Οι εξελίξεις όσον αφορά το "Brexit" και τον Ιταλικό προϋπολογισμό, δείχνουν ότι δίνουν μία καλή αφορμή διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Wall Street και σε αυτό το επιφυλακτικό κλίμα, δεν μπορούσε να μην σπεύσει να συμμετάσχει και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, όχι για να διορθώσει την άνοδο των προηγούμενων ημερών, ή μηνών, αλλά για να κινηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα χαμηλά 20 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 9/2/2017 (608,79 μονάδες).
Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή "νότια" κίνηση για τις Αγορές, δεν "υπαγορεύτηκε" από τα μηνύματα που ήλθαν από τις Αγορές ομολόγων και τα οποία έδειχναν νευρικότητα μεν, αλλά και σταθεροποιητική κίνηση μέχρι νεωτέρας δε, με την απόδοση του Αμερικανικού 10ετους να παρουσιάζει σημαντική αποκλιμάκωση στο 3,12% (-8 μονάδες βάσης).
Αντίθετα η συντριπτική πλειονότητα των μετοχικών Αγορών έδειξε να αναζητά στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα και πάρα πολλά για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση θα κρίνει το βραδινό κλείσιμο της Wall Street, με τους περισσότερους από τους διεθνείς δείκτες - σηματωρούς, να έχουν γυρίσει σε "short" διαγράμματα.
Η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ και έλαβε τις κάτωθι οδηγίες, τις οποίες και μεταφέρει στους "ενδιαφερόμενους" traders.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, το "stop short" για τον DAX, βρίσκεται στις 11847 μονάδες. Η πρώτη αντίσταση στις 11459 και η επόμενη στήριξη στις 11284 μονάδες, η οποία δείχνει να χάνεται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επιδεινώνοντας έτι περαιτέρω την τεχνική εικόνα.
Στις 26951 μονάδες, το ημερήσιο "stop short" για τον Dow Jones, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 25586, 25750 και 26140 μονάδες. Επόμενες στηρίξεις στις 25100 και 24140 μονάδες.
Για τον S&P 500, το ημερήσιο "stop short" στις 2940 μονάδες, με τις πρώτες αντιστάσεις στις 2755, 2833 και 2890 μονάδες. Σημαντική η στήριξη στις 2705 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, όλα δείχνουν ότι το "σήριαλ" της κόντρας Ρώμης - Βρυξελλών, θα έχει ακόμα πολλά "επεισόδια", με τις ανάλογες "αναταράξεις" για τις Ευρωπαϊκές Αγορές.
Ο γραμματέας της Λέγκα και Υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι "τα μέτρα για το εισόδημα του Πολίτη και τη μείωση της συντάξιμης ηλικίας δεν θα αλλάξουν, έστω και αν είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Κομισιόν θα απορρίψει τον Ιταλικό προϋπολογισμό. Τραβάμε μπροστά γιατί είμαστε σίγουροι ότι θα ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της Χώρας".
O Ιταλός Πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός "Plan B" για τον προϋπολογισμό του 2019. Σε δηλώσεις που έκανε στο Bloomberg, ο κ. Κόντε τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί αλλαγές στην ουσία του προϋπολογισμού. Πάντως πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους για να τους εξηγήσει τις λεπτομέρειες του δημοσιονομικού σχεδίου της Ιταλικής Κυβέρνησης".
Από την άλλη και όπως ήταν αναμενόμενο, σε μια πρωτοφανή για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κίνηση, η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας και καλεί την Ρώμη να προχωρήσει σε επανεξέταση και επανακατάθεσή του.
Η Κομισιόν σημειώνει επίσης ότι το προσχέδιο δεν συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις της Ιταλίας στο πρόγραμμα σταθερότητας που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2018.
Στο 3,58% η απόδοση του Ιταλικού 10ετους τίτλου (+10 μονάδες βάσης, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις), στο 4,26% η απόδοση του αντίστοιχου Ελληνικού (-2 μονάδες βάσης).
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
"Οι ιδιαιτερότητες της χθεσινής συνεδρίασης που συνέβησαν υπό συνθήκες συναλλακτικής απραγίας, δύσκολα θα έχουν συνέχεια, καθώς το μόνο δεδομένο που συντηρείται στην επενδυτική ατμόσφαιρα είναι η αβεβαιότητα, που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τους Επενδυτές στην μικρότερη ανάληψη επενδυτικών κινδύνων. Εν όψει αναταράξεων επομένως στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, του Ελληνικού συμπεριλαμβανομένου" ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
"Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν καταγράφεται στον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ενώ η τεχνική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών μετοχικών δεικτών προβληματίζει. Σήμερα όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα στην απάντηση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Merit Sec.
"Λόγω απουσίας σημαντικών ειδήσεων από το εσωτερικό, που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην Αγορά, περιμένουμε οι Διεθνείς Αγορές να δώσουν τον τόνο στις Ελληνικές μετοχές" τόνιζε στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
Από τα παραπάνω, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι το σύνολο των εγχώριων αναλυτών, περιμένει να συνεχιστεί η υψηλή συσχέτιση του Χ.Α. με τις Διεθνείς Αγορές, ελλείψει εσωτερικών ειδήσεων - καταλυτών, ενώ συνεχίζει να προβληματίζει η "μονιμοποίηση" του τζίρου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης και εκτός του επιμένοντος χαμηλού τζίρου, η ιδιαίτερα κακή εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου με θετικό πρόσημο διασώθηκαν μόνο οι ΑΔΜΗΕ (+0,77%), ΔΕΗ (+3,61%), Τιτάν (+0,41%), Jumbo (+0,32%) και αμετάβλητος ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου.
Ελάχιστες ήταν οι ειδήσεις που ακολούθησαν το "κλείσιμο" της χθεσινής συνεδρίασης.
Ενστάσεις απέναντι στο ενδεχόμενο πλήρους διάσωσης των συντάξεων άφησε ο επικεφαλής του ESM, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι "δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ζήτημα, ωστόσο, χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο". Πρόσθεσε ωστόσο ότι "η υπεραπόδοση της Ελληνικής Οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου, γι’ αυτό το βλέπουμε, το συζητάμε".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι τίτλοι των Eurobank και Πειραιώς, αλλά και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, όμως τόσο ο ΔΤΡ, όσο και οι επιμέρους Τραπεζικοί τίτλοι, ανέκαμψαν αξιοπρόσεκτα από τα χαμηλά ημέρας.
Ο τίτλος της Alpha Bank (+0,88%) βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 1,118 ευρώ (-2,02%), της Εθνικής (0%) μέχρι τα 1,368 ευρώ (-2,29%), της Eurobank (-2,75%) μέχρι τα 0,501 ευρώ (-4,93%) και της Πειραιώς (-2,99%) μέχρι τα 1,053 ευρώ (-4,53%).
Ο Τραπεζικός δείκτης κινούμενος μόνιμα στο "κόκκινο", βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 463,95 μονάδες (-2,52%).
Στις 17.00 είχε ανακάμψει στις 475,04 (-0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 473,06 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,61%.
Για τον εν λόγω δείκτη, απόλυτα κρίσιμη παραμένει η στήριξη στις 457 μονάδες. Μέχρι την ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 547 μονάδων, "απαγορεύεται" κάθε σκέψη τοποθέτησης, τουλάχιστον για τα θεωρούμενα συντηρητικά χαρτοφυλάκια και όσο το διεθνές κλίμα δείχνει να διατηρεί το αυξημένο volatility.
Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, ο μοναδικός τίτλος του FTSE25, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της ΔΕΗ, στον απόηχο των τελευταίων αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, με δύο αποφάσεις που δρομολογεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας επιδιώκει να δώσει νέα οικονομική ανάσα στη ΔΕΗ, να φρενάρει τις προθέσεις για αυξήσεις στα τιμολόγια Ρεύματος αλλά και να κρατήσει "ζωντανό" τον διαγωνισμό για τις Λιγνιτικές Μονάδες.
Αν συνεχίσουν να δείχνουν ενεργητικότεροι οι αγοραστές, το ημερήσιο "stop short" στα 1,277 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο τίτλος είχε προσεγγίσει επικίνδυνα το τελευταίο "οχυρό" των 1,16 ευρώ, ενώ σήμερα υποχώρησε σημαντικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1,238 ευρώ (+6,45%).
Ελεγχόμενη διόρθωση, μετά από τρεις συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις, για τον τίτλο του ΟΠΑΠ (-0,81%).
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και την μέχρι τώρα συμπεριφορά του τίτλου, δείχνει εξαιρετικά δύσκολη η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 8,90 - 9,20 ευρώ. Από την άλλη, εξαιρετικά ισχυροποιημένη δείχνει η στήριξη στα 7,50 ευρώ.
Ελάχιστα τα άξια αναφοράς από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Αλουμύλ (+10,39%), ενώ στην Audiovisual (+6,67%), μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα βγήκε "bid". Ο τίτλος θα απαιτήσει αυξημένη προσοχή, αν δώσει κλεισίματα υψηλότερα των 0,124 ευρώ, καθώς δεν αποκλείεται να "κυοφορούνται" εξελίξεις.
Εν τω μεταξύ, αρκετοί ήταν οι τίτλοι που επεχείρησαν ανοδική αντίδραση, στην πίεση των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων.
Έτσι, μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα αντέδρασαν τα Πλ. Θράκης (+2,55%), μετά από τέσσερις η Ιντρακόμ (+2,36%) και ο Κέκροπας (+5,04%) και μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές η Τεχν. Ολυμπιακή (+0,85%).
Από την άλλη και πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ιντρακάτ (-1,96%).
Η συνεχόμενη επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, κλείνει και τα τελευταία "παράθυρα" συγκρατημένης αισιοδοξίας στο Χ.Α.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, απόλυτα αποφασιστική δείχνει η στήριξη στις 603 - 580 μονάδες. Αν επιστρέψουν οι αγοραστές, οι πρώτες αντιστάσεις στις 643, 641 και 662 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών). Την ουσιαστική αλλαγή της τάσης θα σηματοδοτήσει η υπέρβαση των 710 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), με ενδιάμεση αντίσταση στις 678 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,38%), όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί η δοκιμασία της στήριξης στις 1534 μονάδες. Σε περίπτωση έκπληξης από πλευράς αγοραστών, οι πρώτες αντιστάσεις στις 1675 - 1680, 1698 και 1758 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
"Με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων επιβαρυντικών δεδομένων στην επενδυτική ατμόσφαιρα, εξελίσσεται το περιβάλλον στο οποίο κινείται το Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Η Ρώμη κατέθεσε τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της, αγνοώντας τις συστάσεις των Βρυξελλών, με τη Moody’s να υποβαθμίζει την πιστοληπτική της ικανότητα. Αφήνοντας ωστόσο την εκτίμηση για "σταθερή προοπτική", που επέτρεψε μια βραχυχρόνια έκλαμψη στις τιμές των Ιταλικών ομολόγων, εξέλιξη που ευεργέτησε και τα Ελληνικά. Όμως, η αβεβαιότητα για τις προοπτικές του Ιταλικού χρέους παραμένει, με την πιθανότητα επιδείνωσής του να αυξάνεται, επηρεάζοντας και τα του Ελληνικού, καθώς οι Αγορές θεωρούν ότι οι δύο Χώρες διάγουν παράλληλους βίους στον τομέα αυτόν, όπως προκύπτει από την συμπόρευση των αποδόσεων των 10ετων ομολόγων τους.
Στα καθ’ ημάς, η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων, επισπεύδει τις πολιτικές εξελίξεις στη Χώρα μας, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τον ακριβή χρόνο των Εθνικών εκλογών και εδραιώνοντας την πεποίθηση της Επενδυτικής Κοινότητας ότι αν και de jure δεν έχει οριστεί ο χρόνος τους, η προεκλογική περίοδος έχει de facto ξεκινήσει.
Επιπλέον, η αναγγελία της δημόσιας πρότασης για τον Τιτάνα και τη Nexans, με την προοπτική της διπλής διαπραγμάτευσης για την πρώτη και της διαγραφής για τη δεύτερη, ήταν άλλη μια εξέλιξη - πλήγμα για το βάθος των επενδυτικών επιλογών του Ελληνικού Χρηματιστήριου.
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούμαστε από τη διαπίστωση ότι τις τελευταίες δεκαετίες 21 εταιρείες που μεταβιβάστηκαν σε Ξένους οδηγήθηκαν σε αποχώρηση από το Χ.Α. (ανάμεσά του ο Ηρακλής, ο Παπαστράτος, ο Ρόκκας, η Interamerican, η Hellas-Can, o Kωτσόβολος, η ΔΕΛΤΑ κ.α.), ενώ αναμένεται η έξοδος και άλλων πέντε (Νηρέα, Σελόντα, Περσέα, Μινωικών Γραμμών και Υγεία), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται εταιρείες που οδηγήθηκαν εκτός Χρηματιστηρίου από τους Έλληνες Μεγαλομετόχους τους !
Οι προαναφερόμενες εξελίξεις, διεθνείς και εγχώριες, επιτείνουν την αβεβαιότητα για τις προοπτικές του Ελληνικού Χρηματιστήριου, εντείνοντας τη ρηχότητά του, όπως προκύπτει από τη συναλλακτική απαξίωση που θυμίζει, πλέον, Καλοκαιρινούς μήνες.
Ευλόγως, είτε λόγω των αυξημένων επιτοκίων, είτε λόγω των λοιπών παθογενειών, συμπεριλαμβανομένης και της συντήρησης κλίματος χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης λόγω της υπόθεσης Folli-Follie, η διάθεση ανάληψης επενδυτικών κινδύνων εξαντλείται σε κινήσεις με βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Επιβαρύνεται έτσι η τεχνική εικόνα με το Γενικό Δείκτη να κινείται στα χαμηλά του έτους και τα επίπεδα στήριξης των 600 μονάδων να είναι η πιθανολογούμενη σύντομη δοκιμασία του, στο επόμενο διάστημα.
Στο διεθνές περιβάλλον, κλιμακώνεται καθημερινά η αίσθηση ότι η δοκιμασία της συνοχής του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος σύντομα θα τεσταριστεί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ρώμης - Βρυξελλών για τον Ιταλικό προϋπολογισμό, της μετάθεσης των αποφάσεων για το "Brexit" στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Δεκεμβρίου, αλλά και των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Γερμανία που συνιστούν πλήγμα για το Κυβερνητικό Σχήμα της κας Μέρκελ.
Επιπλέον, ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά για τις προθέσεις του.
"Έτσι, παρά τα δημοσιευόμενα θετικά αποτελέσματα των εταιρειών για το 3ο τρίμηνο, ακόμη και οι δείκτες της Wall Street κινούνται πλέον πτωτικά, καθώς η αισιοδοξία έχει εκτοπιστεί και τη θέση της καταλαμβάνει η στάση αποφυγής επενδυτικών κινδύνων από τους Διαχειριστές" επισημαίνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Αξιοπρόσεκτες απώλειες στην Ευρώπη, αλλά και στις πρώτες ώρες συναλλαγών στο NYSE.
Σημαντικά χαμηλότερα το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό.
"Η αύξηση των υποχρεωτικών δαπανών και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχουν αφήσει αρκετές Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης με λιγότερο περιθώριο ευελιξίας στον προϋπολογισμό τους, σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία", σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody’s.
Όπως επισημαίνει, "για τις Χώρες που ήδη είχαν υψηλό επίπεδο χρέους, ο συνδυασμός των αυξημένων δαπανών κοινωνικής πρόνοιας και η επιβράδυνση των εσόδων από τους κυκλικούς άμεσους φόρους, θα μειώσει τις επιλογές πολιτικής που θα έχουν για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά δυσμενείς συνθήκες".
Επιστροφή στο ΧΑ
Ελαφρά υψηλότερο, στα 323,378 δισ. ευρώ, ήταν το χρέος Γενικής Κυβέρνησης στο β' τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Ένα τρίμηνο νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στα 322,568 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα έσοδα Γενικής Κυβέρνησης στο 2ο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 20,188 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες ήταν 20,368 δισ. ευρώ.
"Το γ' τρίμηνο του 2018, τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων, όσο και οι όροι χορήγησης δανείων προς τις μη Χρηματοπιστωτικές Επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητα, σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου", επισημαίνει σε ανάλυσή της η Τράπεζα της Ελλάδος.
Επιπλέον, σημειώνει η ΤτΕ, "οι Τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια, γενικά, θα παραμείνουν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2018".
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα σε "κόκκινο φόντο", υποχωρώντας μέχρι τις 615,28 μονάδες (-1,81%). Στις 17.00 είχε αναρριχηθεί στις 620,83 (-0,92%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 619,47 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%.
Ο τζίρος στα 28 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΡΛΚ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, ΜΙΓ), ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απέσπασαν το 24,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, μόνο η ΔΕΗ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο.
Δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, οι ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η Αεροπορία Αιγαίου και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Σαράντης.
Κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 65 πτωτικών, ενώ 22 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
-----ΧΠΑ
Αλλαγή σκηνικού με σημαντική υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να αυξάνονται στο συμβόλαιο του δείκτη και να υποχωρούν στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.362 συμβόλαια).
Στα 5.038 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.585 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Νοέμβριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.230, 2.104 για τον Νοέμβριο και 126 για τον Δεκέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.636,75) κινήθηκε μεταξύ 1.624 και 1.645,25 μονάδων και διατήρησε την υπερτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.174 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.219), Alpha Bank (1.350), Πειραιώς (2.711), ΔΕΗ (903), ΟΠΑΠ (290), Εθνική (7.221), Viohalco (203), Ιντρακόμ (252), ΓΕΚ (145), Μυτιληναίος (123), Ελλάκτωρα (424), ΑΔΜΗΕ (111), ΟΤΕ (168), Cenergy (150), Intralot (304), Jumbo (131), Lamda Development (115), MIG (303).
Ας σημειωθούν τα 60 δικαιώματα αγοράς για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,20 ευρώ.
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: MIG 48.387, Eurobank 36.043, Alpha Bank 24.726, Εθνική 204.583, Πειραιώς 12.899.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,60% | 2018-09-28 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,28% | 2018-10-08 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
Marshall Wace LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 1,00% | 2018-10-19 |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,51% | 2018-10-05 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 0,54% | 2018-10-12 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 27.301.732 τεμ., (από 26.780.981 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 26.590.092 τεμ. (26.129.892), ΔΕΗ 6.133.669 τεμ. (6.133.669), Eurobank 53.041.530 τεμ. (52.685.799), Εθνική 12.430.365 τεμ. (12.430.365) Folli Follie Group 1.363.949 τεμ. (1.364.604).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.