Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεύτερο σερί κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Στις 730 μονάδες ο ΓΔ με τα blue chips να παίρνουν τη σκυτάλη από τις τράπεζες. Ανοδος 9,1% για ΓΕΚ Τέρνα, 5,3% για Μυτιληναίο, 5,9% για ΕΧΑΕ και 4,5% για ΕΛ.ΠΕ. Συνέχισε πτωτικά και η απόδοση του 10ετους.

ΧΑ: Δεύτερο σερί κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Δεύτερο ανοδικό βήμα για τους long στην προσπάθεια τους να απομακρυνθεί το ΧΑ από το όριο των 700 μονάδων. Με τις διεθνείς αγορές να διευκολύνουν τις κινήσεις των αγοραστών, ανέβασαν τον πήχη προς την περιοχή των 726 μον., που αποτελούσε και τον κατ΄αρχήν στόχο της ανοδικής διόρθωσης.

Κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης το ότι οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν επιθετικότερα απ΄ ότι σε χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, Παρισιού, Μιλάνου ενώ οι long έγιναν επιθετικότεροι στο τελευταίο 15λεπτο, όταν για τα futures του S&P 500 επιβεβαιωνόταν η προηγούμενη εκτίμηση για ανοδικό ξεκίνημα από τις 2.865 μονάδες.

Εξέλιξη, που συνέβαλε στο να ¨τραβήξουν" τις εντολές τους οι long με αποτέλεσμα Ο ΓΔ να κλείσει στο υψηλό ημέρας και σε οριακή απόσταση ο ΔΤΡ και ο FTSE25.

Στο πλαίσιο ενός τεχνικής μορφής reest (και τίποτε περισσότερο, όσο ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται χαμηλότερα των 759 μονάδων) ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός, που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση αποτέλεσε τον μοχλό της κίνησης πλην όμως ήταν η αντίδραση μετοχών-σηματωρών που έδωσε χρώμα και αποδόσεις σήμερα.

Στις 731,10 (1,63%) το κλείσιμο του ΓΔ, στις 749,45 (2,06%) του ΔΤΡ, ενώ στις 1.32,55 (1,37%) διαμορφώθηκε στο τέλος ο FTSE25. Συναλλαγές περισσότερες των 25,3 εκατ. μετοχές και τζίρος κοντά στα 41,5 εκατ. ευρώ(*) , μεγαλύτερος απ΄ ότι εχθές.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες η ενίσχυση των συναλλαγών, η αύξηση του τζίρου σε μία ανοδική συνεδρίαση (συνέχεια της χθεσινής) παραπέμπει σε κινήσεις traders οι οποίοι μετά την επίτευξη του πρώτου στόχου (των 726 μον.) προσβλέπουν σε συνέχιση της ανοδικής διόρθωσης προς τον δεύτερο (των 736 μον.). Πρακτικά αυτό αφήνει ανοιχτό ένα σημαντικό περιθώριο αύριο Παρασκευή να...τριτώσει το μίνι σερί απεγκλωβισμού από τις 700 μονάδες, καθώς εχθές-σήμερα διακινήθηκαν περί τα 70 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μερίδιο μεν στον τραπεζικό κλάδο αλλά και αυξημένο σήμερα σε μία ομάδα μετοχών του δείκτη (πέραν των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ).

Είναι ενδεικτικό, πως από το σύνολο του τζίρου μεγάλος ήταν στη μετοχή του ΟΠΑΠ (πήρε σήμερα την σκυτάλη από τον ΟΤΕ), του Μυτιληναίου και της Jumbo που είχαν πιεσθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και των Motor Oil, Viohalco, TITAN, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά.

Εάν η χθεσινή συνεδρίαση ανήκε δικαιωματικά στις τραπεζικές και τον ΟΤΕ, σήμερα ήταν η σειρά των ΟΠΑΠ και μίας ομάδας μετοχών του δείκτη που είχαν υποστεί συγκριτικά μεγαλύτερες απώλειες στην διάρκεια της διόρθωσης.

Σε κάθε περίπτωση από Τρίτη μέχρι και σήμερα φαίνεται πως και ρευστότητα "γυρίζει" και κινήσεις intraday έχουν αυξηθεί. Ένδειξη ενθαρρυντική για αύριο, οπότε θα φανεί εάν το ΧΑ έχει τις δυνατότητες να συνεχίσει υψηλότερα, να δοκιμάσει προς τις 759 ή θα ακολουθηθεί η... πεπατημένη της μερικής κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων αποδόσεων.

Όπως σημείωνε παλιός χρηματιστής το σημαντικό είναι, πως οι πρώτες συνεδριάσεις με την Ελλάδα εκτός μνημονίων- στις αγορές κυλούν αρκετά ομαλά, χωρίς τις αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας στις ΕΜ και τις αναγκαστικές πωλήσεις funds που μείωναν ή μηδένιζαν θέσεις τους, παρασύροντας και το χρηματιστήριο μας.

Διάγραμμα Γενικού Δείκτη

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν το κλειδί αυτής της καλής αναστροφής της τάσης, από το...χείλος των 700,27 μονάδων και δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε πως ουδεμία ουσιαστική αντίδραση είναι εφικτή χωρίς την αρχή ή την στήριξη του κλάδου, που μεσοπρόθεσμα παραμένει μη επενδύσιμος.

Εως τις 750,67 μονάδες ο ΔΤΡ και το ζητούμενο (μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση ήταν ένα κλείσιμο του δείκτη πάνω από τις 760 μονάδες) με την Alpha Bank να σημειώνει τη μεγαλύτερο άνοδο και να ακολουθούν Eurobank, Εθνική και Πειραιώς. Την προσεχή εβδομάδα, Πέμπτη- Παρασκευή που θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα θα φανεί εάν ο κλάδος όντως έχει σημειώσει βήματα βελτίωσης (η προσοχή στα προ προβλέψεων έσοδα). Η Εθνική στο επίκεντρο και λόγω r/s (10/1 ) που εάν γινόταν με σημερινή τιμή θα αντιστοιχούσε (στη νέα μετοχή) στα 2,376 ευρώ.

Ερώτημα για τον κλάδο εάν την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν επενδυτικοί οίκοι σε εκθέσεις/αξιολόγηση της οικονομίας ή επί μέρους κλάδων, εισηγμένων. Πάντως η Citi "βλέπει" ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Για τον τραπεζικό κλάδο, εκτός από την ανακοίνωση του 6μηνου συνέχεια έχει μία σειρά παρουσιάσεων, ξεκινώντας από τις 5 Σεπτεμβρίου (HSBC), στις 10 (JP Morgan ) για να ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο τα Road Shows της ΕΧΑΕ (19) και της BofA/Merrill Lynch (25/26 ) στο Λονδίνο. Έχουμε δρόμο μέχρι τότε αλλά τα αναφέρω αυτά για να δείξω πως ο κλάδος θα μπορούσε να...επιστρέψει. Εστω για μία κίνηση αρκετά υψηλότερα, κάτι που θα εξαρτηθεί από την διεθνή συγκυρία και τις εξελίξεις στο εσωτερικό.

Το 32% του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, το 16% στον ΟΤΕ, το 13% στον ΟΠΑΠ, το 11% στην Jumbo, το 8% σε Viohalco, Cenergy και το 8% (κυρίως ) σε Motor Oil και (δευτερευόντως σε ΕΛΠΕ).

Στη λογική του rotation οι traders, με τράπεζες και ΟΤΕ εχθές, για να διευρύνουν σήμερα το portfolio τους επικεντρωνόμενοι σε μετοχές που είχαν υποστεί... καθίζηση το τελευταίο διάστημα.

Το 3,17% του ΓΔ σε εβδομαδιαία μέτρηση αλλά και το 3,40% του ΔΤΡ "δείχνουν" την στροφή της αγοράς (μέσω τραπεζών) ενώ το 2,90% του FTSE25 τα blue chips που ακολούθησαν σήμερα.

Θεαματική η επαναφορά για 2 από τις ισχυρότερες μετοχές-σηματωρούς, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον Μυτιληναίο. Από τα 4,81 ευρώ, χαμηλά χθεσινής συνεδρίασης, υπεραπόδωση και αγορές σήμερα πάνω από τα 5,20 ευρώ με το εύρος της όλης διαδρομής στα 0,42/μετοχή. Αποδοτικό trading μέσα σε μόλις 2 συνεδριάσεις και μάλιστα με αυξημένες συναλλαγές. Ανάλογη επαναφορά και για Μυτιληναίο, από τα χθεσινά χαμηλά των 7,82 έως τα 8,15 σήμερα, δηλαδή 0,33 /μετοχή, not bad.

Το γεγονός πως οι traders ξανά βρήκαν τα αντανακλαστικά τους, πως κινήθηκε, πήρε λίγη... ζωή η αγορά είναι από κάθε άποψη καλοδεχούμενα. Ενδεικτικό της αφύπνισης το ότι στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις ο μέσος όρος αξίας συναλλαγών διαμορφώνεται στα περίπου 40 εκατ., σχεδόν διπλάσιος από αυτήν των τελευταίων εβδομάδων.

Στο τέλος της συνεδρίασης οι μετοχές του δείκτη FT25 με αρνητικό πρόσημο ήταν μόλις δύο.

Η... αφύπνιση, σταδιακά τραπεζών και blue chips επηρέασε και όσους traders ενεργούν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. MIG και ΥΓΕΙΑ στο επίκεντρο λόγω της επικείμενης γ.σ το Σάββατο, με αυξημένο τζίρο CENERGY, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΠΛΑΙΣΙΟ, Ικτίνος και J&P Αβαξ.

Στο 2/1 η σχέση ανοδικών/πτωτικών με συγκεκριμένες μετοχές από τη χαμηλότερη κατηγορία να ενισχύονται, ΕΚΤΕΡ, Ευρωπαική Πίστη, Βιοτέρ, Intertech, Elinoil κ.ά. Να σημειωθεί, πως και σήμερα η ανοδική προσπάθεια έγινε ενώ επιβαρύνονταν το ιταλικό 10ετές (κατά 1,38% στα 3,096%), το ελληνικό λίγο χαμηλότερα στα 4,183%.

(*) πακέτα έγιναν στην Jumbo ένα για 25.000 στα 12,77 και ένα για 30.000 στα 12,68 συνολικά 699.650 και επίσης δύο στον ΟΤΕ, για 50.000 στα 11,20 και για 35.000 στα 11,19 συνολικά 951.650 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v