Συνεδρίαση έκδηλης νευρικότητας και εναλλαγής προσήμων, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά τον αξιοπρόσεκτη ενίσχυση του τζίρου (ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 18 συνεδριάσεων) και τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, που μένει να φανεί αν είχαν σχέση με τον σχετικό "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων, λόγω λήξης μήνα και χρηματιστηριακού 10μηνου.
Από την άλλη, οι Διεθνείς Αγορές μπαίνουν στον μήνα, στην λήξη του οποίου οι περισσότεροι Διαχειριστές κλείνουν τα βιβλία τους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα Διεθνή Χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και για το Ελληνικό.
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση το Χ.Α. θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα, αν συνυπολογιστεί το θετικό κλίμα στις Ευρωπαϊκές Αγορές και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, αλλά και η επιστροφή των αγοραστών στις Αγορές Ιταλικών και Ελληνικών ομολόγων, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους ομολόγου στο 3,42% (-5 μονάδες βάσης) και του αντίστοιχου Ελληνικού τίτλου στο 4,19% (-2 μονάδες βάσης).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση κατέστησε περισσότερο από εμφανές ότι εκτός του ότι δεν υπάρχουν νέες "επενδυτικές ιδέες", αρχίζουν και εμφανίζονται αστάθμητοι παράγοντες στις ήδη υπάρχουσες, με τρανό παράδειγμα την αντίδραση της Αγοράς στις τελευταίες ειδήσεις που αφορούσαν τις Jumbo και Motor Oil.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Παρά τη συντήρηση των συνθηκών χαμηλής ρευστότητας και του αρνητικού διεθνούς περιβάλλοντος, το Ελληνικό Χρηματιστήριο επιμένει να αποφεύγει την πλαγιοκαθοδική κίνηση, συνεχίζοντας τη διαδικασία συσσώρευσης. Το θετικό κλείσιμο στη Wall Street και ενδεχομένως κάποιοι άλλοι καταλύτες που θα παρουσιαστούν ενδοσυνεδριακά, μπορεί να συμβάλουν στην καταγραφή θετικού πρόσημου για το Γενικό Δείκτη στη σημερινή συνεδρίαση" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Η τελευταία συνεδρίαση του Οκτώβρη με απώλειες μέχρι στιγμής 7,96% σε επίπεδο μήνα και 20,7% από την αρχή του έτους, για τον Γενικό Δείκτη. Η Εγχώρια Αγορά θα ακολουθήσει, πιθανότατα, την τάση από το εξωτερικό, η οποία δείχνει πως ανακάμπτει στο ξεκίνημα των συναλλαγών" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
"Ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το χαμηλό των 610 μονάδων και μάλιστα κινείται πάνω από την περιοχή των 625 μονάδων. Η συσσώρευση μεταξύ 610 - 650 μονάδων συνεχίζεται και το γεγονός αυτό αποτελεί καταρχήν θετική ένδειξη. Το ζητούμενο πλέον είναι η διατήρηση της στήριξης μεταξύ 625 - 615 μονάδων και σε δεύτερο χρόνο η ανοδική διάσπαση των 650 μονάδων που θα δημιουργήσει ουσιαστική ανοδική αντίδραση. Ο δείκτης Τραπεζών, αφού διατήρησε υποδειγματικά τις 460 μονάδες, διέσπασε ανοδικά και τις 500 μονάδες. Πραγματοποιεί πλέον πάνω από ένα μήνα ευρεία συσσώρευση μεταξύ 460 - 560 μονάδων. Πιθανή ανοδική διάσπαση των 560 θα οδηγήσει τον ΔΤΡ πάνω από τις 600 μονάδες στον ΚΜΟ-60. Σε διαφορετική περίπτωση, η συσσώρευση θα συνεχιστεί" τόνιζε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της Πειραιώς και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ενώ οι υπόλοιποι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΤΡ κινούμενος μόνιμα στο "πράσινο" βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 551,94 μονάδες (+3,21%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 539,51 (+0,89%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 544,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,76%.
Ο εν λόγω δείκτης δεν μπόρεσε να δώσει το τεχνικά ζητούμενο, που ήταν το κλείσιμο υψηλότερα των 547 μονάδων. Επειδή, αν βοηθήσει το διεθνές κλίμα και με δεδομένο ότι οι Τραπεζικές μετοχές έχουν βελτιώσει ελαφρώς την χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους, δεν μπορεί να αποκλειστεί και νέα απόπειρα υπέρβασης των 547 μονάδων, σε μία τέτοια περίπτωση, ανοίγει "παράθυρο ευκαιρίας" για βραχυπρόθεσμη κίνηση του Τραπεζικού δείκτη, έως και 10% υψηλότερα.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "μπαίνουν τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας εταιρείας Asset Protection Scheme, με στόχο την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) των Τραπεζών, καθώς συστήνεται ομάδα εργασίας, η οποία θα λειτουργεί υπό τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα συμμετέχουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι Τράπεζες. Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι για το σχέδιο έχει κλειδώσει το 'Ιταλικό μοντέλο', δηλαδή οι εγγυήσεις του Δημοσίου να δοθούν στα senior ομόλογα που θα εκδώσουν οι Τράπεζες, στο πλαίσιο του μπαράζ τιτλοποιήσεων ύψους 10 - 15 δισ. ευρώ, που θα πραγματοποιήσουν την τριετία 2019 - 2021".
Από την άλλη, "πονοκέφαλο" προκαλεί στις διοικήσεις των Τραπεζών η ανάγκη μείωσης του προσωπικού για τις εν Ελλάδι δραστηριότητές τους, λόγω ραγδαίας συρρίκνωσης των συναλλαγών που διενεργούνται στα γκισέ και της επιτακτικής πίεσης να μειωθούν τα κόστη, ώστε να βελτιωθεί η προ προβλέψεων κερδοφορία. Τα μέχρι τώρα στοιχεία από τα φετινά προγράμματα παροχής κινήτρων πρόωρης αποχώρησης στο προσωπικό, δείχνουν ότι το συγκεκριμένο "εργαλείο" εξαντλεί τη δυναμική του.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ασφαλώς και το σύνολο των ενεργών παικτών, λόγω της ειδησεογραφίας που είχε προηγηθεί. είχαν στραμμένη την προσοχή τους στις μετοχές των Motor Oil (-4,57%) και Jumbo (-0,92%), οι οποίες αποδείχθηκαν σημαντικό τροχοπέδη για τον Γενικό Δείκτη, ακόμα και όταν αυτός βρισκόταν στα υψηλά ημέρας.
Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία επίσημη κατάσταση του Χ.Α., ο τίτλος της Jumbo συμμετέχει στον Γενικό Δείκτη με ποσοστό 5,41% και αυτός της Motor Oil με ποσοστό 7,14%.
Ξεκινώντας από την Jumbo, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η μετοχή κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 12,22 ευρώ (-6%), για να ανακάμψει σχετικά στην συνέχεια, ενώ συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Κλείσιμο χαμηλότερα των 12,26 ευρώ δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, με την επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στα 12,04, 11,22 και 10,56 ευρώ. Στα 13,06 ευρώ η πρώτη σημαντική αντίσταση.
Διαψεύδει κάθε εμπλοκή στην υπόθεση Παπαευαγγέλου η Jumbo με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο. Όπως δηλώνει "ο ήδη παραιτηθείς αντιπρόεδρος δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή, ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, ενώ η εταιρεία δεν είχε ουδεμία απολύτως γνώση, ή σχέση, ή σύνδεση με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητές του".
Να σημειωθεί ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος της Jumbo ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας (!)
Μπορεί να μην κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, όμως και στην περίπτωση της Motor Oil, που συμπλήρωσε και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, οι πιέσεις ήταν σημαντικές με τον τίτλο να υποχωρεί μέχρι τα 20,35 ευρώ (-7,08%). Το ημερήσιο "stop short" έχει κατέβει στα 22,40 ευρώ.
"Κατηφορίζοντας" στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, από σήμερα οι μετοχές της Νάκας (+5,62%) ήταν διαπραγματεύσιμες χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2018, €0,05 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0425 ανά μετοχή).
Από εκεί και πέρα, επιστροφή των αγοραστών, μετά από τρεις πτωτικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις στον Κέκροπα (+4,93%) και μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις στην Creta (+2,43%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την MIG (+1,72%), ενώ επιμένουν πλαγιοανοδικά οι ΕΛΧΑ (+1,25%) και Cenergy (+4,11%).
Κάτι κινήθηκε σε Ιντρακόμ (+3,43%), Ιντρακάτ (+4,83%) και Audiovisual (+9,57%), ενώ τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η AS Company (+4%).
Στην περίπτωση της τελευταίας, ίσως αξίζει επισήμανσης το "πακέτο" 120000 τεμ. που έγινε και με σχετικό premium, στα 2,70 ευρώ.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού 10μηνου.
Ο Οκτώβριος αποδείχθηκε τρίτος συνεχόμενος πτωτικός μήνας, με μηνιαίες απώλειες 7,45% για τον Γενικό Δείκτη και απώλειες 5,77% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.
Από την αρχή του χρόνου, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 20,22% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 37,89%.
Μετοχή του χρηματιστηριακού 10μηνου, η Τζιρακιάν με απόδοση 3581,82%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 3,7 δισ. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο, ενώ σημειώνει απώλειες 7,7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Η αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την τελευταία εβδομάδα, αποτέλεσε θετική εξέλιξη, μέσα στη δίνη των Διεθνών Αγορών, όπου έχουν, πλέον, εισέλθει σε πορεία διόρθωσης" αναφέρει ο Νικόλας Πετράκης.
Οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών παραμένουν, η υπόθεση της Folli Follie συνεχίζει να ταλανίζει την Αγορά και οι σημερινές πτώσεις στις Δεικτοβαρείς ΜΠΕΛΑ και ΜΟΗ, μετά τις χθεσινές ειδήσεις, δεν αφήνουν τον Γενικό Δείκτη να επωφεληθεί του καλού διεθνούς κλίματος.
Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη παραμένει και αυτή την εβδομάδα αδιάφορη, έχοντας βέβαια εξουδετερώσει το σήμα πώλησης. Για να μπορέσουμε να έχουμε κάτι πιο αισιόδοξο διαγραμματικά, χρειαζόμαστε κλεισίματα ψηλότερα της διακεκαυμένης ζώνης των 658 μονάδων. Στον αντίποδα κλείσιμο χαμηλότερα των 620 μονάδων θα επαναφέρει στο προσκήνιο το σενάριο των 602 μονάδων του Δείκτη.
Όσον αφορά τον συμπιεσμένο Τραπεζικό δείκτη, το βραχυπρόθεσμο σήμα αγοράς συνεχίζει να διατηρείται ανέπαφο, όσο έχουμε κλεισίματα άνω των 510 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Σε περίπτωση συνέχισης της αντίδρασης, το επόμενο σημαντικό σημείο αντιστάσεων εντοπίζεται στις 592 μονάδες, σημείο αναφοράς για τις επόμενες ημέρες.
Καταλήγοντας, η αυξημένη μεταβλητότητα στα Διεθνή Χρηματιστήρια αναμένεται να διατηρηθεί και αυτή την εβδομάδα, με την Ελληνική Αγορά να δείχνει αντοχές ως σύνολο και τις Τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν αισθητά βελτιωμένη διαγραμματική εικόνα παρά τις όποιες αντιξοότητες.
"Παρά ταύτα, οι συνθήκες που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο, χρήζουν ιδιαίτερη προσοχή και απαιτούν ταχύτητα κινήσεων για τις όποιες εκπλήξεις επιφυλάσσει η συνέχεια" τονίζει ο κ. Πετράκης (Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ).
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Ελεγχόμενες πιέσεις σε Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.
Σε χαμηλό δύο ετών υποχώρησε ο τομέας Μεταποίησης στην Κίνα τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με το MarketWatch, ο επίσημος ΡΜΙ για τη Μεταποίηση υποχώρησε στις 50,2 μονάδες τον Οκτώβριο, από 50,8 τον Σεπτέμβριο.
Ετήσια αύξηση 25,1% κατέγραψε το εξαγωγικό Εμπόριο της Κίνας στα 2,01 τρισ. γουάν ($289 δισ.) το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 24,2% στα 1,65 τρισ. γουάν, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 29,1% στα 362,4 δισ. γουάν, σύμφωνα με τα Τελωνεία στο Πεκίνο.
Ο επίσημος μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε στις 50,2 μονάδες τον Οκτώβριο. από τις 50,8 μονάδες το Σεπτέμβριο.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας κράτησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. Ειδικότερα, αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% και τον στόχο για την απόδοση του 10ετους Κυβερνητικού ομολόγου κοντά στο μηδέν.
"Μια αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, θα βουτούσε τη Χώρα σε μια ύφεση τόσο μακρά, όσο και αυτή που ακολούθησε την Παγκόσμια οικονομική κρίση", προειδοποιεί η S&P.
Η S&P αξιολογεί τη Βρετανία με "ΑΑ", αλλά έχει προειδοποιήσει πως αν οι Βρυξέλλες δεν τα βρουν με το Λονδίνο, θα προχωρήσει, πιθανότατα, σε υποβάθμιση.
"H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαμηνύσει στην Ιταλία ότι το μεγάλο Δημόσιο χρέος της αποτελεί πηγή ανησυχίας για το σύνολο της Ευρωζώνης", σύμφωνα με επιστολή που δημοσίευσε το Ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Κομισιόν έχει δώσει διορία στην Ιταλική Κυβέρνηση να απαντήσει ως τις 13 Νοεμβρίου.
Απότομη πτώση στις λιανικές πωλήσεις καταγράφηκε στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, σε ετήσια βάση. Οι δαπάνες των Γερμανών Καταναλωτών υποχώρησαν κατά το προσαρμοσμένο 2,6% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ήταν η πιο απότομη πτώση από τον Ιούνιο του 2013. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα αυξηθούν κατά 0,9%.
O δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 2,2% τον Οκτώβριο στην Ευρωζώνη, σε ετήσια βάση, σε συμφωνία με τις προσδοκίες. Τον Σεπτέμβριο ήταν 2,1%.
Συμφωνία επετεύχθη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπιστούν νέοι κανόνες για τα προβληματικά δάνεια των Τραπεζών. Όπως αναφέρει ανακοίνωση που μεταδίδει το Reuters η κίνηση γίνεται σε μια προσπάθεια να αυστηροποιηθούν οι κανονισμοί για την κάλυψη πιθανών ζημιών από "κόκκινα" δάνεια.
Με βάση αυτή οι Τράπεζες θα πρέπει να έχουν καλύψει πλήρως τα προβληματικά δάνεια με εξασφαλίσεις σε κινητές αξίες σε επτά χρόνια και αυτά που έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα σε εννέα χρόνια. Όσο για αυτά που δεν φέρουν εξασφαλίσεις η κάλυψη πρέπει να γίνει σε μια τριετία.
Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο.
Οι Επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να κάνουν προσλήψεις, με ρυθμό μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο. Τον Οκτώβριο έγιναν 227.000 προσλήψεις, σύμφωνα με έκθεση των ADP και Moody’s Analytics.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv προέβλεπαν αύξηση κατά 189.000, μετά την άνοδο κατά 218.000 του Σεπτεμβρίου, η οποία αναθεωρήθηκε χαμηλότερα από το αρχικό νούμερο των 230.000.
Ορισμένες από τις μεγαλύτερες Τοπικές Τράπεζες στις ΗΠΑ δεν θα είναι αναγκασμένες να υπόκεινται σε ετήσια "stress test", σύμφωνα με προτάσεις που έχει καταθέσει η Fed. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ προτείνει οι Τράπεζες που θέτουν μικρότερο συστημικό ρίσκο να περνάνε "stress test" κάθε δύο χρόνια. Επιπλέον, δεν θα είναι αναγκασμένες να συμμορφωθούν με τον κανόνα που ορίζει ότι πρέπει να έχουν στοιχεία ενεργητικού που θα τους επιτρέπουν να αντέξουν πιέσεις στη ρευστότητα για περίοδο τριάντα ημερών.
Στις 58,4 μονάδες υποχώρησε ο Chicago PMI τον Οκτώβριο (η χαμηλότερη ανάγνωση από τον Απρίλιο), από 60,4 τον Σεπτέμβριο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία στο 0,85%.
Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Μυτιληναίος για το εννεάμηνο ευθυγραμμίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προσδοκίες της Pantelakis Sec. Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή - στόχο 13,50 ευρώ για τη μετοχή, με σύσταση “outperform”.
Τις προβλέψεις της για τα αποτελέσματα του ΟΤΕ καταθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τιμή - στόχο στα 12,7 ευρώ και σύσταση "accumulate" για τη μετοχή.
Ο ΟΤΕ ανακοινώνει αποτελέσματα στις 7 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της Αγοράς.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 643,05 (+1,01%) και 635,36 μονάδων (-0,20%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 637,22 (+0,09%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,15 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,55%.
Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 65,8 εκατ., από τα οποία τα 8,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΑΣΚΟ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ), ενώ ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ και ΟΤΕ απέσπασαν το 44% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΥΤΙΛ, ΣΑΡ.
Δεν "πρασίνισε" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης η μετοχή της Jumbo.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Lamda Development, Jumbo και στο χαμηλό ημέρας οι ΑΔΜΗΕ, Αεροπορία Αιγαίου, Τιτάν και Fourlis.
Σχεικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 61 ανοδικές μετοχές, έναντι 38 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Επιστροφή αγοραστών και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στο συμβόλαιο του δείκτη και σημαντικά μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (53.454 συμβόλαια).
Στα 5.431 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.631 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.185, 974 για τον Νοέμβριο και 211 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.675,75) κινήθηκε μεταξύ 1.665,25 και 1.689,5 μονάδων και έκλεισε με υποτίμηση 0,5%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Eurobank, 50.267 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (5.351), Alpha Bank (4.349), Πειραιώς (2.294), ΔΕΗ (823), ΟΠΑΠ (429), Εθνική (37.625), Μυτιληναίο (179), ΓΕΚ (257), MIG (776), Jumbo (249), Motor Oil (214), Viohalco (176), ΟΤΕ (133).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.588, Eurobank 38.973, Alpha Bank 24.902, Εθνική 211.030, ΔΕΗ 10.288, Πειραιώς 13.752.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,33% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,00% | 2018-10-19 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,60% | 2018-10-22 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.751.227 τεμ., (από 29.704.957 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.468.590 τεμ. (28.420.405), ΔΕΗ 6.139.763 τεμ. (6.137.455), Eurobank 53.483.101 τεμ. (55.170.471), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365), ΟΠΑΠ 1.008.870 τεμ. (1.010.435) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.