. Εύλογο το ερώτημα εάν στο διάστημα που απομένει για την ολοκλήρωση του 2018 θα συνεχιστεί η... εξαέρωση χρηματιστηριακής αξίας στις διεθνείς αγορές, συνακόλουθα της ελληνικής, ή θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας των τελευταίων ετών που θέλει το διάστημα Νοεμβρίου - Ιανουαρίου να είναι από τα προσοδοφόρα για τους long.
Μέχρι τώρα η αποτίμηση του 10μήνου «μετρά» απώλειες $8 τρισ. στις διεθνείς αγορές (σχεδόν μισό ΑΕΠ των ΗΠΑ) και στα δικά μας, μείωση χρηματιστηριακής αξίας που φτάνει στα 7,6 δισ. Από αυτά, τα 3,7 δισ. «εξατμίστηκαν» μόνο μέσα στον Οκτώβριο.
Με αυτά τα δεδομένα γίνεται η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, δηλαδή για το αν οι μεν θα καταφέρουν να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό τις μεγάλες απώλειες (για τις διεθνείς αγορές, οι μεγαλύτερες από το 2008) ή θα χαθούν ακόμη περισσότερες.
Αποκλίνουσα η πορεία ευρωπαϊκών αγορών και ΧΑ στα πρώτα 30' της συνεδρίασης, καθώς στη Φρανκφούρτη ο DAX αντιδρούσε 0,40% στις 11.490 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC με 0,13% στις 5.100 και στο Μιλάνο μετοχές/ομόλογα επηρεάζονταν από το ότι μέχρι τώρα δεν έχει εξευρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Ρώμης- Βρυξελλών. Κάτι που κατά πάσα βεβαιότητα θα αργήσει να γίνει, καθώς από τα μέσα και μετά του μηνός θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα.
Με αρνητικό πρόσημο στο ΧΑ για βασικούς δείκτες και μετοχές, με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο.
Στο μείον ο τραπεζικός κλάδος, πλην όμως οι συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προέρχονται από τη διόρθωση συγκεκριμένων blue chips. Απώλειες 0,75% για τον ΓΔ προς τις 635-630 μονάδες, με βαρίδι τη μετοχή της Motor Oil, που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση (μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις) δέχεται την πίεση των πωλητών, με συνέπεια η τιμή να υποχωρεί έως τα 19,80 ευρώ.
Περισσότερες συναλλαγές και τζίρος στη μετοχή της ΜΟΗ, με αυξημένη προσφορά και σήμερα, που παραπέμπει σε μείωση θέσης ξένου χαρτοφυλακίου. Ενδεικτικό το ότι στις 10:55 το 42% του συνολικού τζίρου αφορούσε στη συγκεκριμένη μετοχή.
Πωλήσεις και πιέσεις σε μικρότερη έκταση και ένταση και στη μετοχή της Jumbo, για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά το... σκάσιμο της υπόθεσης Παπαευαγγέλου, με την εικόνα αμφότερων των μετοχών να επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη στάση των traders και όσων κινούνται βραχυπρόθεσμα.
Στην περιοχή των 635 μονάδων ενεργοποιήθηκαν εντολές από την πλευρά των αγοραστών σε επιμέρους μετοχές του δείκτη, με αποτέλεσμα να απορροφηθεί η προσφορά και να ισορροπήσει ο ΓΔ σε επίπεδα 0,50% χαμηλότερα.
Εάν δεν χαθεί η περιοχή των 635-630 μονάδων σήμερα σε κλείσιμο, τότε οι αγοραστές θα αποκτήσουν και πάλι το βραχυπρόθεσμο προβάδισμα που είχαν τις τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου. Θα φανεί στο σημερινό κλείσιμο και αύριο.
Αγοραστές σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Viohalco, Coca Cola, Fourlis, TITAN, ΕΛΠΕ, ενώ η Πειραιώς ήταν η πρώτη (και μόνη) από τις συστημικές τραπεζικές που «γύριζε» σε οριακά θετικό πρόσημο, λίγο μετά τις 11:00.
Στις 24/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με μεγαλύτερη απόδοση για ΕΚΤΕΡ, ΚΕΚΡΟΨ από τη μεσαία- χαμηλότερη κατηγορία.
Στα 3,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, με το 1,7 να έχει αλλάξει χέρια στη Motor Oil. Χωρίς πακέτα στα πρώτα 40' της συνεδρίασης.