ΧΑ: Ανοδος χέρι – χέρι για τράπεζες και ΔΕΗ

Ακολούθησε την αντίδραση των διεθνών αγορών ο ΓΔ φτάνοντας τις 640 μονάδες. Θετικό μήνυμα και από την αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα 10ετή. Καμπανάκι από την νέα μείωση του όγκου συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση.

ΧΑ: Ανοδος χέρι – χέρι για τράπεζες και ΔΕΗ

Η επιστροφή των λίγων αγοραστών, χαρακτήρισε την πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας στο Χ.Α., με "χορηγούς" τα θετικά πρόσημα των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, το "πράσινο" ξεκίνημα της Wall Street και την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ιταλικούς και Ελληνικούς τίτλους, μετά την αξιολόγηση - "χάδι" της Standard and Poor΄ς για την Ιταλική Οικονομία, με τις Αγορές να έχουν προεξοφλήσει τουλάχιστον μίας μονάδας υποβάθμιση.

Πιο συγκεκριμένα, σε αρνητικό από σταθερό αναθεώρησε το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιταλίας η Standard & Poor's, η οποία πάντως διατήρησε το rating "BBΒ", επισημαίνοντας ότι "οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Κυβέρνησης επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της Χώρας, που αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην πορεία του χρέους / ΑΕΠ".

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η απόδοση του Ιταλικού 10ετους αποκλιμακώνεται κατά 17 μονάδες βάσης (3,27%) και του αντίστοιχου Ελληνικού κατά 10 μονάδες βάσης (4,15%).

Μένει να φανεί αν η σημερινή, σημαντική, αντίδραση των Ευρωπαϊκών Αγορών θα έχει και συνέχεια, με σκοπό τον σχετικό "καλλωπισμό" των αποτιμήσεων, καθώς σε, περίπου, ένα μήνα οι περισσότεροι των Διαχειριστών κλείνουν βιβλία, ή είναι μία αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, πριν οι Αγορές αναζητήσουν στηρίξεις σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., "το ράλι των καταπιεσμένων" με Τράπεζες και ΔΕΗ" χαρακτήρισε την σημερινή κίνηση του Χ.Α. παλαιός παράγοντας της Αγοράς, σε μία συνεδρίαση ιδιαίτερα χαμηλού κόστους, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά να κλείνουν σε ευδιάκριτη απόσταση από τα υψηλά ημέρας.

"Ταγός" της σημερινής ανοδικής κίνησης ο Τραπεζικός κλάδος, με τους αγοραστές να επιστρέφουν μετά την μίνι "ψυχρολουσία" της Παρασκευής, όπου Τραπεζικός δείκτης, αλλά και Εθνική και Πειραιώς, είχαν ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα χαμηλά ημέρας.

Στα χαρακτηριστικά της πρώτης συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, εκτός της ιδιαίτερα χαμηλής καθαρής αξίας συναλλαγών (λίγο πάνω από τα 25 εκατ.), οι απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη και το ελάχιστο αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών

"Την Τρίτη ο Μυτιληναίος θα ξεκινήσει πρώτος την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων για το 9μηνο, περίοδος για την οποία οι εταιρείες δεν υποχρεούνται να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους. Οι συνθήκες των Διεθνών Αγορών και ιδιαίτερα οι αρνητικές επιδόσεις των δεικτών στη Wall Street δυσκολεύουν το εγχείρημα της συνέχισης της ανοδικής αντίδρασης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Ωστόσο, η 'ρηχότητα' του Χ.Α. αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, με τη μεταβλητότητα να είναι, πιθανότατα, πάλι ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

"Η εν εξελίξει διόρθωση των τιμών στα Διεθνή Χρηματιστήρια Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας, αλλά και το ζήτημα της Ιταλίας, αποτρέπει τον Γενικό Δείκτη του Χ.Α. από μία διευρυμένη άνοδο στην παρούσα φάση. Ωστόσο, δεν αποκλείουμε μια βραχυπρόθεσμη ανοδική αντίδραση, σε περίπτωση αντίστοιχης κίνησης στις Αναδυόμενες Αγορές (MSCI Emerging Markets), οι οποίες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών, όχι μόνο σε τεχνικά υπερπουλημένη ζώνη, αλλά και με πολλαπλασιαστή κερδών (P/E με βάση τους τελευταίους 12 μήνες) στο 11,4, σε σύγκριση με το μέσο P/E πενταετίας που εμφανίζεται στο 14. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το πιθανό άνω όριο το τοποθετούμε στις 680 μονάδες, με ενδιάμεσο κομβικό σημείο τις 650 μονάδες. Πάραυτα, επισημαίνουμε ότι οι επιλεκτικές τοποθετήσεις με βάση τα θεμελιώδη των εταιρειών, παραμένουν η στρατηγική που ενδείκνυται στο περιβάλλον αυτό" τόνιζε η Merit Sec.

"Η Εγχώρια Αγορά, μάλλον είναι πιο πιθανό να συσσωρεύσει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, καθώς κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές με βαρύτητα, αντισταθμίζουν τις αρνητικές τάσεις που έρχονται από τις Διεθνείς Αγορές" ανέφερε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.

Πως κινήθηκε ο τραπεζικός κλάδος

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από τον Τραπεζικό κλάδο, αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κατά την σημερινή συνεδρίαση, είτε κινήθηκαν μόνιμα με θετικό πρόσημο, είτε δεν ήλθαν σε επαφή με το "κόκκινο" (ΑΛΦΑ).

Ο Τραπεζικός δείκτης, κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 544,59 μονάδες (+5,71%), στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 534,52 (+3,75%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 535,18 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,88%.

Για τον εν λόγω δείκτη και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 547 μονάδων, επίπεδο που δεν δοκίμασε και στην σημερινή συνεδρίαση.

Για τις επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικές μετοχές και αν οι αγοραστές συνεχίσουν να δείχνουν κινητικότεροι, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, στην Alpha Bank (+2,82%) οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,35 - 1,385 και 1,425 ευρώ και το ημερήσιο "stop long" στα 1,118 ευρώ.

Για την Εθνική (+2,88%) που είναι ο μοναδικός τίτλος που παραμένει σε ημερήσιο "short", το "stop" εντοπίζεται στα 1,579 ευρώ.

Για την Eurobank (+6,16%), οι επόμενες αντιστάσεις στα 0,60 και 0,658 ευρώ και το ημερήσιο "stop short" στα 0,4860 ευρώ.

Για την Πειραιώς (+4,92%) το ημερήσιο "stop long" στα 1,218 ευρώ και η επόμενη αντίσταση στα 1,462 ευρώ.

Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "λύση - έκπληξη προωθεί η Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής της επάρκειας καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του 'Euro2day.gr', η Τράπεζα προσανατολίζεται στην έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), αντί για ομολογίες μειωμένης εξασφάλισης (Tier II). Με την έκδοση CoCos, η Τράπεζα εκτιμά ότι μπορεί να εκδηλωθεί υψηλότερο ενδιαφέρον και καλύτερη τιμολόγηση, ώστε να προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων ως 500 εκατ. ευρώ".

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, "τα ρυθμισμένα επιχειρηματικά δάνεια, κυρίως τα κοινοπρακτικά, όσα δηλαδή έχουν δοθεί από 3 - 4 Τράπεζες, έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM). Ασφαλείς πληροφορίες του 'Euro2day.gr' αναφέρουν ότι τα στελέχη του SSM, που πραγματοποιούν τους ελέγχους στις Ελληνικές Τράπεζες, έχουν εγείρει ζήτημα για αρκετές ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων Μεγάλων και Μεσαίων Επιχειρήσεων, καθώς διαπιστώνουν ότι οι ρυθμίσεις είναι εξαιρετικά 'ευνοϊκές' για τους Επιχειρηματίες που οι Επιχειρήσεις τους παράγουν πολύ χαμηλά κέρδη, σε σχέση με τον δανεισμό τους, κάτι που σημαίνει ότι απαιτούνται 'δραστικές' λύσεις".

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, μπορεί και η σημερινή συνεδρίαση να έδειξε ότι το "πάτημα" στα πρόσφατα χαμηλά συνεχίζει να δίνει "καύσιμα" αντίδρασης στους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν στην κίνηση αυτή συνηγορεί και η εικόνα των Διεθνών Αγορών, όμως λίγο ψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή των 650 μονάδων, ο τζίρος θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά και οι αγοραστές να απορροφήσουν τις κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών, από τα χαρτοφυλάκια που τοποθετήθηκαν κοντά στον "βυθό" του τελευταίου πτωτικού κύματος.

Ακόμα και αν κάποιες αποτιμήσεις από εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης μπορούν να θεωρηθούν "ελκυστικές" (τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις τις παρακολουθούν ελάχιστοι και τοποθετούνται ακόμα λιγότεροι), αρκετοί από τους τίτλους του FTSE25 έχουν προσεγγίσει τις πρώτες αντιστάσεις και οι αγοραστές θα πρέπει να βάλουν "πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη", για να απορροφήσουν την αναμενόμενη προσφορά.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε σήμερα ο τίτλος της ΔΕΗ (+6,53%), που δείχνει να επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 1,163 ευρώ (κλείσιμο 22/10). Σήμερα η μετοχή άφησε πίσω της τα 1,27 ευρώ και έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων.

Αν οι αγοραστές συνεχίσουν να είναι το ίδιο κινητικοί, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 1,32, 1,325, 1,374, 1,44 και 1,476 ευρώ.

Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο τίτλος του Fourli (+3,37%). Στα 4,90 ευρώ το ημερήσιο "stop short", ενώ αν επιστρέψουν οι πωλητές, δεν θα πρέπει να παραβιαστεί η στήριξη στα 4,40 ευρώ.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-1,60%), που συμπλήρωσε και έβδομη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Στα 4,17 - 4,06 ευρώ η αποφασιστική ζώνη στήριξης, στα 4,875 ευρώ το ημερήσιο "stop short".

Μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήρθη η αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Yalco, από σήμερα 29 Οκτωβρίου 2018, διότι ήρθησαν οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η αναστολή (η εταιρεία προέβη, την 25/10/2018, σε δημοσίευση της οικονομικής έκθεσης της περιόδου 1/1 - 30/6/2018, επί της οποίας ο νόμιμος ελεγκτής διατύπωσε σύμφωνη γνώμη με έμφαση θέματος). Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία "Επιτήρησης".

Από εκεί και πέρα, ξαφνική αύξηση των συναλλαγών στην Δομική Κρήτης (-20%), νέα υψηλά 10ετιας για την Quest (+1,03%), τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Αττικής (+10,55%) και τρίτη συνεχόμενη ανοδική για ΕΛΧΑ (+2,10%) και ΕΥΑΘ (+2,39%).

Προσπάθεια αντίδρασης μετά από πέντε πτωτικές και τρεις αμετάβλητες συνεδριάσεις για την CPI (+9,39%), εμφάνιση πωλητή σε MLS (-1,74%) και Creta (-4,80%), ενώ η Audiovisual (-8,74%) επέστρεψε χαμηλότερα των 0,10 ευρώ (!)

Εμφάνιση αγοραστών σε Τεχν. Ολυμπιακή (+5,28%), MIG (+0,75%), Cenergy (+0,19%) και Ιασώ (+2,86%), ενώ η Foodlink (-3,85%) επιμένει πλαγιοκαθοδικά από τα 0,66 ευρώ (κλείσιμο 22/10).

Τεχνικά και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Για τον Γενικό Δείκτη, παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 650 μονάδων (ημερήσιο "stop short") με το 670 και 690 επόμενα επίπεδα. Ουσιαστική στήριξη στο 618 και 600.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,21%), πρώτο μέλημα είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 1706 μονάδων (ημερήσιο "stop short"), με το 1743 και 1800 επόμενα επίπεδα. Το 1625 είναι κοντινότερη σημαντική στήριξη με κύρια το 1600.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ο Τραπεζικός κλάδος έχει κρατήσει σημαντικά επίπεδα στήριξης κατά τις τελευταίες εβδομάδες και όλα δείχνουν πως "ψάχνει" αφορμή για την αντίδραση. Το αποτέλεσμα θα φανεί σε δεύτερο χρόνο" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η κίνηση της υπόλοιπης Αγοράς είναι στον ρυθμό των Ξένων, αν και όπως όλα δείχνουν γίνεται σοβαρή προσπάθεια ανεξαρτητοποίησής της το τελευταίο διάστημα.

Μην ξεχνάμε πως λόγω της πολύ ρηχής Αγοράς μας, πολλές φορές προηγούμαστε και στην πτώση, αλλά και στην άνοδο σε σχέση με τις υπόλοιπες Αγορές.

Στο πολιτικό σκηνικό δεν φαίνεται να έχουμε κάποια νέα δεδομένα, με την Αγορά να περιμένει ουσιαστικά στο τι θα συμβεί σε σχέση με τις συντάξεις και την συμφωνία με τους Θεσμούς. Φαίνεται ότι και λόγω Ιταλίας, οι πολιτικές μπορεί να χαλαρώσουν, παρόλα αυτά η Οικονομία χρειάζεται αρκετές τομές και Ξένες επενδύσεις, αν θέλει να έχει σοβαρή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Ήδη η Citi εκφράζει αμφιβολίες σε σχέση με την ανάπτυξη, αν και τα τελευταία χρόνια πέφτει συχνά έξω, ειδικά σε σχέση με την Ελλάδα.

"Η Αγορά παραμένει μεσοπρόθεσμα πτωτική, παρόλα αυτά δείχνει ότι έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια αντίδρασης με το 650 να είναι το 'trigger', αν θέλει να πάρει καλύτερη τάση και το επίπεδο 700 να είναι σημαντική κύρια αντίσταση και σε εβδομαδιαίο γράφημα" τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου για διαφορετικούς λόγους ξεχώρισαν οι δείκτες Sensex (+2,15%) και Shanghai Composite (-2,18%).

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

"Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τον προϋπολογισμό της Ιταλίας για το 2019, στην επόμενη συνάντηση τους στις 5 Νοεμβρίου, παρά το αίτημα της Ιταλικής Κυβέρνησης να αναβληθεί η συζήτηση για αργότερα", δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος Αξιωματούχος.

Ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο είχαν συνάντηση στο Κυβερνητικό Μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι, με θέμα τα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε.

Όπως διέρρευσε, η συνάντηση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες και έγινε αναλυτική αναφορά στα "τεστ αντοχής" στα οποία θα υποβληθούν και οι Ιταλικές Τράπεζες, στις 2 Νοεμβρίου.

"Το Ιταλικό Κοινοβούλιο θα ξεκινήσει τη συζήτηση του προσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2019 ως την Τετάρτη", σημείωσαν στο Reuters δύο Κυβερνητικές πηγές.

Ο Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε πως δεν θεωρεί, πλέον, ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με μια ομαλή μετάβαση και πρόσθεσε πως "ένα 'Brexit' χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση στο αξιόχρεό της".

Ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμμοντ δήλωσε ότι "είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έχει κρατήσει στην άκρη, για να βοηθήσει την Οικονομία να αντιμετωπίσει το 'σοκ' της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς μια συμφωνία για το 'Brexit".

Σημείωσε ότι "η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί το ζήτημα και θα αναλάβει δράση, σε περίπτωση μη συμφωνίας".

Τον Σεπτέμβριο, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 0,4%, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις. Ήταν ο έβδομος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο οι δαπάνες κινήθηκαν ανοδικά.

Το Ιδιωτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2%. Ήταν η πιο μικρή άνοδος των τελευταίων 13 μηνών.

"Το 'sell off' της Wall Street την περασμένη εβδομάδα ήταν υπερβολικό και θα αντισταθμιστεί σταδιακά, καθώς οι εταιρείες θα αρχίσουν εκ νέου τις επαναγορές μετοχών", εκτιμούν αναλυτές της Goldman Sachs.

Σε έκθεση τους υποστηρίζουν ότι τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να στηρίζουν την αξία των μετοχών, ενώ προβλέπουν ότι η Αγορά θα κερδίσει περίπου 6% τους επόμενους δύο μήνες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 644,5 μονάδες (+1,77%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 640,23 (+1,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 640,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,07%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων συνεδριάσεων, έφθασε στα 28,2 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ), ενώ ΜΟΗ, ΑΛΦΑ και ΟΤΕ απέσπασαν το 41,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ.

Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΦΡΛΚ.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΧΑΕ και στο χαμηλό ημέρας οι ΟΤΕ, Σαράντης και Τιτάν.

Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, με 55 ανοδικές μετοχές, έναντι 45 πτωτικών, ενώ 12 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 4%.

----ΧΠΑ

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να υποχωρούν τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (24.137 συμβόλαια).

Στα 5.684 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.504 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 898, 895 για τον Νοέμβριο και 3 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.683,5) κινήθηκε μεταξύ 1.669 και 1.695,75 μονάδων και έκλεισε πολύ κοντά στην θεωρητική του τιμή, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (2.811), Alpha Bank (1.332), Πειραιώς (2.287), ΔΕΗ (1.207), ΟΠΑΠ (124), Εθνική (13.201), Μυτιληναίο (383), Intralot (141), ΟΤΕ (130), ΓΕΚ (205), MIG (1.037), Jumbo (252), Lamda Development (123).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 49.406, Eurobank 38.749, Alpha Bank 24.592, Εθνική 212.372, ΔΕΗ 10.315, Πειραιώς 12.897.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

       Position Holder                                  Name of Issuer                   NSP           Date

Lansdowne Partners (UK) LLP

PIRAEUS BANK S.A.

2,60%

2018-09-28

Lansdowne Partners (UK) LLP

EUROBANK ERGASIAS S.A.

1,28%

2018-10-08

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

PUBLIC POWER CORPORATION SA

 

1,51%

 

2018-10-12

 

Marshall Wace LLP

PIRAEUS BANK S.A.

1,00%

2018-10-19

Oasis Investments II Master Fund LTD

 

FOLLI FOLLIE S.A.

 

0,80%

 

2018-05-17

Lansdowne Partners (UK) LLP

 

ALPHA BANK S.A

0,51%

2018-10-05

Oceanwood Capital Management LTD

 

NATIONAL BANK OF GREECE SA

 

0,60%

 

2018-10-22

 

NSP: Net Short Position

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 29.468.957 τεμ., (από 27.565.957 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 28.420.405 τεμ. (28.712.867), ΔΕΗ 6.138.065 τεμ. (6.138.065), Eurobank 58.170.471 τεμ. (58.170.471), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365), ΟΠΑΠ 1.011.718 τεμ. (1.011.718) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.363.949).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v