Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εβδομάδα με το βλέμμα στις τράπεζες

Ποια είναι τα περιθώρια συνέχισης της προσπάθειας αντίδρασης των προηγούμενων συνεδριάσεων. Η προσοχή στα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου και το… ιταλικό μέτωπο. Οι μετοχές που έχουν σήμα long και τα σήματα της τεχνικής ανάλυσης.

ΧΑ: Εβδομάδα με το βλέμμα στις τράπεζες

Με αντίδραση 2% έκλεισε η τελευταία εβδομάδα. Ανοδική διόρθωση στο πλαίσιο μίας επιβεβαίωσης μετά την λύση του σχηματισμού συσσώρευσης και διόρθωση από τα επίπεδα των 760/750 μέχρι το σημαντικό «οχυρό» των 700 μονάδων.

Καθοδική κίνηση, που αποδόθηκε στην προεξόφληση/ενσωμάτωση των επιφυλάξεων ξένων διαχειριστών λόγω (κυρίως) της εξόδου στις αγορές και του εύλογου βαθμού ρίσκου, που «έκρυβε» μία τέτοια εξέλιξη.

Οι πρώτες συνεδριάσεις στα... βαθιά των αγορών δεν ήταν και τόσο πιεστικές, καθώς βοήθησε η εκτόνωση των πιέσεων στην τουρκική αγορά και τις αναδυόμενες (που προκλήθηκε εξ΄ αιτίας των εξελίξεων στην Τουρκία).  Συνεπώς μπορεί να θεωρηθεί- με σχετικά υψηλό βαθμό ασφάλειας- πως έως τα χαμηλά της εβδομάδος, ενδεικτικά τις 700,27 της Τετάρτης απορροφήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών. Συνεπώς με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση μπορούμε να θεωρήσουμε τα χαμηλά της εβδομάδος ως σημεία αναφοράς (κατ’ αρχήν) για τη συνέχεια και τις πέντε συνεδριάσεις που μένουν μέχρι να ολοκληρωθεί (και) χρηματιστηριακά ο Αύγουστος.

Μέχρι τώρα, για τον ΓΔ οι απώλειες φτάνουν το 3,39%, για τον ΔΤΡ το 9,28% ενώ στο 3,5% για τον FTSE25. Δύσκολο να κλείσει με θετικό πρόσημο ο μήνας (για τον ΓΔ), αλλά εάν έρθουν τα κάτω-πάνω στις τράπεζες τότε...

Στον κλάδο-κλειδί παίχτηκε την τελευταία εβδομάδα το στοίχημα και βγήκε για τους long, με ενθαρρυντικό το γεγονός πως ακολούθησαν αρκετά blue chips. Αλλαξε έτσι η τεχνική εικόνα τους, καθώς σηματωροί επανήλθαν πάνω από σημαντικές περιοχές (κυρίως ΚΜΟ 200 ημερών), ενεργοποιήθηκαν αγορές από «ισχυρά χέρια» σε βαρείς τίτλους- οδηγούς που μπορεί να κάνουν την διαφορά, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του ΟΤΕ.

Η επαναφορά του Οργανισμού ήταν καταλυτική- και για αυτό μέχρι τώρα του αποδίδουν τον... τίτλο του MVP. Στα 11,16 ευρώ η μετοχή, με θετικό πρόσημο 4,79% σε εβδομαδιαίο και 3,14% σε μηνιαίο και με αποτίμηση στα 5,47 δισ συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια ανάδυσης του ΧΑ από τα χαμηλά των 700 μονάδων.

Με την πολύτιμη βοήθεια του ΟΤΕ και με το «γύρισμα» του τραπεζικού (3,72% την τελευταία εβδομάδα) αποσοβήθηκαν για τους long τα χειρότερα, δηλαδή η άμεση υποχώρηση χαμηλότερα προς το πρώτο χαμηλότερο σημείο των 680 μονάδων.

Το "κλείσιμο" της εβδομάδος ακριβώς στο όριο των 724 μονάδων (by the book, που λένε...) αφήνει περιθώριο για συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης. Δεδομένου ότι η προσεχής εβδομάδα έχει έντονο τραπεζικό χρώμα, θα περιμέναμε ο κλάδος να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο (είτε αρνητικά, είτε θετικά). Reverse split της μετοχής της Εθνικής, οικονομικά αποτελέσματα 6μηνου και πιθανές εκθέσεις/αναλύσεις ξένων οίκων θα διαμορφώσουν την τάση είτε για πάνω από τις 760 είτε για επάνοδο χαμηλότερα των 700 μονάδων.

Σημειωτέον, πως η βαρύτητα στάθμισης (στην διαμόρφωση του ΓΔ) της μετοχής της Alpha Bank είναι 9,49% έναντι 4,79% της Εθνικής, σχεδόν στο διπλάσιο. Στα 1,666 ευρώ, με ανοδική διόρθωση 6,66% την τελευταία εβδομάδα, η μετοχή της Alpha Bank θα μπορούσε να θεωρηθεί ο τραπεζικός σηματωρός μας για την εβδομάδα, που έρχεται.

Για τον κλάδο να συνεκτιμηθεί η συντήρηση της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς υψηλότερα του 3,1% επηρεάζοντας (σε σημαντικό βαθμό) και το ελληνικό που υποχώρησε στο 4,2%. Αλλά και η νέα μικρή άνοδος του GREK/ETF στα 8,85$.

Στην περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική διόρθωση με στόχευση τις 736/739 μονάδες πιθανότατα θα ακολουθήσουν και αρκετά blue chips, που την τελευταία εβδομάδα βελτίωσαν τη θέση τους.

Μέχρι και το κλείσιμο της Παρασκευής σε μηνιαία μέτρηση θετικό πρόσημο διαμορφώνεται για τις μετοχές των ΕΧΑΕ (0,83%), Motor Oil (11,38%), OTE (3,14%), Sarantis (1,43%) και Τέρνα Ενεργειακή (6,25%).

Για αυτές η διαμορφωμένη long τάση μπορεί να διευκολύνει και για ένα μηνιαίο θετικό «κλείσιμο». Κοντά στο να επιτευχθεί κάτι ανάλογο είναι για τη μετοχή της Lamda Development μετά τις τελευταίες εξελίξεις για το mega project του Ελληνικού. Για Αεροπορία Αιγαίου και ΕΛΠΕ θα ρόλο θα παίξει και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μηνου. Στα 8 η μετοχή της αεροπορικής, στα 7,08 των πετρελαίων με τον διαγωνισμό για την διάθεση (του 51%, από κοινού των ΡΟ&ΙΗ και Δημοσίου/Ταμείου) σε εξέλιξη.

Στη μεσαία κατηγορία, long τάση σε εβδομαδιαία μέτρηση έχουν οι μετοχές των J&P ΑΒΑΞ, Attica Bank, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΑΘ, Intralot, Ιντρακόμ, MIG, MLS, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Πετρόπουλος και ΥΓΕΙΑ. Προτεραιότητα δίνεται σε MIG και ΥΓΕΙΑ.

Από τις μικρότερες κατηγορίες διαμορφωμένη εβδομαδιαία long τάση έχουν, ενδεικτικά, Centric, Κυριακούλης, Ιλυδα, Καράτζης, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, ΕΛΒΕ κ.α.

Στα συν για τους long τα νέα ιστορικά υψηλά στην Wall Street, στις 2.874,69 (ενδοσυνεδριακό στα 2.876,15), στα μείον η αμφίσημη- τεχνικά- εικόνα για τον DAX- στις 12.394,52 με ζητούμενη τη μη υποχώρηση του χαμηλότερα των 12.200 μον. και η «ανοιχτή ιταλική παράμετρος».

Από τη μία η αντιπαράθεση Ρώμης- Βρυξελλών (Βερολίνου) με επίκεντρο (σε αυτή την φάση) το μεταναστευτικό (αφορμή η περίπτωση Diciotti) από την άλλη η... ανοιχτή παρέμβαση Τραμπ στο κομβικό πρόβλημα του χρέους της Ιταλίας μας υποχρεώνουν να επικεντρώνουμε την προσοχή μας και στο «ιταλικό μέτωπο».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v