Ψύχραιμες οι ευρωπαϊκές αγορές, ψυχραιμότερη η ελληνική. Εμφανής η προσπάθεια διαχείρισης της χθεσινοβραδινής «βουτιάς» στη Νέα Υόρκη, με τους traders να κινούνται στα επίπεδα των 11.170 μονάδων για τον DAX στη Φρανκφούρτη και των 4.970 μονάδων για τον CAC στο Παρίσι.
Από νωρίς σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στην αγορά ομολόγων και δη του ευρω-νότου, ενώ το «γύρισμα» σε θετικό πρόσημο του ΜΙΒ στο Μιλάνο δίνει... ανάσες στους βραχυπρόθεσμους παίκτες που ενεργούν στα χρηματιστήρια της περιφέρειας, από Λισαβόνα μέχρι Αθήνα. Νωρίτερα το ιταλικό 10ετές διαμορφωνόταν στο 3,55%, με το αντίστοιχο ελληνικό στο 4,30%, με το μεταξύ τους spread στις 75 μονάδες βάσης.
Η εικόνα συγκρατημένης σταθεροποίησης (ας μου επιτραπεί ο... νεολογισμός) που επικρατεί από νωρίς στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων και μετοχών διευκολύνει όσους, στο ΧΑ, ενεργούν με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο.
Η χθεσινή υπεραντίδραση των τραπεζών, αποτέλεσμα συντονισμένων κινήσεων από funds βραχυπρόθεσμου προσανατολισμού (κυρίως από το Λονδίνο), έχει συνέχεια και στην αρχή -πρώτη ώρα- της συνεδρίασης.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη, ορισμένα hedge funds και ορισμένα εγχώρια επενδυτικά σχήματα προεξοφλούν από την Τρίτη-Τετάρτη πως στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να προκύψει κάτι θετικό για τον κλάδο. Μένει να φανεί εάν όντως, είτε από τον Ντράγκι είτε από τη συνεδρίαση, θα προκύψει εξέλιξη που θα αφορά στο αίτημα της Αθήνας για διεύρυνση του περιθωρίου αγοράς ομολόγων (από τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα), ενδεχόμενο που συζητείται από χθες το μεσημέρι στα χρηματιστηριακά γραφεία.
Το 58% του τζίρου στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό αντίδρασης από το σύνολο των δεικτών. Στοιχεία που δείχνουν την εστίαση των traders σε αυτή τη φάση της αγοράς (*) και τα περιθώρια υπεραπόδοσης του κλάδου έναντι άλλων.
Στην περιοχή των 545 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με χαμηλό ημέρας στις 509,72 μον., επιβεβαιώνοντας πλήρως την ανθεκτικότητα της στήριξης (σχετική αναφορά μας στον Εκηβόλο). Γεγονός που εδώ και λίγη ώρα έχει επιταχύνει τη ροή συναλλαγών και στις 4 μετοχές του κλάδου, με τους αγοραστές να υπερισχύουν κατ' αρχάς στην Alpha Bank (6,65%), στην Πειραιώς (5,72%) και Eurobank (4,11%), Εθνική (3,18%).
Περισσότερες συναλλαγές σε Eurobank και Αlpha Βank, μεγαλύτερος τζίρος σε Αlpha Βank και Εθνική, με την πρώτη να καταγράφει και το μεγαλύτερο ποσοστό ανοδικής αντίδρασης.
Στις πρώτες τέσσερις θέσεις της σχετικής κατάταξης με βάση την αξία συναλλαγών, οι μετοχές των Αlpha Βank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς, κάτι που έχει να παρατηρηθεί καιρό τώρα, καθώς το τελευταίο διάστημα πολύ υψηλά ήταν blue chips και μετοχές-σηματωροί.
Σε Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, OTE, Grivalia σημαντικό μέρος του τζίρου σε blue chips με ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Fourlis, Viohalco να ακολουθούν.
Ενισχυτική των προσπαθειών των long η ενθαρρυντική εικόνα των futures στη Wall Street. Ενδεικτικά για τον S&P μετά το χθεσινό μείον 3,09%, πριν λίγο τα συμβόλαια «έδειχναν» αντίδραση 0,66% και ξεκίνημα από τις 2.682 μονάδες.
Στην πρώτη ώρα συνεδρίασης στο ΧΑ, ο ΓΔ στις 639,56 μον. (1,11%), ο ΔΤΡ στις 542,82 (4,80%), ο τζίρος στα 8,5 εκατ., με το 61% (!) να αλλάζει χέρια στις τραπεζικές μετοχές και στις 39/25 η σχέση ανοδικών/πτωτικών μετοχών.
Για να δούμε.
(*) λόγω της επικέντρωσης των traders στον τραπεζικό κλάδο, οι δύο συνεχόμενες αναρτήσεις μας (Τρίτη και σήμερα Πέμπτη) για τον ΔΤΡ. Ακριβώς επειδή εκεί παίζεται το στοίχημα.