Επιτέλους, ένα εβδομαδιαίο «κλείσιμο» με θετικό πρόσημο. Εν μέσω μίας εβδομάδος αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, στην διάρκεια της οποίας στην Wall Street σημειώθηκαν απώλειες 3,94% για τον S&P 500, στην Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 3,06% και στο Μιλάνο μετοχές και ομόλογα «ταλαιπωρήθηκαν» για ακόμη έναν γύρο πέντε συνεδριάσεων υπό το βάρος της αντιπαράθεσης Ρώμης-Βρυξελλών στην Αθήνα επικράτησε καλοκαιρία.
Μετά από τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες με αρνητικό πρόσημο στην διαμόρφωση των βασικών δεικτών, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο συντονισμένων ρευστοποιήσεων και σημαντικών απωλειών ήταν ακριβώς ο κλάδος-κλειδί μέσω του οποίου επιχειρήθηκε και επιτεύχθηκε η ανατροπή. Αν μη τι άλλο σε μία εβδομάδα πωλήσεων/πιέσεων εκτός, εντός επικράτησαν οι long που με μοχλό τον πολύπαθο κλάδο έφεραν τον ΓΔ κατά 1,35% υψηλότερα στις 633,27 μονάδες. Γεγονός, που από μόνο του έχει τη σημασία του, είναι καλοδεχούμενο, καθώς αποφεύχθηκε η διάρρηξη της στήριξης των 610 μονάδων και με το 10,18% του ΔΤΡ στις 515,18 μονάδες δόθηκαν «ανάσες» κατ΄ αρχήν στις τράπεζες συνακόλουθα σε πλειάδα μετοχών του FTSE25 και χαμηλότερων κατηγοριών.
Πλέον το ΧΑ, οι αγορές εισέρχονται από την Πέμπτη στην τελική ευθεία για το "κλείσιμο" της χρονιάς, που πρακτικά σημαίνει ότι σε έναν κύκλο το πολύ 25 συνεδριάσεων funds και κάθε λογής διαχειριστές, traders «κλείνουν βιβλία», με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις εβδομάδες που ακολουθούν, μέχρι αρχές-μέσα Δεκεμβρίου.
Ας δούμε τι έχουμε μπροστά μας, κατ΄ αρχήν τις τρεις συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί (και) χρηματιστηριακή ο Οκτώβριος, μήνας που παρά το ότι κατά το παρελθόν ήταν φιλικός προς τους long για το 2018 θα «κλείσει» με σημαντικές απώλειες.
Ενδεικτικά στο μείον 8,51% για τον S&P και στο μείον 9,59% για τον DAX επιβεβαιώνοντας την κλίση που βραχυ-μεσοπρόθεσμα έχουν λάβει αυτές οι δύο μεγάλες αγορές. Fed, αμερικανικά επιτόκια, εταιρικά αποτελέσματα (κυρίως τεχνολογικών εισηγμένων) αλλά και μεγέθη ευρωπαϊκής οικονομίας, ιταλική "κρίση" ήταν από τους κυριότερους λόγους της πτωτικής εικόνας της αγοράς. Βλέπουμε την αρχή της αναστροφής, την ολοκλήρωση -κατά το πως φαίνεται- ενός πολυετούς κύκλου ανόδου των χρηματιστηρίων διεθνώς και μίας τεράστιας bull market στην Wall Street.
Μένουμε όμως στην βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας και στην Ευρώπη, με το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας ενδεχομένως κρίσιμο εάν προκύψει κάτι πιο σαφές για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Η κόντρα Ρώμης- S&P συζητείται ήδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η συνάντηση της 5 Νοεμβρίου ίσως βγάλει συμπεράσματα, άρα και τάση για Μιλάνο και πιθανότατα για Φρανκφούρτη, Παρίσι.
Ενδιάμεσα όμως θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί από αύριο Δευτέρα η δυνατότητα αναστροφής της πτωτικής τάσης για τον DAX, καθώς, όπως σημειώνει έμπειρος αναλυτής, παρά τις απώλειες 0,94% την Παρασκευή το εβδομαδιαίο «κλείσιμο» του ακριβώς στο κάτω όριο ενός νοητού καναλιού, αφήνει μία ελπιδοφόρο ένδειξη για τη νέα εβδομάδα. Δεν μπορεί να ήταν σύμπτωση το ότι ο δείκτης αναδύθηκε από τις 11.049 για να «κλείσει» τελικά στις 11.203 μονάδες. Θα δείξει αύριο Δευτέρα και πως θα αποτιμηθεί το εκλογικό αποτέλεσμα στην Εσση.
Στα καθ' ημάς, η αφύπνιση του τραπεζικού κλάδου ήταν αυτή που διέσωσε τους long από τα χειρότερα, δηλαδή την υποχώρηση χαμηλότερα των 610 και την δοκιμασία στα επίπεδα των 600 μονάδων.
Η ανοδική διόρθωση των τραπεζών αποδόθηκε στις μεγάλες απώλειες που είχαν προηγηθεί, στην διαμόρφωση χαμηλότατων τιμών (καθοριστικά τα επίπεδα συνολικής αποτίμησης και των 4 ομίλων στα 4,5 δισ., καθώς για 2 φορές έχει λειτουργήσει σαν... φρένο) αλλά και στις εσπευσμένες αγορές που προχώρησαν ξένα funds στο πλαίσιο ενός short covering που διευκολύνθηκε και από τον έλεγχο συγκεκριμένων funds από τις αγγλικές αρχές.
Επί της ουσίας για τον κλάδο δεν έχουν αλλάξει και πολλά, τα προβλήματα παραμένουν ωστόσο προχωρούν- σε κεντρικό επίπεδο, στην Φρανκφούρτη- οι διαδικασίες για την δημιουργία ενός «οχήματος ειδικού σκοπού» που θα αναλάβει την εγγύηση μέρους των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων αλλά και το άτυπο περιθώριο που δόθηκε- έως τα τέλη Ιουνίου- για να προχωρήσουν οι εγχώριες τράπεζες σε κινήσεις ενίσχυσης της θέσης τους.
Το ΟΧΙ του τραπεζικού κλάδου στην πτώση των ξένων αγορών (υπό) στήριξε τις κινήσεις ορισμένων funds να ανακτήσουν μέρος από το χαμένο έδαφος που είχαν σε αρκετά blue chips, με ενθαρρυντικό το ότι σε εβδομαδιαία μέτρηση «γύρισαν» θετικά μετοχές όπως του ΟΤΕ (2,73%), Jumbo (3,16%), Ελληνικά Πετρέλαια (0,29%) ενώ επανήλθαν τίτλοι όπως της Motor Oil (4,02%), κ.ά.
Τεχνικά για τον ΔΤΡ η διακύμανση μεταξύ 457 και 547 μονάδων θεωρήθηκε περίπτωση κλασικής ταλάντωσης σε συγκεκριμένο εύρος όπου η έξοδος από το ένα (κάτω) ή το άλλο (άνω) άκρο θα καθορίσει την τάση για τις πρώτες συνεδριάσεις του Νοεμβρίου.
Εμφανές το ότι από την πορεία των τραπεζικών θα εξαρτηθεί το αν το ΧΑ θα συνεχίσει προς τις 650 μονάδες (όπου και θα δοκιμασθούν πωλητές/αγοραστές) ή θα (ξανά) υποχωρήσει προς τις 610 μονάδες. Αλλωστε αυτό ήταν το εύρος (610-650, για τον ΓΔ) που στο σχόλιο της προηγούμενης Κυριακής θεωρούσαμε ως το πιθανότερο για την διακύμανση της αγοράς. Ευτυχώς για τους long επιβεβαιώθηκε το θετικό σενάριο και δόθηκαν οι.. ανάσες που δόθηκαν.
Για τον τραπεζικό κλάδο θα «μετρήσει» και το ότι θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα 9μηνου όσον αφορά στην διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ενώ στον Νοέμβριο πιθανότατα θα γίνουν γνωστά τα δεδομένα για την δημιουργία του λεγόμενου Asset Protection Scheme, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό θα αποτιμηθεί ανάλογα.
Για τον FTSE25, για τον οποίο η εικόνα σε εβδομαδιαίο είναι χειρότερη από τον ΔΤΡ πρόβλημα θεωρείται το ότι παρά την τραπεζική βοήθεια δεν επιτεύχθηκε ένα «κλείσιμο» υψηλότερα των 1.675 μονάδων. Στις 1.664,09 μονάδες ο δείκτης την Παρασκευή με τις περισσότερες μετοχές να είναι short σε εβδομαδιαία μέτρηση. Ειδικότερα από τις 21 μη τραπεζικές, θετικό πρόσημο (στην εβδομάδα) έχουν ΑΔΜΗΕ (0,50%), Aegean (1,65%), ΔΕΗ (0,82%), ΕΛΠΕ (0,29%), ΕΥΔΑΠ (1,21%), ΜΟΗ (4,02%), Jumbo (3,16%), ΟΛΠ (0,89%), ΟΤΕ (2,71%) και Sarantis (3,61%).