Μία εβδομάδα σχετικά σταθεροποιητική, η προηγούμενη, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 625 μονάδων μετά από σημαντική διόρθωση. Τάση ξεκάθαρα πτωτική, που για να μεταβληθεί θέλει καλές ειδήσεις από εκτός και εντός συνόρων, με κάτι τέτοιο να μη φαίνεται, τουλάχιστον άμεσα, στον ορίζοντα. Για αυτό και αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για πλαγιοκαθοδική συσσώρευση, σε ένα κανάλι μεταξύ 610 και 650 μονάδων για τον ΓΔ.
Αδύναμος κλάδος για το ΧΑ σταθερά ο τραπεζικός, με απώλειες 46,64% έναντι 22,13% του ΓΔ από την αρχή του έτους, αλλά και με το μη τραπεζικό μέρος του FTSE25 σε εμφανή ταλαιπωρία για συνεχόμενες εβδομάδες.
Νωρίτερα τα κύρια ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν σε θετικό έδαφος, ενδεχομένως ανάλογη κίνηση να έχει το βράδυ η Νέα Υόρκη, αν και για τον S&P επιτακτική προϋπόθεση για τους long είναι η άμεση επαναφορά υψηλότερα των 2.780 μονάδων (τουλάχιστον).
Για εγχώρια και διεθνή βαρίδια, που δυσκολεύουν τις όποιες προσπάθειες των long να περιορίσουν τις σημαντικές απώλειες που μετρούν σε ετήσια βάση, αναφερόμασταν στο σχόλιό μας την Κυριακή, εντάσσοντας πλέον και την παράμετρο των πολιτικών εξελίξεων μετά τα όσα διαδραματίστηκαν στα Σκόπια. Αλλωστε η πολιτική παράμετρος είναι ισχυρή όλο αυτό το διάστημα και περισσότερο από τη στιγμή της... εξόδου της χώρας από το τρίτο μνημόνιο.
Αντιμέτωποι με την πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει, σταδιακά από τα τέλη Αυγούστου, τα ξένα funds καθώς μειώνουν περαιτέρω θέσεις τους στον τραπεζικό κλάδο και εμφανώς κάνουν ένα μικρό πέρασμα από το... ταμείο, όσον αφορά σε μεσομακροπρόθεσμες επιλογές τους στα blue chips.
Η περίπτωση του ΟΤΕ είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική, με τη βαρύτερη εισηγμένη/μετοχή του ΟΤΕ να εμφανίζει, από την τεχνική πλευρά, αποθαρρυντική εικόνα, υποχωρώντας μέχρι τα χαμηλά των 9,39 ευρώ.
Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, η αποτυχία ανακατάληψης και κατοχύρωσης της γραμμής του «λαιμού του σχηματισμού H&S», που αποτελεί και ελάχιστη προϋπόθεση για αναστροφή, δυσκολεύει την κατάσταση. Σύμφωνα με τη μέτρηση του αναλυτή, για να θεωρηθεί περατωθείσα η διόρθωση, θα πρέπει η μετοχή να κλείσει σε μηνιαία βάση υψηλότερα των 11,27 ευρώ. Στα 9,60 ευρώ η τιμή την Παρασκευή και εμφανείς οι μεγάλες δυσκολίες για αναστροφή της τάσης.
Σε κατάσταση ανάλογη με τον ΟΤΕ και η μετοχή του ΟΠΑΠ ενώ για αρκετές από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, η κλίση είναι πλέον εμφανής και σε εβδομαδιαία μέτρηση και σε διάστημα μηνός. Το πώς και εάν μπορεί να αναστραφεί η τάση θα φανεί στη συνέχεια.
Η κίνηση του ΤΙΤΑΝα να αλλάξει έδρα και να θέσει τη μετοχή σε διαπραγμάτευση παράλληλα σε Παρίσι και Βρυξέλλες, από μόνη της, λέει πολλά και για την κατάσταση του εγχώριου banking και για το ασφυκτικό φορολογικό περιβάλλον της χώρας.
Το ελληνικό 10ετές δεν επιτρέπει σκέψεις για προσπάθεια έκδοσης έστω ενός 5 ετών διάρκειας ομολόγου, ωστόσο η μερική αποσύνδεσή του από το αντίστοιχο ιταλικό αφήνει κάποια... χαραμάδα για το μέλλον και με την προφανή προϋπόθεση πως το κλίμα εκτός δεν θα βαρύνει ακόμη περισσότερο.
Τεχνικά για τον FTSE25, όπως φαίνεται στο σχετικό διάγραμμα, μετά από ένα πτωτικό διάστημα επιχειρείται η σταθεροποίηση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, διακύβευμα που θα κριθεί αυτή την εβδομάδα.
Για τον δείκτη, το stop στο ημερήσιο για τους short έχει κατέβει στις 1.706 μονάδες, όπου θα ήταν ένα ιδανικό κλείσιμο για τους αγοραστές στο τέλος της εβδομάδας. Στις 1.610-1.586 μονάδες είναι η μοναδική στήριξη για τον δείκτη, καθώς διάσπασή της θα έβαζε σε επιπλέον μπελάδες τους long.
Ολο και περιορίζονται οι long επιλογές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean σε short τάση. Sarantis και Lamda Development από τις λιγοστές του δείκτη που διατηρούν long τάση, προσώρας.