Συνεχίζεται η αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, κάτι που διευκολύνει όσους επιχειρούν να αναχαιτίσουν τους πωλητές των τελευταίων συνεδριάσεων.
Ενδεικτικά στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται κατά 1,45% στις 11.630 μονάδες, σε ανοδικό «άνοιγμα» παραπέμπουν τα futures στη Wall Street, με τον S&P 500 κατά 0,79% από τις 2.758 μονάδες.
Σαφώς βελτιωμένο το κλίμα διεθνώς, με τους long να δίνουν συνέχεια στο θετικό φίνις του Οκτωβρίου, ευκαιρία που πηγαίνει... χαμένη για το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μία συγκυρία όπου μέχρι και τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι long είχαν το πλεονέκτημα. Τα πάνω-κάτω στο ΧΑ και από τις 645 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έως τις 618 μονάδες, με σημαντική απώλεια χρηματιστηριακής αξίας.
Αποθαρρυντικό το ότι σε μία συγκυρία όπου στις διεθνείς αγορές δίνονται αφορμές ανοδικής διαφυγής, στο ΧΑ πυκνώνουν οι... σκιές πάνω και από τα blue chips. Πρακτικά με τον τραπεζικό κλάδο εκτός παιδιάς, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα (επί της ουσίας, μη επενδύσιμο ει μη μόνον για trading), το τελευταίο διάστημα δημιουργούνται ζητήματα και με εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς.
Εμφανής η προσπάθεια των traders να ελέγξουν την κατάσταση, κάτι που φάνηκε από τις πρώτες κιόλας στοχευμένες εντολές που δόθηκαν σε Coca Cola, Motor Oil και μετά τα πρώτα 15' σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, για να ακολουθήσουν και άλλα blue chips.
Προσπάθεια που έχει αποτέλεσμα, μόνο στα πρώτα 45' καθώς οι ρευστοποιήσεις οδήγησαν στη συνέχεια τον Γενικό Δείκτη σε νέες μικρές απώλειες. Πίεση εκδηλώνεται στις τράπεζες με τις Eurobank και Εθνική να χάνουν 6%, την Πειραιώς 2%, την Alpha Bank 3%.
Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον χαμηλά επίπεδα και χαμηλότερα του μέσου όρου εβδομάδας (στα 43 εκατ. μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση), με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στη μετοχή της Μotor Οil ενώ ακολουθούν ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς.
Εύλογα και σήμερα η προσοχή είναι στραμμένη στις μετοχές της ΜΟΗ και δευτερευόντως της Jumbo. Στη μεν πρώτη από την αρχή της συνεδρίασης, από τις πρώτες εντολές που πέρασαν στο σύστημα, προφανής η προσπάθεια να ανασχεθεί η προσφορά, να ενεργοποιηθούν νέοι αγοραστές μετά τη σημαντική διόρθωση των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων. Κοντά στα 4 ευρώ/μετοχή και περίπου 450 εκατ. (σε όρους αποτίμησης), με τις τρέχουσες χαμηλές τιμές να θεωρούνται, από ορισμένους, ευκαιρία για τοποθετήσεις. Θα δείξει. Στη δε δεύτερη, που υποχωρεί με μικρότερες απώλειες απ' ό,τι η ΜΟΗ, οι πωλητές συνεχίζουν και σήμερα. Εως τα 12,10 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Jumbo.
Στο 6,03% η βαρύτητα στάθμισης της MΟΗ στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, στο 5,34% της Jumbo, συνολικά 11,37% δηλαδή όσο η «βαρύτητα» που έχει η μετοχή του ΟΤΕ. Στο 1,66% και τα 9,77 η μετοχή του ΟΤΕ, στο 1,55% και τα 8,205 ευρώ ο τίτλος του ΟΠΑΠ, λειτουργώντας εξισορροπητικά για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ανάλογο ρόλο διαδραματίζει και η Coca Cola, καθώς με το ξεκίνημα της συνεδρίασης δόθηκαν 1-2 εντολές για συνολικά 52 μετοχές στο 1,67% και τα 26,82 ευρώ, επηρεάζοντας ανάλογα τον δείκτη. Τα 52 κομμάτια στην Coca Cola παρέμεναν ως είχαν μέχρι τις 11:20.
Σε αυτό το σημείο της συνεδρίασης, ο τζίρος διαμορφωνόταν στα 4,8 εκατ., η σχέση ανοδικών/πτωτικών στις 42/21 μετοχές.